Nye faktabøker i oktober

Blant oktobers nyheter finner vi bøker om fattigdom, Formel 1, kjønnssykdommer, klimaglede, usynlige menn, spiseforstyrrelse og dronning Elizabeth II. Det er kommet mange nye bøker i oktober, og dette er bare et lite utvalg. Se gjerne på nyhetsutstillingene våre i faktaavdelingen.

 

Kunsten å drepe et demokrati : historien om Bolsonaros Brasil av Torkjell Leira

forsidebilde

Brasils president Jair Bolsonaro har blitt kalt «tropenes Trump» og blir satt i bås med høyrepopulistiske statsledere verden over. Sosiale medier er hans foretrukne kanal – og Gud, familien og fedrelandet er hans evangelium. Bolsonaros politikk har vært et angrep på kultur og medier, miljø og menneskerettigheter, ja på selve det brasilianske demokratiet. Lenge fornektet han pandemien, og kritikerne beskylder ham for å ha hundretusenvis av koronaofre på samvittigheten. Presidenten har bånd til landets organiserte kriminelle miljøer og har uttalt at han ønsker seg tilbake til militærdiktaturets dager. Hva har Bolsonaros år i presidentpalasset betydd for brasilianere flest og for demokratiet i landet? På hvilken måte sammenfaller utviklingen i Brasil med en internasjonal, høyrepopulistisk trend? Og hvordan skal Brasil bli et mer rettferdig og mindre polarisert samfunn? Disse spørsmålene forsøker forfatter Torkjell Leira og finne svar på, når han reiser i Bolsonaros fotspor. Han møter også presidenten over en frokost i Morgengryets palass. (Forlagsomtale)

 

India : på vei mot hindunasjonalisme av Elisabeth Eide og Terje Skaufjord

forsidebilde

Hvor er India på vei? Verdens mest folkerike demokrati har i en lengre periode tatt en dreining i en mer antidemokratisk retning. Det hindunasjonalistiske partiet BJP (Bharatiya Jana Sangh) har med statsminister Narendra Modi i spissen sittet ved makten siden 2014. Elisabeth Eide og Terje Skaufjord greier ut om dagens situasjon med bakgrunn i indisk historie, politikk og samfunnsliv. De ser på hva hindutva-ideologien, som kombinerer religiøs patriotisme med økonomisk liberalisering, har å si for den sekulære statens fremtid. Store sosiale forskjeller skaper fort friksjon, og i dette lettantennelige landskapet blir muslimer og kristne stadig oftere offer for trakassering fra hindutva-aktivister. Samtidig kjemper lavkaster og urfolk for sine sårt tiltrengte rettigheter. Dette er bare noen av utfordringene verdens største demokrati står overfor. (Omtalen er utarbeidet av Biblioteksentralen.)

 

Grytøya-tragedien : hemmelighold, svik og forsoning i skyggen av den kalde krigen av Trine Hamran

forsidebilde

11. juli 1972 døde 17 mennesker da en militær Twin Otter fra 719-skvadronen i Bodø fløy inn i en fjellvegg på Grytøya. Kapteinen var full. Grytøya-tragedien er en dramatisk fortelling om den største forsvarsulykken i Norge etter krigen. Det er beretningen om hvordan Luftforsvaret la lokk på ulykken, og om de etterlattes søken etter svar. Myndighetene har fortsatt ikke tatt ansvar, men sendt de etterlatte ut i en juridisk hengemyr i kampen for oppreisning. Trine Hamran har gått gjennom en stor mengde dokumenter og dybdeintervjuet sentrale kilder i saken, etterlatte så vel som flygere og offiserer. Dette er den første boka om ulykken, og offiserer i Luftforsvaret forteller mer enn de noensinne har gjort før. Grytøya-tragedien handler om makt og åpenhet, om sorg og forsoningens forutsetning. Og om femti år med urett. (Forlagsomtale)

 

Mørkemann : mi reise til kristenkonservatismen og tilbake av Emil André Erstad

forsidebilde

Som ung var Emil André Erstad stereotypien på ein kristenkonservativ mørkemann. I verda hans var det ikkje plass til nyansar. Han meinte homofili var ei synd. Han meinte også at kvinner som var valdtekne, ikkje burde få ta abort. Alle Erstad møtte, vart målt etter eitt, enkelt spørsmål: Kvar er du på veg – mot himmelen eller helvete? Erstad vaks opp med foreldre som ikkje var særskilt kristne. Heilt sidan han som liten gut gjekk på søndagsskulen, var likevel målet med livet hans å kome til himmelen: Han måtte leve reint, gå på den smale stien og halde seg til boda til Jesus. Han var stolt over å kalle seg fundamentalist og meinte verda var korrupt og full av vantru. Trua hans gjekk snart ut over forholdet til familien. Systera, som var homofil, var redd for at ho aldri skulle få møte nevøen sin, sonen til Emil, og mora var djupt bekymra for kor ytterleggåande sonen hennar var i ferd med å bli. I denne boka lét Erstad oss bli kjende med eit for mange framandt, religiøst univers. (Forlagsomtale)

 

Livet er best ute : friluftslivets historie og filosofi av Peder Anker

forsidebilde

Synes du at livet er best ute? Da er denne boka for deg. Friluftsliv handler om gleden i å forlate det moderne livs komfort, om bare i noen timer. I skog og mark, eller på fjellet, er man fri til å være den man er. Friluftslivet består i å komme seg bort; bort fra jobb og hverdagsliv og sosiale krav. Det handler om å puste fritt, om frihet, enkelhet, rom for tanken, og om å være glad naturen. I Livet er best ute tar Peder Anker oss med på en personlig vandring gjennom friluftslivets historie, kultur og filosofi. Det går for det meste gjennom et mykt lettgått terreng, med en og annen bratt utfordrende skrent. For det må til for å nå fjellets topp. Og der tar vi en pause og hviler tankene. Dette er en vardet tur fra start til slutt, med noen avstikkere til fine utsiktspunkter. (Forlagsomtale)

 

Gina Krog : feminist og tindeklivar av Magnhild Folkvord

forsidebilde

Gina Krog (1847-1916) sa opp lærarjobben for å «ofra seg» for kvinnesaka 33 år gammal. Målet var full kvinnefrigjering. Det kravde økonomisk sjølvstende og stemmerett. Ho hadde oppskrifta klar: Ingenting gir meir fridom og sjølvstende enn kampen for fridom og sjølvstende. Arbeidet for frigjering vil setja oss i stand til å bruka den fridommen vi etterkvart får. Ho ønskte samarbeid mellom arbeidarkvinnene og dei såkalla borgarlege kvinneorganisasjonane, men det ville ikkje Arbeidarpartiet ha noko av. Ho var redaktør for det første kvinnepolitiske tidsskriftet i Noreg, Nylænde, i nesten tretti år, og sørga for at det levde vidare da styret i Kvinnesaksforeningen prøvde å leggja det ned. Ho stifta Norske kvinners nasjonalråd, som knytta norske kvinneorganisasjonar til den internasjonale kvinnerørsla. I lag med andre sterke kvinner var Gina Krog med på å forandra Noreg. (Forlagsomtale)

 

I seng med fienden, eller Venus’ forbannelser : skrekkelige fortellinger om kjønnssykdommer av av Ellen Støkken Dahl

forsidebilde

På en lettlest og engasjerende måte, tar boken for seg kjønnssykdommer som HIV, klamydia, gonoré og syfilis, og alle andre skumle lidelser i denne regionen du forhåpentligvis ikke har hørt om eller vært utsatt for. Leserne vil få forskningsbaserte svar på alle sine spørsmål om kjønnssykdommer, sjokkerende fortellinger fra medisin- og forskningshistorie, et innblikk i mikroorganismenes liv og kunnskap om hva vi kan gjøre for å stoppe dem. Både leger og befolkningen som helhet har en jobb å gjøre, men for å gjøre den jobben trenger vi en god dose folkeopplysning. Med uttalelser som «nesten alle mennesker har herpes», «klamydia kan gjøre deg blind» eller «at en norsk lege forsøkte å behandle syfilis med puss fra syke katter for bare litt over hundre år siden» er bokens mål å knuse veletablerte myter og misforståelser, fjerne skam og stigma og samtidig gi den leserne et innblikk i medisinske problemer knyttet til seksuelt overførbare infeksjoner. Å lære mer om sykdommene vil kunne bidra til å spre forståelse og aksept, og pasienter med vanlige problemer vil kanskje føle seg litt mindre alene. (Forlagsomtale)

 

Vår vei ut : en fortelling om spiseforstyrrelse, skam og håp av Kari Løvendahl Mogstad og Selma Løvendahl Mogstad Leraand

forsidebilde

Spiseforstyrrelser rammer stadig flere, uavhengig av alder og kjønn. Det er et økende samfunns- og helseproblem, men likevel er det mange myter og fordommer, og mangel på kunnskap og åpenhet om disse lidelsene. I Vår vei ut forteller Kari Løvendahl Mogstad om hvordan det var når datteren hennes fikk en spiseforstyrrelse. Mogstad er fembarnsmor, men også en erfaren lege og samfunnsdebattant med stor kunnskap om spiseforstyrrelser. Hun ga i 2017 ut boken «Kroppsklemma» som omhandler kroppspress og samfunnets store fokus på utseende. Ingen er spart eller skånet for utfordringer, og et par år etter utgivelsen opplever Mogstad selv at datteren Selma får anoreksi. De har bestemt seg for å være åpne om sin historie og i boken følger vi mor og datter gjennom sykdommen og tilfriskningen, og ser hvordan hele familien blir satt på store prøvelser. Selma Løvendahl Mogstad Leraand, 19 år, bidrar også i boken med sine personlige tekster fra sykdomsperioden. Det er en sterk og troverdig historie, der vi får høre både morens og datterens perspektiv. Deres erfaringer gir håp og innsikt til andre som opplever det samme, enten selv eller som pårørende. Boken gir økt kunnskap om og forståelse for hva spiseforstyrrelser er, hvordan de behandles, og hva man bidra med for å hjelpe noen som sliter, eller som er i risikosonen for å bli syke. Boken er relevant for alle som har en spiseforstyrrelse selv eller er i risikosonen, og for foreldre, ungdom, fagfolk og pårørende. (Forlagsomtale)

 

Vikingfylket Rogaland

forsidebilde

En veiviser inn i Rogalands vikingfortid. Denne boken tar leseren gjennom et omfattende arkeologisk og historisk kildemateriale, samt lokale fortellinger og sagn fra sagatiden. Illustrasjoner, fotografier og kart gjør at man kan benytte den som en guide til det Rogaland har å by på av gravsteder, arkeologiske funnsteder og museer. Boken hele fylket fra Sokndal i sør til Haugesund i nord. (Omtalen er utarbeidet av Biblioteksentralen.)

 

Usynlige menn : et nytt perspektiv på norsk likestilling av Are Saastad

forsidebilde

Vi er vant til å tenke at likestilling er lik kvinners likestilling. Men skal ikke likestillingen være for oss alle? Denne boka rokker ved tilvante forestillinger. Usynlige menn gir en bred oversikt over områder der gutter og menns likestillingssituasjon ikke anerkjennes som den bør: farskap og omsorg, samlivsbrudd, helse, det kjønnsdelte utdannings- og arbeidsmarkedet, vold og utenforskap. Boka inneholder også en analyse av norsk likestilling anno 2022, og stiller spørsmål ved retningen på dagens kvinnebevegelse. Mot slutten listes det opp ti punkter for en bedre likestilling. Usynlige menn kan leses som ren folkeopplysning, samtidig som boka er kontroversiell og egnet for debatt. (Forlagsomtale)

 

Dronningen : Elizabeth 2. – et liv av Andrew Morton

forsidebilde

Dronning Elizabeth ble kronet i 1952 og lovet da sitt folk å tjene sitt land og det har hun gjort i gode og onde dager. Selv ønsket hun seg et rolig liv på landet med barn, hester og hunder, men slik ble det ikke. Da hennes onkel abdiserte ble hun nr. 2 i arverekken og alt endret seg. Ekteskapet til Prins Philip ble en av de lange stabile linjene i hennes liv som ikke endret seg og de møttes første gang da Elizabeth var 13 år gammel og begynte da å brevveksle. Den lange rekken med andres skilsmisser rundt Dronningen har fått store konsekvenser for hennes eget liv, først hennes onkel som ville gifte seg med den to ganger skilte, amerikanske Wallis Simpson, hennes søster Margarets opprivende skilsmisse, tre av hennes barns skillmisser og flere av hennes barnebarn. Dianas tragiske død etter hennes skilsmisse ble Dronningens «annus horribilus». Hennes eget ekteskap til prins Philip varte til døden skilte dem ad. Og med den fraskilte amerikanske Meghan Markle som gikk opp kirkegulvet med hennes barnebarn Prins Harry og konsekvensene av det deles kortene ut på nytt. Likevel har Dronningen gjennom all motgang vært en bæreren av håp og optimisme for sine landsmenn gjennom hele sitt liv. (Forlagsomtale)

 

Formel 1 : på innsiden av en verden i 350 km/t av Atle Gulbrandsen i samarbeid med Thomas Karlsen

forsidebilde

Formel 1 har tatt Norge med storm! Aldri før har flere benket seg foran søndagenes Grand Prix-løp. Nå forteller Norges fremste Formel 1-ekspert, Atle Gulbrandsen, alt man trenger å vite om motorsportens rivaliseringer, dramatikk og teknologi. Fart, spenning, seire, tap, champagne, ulykker, og av og til død: Formel 1s historie er kanskje den mest dramatiske i sportsverdenen. Samtidig er den en av de mest ukjente. Navnene Max Verstappen og Lewis Hamilton er nå på alles lepper, men hva med Senna, Schumacher og Lauda? Denne boka åpner Formel 1s glamorøse og adrenalinfylte fortid, samt skuer mot fremtiden. Vil Dennis Hauger sette Norge på racerbanen? (Forlagsomtale)

 

Gjenfortrylle verden av Erik Alfred Tesaker

forsidebilde

Dette er historien om en ung mann. Tumlende rundt i en verden av muligheter. Uten kart og kompass, men med en drøm om en ny himmel på jord og et indre Soria Moria som må ut – koste hva det koste vil. En historie om å velge bort A4-livet, flytte fra byen og opp på en fjelltopp, langt fra folk – der lufta er friskere, skogen stille og gresset grønnere. Et sted der drømmer og ideer kan flyte fritt. Gjennom jakten på det gamle håndverket, underlige oppfinnelser og enorm virketrang, spirer drømmen om å bygge sitt eget selvforsynte mekaniske paradis. Men verden er på bristepunktet! Er det mulig å gjenfortrylle verden? Med kjærlighet til håndverket og naturen er dette en historie om grenseløs overbevisning om at alt er mulig i kampen mot klimaendringer og samfunnets krav og forventninger. (Forlagsomtale)

 

Jakten : på sporet av mannen som drepte Trude Espås av Linda Klakken

forsidebilde

Kan en amatør løse Norges største uoppklarte drapssak? Dette er fortellingen om hvordan en journalist og småbarnsmor kommer på sporet av mannen som drepte Trude Espås i Geiranger i 1996 – en intens jakt som raskt blir en personlig besettelse. Hvem drepte Trude Espås i Geiranger i 1996? I fem år leter journalist og småbarnsmor Linda Klakken etter den ukjente mannen som står bak et av Norges mest brutale og rystende drap. Undersøkelsene leder henne til opplysninger om tilsvarende saker i andre deler av Europa. Men hvordan bevise det? Da Klakken er nær ved å gi opp, finner hun et sensasjonelt spor i en gammel, kriminalteknisk etterforskningsrapport. Et spor som kan være nøkkelen til å finne svaret hun har jaktet på. (Forlagsomtale)

 

Oss mot verden : en historie om å være fattig av Kaisa Hansen-Suckow

forsidebilde

«De tidligste minnene mine er fra tida før jeg forsto at det var forskjell på meg og mange av vennene mine. Allerede da vi tok på oss regntøyet og støvlene for å leke ute i barnehagen, var stiene våre til dels tråkka opp. Jeg visste ikke at jeg tilhørte statistikken over barnefattigdom i Norge, og at vennene mine ikke gjorde det. At vi kom til å møte voksenlivet med ulike forutsetninger for å leve et godt liv.» «Oss mot verden» er Kaisa Hansen-Suckows rå, selvbiografiske beretning om å være fattig i dagens Norge. Om å tilbringe jula i en campingvogn, ha 18 kroner på konto og å lete etter mat i søppelcontainere. Det er en historie om kredittkortgjeld, sult og krangler med Nav, og om hvordan bekymringen for å få hverdagen til å gå rundt, kan ta pusten fra deg. Men det er også en historie om kjærlighet, vennskap og en lang kamp for verdighet – for Kaisa og alle som har vokst opp som henne. (Forlagsomtale)

 

Klimaglede : en håndbok i å leve miljøvennlig – helt fri for dårlig samvittighet av Brita Helleborg

forsidebilde

«Klimaglede» er en guide til å få mer glede inn i livet samtidig som du bidrar for framtidas klima. Jamen, noen andre må gjøre noe for klimaet. Jeg har ikke tid. Jeg er travelt opptatt med å gjøre en brukbar jobb, oppdra barn, være ei nær venninne og en kjærlig ektefelle. Og hvordan kan det være mulig å glede seg over å bidra til et bedre klima når bare det å tenke på klimaet gir meg en ubehagelig følelse? Klimagleden kommer til overflaten når du er trygg på at klimautfordringene ikke er din skyld, og at du skal velge selv hva som er ditt fokus. Du kan derfor være en del av løsningen uten å ofre det som er viktig i livet ditt. (Forlagsomtale)

 

Sparekokeboka : spis som en konge på budsjett av Kristoffer Tvilde

forsidebilde

Hvordan spise som en konge på budsjett? Økonom, matprofil og forfatter Kristoffer Tvilde, bedre kjent som @krisslovesfood på Instagram, måtte stille seg dette spørsmålet i 2013 da han og samboeren lånte over evne, kjøpte seg rekkehus og blakket seg fullstendig. De begynte med dumpster diving, oppdaget hvor mye man sparer på å spise rester og bruke sansene i stedet for å kaste utgått på dato-mat, og de fikk snart økonomien på rett kjøl igjen. De neste årene spiste de som konger og reduserte matbudsjettet fra 8000 til 1500 kroner i måneden. To barn og fire år senere startet Kristoffer Instagramkontoen @krisslovesfood og deretter sin egen TikTok-kanal, og i dag har kontoene vokst seg til samlet over 130.000 følgere. Kristoffer Tvilde er kjent for sine smarte, smakfulle og overraskende ideer til hvordan du tryller frem deilige retter med maten du allerede har på kjøkkenet. I Sparekokeboka finner man oppskrifter, mange av dem basert på typiske norske middagsrester, ukemenyer, shoppingguide og supernyttige og praktiske tips til hvordan man reduserer matsvinn. Dette er boka for alle som er elsker god mat, ønsker seg en tykkere lommebok og bryr seg om miljøet. (Forlagsomtale)

 

Clas Brede – hoppsjel av Astrid Versto og Terje Svabø

forsidebilde

Clas Brede Bråthen er hoppsporten. Gjennom nesten tjue år har han vært navet i den rivende utviklinga av norsk hoppsport. Men høsten 2021 kom sjokkmeldinga: Uten varsel gjorde skistyret et vedtak der Clas Brede ble beskyldt for å ha «en konfronterende og uakseptabel kommunikasjonsform og adferd». Påstandene ble aldri dokumentert, og forsøket på å bli kvitt sportssjefen feila. Denne boka handler om hvordan et så å si samla Hopp-Norge slo ring om Clas Brede. Han kjemper kompromissløst for sporten han brenner for. I boka får du lese om kampen for likestilling, om hva som ligger bak hoppsportens grunnleggende verdier, respekt, ydmykhet og glede, og om hemmeligheten bak den norske hoppsuksessen. Du møter flere av ildsjelene og mange andre medlemmer av hoppfamilien. De er alle hoppsjeler. (Forlagsomtale)

 

Glød : fire steg til strålende hud av Emilie Tømmerberg

forsidebilde

Glød er det hotteste på skjønnhetsfronten akkurat nå. Emilie Tømmerberg er en av Norges største skjønnhetsprofiler, kjent for sin nydelige glød. Gjennom mange år i bransjen har hun testet seg igjennom utallige produkter og behandlinger. I denne boken deler hun med deg hva som faktisk fungerer, og hvordan du kan lage den optimale hudpleierutinen, skreddersydd for deg. Men glød kommer også innenfra. Mat og livsstil spiller en vel så stor rolle, og Emilie viser deg hvordan. (Forlagsomtale)

 

 

Åpningstider hovedbiblioteket

Biblioteket er betjent:
Mandag – torsdag: 10:00 – 19:00
Fredag: 10:00 – 16:00
Lørdag: 10:00 – 14:00

Selvbetjent:
Mandag-søndag: 09:00 – 22:00

For adgang til selvbetjent bibliotek må du først signere kontrakt.

Åpningstider Forsand

Biblioteket er betjent:
Tirsdag: 09:00 – 14:00
Torsdag: 09:00 – 14:00

Selvbetjent:
Mandag-fredag: 08:00 – 22:00
Lørdag-søndag: 09:00 – 17:00

For adgang til selvbetjent bibliotek må du først signere kontrakt.

Åpningstider Høle

Biblioteket er betjent:
Mandag 17:00-19:00
Onsdag 11:00-14:00
Torsdag 17:00-19:00

Selvbetjent:
Mandag-tirsdag: 13:00-22:00
Onsdag: 09:00-22:00
Torsdag-fredag: 13:00-22:00
Lørdag-søndag 10:00-16:00

For adgang til selvbetjent bibliotek må du først signere kontrakt.

Åpningstider Riska

Biblioteket er betjent:
Tirsdag 10 – 19
Onsdag 10 – 14
Torsdag 10 – 19
Fredag 10 – 14

Selvbetjent:
Mandag-søndag: 07:00 – 22:00

For adgang til selvbetjent bibliotek må du først signere kontrakt.

Særskilte åpningstider 2023

Endringer fra vanlige åpningstider

Hovedbiblioteket
    • 24. februar – Hovedbiblioteket betjent, 13-16.
    • 3. april – 4. april – Hovedbiblioteket betjent, 10-16
    • 5. april – 10. april – Kun selvbetjent
    • 1. mai – Kun selvbetjent
    • 17. mai – Kun selvbetjent
    • 18. mai – Kun selvbetjent
    • 27. mai – Kun selvbetjent
    • 29. mai – Kun selvbetjent
    • 1. juli – 6. august. Sommeråpningstid. Hovedbiblioteket betjent mandag 12-19, tirsdag-fredag 10-16, lørdag 10-14. 
    • 23. desember – Hovedbiblioteket betjent, 10-14
    • 24. – 26. desember – Kun selvbetjent
    • 27. – 28. desember – Hovedbiblioteket betjent, 10-16
    Forsand
    • 3. april – 10. april – Kun selvbetjent
    • 1. mai – Kun selvbetjent
    • 17. mai – Kun selvbetjent
    • 18. mai – Kun selvbetjent
    • 27. mai – Kun selvbetjent
    • 29. mai – Kun selvbetjent
    • 28. juni – 20. august. Betjent tirsdag 20.6 og 27.6 9-14; onsdag 5.7 og 12.7 10-12; tirsdag 25.7, 1.8 og 15.8 9-14. Ellers selvbetjent som vanlig. 
    • 22. – 31. desember – Kun selvbetjent
    Høle
    • 3. april – 10. april – Kun selvbetjent
    • 1. mai – Kun selvbetjent
    • 17. mai – Kun selvbetjent
    • 18. mai – Kun selvbetjent
    • 27. mai – Kun selvbetjent
    • 29. mai – Kun selvbetjent
    • 3. juli – 23. juli. Betjent 5. juli og 12. juli 13-15. Selvbetjent som vanlig.
    • 24. juli – 6. august. Vanlige åpningstider
    • 7. august – 13 august. Kun selvbetjent 
    • 23. – 31. desember – Kun selvbetjent
    Riska
    • 27. februar – 3. mars. Betjent tirsdag og torsdag 10-16.
    • 4. april – Betjent, 10-16. 
    • 5. april – 10. april – Kun selvbetjent
    • 1. mai – Kun Selvbetjent
    • 17. mai – Kun selvbetjent
    • 18. mai – Kun selvbetjent
    • 27. mai – Kun selvbetjent
    • 29. mai – Kun selvbetjent
    • 22. juni – 16. juli. Sommeråpningstider. Riska betjent tirsdag og torsdag 10-16, onsdag og fredag 10-14. Selvbetjent som vanlig.
    • 17. juli – 23. juli. Kun selvbetjent.
    • 24. juli – 15. august. Sommeråpningstider. Riska betjent tirsdag og torsdag 10-16, onsdag og fredag 10-14. Selvbetjent som vanlig.
    • 9. – 13. oktober. Høstferieavvikling. Kommer senere.
    • 23. – 31. desember – Kun selvbetjent
    •  
    •  
    •  
    •