Snill krim

Bilde fra freepik.com

Liker du krim, men ikke å lese om bestialske drap? Da kan det hende du finner en krim som passer for deg i denne listen over «snille» krimbøker.

 

Det ellevte manus av Anne Holt

forsidebilde

Dette er en historie om familiehemmeligheter, identitetstyveri og bedrag, men også om forfattere og bokbransjen – og om livsfarlig virkelighetslitteratur. En kvinne blir funnet naken i bagasjerommet på en bil. Ingen har meldt henne savnet og det er ingen som bryr seg nevneverdig. Hanne Wilhelmsen er for lengst pensjonert. En pandemi har rammet hele verden, men Hanne har allerede levd i eksil i leiligheten sin i en årrekke. Endelig kan hun ta de folketomme gatene tilbake. Nå søker politibetjent Henrik råd hos sin gamle mentor.

 

Mysteriet på Asthall av Jessica Fellowes

forsidebilde

Klassisk krimserie med smak av Agatha Christie, Downton Abbey og mellomkrigstidens glamour. Serien MITFORD-MORDENE er basert på virkelige, uløste forbrytelser, og på livene til de glamorøse Mitford-søstrene. Det er planlagt seks bøker i serien, og Mysteriet på Asthall er den første.

 

Elizabeth er borte av Emma Healey

forsidebilde

Maud har blitt glemsom. Hun kjøper ferskener selv om hun har skapet fullt, brygger seg te uten å drikke den og har noen ganger problemer med å kjenne igjen sin egen datter. Men én ting er hun  helt sikker på: at venninnen Elizabeth er savnet. Maud har en lapp i lommeboken der det står sort på hvitt, og hun er fast bestemt på å finne ut hva som skjedde med venninnen. Og hvilken  sammenheng har egentlig Elizabeth med den uoppklarte forsvinningen av Mauds søster Sukey?

 

I de beste sirkler av Lene Lauritsen Kjølner

forsidebilde

Denne gang får Henriksen i oppdrag å etterforske noen mystiske sirkler i kornåkeren hos Erling og Vigdis Svingen på øya Ankerholmen. Henriksen oppdager imidlertid mer å etterforske på en av sine nattlige spanertokter, da en død mann materialiserer seg i en av kornsirklene. Mannen hadde nok av fiender i det velskodde lokalsamfunnet, og Henriksen må derfor grave i miljøer som spenner fra miljøvernere til UFO-menigheter, og fra fallskjermhoppere til lokalpolitikere, for å finne svaret på den doble gåten i åkeren.

 

Damenes Detektivbyrå av Alexander McCall Smith

Damenes detektivbyrå nr. 1

McCall Smith har skrevet en hel serie om Precious Ramotswes detektivbyrå i en liten by i Botswana. Bedrageri, utroskap og andre hemmeligheter utgjør brorparten av hennes oppdrag. Disse løser hun ved hjelp av sin klokskap og skarpe intuisjon – og en dyktig sekretær. Serien kjennetegnes av varme og humor mer enn ulidelig spenning. Gåtene kan likevel ha svært uventede løsninger. Dette er gladkrim på sitt mest sjarmerende, og samtidig gir den et bilde av landet og folket i Botswana.

 

Når gjøken galer av Robert Galbraith (J.K. Rowling)

forsidebilde

Cormoran Strike er krigsveteran, privatetterforsker og dessuten uekte sønn av Englands mest berømte rockestjerne. Sammen med sin sekretær etterforsker han krimgåter i etterkrigstidens London. Harry Potters «mor» har levert ytterligere to bøker om denne duoen: Silkeormen og Ondskapens kall. Det er tre herlige, gammeldagse detektivfortellinger. Veldig engelske, veldig lett å like.

 

De fire løgnerne av Ruth Ware

forsidebilde

I De fire løgnerne møtes fire gamle venninner som i skoletiden moret seg med å fortelle løgnhistorier til skolekameratene. Men mot hverandre skulle de alltid være 100 % ærlige. Nå, mange år senere, dukker det opp noe som avslører at en av dem likevel har løyet. Hvem? Ruth Ware er en ny og frisk fortellerstemme innen krimsjangeren. I hennes bøker finnes elementer av «det lukkede rom»-mysterier, skumle og overraskende vendepunkter og det dukker opp hemmeligheter fra fortiden.

 

Det innerste rommet av Jørn Lier Horst

forsidebilde

Arbeiderpartiveteran og stortingspolitiker Bernhard Clausen blir funnet død, og på hytta hans i Stavern blir det funnet noe som kan sette nasjonale interesser i fare. Wisting får ansvaret for å sette sammen og lede en hemmelig etterforskingsgruppe. Han rekrutterer datteren Line som har tatt sluttpakke i VG. Det viser seg at hemmelighetene ikke dreier seg om politikk, men om kriminalitet.

 

De ensomme av Håkan Nesser

forsidebilde

Håkan Nessers fem bøker om etterforsker Gunnar Barbarotti er i en særklasse når det gjelder krim. Forfatteren er en sann og ekte fagmann. Han skildrer samfunn, politikk, personer og skjebner med en mesterlig penn. Det er svensk litterær kunst iflettet en krimgåte, og en fryd å lese. Skal du bare lese én av bøkene, anbefales De ensomme. Om denne sier forlaget: Gunnar Barbarotti stilles overfor en ny form for alvor. Han tvinges til å revurdere mange ting i tilværelsen – ikke minst den gamle overenskomsten med Vårherre.

 

Finale i Venezia av Donna Leon

Kriminaliteten er lav i vakre og myteomspunnede Venezia. Men det hjalp ikke den verdensberømte Helmut Wellauer, som blir funnet død i garderoben sin midt under en forestilling i Venezias gamle opera. Hvem kan ha ønsket livet av ham? Eller, viser det seg, hvem ønsket ikke livet av ham? Førstebetjent Guido Brunetti får i oppdrag å løse saken raskt så den ikke ødelegger byens renommé. Det mystiske dødsfallet fører Brunetti inn i et nett av ondskap, hevn og begjær, inntil han selv stilles overfor vanskelige moralske valg mellom rett og galt.

 

Torsdagsmordklubben av Richard Osman

forsidebilde

I en liten landsby i Kent ligger et luksuriøst aldershjem i et ombygd kloster. Fire av beboerne der møtes hver torsdag over et glass vin for å diskutere uløste kriminalsaker i nærmiljøet. De fire er den tidligere sykepleieren Joyce, eks-fagforeningslederen Ron, den pensjonerte psykiatrikeren Ibrahim og den gåtefulle Elisabeth som en gang var spion. En dag skjer det et mord i landsbyen, og de fire får en virkelig sak å bryne seg på. Dette er første bind i en planlagt serie.

 

Den som intet våger av Jeffrey Archer

forsidebilde

William Warwick har alltid hatt lyst til å bli etterforsker. William starter karrieren sin i Londons Metropolitan Police Force, tett fulgt opp av hans første mentor, konstabel Fred Yates. Hans første viktige sak er i Scotland Yards kunst- og antikvitetsgruppe. Et uerstattelig Rembrandt-maleri har blitt stjålet, og William møter Beth Rainsford på galleriet og blir håpløst forelsket i henne. Han møter også kunstsamleren Miles Faulkner og advokaten hans, som er villige til å bryte alle lover for å holde seg ett skritt foran William i etterforskningen av det forsvunne maleriet.

 

Den sørgmodige bussjåføren fra Alster av Håkan Nesser

forsidebilde

De to politietterforskerne Gunnar Barbarotti og Eva Backman er blitt et par, noe de selv tror at de har klart å holde hemmelig. En dag får de en sak der en bussjåfør mottar drapstrusler i etterkant av en alvorlig ulykke, men de klarer aldri å finne noen løsning. Seks år senere har de permisjon og har fått låne et hus på Gotland. Planen er å ha en rolig tid sammen, men en dag møter de en mann på sykkel som ligner på bussjåføren fra den gang. I stedet for rolig ferie blir det privat etterforskning på Gotland når de begynner å nøste i det som skjedde den gangen.

 

 

Tekstene er hentet fra forlagenes bokomtaler.
Utarbeidet av Sølvberget for bibliotekene i Rogaland.

Åpningstider hovedbiblioteket

Biblioteket er betjent:
Mandag – torsdag: 10:00 – 19:00
Fredag: 10:00 – 16:00
Lørdag: 10:00 – 14:00

Selvbetjent:
Mandag-søndag: 09:00 – 22:00

For adgang til selvbetjent bibliotek må du først signere kontrakt.

Åpningstider Forsand

Biblioteket er betjent:
Tirsdag: 09:00 – 14:00
Torsdag: 09:00 – 14:00

Selvbetjent:
Mandag-fredag: 08:00 – 22:00
Lørdag-søndag: 09:00 – 17:00

For adgang til selvbetjent bibliotek må du først signere kontrakt.

Åpningstider Høle

Biblioteket er betjent:
Mandag 17:00-19:00
Onsdag 11:00-14:00
Torsdag 17:00-19:00

Selvbetjent:
Mandag-tirsdag: 13:00-22:00
Onsdag: 09:00-22:00
Torsdag-fredag: 13:00-22:00
Lørdag-søndag 10:00-16:00

For adgang til selvbetjent bibliotek må du først signere kontrakt.

Åpningstider Riska

Biblioteket er betjent:
Tirsdag 10 – 19
Onsdag 10 – 14
Torsdag 10 – 19
Fredag 10 – 14

Selvbetjent:
Mandag-søndag: 07:00 – 22:00

For adgang til selvbetjent bibliotek må du først signere kontrakt.

Særskilte åpningstider 2023

Endringer fra vanlige åpningstider

Hovedbiblioteket
  • 24. februar – Hovedbiblioteket betjent, 13-16.
  • 3. april – 4. april – Hovedbiblioteket betjent, 10-16
  • 5. april – 10. april – Kun selvbetjent
  • 1. mai – Kun selvbetjent
  • 17. mai – Kun selvbetjent
  • 18. mai – Kun selvbetjent
  • 27. mai – Kun selvbetjent
  • 29. mai – Kun selvbetjent
  • 1. juli – 6. august. Sommeråpningstid. Hovedbiblioteket betjent mandag 12-19, tirsdag-fredag 10-16, lørdag 10-14. 
  • 23. desember – Hovedbiblioteket betjent, 10-14
  • 24. – 26. desember – Kun selvbetjent
  • 27. – 28. desember – Hovedbiblioteket betjent, 10-16
  Forsand
  • 3. april – 10. april – Kun selvbetjent
  • 1. mai – Kun selvbetjent
  • 17. mai – Kun selvbetjent
  • 18. mai – Kun selvbetjent
  • 27. mai – Kun selvbetjent
  • 29. mai – Kun selvbetjent
  • 28. juni – 20. august. Betjent tirsdag 20.6 og 27.6 9-14; onsdag 5.7 og 12.7 10-12; tirsdag 25.7, 1.8 og 15.8 9-14. Ellers selvbetjent som vanlig. 
  • 22. – 31. desember – Kun selvbetjent
  Høle
  • 3. april – 10. april – Kun selvbetjent
  • 1. mai – Kun selvbetjent
  • 17. mai – Kun selvbetjent
  • 18. mai – Kun selvbetjent
  • 27. mai – Kun selvbetjent
  • 29. mai – Kun selvbetjent
  • 3. juli – 23. juli. Betjent 5. juli og 12. juli 13-15. Selvbetjent som vanlig.
  • 24. juli – 6. august. Vanlige åpningstider
  • 7. august – 13 august. Kun selvbetjent 
  • 23. – 31. desember – Kun selvbetjent
  Riska
  • 27. februar – 3. mars. Betjent tirsdag og torsdag 10-16.
  • 4. april – Betjent, 10-16. 
  • 5. april – 10. april – Kun selvbetjent
  • 1. mai – Kun Selvbetjent
  • 17. mai – Kun selvbetjent
  • 18. mai – Kun selvbetjent
  • 27. mai – Kun selvbetjent
  • 29. mai – Kun selvbetjent
  • 22. juni – 16. juli. Sommeråpningstider. Riska betjent tirsdag og torsdag 10-16, onsdag og fredag 10-14. Selvbetjent som vanlig.
  • 17. juli – 23. juli. Kun selvbetjent.
  • 24. juli – 15. august. Sommeråpningstider. Riska betjent tirsdag og torsdag 10-16, onsdag og fredag 10-14. Selvbetjent som vanlig.
  • 9. – 13. oktober. Høstferieavvikling. Kommer senere.
  • 23. – 31. desember – Kun selvbetjent
  •  
  •  
  •  
  •