Et utvalg av nye bøker på faktaavdelingen i oktober. Her finner du blant annet skiskytterbrødrene Bø, operasjon Dark Room, svingete og farlige vestlandsveier, karikaturtegninger, blekkspruten, tall og isbjørnens levekår.
Byens hemmelige liv : historier fra den urbane villmarka av Hanna Bjørgaas
Hanna Bjørgaas har mastergrad i biodiversitet og evolusjon. Hun beskriver det å gå i naturen uten kunnskap, som å gå på fest uten å kjenne noen. Størstedelen av befolkningen i Europa bor i byer, og bynatur er derfor det flest stifter bekjentskap med. Selv i byer finnes det utallige arter dyr, insekter og planter. Med denne boken ønsker hun å inspirere til å føle seg som en del av naturen, også dersom man bor i en by. Jo mer man forstår, jo mer vil man bli glad i, og ønske å ta vare på, natur. Samtidig er boken er kjærlighetserklæring til alle biologer og fagfolk som har delt av sin kunnskap. (Omtalen er utarbeidet av Biblioteksentralen)
Blekksprut : en kjærlighetshistorie av Henning Røed
Blekkspruten er en forunderlig skapning. Foruten å værer bærer av nattsvart blekk, har den nebb som en fugl og evnen til å bevege seg med enorm hastighet. Armene ligner på menneskenes, den kan være giftig som en slange og er en mester på forkledningskunst. Blekksprutens blod er blått, og selv om alle arter er fargeblinde, skal noen ha de største øynene i verden. I denne boken forteller marinebiolog Henning Røde om blekksprutens mange egenskaper. (Omtalen er utarbeidet av Biblioteksentralen)
Karikaturenes historie : fra hulemalerier til Charlie Hebdo av Erle Marie Sørheim
Satiriske tegninger har tjent som en slags ventilasjon i samfunnet i mer enn 15 000 år. Både herskers arroganse og allmuens dårskap har blitt stilt til skue, og ingen slipper unna. Karikaturtegningen er under press i dagens samfunn. Mediehus verden over frykter for reaksjoner på det som kan virke støtende. I denne boken følger Erle Marie Sørheim karikaturens mangslungne vei gjennom historien fra de ble risset inn på hulevegger til de i dag bare er et tastetrykk unna. Sørheim utforsker sprengkraften i det visuelle uttrykket som gjør at noen streker på et papir provoserer langt mer enn bindsterke bokverk. Og gjennom intervjuer med blant annet Flemming Rose fra Jyllan-Posten og Riss fra Charlie Hebdo-redaksjonen for man et innblikk i konsekvensene av å spøke med det noen oppfatter som det aller helligste, religionen. (Omtalen er utarbeidet av Biblioteksentralen)
Det mørkeste rommet av Hilde Reikrås, Ingunn Røren
I denne boken forteller etterforskningsleder Hilde Reikrås om historien rundt operasjon Dark Room – opprullingen av pedofile nettverk. Norgeshistoriens mest omfangsrike sedelighetssak avdekket ansiktsløse nettovergripere som var familiefedre og som kom fra alle samfunnslag. Utad fremstod disse mennene som vanlige samfunnsborgere, men på nettet viste de sitt sanne ansikt, og de egget hverandre til overgrep på egne og andres barn. Så langt har etterforskerne avslørt over 100 menn i nettverket. Reikrås redegjør for hvordan hun var med på å skape en ny fremgangsmåte for å etterforske nettovergrep, og hvordan det har vært å stå i den årelange jakten på gjerningsmennene. (Omtalen er utarbeidet av Biblioteksentralen)
Tallskalle : hvordan tallene styrer livet vårt av Micael Dahlen og Helge Thorbjørnsen
Det produseres nå daglig flere tall enn menneskeheten har gjort helt frem til år 2010. Vi våkner til nye tall i media hver morgen, vi måler, kaster terninger og rangerer opplevelser, vi gir karakterer og teller kalorier. I denne boken viser økonomiprofessorene Micael Dahlen og Helge Thorbjørnsen ved hjelp av forskning, hvordan tallene styrer oss i langt større grad enn vi tenker over. Noen ganger gjør tall oss sterkere, andre ganger gjør de oss svakere eller lurer oss. Med denne boken viser de hvordan man kan ta tilbake makten tallene har over livene våre. (Omtalen er utarbeidet av Biblioteksentralen)
Iselin snakker om sex av Iselin Guttormsen, skrevet i samarbeid med Per Asbjørn Risnes
Iselin Guttormsen ser nærmere på den allestedsnærværende seksualiteten. Til å være noe som er så dagligdags er seksualitet fortsatt noe de fleste holder for seg selv. Med utgangspunkt i sine egne erfaringer og historier hun har tatt med seg fra sitt virke som sexolog, ser Guttormsen på temaer som seksuell debut, pornografi, singeltilværelsen, kjønnsroller, forventninger og kvinnesyn. Med større kunnskap og mer åpenhet kan man komme forbi forestillinger som virker hemmende på sexlivet og gjøre det som kjennes riktig og godt for seg og partneren sin. (Omtalen er utarbeidet av Biblioteksentralen)
Jeg var gift med en bedrager av Ida Marie Hansen
Da Ida Marie Hansen møtte Geir jobbet de begge som krimreportere. Hun forelsket seg, de giftet seg, kjøpte hus og fikk barn sammen. En dag ble Geir siktet for korrupsjon, men det skulle vise seg å bare være begynnelsen på marerittet som skulle følge. Ved hjelp av manipulasjon og løgner hadde ektemannen ført arvinger, kollegaer, forsvarsadvokater og også Arne Treholt, bak lyset. I denne boken forteller hun sin historie om hvordan man kan bli lurt av den som står deg aller nærmest, og om kampen for å bli trodd. (Omtalen er utarbeidet av Biblioteksentralen)
Brødrekraften : Tarjei Bø og Johannes Thingnes Bø -rivaler og bestevenner av Lasse Lønnebotn
Hvordan er det å konkurrere i verdenstoppen mot sin egen bror? Uten innblanding fra mor og far, og verken forbilder eller jag etter medaljer, staket brødrene Tarjei og Johannesル sin egen vei til verdenstoppen i skiskyting. Konkurransen dem imellom var motoren som drev dem frem til pallplassering. I denne biografien utforsker Lasse Lønnebotn hvordan det er å leve i stadig kniving om de beste resultatene på godt og på vondt. (Omtalen er utarbeidet av Biblioteksentralen)
Det finnes ingen fasit : en historie om å finne sin egen vei av Mats Grimsæth
Mats Grimsæth var tynn og spinkel, han hadde få venner og ble mobbet på skolen. Det ble så ille at han tenkte på å avslutte livet. Men så fant han to ting: en god venn og en seilbåt. Bare tre år senere ble han tidenes yngste ekspedisjonsleder på Svalbard og en prisbelønt fotograf. Han har også blitt en viktig stemme i samfunnsdebatten om psykisk helse. (Omtalen er utarbeidet av Biblioteksentralen)
Meininga med livet, eller Yes sir, I can boogie av Are Kalvø
Are Kalvø gjer som dei fleste, han forsøkjer å finne svar på kva som er meininga med det heile – kva som er sjølve meiniga med livet. Men der andre går til filosofien eller vender seg mot religionen for å finne ei løysing, har Kalvø ein betre ide: Det er til popmusikken ein går for å bli vis, og da nærare bestemt VG-lista. Kalvø meiner at svaret på gåtene ligg i fem tiår med tekstar og fengjande rytmer frå songar som har toppa Noregs offisielle hitliste. Med denne utømmelege kunnskapkjelda som utgangspunkt, og eksempel frå si eiga historie, forsøkjer Kalvøy å gje lesarane innsikt om kven dei var, kva dei drøymde om og kven dei er no. (Omtalen er utarbeidet av Biblioteksentralen)
Vestlandsvegar : historier om farlege og spektakulære vegstrekk av Halvor Folgerø
Vestlandet er kjend for å ha farlege og svingete vegar som slyngjer seg gjennom storslått natur. Enkelte veger på Vestlandet har vore både berykta og berømte, og i dag har mange av dei farlegaste vegane blitt erstatta av tunneler. Før i tida hadde dei reisande ikkje noko anna val enn å gje seg i veg ut på dei risikable turane: varer måtte fram, posten skulle leverast og elevar skulle på skulen. Denne boka fortel historien om vegstrekk i Vestlandet, korleis dei blei bygd og korleis det var å leve med dei. Her gis også forteljingar om dramatiske situasjoner i hårnålssvinger og stup, fødsel i førarhus, utforkøyringar og ras. (Omtalen er utarbeidet av Biblioteksentralen)
Fantastisk etter 40 : mine beste tips til hudpleie og makeup for voksne damer av Linda Johansen
I denne boken tar Linda Johansen for seg hudpleie og sminke for voksen hud. Både gener og hormoner påvirker utseendet, men det er likevel mye man selv kan gjøre for å få bevare huden. Her gir hun råd om hvordan man pleier huden, tilpasset alder, hudtype og farger. Gjennomillustrert med forklarende foto. (Omtalen er utarbeidet av Biblioteksentralen)
Varm is : når verden tiner og alt forandres av Ole Mathismoen
I denne boken forteller Ole Mathismoen om hva som skjer med jorden vår når den varmes opp til et punkt der isbreer og havisene smelter og tundraen tiner. Mathismoen tegner et bilde av en klode som vil gjennomgå drastiske forandringer, og menneskene som bor der – selv langt unna der det finnes is og snø – må finne nye løsninger på hvordan de skal leve. Han utforsker blant annet hvordan det står til i Antarktis, der størstedelen av verdens landbaserte ferskvann ligger nedfrosset, hva som skjer med verdens økosystemer når Arktis blir fri for havis og hvordan den globale oppvarmingen vil se ut når metanen som frigjøres fra tinte tundraer ender opp i atmosfæren. Ole Mathismoen væpner seg på ny med oppdatert forskning og argumenterer mot urimelige påstander i denne tilstandsrapporten over den frosne delen av vår verden. (Omtalen er utarbeidet av Biblioteksentralen)
Hva snakker vi om når vi snakker om abort? av Kjersti Sandvik og Grethe Fatima Syéd
Abort er både veldig personlig og en lovregulert offentlig sak. Fordi det er et valg som skal treffes av den enkelte, men også handler om hvordan samfunnet som helhet skal ta stilling, blir engasjementet så stort og debatten ofte tilspisset. Aborttallene har gått gradvis nedover siden loven om selvbestemt abort trådet i kraft i 1978, og det er et fåtall av de som søker seinabort i nemnd som får avslag. Kjersti Sandvik og Grethe Fatima Syéd vil med denne boken bidra til å løfte debatten ut av et dårlig spor, der diskusjonen ofte kan bli stående ved nemd eller ikke nemd, og antall uker for selvbestemmelse. De henter frem andre perspektiver enn det som vanligvis kommer frem i media og kommentarfelt. Gjennom intervjuer med kvinner med egne erfaringer med abort, helsepersonell og samfunnsdebattanter kommer nye synsvinkler frem og dette kan i sin tur være med å bringe diskusjonen videre i en mer konstruktiv retning. (Omtalen er utarbeidet av Biblioteksentralen)
Et isbjørnliv : alene mot en varmere klode av Arne Egil Tønset
Isbjørnen lever et ensomt liv. Den kan vandre tusenvis av kilometer i året, og svømmer flere hundre kilometer. Når den ikke sover eller hviler, er den på evig jakt etter noe å spise. I denne boken gir Arne Egil Tønset leserne et innblikk i livet til dette fascinerende dyret. Gjennom skildringen av dens barske livsbetingelser, blir vi i bedre stand til å forstå de klimatiske endringene i det arktiske naturmiljøet, og hvilke konsekvenser dette har for dyrene som lever der. Boken formidler ny forskning, men rommer også mytiske isbjørnhistorier. (Omtalen er utarbeidet av Biblioteksentralen)