Den 20. juni er det Verdens flyktningdag 2022. Dagen skal sette fokus på flyktningers situasjon og minne om at alle har rett til å leve i sikkerhet og trygghet uansett hvem de er, hvor de kommer fra, og når de ble tvunget til å flykte. Bøker kan formidle virkeligheter og skape engasjement og empati for mennesker som står i en situasjon fremmed for oss selv og møter verden med andre forutsetninger og et annet blikk. Vi har satt sammen en liste over sterke og engasjerende bøker om å være flyktning i både eget land og andres.
En vakker dag av Soudabeh Alishahi
Afra vokser opp i et Iran styrt av Sjahen. Hun opplever sin første forelskelse og ungdomstiden under den «brutale» revolusjonen. Fra å ha kunnet gå i bikini må hun nå dekke seg til med hijab, men hun gifter seg lykkelig med en lege hvis ekskone og to døtre har flyktet til Norge. Afra trekkes mot dette nye som hun får ta del i, og møter Norge og landets kultur med sine iranske briller.
Soudabeh Alishahi (f. 1963) er en iransk forfatter bosatt i Norge. Hun ble Oslos første fribyforfatter i 2001. Romanen En vakker dag er opprinnelig skrevet på farsi. Alishahis roman Smil kom ut i 2015.
Lån og reserver boken her.
Når jeg ser havet av Sumaya Jirde Ali
Jenta Samira husker lukten av saltvannet. Hun fløt. Hun svømte. Hun levde videre. Men hun sank likevel. Inn i bildene som sitter igjen. De spør om hva hun husker. De spør ikke om hva hun ikke glemmer. Hun fikk et nytt liv. Du har et vakkert språk å beskrive smerten med, sier terapeuten. «Jeg heter Samira, og dette er en manual for hvordan å dø.» Når jeg ser havet slokner lyset er Sumaya Jirde Alis tredje diktsamling. Hun gir stemme til de mange som satser alt på en ny tilværelse. Både til dem som lever videre, og til dem som havet tar.
Lån og reserver boken her.
Over havet av Isabell Allende
Mot slutten av den spanske borgerkrigen, da general Franco og hans fascister seirer på alle fronter, blir to unge mennesker tvunget til å forlate det krigsherjede Barcelona. Gravide Roser og svogeren Víctor ??krysser Pyreneene til fots for å komme seg i trygghet. Rosers kjæreste og Victors bror, Guillem, er død, og omstendighetene tvinger Roser og Victor til å inngå et ekteskap som ingen av dem ønsker. Fra Frankrike reiser de over havet med skipet «Winnipeg», som ble chartret av poeten Pablo Neruda og brakte mer enn to tusen spanjoler til Chile – «det lange kronbladet av hav og snø» som det kalles med poetens ord. De starter et nytt liv som byr på mange prøvelser, og det som gir dem mot til å fortsette er håpet om en dag å kunne reise tilbake til Spania. Men da sirkelen sluttes, viser det seg at noen ganger er det vanskeligste ikke å flykte, men å vende hjem.
Lån og reserver boken her.
Min vei til frihet av Laial Janet Ayoub
Laial Janet Ayoub flyktet med familien fra et krigsherjet Libanon til Norge som fireåring. Her fikk hun noen lykkelige barneår, før alt forandret seg. Hun ble utsatt for omsorgssvikt, og etter hvert uønsket sosial kontroll, vold og overgrep. Dette livet gjorde henne til en marionette i andres hender. Ayoub endte opp med dype arr, men også en ukuelig vilje til å reise seg og bli et myndig menneske. Siden har hun kjempet seg til frihet og selvstendighet, og forteller nå sin historie, med intensitet og nerve, for å hjelpe andre i en lignende situasjon. Det er en fortelling om hvordan motgang kan bli til mot, og lidelse til livskraft. Den handler om å finne seg selv mellom to kulturer, om å gjøre opprør mot undertrykkende normer og strukturer, og om å bli det forbildet for datteren sin som hun så gjerne selv skulle hatt da hun var ung. Slik blir boka også en inspirasjonskilde for alle som ønsker å tro at forandring er mulig.
Lån og reserver boken her.
Bare fjellene er min venn av Behrouz Boochani
I 2013 flyktet den kurdiske journalisten Behrouz Boochani fra fødelandet Iran. Etter en farefull ferd gjennom Indonesia og over havet, ble han sperret inne på Manus Island, en øy i Stillehavet hvor Australia gjennom en årrekke har internert uønskede flyktninger og asylsøkere. Der ble han sittende ulovlig i seks år. Bare fjellene er min venn er hans vitnesbyrd fra flukten og tiden i fangenskap. Boken ble til gjennom tusenvis av tekst- og talemeldinger han smuglet ut, og er en unik øyenvitneskildring om å være på flukt og miste kontrollen over eget liv. Boochani skriver rått og uhindret om motstand, håp og (u)menneskelighet innad fengselssystemet på Manus, om hvordan herskerfolket tvinger flyktningene til enten å bukke under for volden og undertrykkelsen, eller la seg deportere. Boken er en litterær kraftprestasjon i flere sjangere som ga Boochani den viktigste litteraturprisen i Australia, Victorian Premier’s Prize for Literature. Boochanis beskrivelse av australske myndigheters behandling av flyktninger er også en fortelling om hvordan samfunn ser og møter mennesker på flukt. Boken gir viktige perspektiver knyttet til global solidaritet og retten til å leve et liv i fred. Etterordet er skrevet av forfatter, oversetter og aktivist Kristina Quintano, også kjent som Budbringeren fra helvete. Hun setter Boochanis historie og Australias omstridte asylpolitikk i en større sammenheng, som også inkluderer måten Norge forplikter seg på og forholdene de stedene Norge henter flyktninger fra i dag.
Lån og reserver boken her.
Gutten på stranden av Tima Kurdi
2.september 2015 vekkes verden til bildet av den to år gamle gutten Alan Kurdi som ligger med hodet ned i sanden på en strand i Tyrkia. Bildet av den lille, syriske gutten i rød T-skjorte og svarte sko gikk verden rundt, og i løpet av de nærmeste dagene kunne man lese femtitretusen tweets i timen om gutten på stranden. Men Alan lå ikke alene på stranden den morgenen i Bodrum. Også moren Rehanna og den fire år gamle broren, Ghalib, druknet da glassfiberbåten de satt i, gikk rundt. For pappa Abdullah og tante Tima var dette slutten på verden slik de kjente den, for den vestlige verden var det begynnelsen på flyktningkrisen. «Allah hatt alnoor ‘ala Alan. Gud har kastet lys over Alan. Dette bildet må få verden til å våkne. Mennesker må slutte å drukne», sier Abdullah Kurdi bare timer etter at familien hans har druknet. Og verden våkner. Gutten på stranden er en vakker fortelling om en barndom i Syria. Fra det sjasminduftende nabolaget i Damaskus før krigen begynte og de krigsherjede gatene i Aleppo, til flyktningleirer i Europa og de frodige forstedene i Vancouver, er Gutten på stranden en families fortelling om kjærlighet og tap og om den iherdige jakten på en trygg havn mens en ødeleggende krig raser.
Lån og reserver boken her.
Bokomtaler fra forlagene.