Digitalt bibliotek

Allbok

Last ned appen Allbok fra App Store eller Google Play. Det er også mulig å lese e-bøker inne på selve nettsida til Allbok. Opprett brukerkonto og koble til lånekortet ditt. Hvis du kun har et lokalt lånekort må dette registreres på nettsida og ikke i appen. Er du elev ved en skole i Rogaland kan du logge på med FEIDE.

Hvert bibliotek har et begrenset antall lisenser per e-bok, og det kan derfor forekomme ventelister på populære bøker i Allbok, på samme måte som i den fysiske samlingen.

Lånetid på e-bøkene er generelt 21 dager. Når tiden er omme, blir de automatisk levert inn. Hvis du er ferdig med boken før denne tiden, kan du levere inn selv.

Bibliofil

Bibliofil er navnet på biblioteksystemet som brukes på Sandnes bibliotek. Du kan bruke Bibliofil til mellom annet søke etter materiale, få oversikt over egne lån, reservere materiale og fornye lån. Bibliofil er tilgjengelig som nettversjon, men kan også lastes ned som en app i App Store eller Google Play

Med appen får du og et digitalt lånekort, som du kan bruka i selvbetjeningautomatene på biblioteket.

Biblioteksøk

Om du ikke finner det du ønsker å låne i vår katalog kan du bestille fra andre bibliotek i Norge. Biblioteksøk er utviklet for å gi en felles oversikt over alle norske bibliotekkataloger og gi direkte tilgang til litteratur som er digitalisert i Nasjonalbiblioteket.

I Biblioteksøk kan du finne bøker, men også andre ting som lydbøker, filmer og lignende. Lånere med Nasjonalt lånekort kan benytte tjenesten til å bestille bøker og velge å hente de på sitt lokale bibliotek.

Billedbokhylla

Mange gode billedbøker blir gamle og utslitt og forsvinner fra både bibliotek og bokhandler.

Nå er en god del av disse bokskattene likevel blitt tilgjengelig via internett.

Nasjonalbiblioteket har begynt å skanne norske bøker, deriblant billedbøker, og gjort dem tilgjengelig for alle som har internett i Norge. Dette gjelder bøker frem til og med år 2000.

Hammerfest bibliotek har laget en egen base hvor de har samlet de elektroniske billedbøkene fra Nasjonalbiblioteket.

Her finner du en liste over billedbøkene som er samlet så langt, og her kan du selv søke etter forfattere, titler og emner blant disse bøkene

Bokselskap

bokselskap.no er en ebokportal utviklet av Det norske språk- og litteraturselskap. 

De publiserer norske tekster som har falt i det fri, dvs. tekster av forfattere som har vært døde i minst 70 år, eller tekster som rettighetshaver har gitt oss lov til å publisere. bokselskap.no tilbyr lesetekster på nett og nedlastbare e-bøker i fire formater (epub, mobi, html og pdf).

Foruten tekstene består nettstedet av forfatterbiografier, periodeomtaler og tekstredegjørelser/innledninger. Målet er å gjøre tekstene tilgjengelige for en moderne leser. Forfatter- og verkspresentasjonene er primært tilrettelagt for skoleelever.

Boksøk

Boksøk er en søketjeneste med bøker som på ulike måter er tilpasset alle som leser i motvind.

Leser søker bok samarbeider med forfattere, forlag og tegneserieskapere. Hvert år er de med på å utvikle 10-12 bøker. Leser søker bok bidrar både med rådgivning og pengestøtte. Disse bøkene finner du i Boksøk.

Boksøk inneholder også utgivelser av forfattere som i utgangspunktet ikke har tenkt at de skal skrive tilrettelagt, men som naturlig skriver slik at bøkene kan leses av alle, også de som synes lesing er vanskelig.

ComicsPlus

ComicsPlus gir tilgang til over tyve tusen tegneserier, grafiske romaner og manga på nett. Hovedsakelig engelskspråklige, men flere språk legges til fortløpende. 

Følg lenken inn i Bibliofil eller se under Min side – Digitale tjenester i Bibliofil-appen og opprett konto hos LibraryPass. 

Kontoen gir deg tilgang uansett hvor du er, om du leser på nett eller i app – iOS eller Android.

Det flerspråklige bibliotek

Det flerspråklige bibliotek (DFB) skal være et støtteapparat for alle landets bibliotek, så de er i stand til å betjene brukere på det flerkulturelle feltet på en effektiv måte.

Som privatperson har du tilgang til alle DFBs samlinger via ditt lokale bibliotek. Biblioteket kan bestille bestemte titler til deg eller bokpakker på språk du er interessert i. Om du har et nasjonalt lånekort kan du ofte selv bestille bestemte titler gjennom søket til DFB og få det sendt til ditt bibliotek. 

Europeana

Europeana. Nettside med tilgang til millioner av bøker, malerier, filmer og gjenstander som har blitt digitalisert. Bidrag fra flere tusen europeiske arkiv, bibliotek og museum.

Filmbib

Alle med nasjonalt lånekort på norske bibliotek kan se kort- og dokumentarfilm gratis gjennom strømmetjenesten Filmbib. Logg deg inn med lånekortnummer og PIN-kode. Du kan se kortfilmer og dokumentarer av nyere dato, men og flere filmer som går tilbake i tid. Filmbib har en unik samling av filmer for både barn og voksne: animasjonsfilmer, eksperimentelle filmer og humoristiske korte historier.

Filmoteket

Ønsker du å låne en god film når biblioteket er stengt? Nå kan du enkelt låne film med bibliotekkortet ditt, uten at du trenger å oppsøke biblioteket. Så lenge du har et nasjonalt bibliotekkort som er knyttet til Sandnes bibliotek eller en av filialene våre kan du låne film på Filmoteket. Merk at du må ha Sandnes bibliotek som ditt hjemmebibliotek. (Hvis du har fått ditt nasjonale lånekort et annet sted, og senere flyttet til Sandnes, kan det hende at du ikke har Sandnes bibliotek som ditt hjemmebibliotek.)

Helsebiblioteket

Helsebiblioteket gir gratis tilgang til fagprosedyrer, oppslagsverk, databaser, tidsskrifter og andre kunnskapsressurser for helsepersonell.

Idunn

Idunn er Universitetsforlagets digitale plattform for fag- og forskningstidsskrifter og åpent tilgjengelige (open access) forskningsbøker. Her kan du søke og lese i over 32 000 kvalitetssikrede tidsskriftartikler og bokkapitler innenfor en rekke fagområder. Nye artikler, utgaver, tidsskrifter og bøker blir løpende lagt til.

Lesekroken

Lesekroken inneholder digitale lydbøker og blabøker med eventyr fra Asbjørnsen og Moes samlinger på bokmål, nynorsk og samisk, samt 20 av de mest vanlige fremmedspråkene i Norge. I tillegg finn du interaktive oppgaver som puslespill og ordlotto, samt karaoke og sanger.

Passord finner du på skolesidene våre

Lovdata

Lover og forskrifter, samt noe annet lovstoff er fritt tilgjengelig i Lovdata. Dette trenger du ingen pålogging for å bruke, og du kan lese det hjemmefra. 

Biblioteket abonnerer i tillegg på Lovdata Pro. Abonnementet gir tilgang til mer enn 150 rettskilder, både norske og internasjonale. Blant annet får du tilgang til opphevede lover, rettsavgjørelser, forarbeider og uttalelser.  I tillegg finner du mye redaksjonelt stoff – som mer enn 6000 juridiske artikler samt merknader til mange av systemets dokumenter skrevet av anerkjente juridiske forfattere. Denne tjenesten er kun tilgjengelig på publikumsmaskinene og fra det trådløse nettet på biblioteket. 

Nasjonalbiblioteket

Nasjonalbiblioteket har digitalisert store deler av samlingen sin og gjort den tilgjengelig på nett. Blant annet er mer enn 500 000 bøker og 2.5 millioner aviser tilgjengelige her. I nettbiblioteket kan du søke etter bøker, aviser, bilder og tidsskrift. 

Mye ligger fritt tilgjengelig for alle i Norge, både skannede bøker og aviser (fulltekst), der man både kan bla og søke i teksten. En del materiale har begrenset tilgang, og det er ulike regler for hvem som kan få tilgang til hva og hvordan. Les om tilgangsrettighetene her.

Nasjonalbiblioteket formidler forøvrig også mye interessant kulturhistorisk og mer dagsaktuelt stoff på nettsidene sine, nb.no.

Norsk lyd- og blindeskriftbibliotek - NLB

NLB er biblioteket for deg som strever med å lese. 

Har du dysleksi? Svekket syn? ADHD og vansker med konsentrasjonen? Eller andre utfordringer som gjør det vanskelig å lese? Da kan du låne lydbøker gratis fra NLB

Nynorskbok.no

Nynorskbok.no er eit tilbod frå Nynorsksenteret. Her finn du omtalar av nye barne- og ungdomsbøker på nynorsk, sorterte etter aldersgruppe.

Pressreader

Du kan lese aviser fra hele verden med appen fra PressReader. Appen laster du ned til smarttelefon, fra der du vanligvis laster ned apper til mobilen din. Alt du trenger å gjøre for å få tilgang til ferske aviser og tidsskrifter hjemmefra i sju dager, er å åpne appen når du er innom biblioteket og koblet til vårt trådløse nett. Etter sju dager fornyes tilgangen ved å stikke innom biblioteket og  gjenåpne appen. Det kan du gjøre i alle biblioteker som tilbyr tjenesten PressReader.

Det er også mulig å bruke PressReader i nettleseren. Adgang får du på bibliotekets datamaskiner eller via Min side – Digitale tjenester.

Princh - Utskriftssystem

Sandnes bibliotek bruker utskriftssystemet Princh for å kunne tilby utskriftstjenester for publikum. Du kan skrive ut fra egen datamaskin, mobiltelefon, eller låne en av våre publikumsmaskiner. Utskrifter kommer med en gang en har betalt.

Skriveren i 2. etasje på biblioteket har Princh-ID: 101763. 

Slektsgranskning - Arkivverket

Arkivverket har laget en egen side med veiledere og ressurser knyttet til slektsgranskning. 

Verdensbiblioteket

Verdensbiblioteket er et samarbeid mellom nasjonalbibliotekene i Norge og Sverige. Det en digital tjeneste hvor man finner e-bøker og lydbøker på andre språk enn norsk.

Det er bare å opprette en bruker med en e-postadresse, og så logge inn for å lese og lytte – aldeles gratis.

Åpningstider hovedbiblioteket

Biblioteket er betjent:
Mandag – torsdag: 10:00 – 19:00
Fredag: 10:00 – 16:00
Lørdag: 10:00 – 14:00

Selvbetjent:
Mandag-søndag: 09:00 – 22:00

For adgang til selvbetjent bibliotek må du først signere kontrakt.

Åpningstider Forsand

Biblioteket er betjent:
Tirsdag: 09:00 – 14:00
Torsdag: 09:00 – 14:00

Selvbetjent:
Mandag-fredag: 08:00 – 22:00
Lørdag-søndag: 09:00 – 17:00

For adgang til selvbetjent bibliotek må du først signere kontrakt.

Åpningstider Høle

Biblioteket er betjent:
Mandag 17:00-19:00
Onsdag 11:00-14:00
Torsdag 17:00-19:00

Selvbetjent:
Mandag-tirsdag: 13:00-22:00
Onsdag: 09:00-22:00
Torsdag-fredag: 13:00-22:00
Lørdag-søndag 10:00-16:00

For adgang til selvbetjent bibliotek må du først signere kontrakt.

Åpningstider Riska

Biblioteket er betjent:
Tirsdag 10 – 19
Onsdag 10 – 14
Torsdag 10 – 19
Fredag 10 – 14

Selvbetjent:
Mandag-søndag: 07:00 – 22:00

For adgang til selvbetjent bibliotek må du først signere kontrakt.

Særskilte åpningstider 2023

Endringer fra vanlige åpningstider

Hovedbiblioteket
    • 24. februar – Hovedbiblioteket betjent, 13-16.
    • 3. april – 4. april – Hovedbiblioteket betjent, 10-16
    • 5. april – 10. april – Kun selvbetjent
    • 1. mai – Kun selvbetjent
    • 17. mai – Kun selvbetjent
    • 18. mai – Kun selvbetjent
    • 27. mai – Kun selvbetjent
    • 29. mai – Kun selvbetjent
    • 1. juli – 6. august. Sommeråpningstid. Hovedbiblioteket betjent mandag 12-19, tirsdag-fredag 10-16, lørdag 10-14. 
    • 23. desember – Hovedbiblioteket betjent, 10-14
    • 24. – 26. desember – Kun selvbetjent
    • 27. – 28. desember – Hovedbiblioteket betjent, 10-16
    Forsand
    • 3. april – 10. april – Kun selvbetjent
    • 1. mai – Kun selvbetjent
    • 17. mai – Kun selvbetjent
    • 18. mai – Kun selvbetjent
    • 27. mai – Kun selvbetjent
    • 29. mai – Kun selvbetjent
    • 28. juni – 20. august. Betjent tirsdag 20.6 og 27.6 9-14; onsdag 5.7 og 12.7 10-12; tirsdag 25.7, 1.8 og 15.8 9-14. Ellers selvbetjent som vanlig. 
    • 22. – 31. desember – Kun selvbetjent
    Høle
    • 3. april – 10. april – Kun selvbetjent
    • 1. mai – Kun selvbetjent
    • 17. mai – Kun selvbetjent
    • 18. mai – Kun selvbetjent
    • 27. mai – Kun selvbetjent
    • 29. mai – Kun selvbetjent
    • 3. juli – 23. juli. Betjent 5. juli og 12. juli 13-15. Selvbetjent som vanlig.
    • 24. juli – 6. august. Vanlige åpningstider
    • 7. august – 13 august. Kun selvbetjent 
    • 23. – 31. desember – Kun selvbetjent
    Riska
    • 27. februar – 3. mars. Betjent tirsdag og torsdag 10-16.
    • 4. april – Betjent, 10-16. 
    • 5. april – 10. april – Kun selvbetjent
    • 1. mai – Kun Selvbetjent
    • 17. mai – Kun selvbetjent
    • 18. mai – Kun selvbetjent
    • 27. mai – Kun selvbetjent
    • 29. mai – Kun selvbetjent
    • 22. juni – 16. juli. Sommeråpningstider. Riska betjent tirsdag og torsdag 10-16, onsdag og fredag 10-14. Selvbetjent som vanlig.
    • 17. juli – 23. juli. Kun selvbetjent.
    • 24. juli – 15. august. Sommeråpningstider. Riska betjent tirsdag og torsdag 10-16, onsdag og fredag 10-14. Selvbetjent som vanlig.
    • 9. – 13. oktober. Høstferieavvikling. Kommer senere.
    • 23. – 31. desember – Kun selvbetjent
    •  
    •  
    •  
    •