Nye faktabøker i september

Her er et utvalg av de nye bøkene fra september. Du kan blant annet lese om: Skoleinternat i Finnmark, en snakkende hund, kortreist gatemat, veien ut av usunt mammastress, biskopen i Oslo, Ukraina, sminke, keeperen, angst, Arvid Mæland, Maren Lundby og Halvor Bakke.

 

En godt bevart hemmelighet : fortellinger om adopsjon i Norge av Silje Førsund

forsidebilde

Journalist Silje Førsund kommer tett på en mindre belyst side ved norsk adopsjonshistorie gjennom sin egen mor. Fem år gammel ble moren adoptert bort i 1952. På den tiden var adopsjonsmarkedet ikke regulert. Følgene av dette var blant annet at det ikke ble gjort vurderinger om adopsjonsforeldrenes var skikket til å ha omsorg for barn. For Silje Førsunds mor ble livet i den nye familien preget av overgrep. I boken viser Førsund også til fem andre bortadoptertes historier. Deres fortellinger viser, i likhet med Førsunds mor, at det ikke er så lenge siden at samfunnet sviktet i oppgaven med å verne om de mest sårbare. Men selv om situasjonen for barn er en ganske annen i dag, stiller Silje Førsund spørsmålet om det likevel er godt nok. (Omtalen er utarbeidet av Biblioteksentralen.)

 

Et møte med Maren av Silje Regine Bråthen

forsidebilde

Maren Lundby. Norges mest meritterte skihopper i nyere tid. Tre sammenlagtseire i verdenscupen, tre år på rad. Tretti individuelle seire. VM- og OL-gull. Og det i en idrett hvor hun ikke har like muligheter som gutta. «Vi rekker ikke en gang kjøre ut på E6 før pappa begynner å fortelle om Marens medaljesermoni etter gullet i stor bakke. – Det Maren gjorde i det mesterskapet her, det er noe av det råeste jeg har sett en idrettsutøver gjøre noen gang, Silje. Han blir stille, som om han veier ordene sine, vurderer om det er innafor å fortelle meg hele historien. Og den dagen tror jeg at det er det jeg gjør – får hele historien. I ettertid forstår jeg at det han sa var mye mer ladet enn jeg kunne tenkt meg til selv.» (Forlagsomtale)

 

Internatliv : den unike historien om skoleinternatene i Finnmark av Ingjerd Tjelle

forsidebilde

Lengst nord i Norge finnes det historier om barndom og skolegang som er helt annerledes enn i resten av landet. Historier om skolebarn som ble atskilt fra hjem og foreldre, og som ble nektet å snakke språket sitt. Det handler om tap og skam, men også om et skoletilbud i rask forbedring. Ingen andre steder i Europa ble det over en så kort periode . i et så grisgrendt område . bygget så mange skoleinternater som i Finnmark. Noen av årsakene var ønsket om å fornorske de samiske og finske barna i Finnmark, å bygge nasjonen Norge, og å markere norsk suverenitet i grenseområdene mot Finland og Russland. Denne boka dykker ned i disse barnas historier. Men også foreldre, internatansatte og de som vedtok skolepolitikken er en del av bokas fortelling. Ingjerd Tjelle (f. 1963) har jobbet som journalist, forfatter og formidler siden 1984. Hun er utdannet cand. mag med fagene historie, statsvitenskap og rettslære. Hun har blant annet skrevet bøker om barnehjemsbarn, internatbarn, og om blodstoppere og lesere. Alt med forankring i Finnmark. (Forlagsomtale)

 

Røde sirener : en ukrainsk familiehistorie av Victoria Belim

forsidebilde

Kort tid etter at Vladimir Putin invaderer Krim-halvøya, bryter Victorias onkel kontakten med henne. Året er 2014, og de to har radikalt forskjellig syn på det som skjer i hjemlandet Ukraina. Hos Victoria øker behovet for å forstå mer av familiens historie og landet hun forlot som 15-åring. Hun reiser tilbake og tilbringer lange perioder sammen med bestemoren i familiehjemmet på landsbygda i Poltava, der hun hjelper til i potetåkeren og kirsebærhagen. Men hvorfor vil ikke bestemoren la henne grave i fortiden? «Ingenting forsvinner sporløst», heter det i et ukrainsk ordtak. Men nettopp det gjorde Victorias grand-grandonkel Nikodim, i en periode på 30-tallet som har fått tilnavnet «den store terroren». Det gamle KGB-bygget i Poltava gir fortsatt frysninger hos mange i lokalbefolkningen. Hva skjedde egentlig med Nikodim, og hvordan påvirker fortidens urett fremtidige generasjoner? Røde sirener er et varmt portrett av en familie, og samtidig en bok som får deg til å forstå mye mer av Ukrainas dramatiske historie. (Forlagsomtale)

 

Dagbok frå ein invasjon av Andrej Kurkov

forsidebilde

Allerede da de russiske troppene begynte å samle seg ved Ukrainas østgrense begynte Andrej Kurkov – Ukrainas kanskje viktigste romanforfatter – å skrive på denne boken. Fra dag til dag følger vi hendelsene fra bakkeplan i Kyiv -senere gjennom flukt og forflytting lengre vest i landet. Kurkov, som selv er russiskspråklig, kobler skildringer av små og store hendelser i krigshverdagen med politiske og kulturelle analyser på en innsiktsfull, brennende engasjert og uhyre velskrevet måte. Boken er et nødvendig tilskudd for bedre å forstå krigen og bakgrunnen for den. (Forlagsomtale)

 

Kortreist gatemat : smak av verda med råvarer frå fjord og fjell av Anne-Lise Solheim Åman

forsidebilde

Kortreist gatemat blandar urnorske råvarer og tradisjonsmat med smakar frå andre verdskjøken. Her får du oppskrifter på nydeleg street food «på norsk». Til dømes Poke Bowl frå Hawaii med norsk laks og koreansk Bulgogi med norsk hjort. Til dessert kan det kanskje smake med spanske Churros med rørte blåbær og brunostdip? Kortreist gatemat viser korleis du kan bruke råvarer du alt har heime eller lett kan få tak i: Grønsaker, frukt og bær frå hagen og fjellet, fisk og skaldyr frå fjorden. Eller lokalt kjøtt av sau, geit og hjort, dyr som ved beiting steller landskapet vårt. Kortreist gatemat inneheld omtrent 70 oppskrifter på middagar, smårettar og søte freistingar. I tillegg får du rundt 100 grunnoppskrifter på majonesar, sausar, marinadar, bakst, rører og ulike tilbehøyr. Kortreist gatemat har tips til råvarer og utstyr som gjer matlaginga enklare, til redyrking av grønsaker og til korleis du kan utnytte restematen. Kvar oppskrift har forslag til vegetarisk alternativ og QR-kode med handleliste. (Forlagsomtale)

 

Glade dyr og levande jord : korleis bøndene kan bidra til klimaløysinga av Marit Bendz

forsidebilde

Dagens bønder slitast mellom krava om å bli større og meir effektive og etterspurnaden etter rein og kortreist mat, betre dyrevelferd og biomangfald. Denne boka følgjer femten bønder frå Lofoten i nord til Jæren i sør som alle bruker kunnskap og viljestyrke for å tenkje og jobbe annleis. Dei vil produsere mat på lag med naturen og ha omsyn og kjærleik til dyra, miljøet og forbrukarane. (Omtalen er utarbeidd av Biblioteksentralen.)

 

Stella : hunden som lærte å snakke av Christina Hunger

forsidebilde

Da Christina Hunger fikk valp i hus, tok det ikke lang tid før hun begynte å se en sammenheng mellom jobben sin og det nye kjæledyret. Hun jobbet med småbarn med forsinket språkutvikling ved å bruke en kommunikasjonsmetode kalt Alternativ og supplerende kommunikasjon (ASK) og begynte å tenke på hunders evne til å forstå språk: Hvis hunder kan forstå ordene vi sier til dem, burde de ikke kunne være i stand til å bruke ord selv? Kunne hunder bruke ASK til å kommunisere med mennesker? Christina bestemte seg for å teste Stella. Hver gang de gikk ut, trykket hun på en knapp på potestørrelse programmert til å si «ut» med Christinas stemme. Nå, få år senere, har Stella mer enn 30 ordknapper som hun bruker på daglig basis, enten hver for seg eller satt sammen til setninger. Stella. Hunden som lærte å snakke er både en memoar og en gjør-det-selv-guide. Den skildrer reisen Stella og Christina har hatt fra første dag sammen til Stellas første ord, og andre høydepunkter, i tillegg til å vise frem teknikkene på en enkel og trinnvis måte, slik at du også kan lære hunden din å snakke! (Forlagsomtale)

 

Den ellevte mann : en fortelling om keeperen, spillet og livet av Håkon Opdal

forsidebilde

Fotball er verdens mest gjennomanalyserte sport, men det finnes en blind flekk. Selv ikke de andre spillerne på laget vet hvordan det er å være den som vokter målet, og som med bare nevene skal forhindre katastrofen for medspillerne og supporterne. Den ellevte mann er en gripende beretning om følelsen av å være siste skanse, om drivet etter å klare et umulig oppdrag, om vanvittige redninger, og om de usynlige detaljenes betydning i fotballen og i livet. Inspirert av Albert Camus’ filosofi viser Opdal at utfordringene en keeper står overfor, ikke er så ulike de vi alle møter i hverdagen. Boken er også en guide til noen av de største øyeblikkene i fotballhistorien. Forord av Dag Solstad. (Forlagsomtale)

 

Mamma med god samvittighet : psykologens syv grep for mindre hverdagsstress av Marthe Telneset

forsidebilde

Jeg strekker ikke til som mamma. Det går i ett hele tiden. Jeg klarer ikke slutte å bekymre meg. Lyder det kjent? Mammalivet er herlig, men hektisk. Der de ytre kildene til stress, som tidsklemme og våkenetter, er enkle å få øye på, kan vi trenge hjelp for å kartlegge de indre stresskildene: ufiltrerte tanker og såre følelser vi holder for oss selv, som får oss til å føle oss mislykket eller utslitt. Blir trykket av dårlig samvittighet, bekymring og selvkritikk for stort over tid, kan plagene gå utover selvfølelsen, livsgleden og evnen til å ta vare på seg selv og andre. I denne boken viser psykolog Marthe Telneset hvordan du kan bli kvitt det usunne mammastresset. Gjennom syv steg, belyst med gjenkjennelige problemstillinger fra terapirommet, viser hun veien ut av den negative spiralen. Med et vennlig blikk og faglig autoritet deler hun konkrete råd og verktøy, forklarer på en lettfattelig måte hvordan kropp og hjerne reagerer på stress, og hva som skal til for å gjenvinne gnisten i hverdagen. Marthe Telneset er selv trebarnsmor og jobber som psykolog i sitt eget firma Vekst psykologtjenester. Hun kommuniserer jevnlig med en stor gruppe kvinner gjennom nyhetsbrev, fagblogg, nettkurs og Instagram-kontoen @psykolog.marthe.telneset. (Forlagsomtale)

 

Mitt rom : Halvor Bakke av Svein Tore Bergestuen

forsidebilde

Den folkekjære tv-personligheten og superpopulære interiørdesigneren Halvor Bakke har lenge tatt oss med inn i andres rom gjennom tv-skjermen og i flere bøker. Nå åpner han døren til sitt eget rom. Vi leser om oppveksten som odelsgutt på Bakke gård i Stavern, om såre skoleår med mobbing og om en gryende erkjennelse av å være homofil – og med det frykten for å brenne i helvete, slik pastoren i det frikirkesamfunnet Bakke-familien tilhørte sa ville skje med sånne som ham. Det gjorde ikke saken enklere at Halvors egen far satt i kirkens eldsteråd. Mitt rom er også fortellingen om Halvor Bakkes eventyrlige reise fra stillingen som flyvert til posisjonen som landets største interiørprofil, anerkjent og ettertraktet av fagfolk og med 300 000 følgere på Instagram. Halvor Bakke omsetter i dag egendesignede produkter for like eventyrlige 400 millioner kroner årlig. Uventede hendelser, overraskende vendepunkter, opp- og nedturer, varme vennskap, skeiv kjærlighet, dyp livsglede og viktigheten av bobler (i stettglass) til hverdags, gjør Mitt rom til en berikende leseopplevelse for langt flere enn Halvor Bakkes interiørfrelste menighet. (Forlagsomtale)

 

Den usynlige angsten : livsglede er min terapi av Linnea Løtvedt

Den usynlige angsten

Den usynlige angsten handler om angsten, uroen og mørket ingen andre kan se eller føle, og setter ord på utfordringer rundt mental helse som svært mange kan kjenne seg igjen i. Unge voksne som sliter psykisk, får for lite og for sent hjelp, og de siste årene har det vært en stor økning i angst og andre psykiske lidelser hos denne gruppen. TikTok-psykolog og influenser Maria Abrahamsen bidrar gjennom hele boka med nyttige fakta og praktiske tips rundt psykisk helse og livsmestring. Den usynlige angsten er boka for alle som ofte eller i perioder opplever at livet kjennes overveldende og kaotisk, og en viktig påminnelse om hvorfor vi må ta psykisk helse på alvor. Linnea Løtvedt er en av landets største influenserprofiler, og kjent for å være åpen om angst og for å spre sitt budskap om positivt kroppsfokus. I Den usynlige angsten forteller hun sin personlige historie, og deler raust av egne erfaringer rundt psykisk helse. (Forlagsomtale)

 

Cowboyen : en autorisert biografi om Arvid Mæland av Cornelius Munkvik

forsidebilde

Cowboyen er historien om mannen som gikk baklengs ned fra Kilimanjaro fordi han hadde gangsperre. Det er boka om mannen som tok esler med seg i militæret og som spontankjøpte ranch i Arkansas. Er Arvid Mæland en karikatur på en jærbu, eller er han et forbilde på Jæren? Cowboyens sønn, Nikolai, sier det på følgende måte: «Min far er cowboy. Husk det. Det er ikke slik at han våknet en vakker morgen med en vill idé om å kjøpe en cowboyhatt og så «levva livet». Min far har alltid vært slik. Det er slik Arvid Mæland er.Arvid Mæland er cowboy. På godt og vondt.» Forfatter Cornelius Munkvik har gjort en imponerende og grundig jobb med en historie om en person som ikke er helt «A4». Dette er en biografi som også vil fenge de som ikke trodde de var interessert i Arvid Mæland. (Forlagsomtale)

 

Eg hadde ikkje orka Gud utan Jesus : seks samtalar og eit isbad med biskop Kari Veiteberg av Sigri Sandberg

forsidebilde

I denne boka berettar Kari Veiteberg, den første kvinnelege biskopen i Oslo, om korleis det er å skjøtte gjerninga i ein tid prega av pandemi, klimaendringar, flyktningar og fundamentalistiske krefter. Veiteberg snakkar om korleis ho møtar desse utfordringane. Noreg er eit sekularisert samfunn, men ein kan spørje om ein kristen tru kan gje lindring på måtar ein ikkje finn andre stader. Boka gir også tilbakeblikk på oppvekst og vegen inn i prestekallet. Med stor engasjement tenkjer Veiteberg høgt om himmelen, håp og det heilage i ein tid med stadige endringar. (Omtalen er utarbeidd av Biblioteksentralen.)

 

Kom til min innerste grind : verktøy for intime samtaler av Bente Træen

forsidebilde

Professor Bente Træen, folkekjær formidler og seksualforsker, lærer bort gode verktøy for å håndtere intime samtaler. Boken inviterer leseren med på en personlig oppdagelsesreise, enten man har et tilfredsstillende sexliv eller skulle ønske noe var annerledes. Det kan være sårt hvis seksuallivet ikke fungerer og blir vanskelig, enten i parforholdet eller som singel. Å mestre det å føre intime samtaler gjør en stor forskjell ettersom viktige ting står på spill: for mange vår verdi som mennesker. Verktøyene for intime samtaler åpner veien til nærhet, lyst og nytelse. Boken gjør også et dypdykk og finner det som ligger skjult under klisjeene i den kulørte presse og pornoindustrien. Det gjør at vi kan se seksuallivet med nye øyne og forstå mer av hva som driver oss. Bokens råd, innsikter og strategier kan løfte samlivet eller tilværelsen som singel. Bokens forskningsbaserte grep, kombinert med historier i Bente Træens fomidlende skrivestil, gjør den til et godt utgangspunkt for å lære å uttrykke hva man ønsker seg, være tro mot seg selv og skape den intimiteten man trenger. Slik kommer vi også nærmere den vi elskers innerste grind. Bente Træen er professor ved Universitetet i Oslo, seksualforsker og forfatter. (Forlagsomtale)

 

Sminkeskolen : teknikkene som lar deg gløde til hverdags og på fest av Tomas Erdis

forsidebilde

Her er alt du må vite for å få til en perfekt makeup – til hverdag og fest! Tomas Erdis er kjendissminkør og en av landets beste og mest populære makeupartister. Her viser han steg for steg hva du skal gjøre for å få sminken så fin som du drømmer om. Boka har QR-koder som gir deg tilgang til eksklusive videoer der Tomas i praksis viser hvordan du legger makeup som en proff. Når han for første gang samler sine beste tips i en bok, er det for å vise at dette er noe du faktisk kan få til selv. Her får du både enkel hverdagssminke og glødende festlooks akkurat slik proffene gjør det. Marte Bratberg, Vita og Wanda Mashadi, Birgit Skarstein, Caroline Berg Eriksen, Lene Orvik og Maria Mena er blant modellene. (Forlagsomtale)

 

Blåfargen fra Modum : storhetstiden : Blaafarveværket 1822-1848 av Ingerid Hagen

forsidebilde

Kobolt har vært ettertraktet siden oldtiden. Oppigjennom historien har kobolt farget glass og porselensprodukter med sin karakteristiske blåfarge. I moderne tider inngår mineralet blant annet som en viktig komponent i batterifremstilling til bruk i alt fra datamaskiner til el-biler. Da det ble funnet kobolt i en åsside på Modum i 1772 markerte det starten på et av Norges mest betydningsfulle industriforetak. Det Kongelige Modumske Blaafarveværk ble etablert i 1776, og eksporterte blåfarge av høy kvalitet til Europa og land i det fjerne Østen. I forbindelse med Blaafarveværkets 250-årsjubileum i 2022 kommer bind 2 i historieverket om industrieventyret på Modum. I denne boken tar forfatter Ingerid Hagen leseren gjennom glansperioden mellom 1822 og 1848. En reise som svinger innom industriutvikling, vitenskapelige fremskritt og samfunns- og kulturutvikling. (Omtalen er utarbeidet av Biblioteksentralen.)

 

 

Åpningstider hovedbiblioteket

Biblioteket er betjent:
Mandag – torsdag: 10:00 – 19:00
Fredag: 10:00 – 16:00
Lørdag: 10:00 – 14:00

Selvbetjent:
Mandag-søndag: 09:00 – 22:00

For adgang til selvbetjent bibliotek må du først signere kontrakt.

Åpningstider Forsand

Biblioteket er betjent:
Tirsdag: 09:00 – 14:00
Torsdag: 09:00 – 14:00

Selvbetjent:
Mandag-fredag: 08:00 – 22:00
Lørdag-søndag: 09:00 – 17:00

For adgang til selvbetjent bibliotek må du først signere kontrakt.

Åpningstider Høle

Biblioteket er betjent:
Mandag 17:00-19:00
Onsdag 11:00-14:00
Torsdag 17:00-19:00

Selvbetjent:
Mandag-tirsdag: 13:00-22:00
Onsdag: 09:00-22:00
Torsdag-fredag: 13:00-22:00
Lørdag-søndag 10:00-16:00

For adgang til selvbetjent bibliotek må du først signere kontrakt.

Åpningstider Riska

Biblioteket er betjent:
Tirsdag 10 – 19
Onsdag 10 – 14
Torsdag 10 – 19
Fredag 10 – 14

Selvbetjent:
Mandag-søndag: 07:00 – 22:00

For adgang til selvbetjent bibliotek må du først signere kontrakt.

Særskilte åpningstider 2023

Endringer fra vanlige åpningstider

Hovedbiblioteket
  • 24. februar – Hovedbiblioteket betjent, 13-16.
  • 3. april – 4. april – Hovedbiblioteket betjent, 10-16
  • 5. april – 10. april – Kun selvbetjent
  • 1. mai – Kun selvbetjent
  • 17. mai – Kun selvbetjent
  • 18. mai – Kun selvbetjent
  • 27. mai – Kun selvbetjent
  • 29. mai – Kun selvbetjent
  • 1. juli – 6. august. Sommeråpningstid. Hovedbiblioteket betjent mandag 12-19, tirsdag-fredag 10-16, lørdag 10-14. 
  • 23. desember – Hovedbiblioteket betjent, 10-14
  • 24. – 26. desember – Kun selvbetjent
  • 27. – 28. desember – Hovedbiblioteket betjent, 10-16
  Forsand
  • 3. april – 10. april – Kun selvbetjent
  • 1. mai – Kun selvbetjent
  • 17. mai – Kun selvbetjent
  • 18. mai – Kun selvbetjent
  • 27. mai – Kun selvbetjent
  • 29. mai – Kun selvbetjent
  • 28. juni – 20. august. Betjent tirsdag 20.6 og 27.6 9-14; onsdag 5.7 og 12.7 10-12; tirsdag 25.7, 1.8 og 15.8 9-14. Ellers selvbetjent som vanlig. 
  • 22. – 31. desember – Kun selvbetjent
  Høle
  • 3. april – 10. april – Kun selvbetjent
  • 1. mai – Kun selvbetjent
  • 17. mai – Kun selvbetjent
  • 18. mai – Kun selvbetjent
  • 27. mai – Kun selvbetjent
  • 29. mai – Kun selvbetjent
  • 3. juli – 23. juli. Betjent 5. juli og 12. juli 13-15. Selvbetjent som vanlig.
  • 24. juli – 6. august. Vanlige åpningstider
  • 7. august – 13 august. Kun selvbetjent 
  • 23. – 31. desember – Kun selvbetjent
  Riska
  • 27. februar – 3. mars. Betjent tirsdag og torsdag 10-16.
  • 4. april – Betjent, 10-16. 
  • 5. april – 10. april – Kun selvbetjent
  • 1. mai – Kun Selvbetjent
  • 17. mai – Kun selvbetjent
  • 18. mai – Kun selvbetjent
  • 27. mai – Kun selvbetjent
  • 29. mai – Kun selvbetjent
  • 22. juni – 16. juli. Sommeråpningstider. Riska betjent tirsdag og torsdag 10-16, onsdag og fredag 10-14. Selvbetjent som vanlig.
  • 17. juli – 23. juli. Kun selvbetjent.
  • 24. juli – 15. august. Sommeråpningstider. Riska betjent tirsdag og torsdag 10-16, onsdag og fredag 10-14. Selvbetjent som vanlig.
  • 9. – 13. oktober. Høstferieavvikling. Kommer senere.
  • 23. – 31. desember – Kun selvbetjent
  •  
  •  
  •  
  •