Nye faktabøker i november

Førjulsaktiviteter, historie, Bjørg Vik, fotball, depresjon, bakst med mer. Det er kommet mange nye bøker på faktaavdelingen i november, og her er et utvalg av dem.

 

Snart jul! : 24 førjulsaktiviteter for små og store av Miriam N. Morken & Tone M. Stenkløv

forsidebilde

Snart jul er den perfekte førjulsbok for deg som liker jul og juleforberedelser, som liker å lage ting, planlegge å lage ting – eller bare liker å titte på ting som andre har planer om å lage. Man trenger selvsagt ikke lage alt eller følge rekkefølgen, men for de mange som ønsker seg noen annet enn en gavekalender, er dette en super kalendervariant! (…) Materialene som trengs er ting det er lett å få tak i. Noen ting har du sikkert i huset allerede, andre ting finner du i bokhandelen, i naturen, matbutikken eller i verste fall i hobbybutikken. Ingen ting er dyrt eller avansert. Dette er en bok for alle! (Fra forlagsomtalen)

 

Sjakkinnsikt : bli bedre i sjakk med Torbjørn av Torbjørn Ringdal Hansen og Dag Einar Sommervoll

forsidebilde

Hvordan forbedre sine sjakkferdigheter? I denne boken gir Torbjørn Ringdal Hansen tips som kan være med å utvide forståelsen av spillet, med tanke på å øke ferdighetene på brettet. Stillingsforståelse, angrepssjakk, posisjonsspill og åpningsreportoar er sentrale temaer som blir diskutert. Boken er mytet på de som spiller sjakk på nett, i klubb, eller følger TV-overførte turneringer. Torbjørn Ringdal Hansen er norsk stormester i sjakk, og han var Magnus Carlsens første trener. (Omtalen er utarbeidet av Biblioteksentralen)

 

Fajanse fra Egersund : modeller og dekorer 1920-1975 av Rune Stubrud og Randi Gaustad

forsidebilde

Mange har minner om fajanseservicer, enten det var hos besteforeldre, i barndomshjemmet eller på hytta. Denne boken inneholder over 1500 fotografier som gir et innblikk i dekorer og modeller fra Egersund Fayance fra 1920-75. Forfatterne ønsker å inspirere til å finne og ta vare på fajanseskatter. Rune Stubrud har tidligere utgitt bøkene Figgjo fajanse (2017) og Stavangerflint (2019). Medforfatter Randi Gaustad har tidligere utgitt boken Gammelt norsk stentøy fra Egersund. (Omtalen er utarbeidet av Biblioteksentralen)

 

Bly til gull : pistolmannen som kom inn i varmen av Morten N. Daae og Arman Vestad

forsidebilde

Arman Vestad er nasjonal prosjektleder for personlig økonomi i NAV og lever et A4-liv med kone og to barn. Men det har ikke alltid vært slik. Moldenseren Vestads fortid var preget av tung kriminalitet som blant annet innebar å anskaffe våpenet som ble brukt i drapene på Orderud gård, og et rusmisbruk som resulterte i flere overdoser. Armand Vestad anså det for lite sannsynlig at han ville rekke å bli 40 år. Men under en politirazzia mot leiligheten han bodde i ble han plukket opp av en politimann, en person som snakket direkte til ham, og som lurte på hvordan det egentlig stod til. Dette ble et vendepunkt som bidro til at Vestad klart å få livet tilbake på riktig spor. I Bly til gull forteller han hele historien. (Omtalen er utarbeidet av Biblioteksentralen)

 

Skyggejakt : fra innsiden av politiets kamp mot organisert kriminalitet av Malin Stensønes

forsidebilde

De siste tre årene har Malin Stensønes fulgt politiets jakt på organiserte kriminelle nettverk. Hun har fått et unikt innblikk i deres metoder for overvåkning og oppsporing av kriminelle. Historien følger blant annet jakten på hovedmennene i et nettverk som smugler narkotika fra Sverige til Norge, en jakt som fører etterforskerne via Danmark og Nederland til Spania og videre til Marokko. De profittmotiverte og voldelige nettverkene utgjør en stor trussel, som bevist av drapet på journalisten Peter R. de Vries i 2021. Malin Stensønes er politiker, næringslivsleder og sakprosaforfatter og har blant annet skrevet boka På vår vakt: Beretninger fra politiets beredskapstropp (2017). (Omtalen er utarbeidet av Biblioteksentralen)

 

11 meter : straffesparkets historie av Nils Henrik Smith

forsidebilde

Hvorfor er det alltid Tyskland som hanker inn trofeet når kampen avgjøres på straffekonk? Og hva er det med føttene til toppscorerne som ikke vil virke når det hele skal avgjøres fra straffemerket? Forfatter Nils Henrik Smith lar det hvite punktet innenfor 16 meteren bli navet når han utforsker straffesparkets plass i fotballhistorien. Boken byr på anekdoter og fakta, resultater fra forskning på de psykologiske og økonomiske sidene ved straffesparket. Boken beretter om verdenskjente skyttere som Panenka og Baggio, og Kjetil Rekdals legendariske skudd mot Brasils mål i Marseille i 1998 blir selvfølgelig også kommentert. (Omtalen er utarbeidet av Biblioteksentralen)

 

Pakten med de røde djevlene : tragedie, lengsel og suksess i drømmenes teater : Matt Busby, Alex Ferguson, Ole Gunnar Solskjær av Gunnar Ringheim

forsidebilde

De røde djevlenes historie. I denne boken får leseren ta del i de store øyeblikkene til den legendariske fotballklubben Manchester United. Det er møtet med en rekke av de sagnomsuste spillerne som har bidratt til å holde laget i verdenstoppen, og som på forskjellige måter har gjort seg gjeldene langt utenfor den grønne matta. George Best, regnet som den femte Beatle. David Beckham som transformerte seg til sin egen merkevare. Franskmannen Eric Cantona, som gjorde filmskuespiller av seg, Cristiano Ronaldo og Ryan Giggs som bidro med gull og avisoverskrifter i krigstyper. Det er også beretningen om å finne tilbake etter å ha mistet flere spillere i flyulykken i 1958, opp- og nedturene og Ole Gunnar Solskjærs tøffe jobb med å bringe arven etter store navn som Matt Busby og Alex Ferguson videre, og løfte De røde djevlene til nye høyder. (Omtalen er utarbeidet av Biblioteksentralen)

 

Bjørg Viks vei av Lars Vik

forsidebilde

Forfatteren Bjørg Vik var, med sine elleve novellesamlinger, fem romaner og en rekke skuespill som tematiserte kvinners livsvilkår, en viktig forkjemper for nyfeminismen på 1960- og 70-tallet. Denne biografien er ført i pennen av sønnen Lars Vik. Med bakgrunn i dagbøker, brev og intervjuer med mennesker i kretsen rundt forfatteren, tegner han et nært og ærlig portrett av en kvinne, en mor og et menneske med store ambisjoner og gjennomslagskraft, og som var en sentral personlighet i norsk kultur- og samfunnsliv, med de kostnadene dette førte med seg. (Omtalen er utarbeidet av Biblioteksentralen)

 

Verden under vann : en oppdagelsesreise i havet av Pia Ve Dahlen

forsidebilde

Marinbiolog Pia Ve Dahlen viser vei ned i dypet langs norskekysten. Under havoverflaten finnes et yrende rikt dyreliv. I tang og tareskogene finnes unnselige mikrosamfunn. På flere tusen meters dyp har visse arter gjennom uminnelige tider utviklet evnene til å overleve i undervannvulkanenes ustadige miljø. Selvlysende hai, snegler med metallrustning og blekksprut som kan skifte form og farge er bare noen av skapningene man treffer på ferden. Boken forteller også om hvordan disse plante- og dyreartene lever sammen i et skjørt og gjensidig fellesskap, og hvorfor det er så viktig å verne alt dette livet fra den overhengende klimatrusselen. (Omtalen er utarbeidet av Biblioteksentralen)

 

Min vei ut av depresjonen av Jonas Sharma-Bakkevig og Pål Nystuen

forsidebilde

Depresjon kan arte seg forskjellig fra person til person, men det er noen trekk som går igjen og noen grep som kan hjelpe for de fleste. Denne boka er skrevet for de som har eller har hatt depresjon og har som mål å hjelpe dem å behandle seg selv gjennom fokusert arbeid. Boka passer for både de som går i behandling og de som ikke gjør det. Jonas Sharma-Bakkevig jobber som psykologspesialist og behandler hovedsakelig pasienter som sliter med angst og depresjon. (Omtalen er utarbeidet av Biblioteksentralen)

 

Kvinner i islam : islams forakt for kvinner av Lily Bandehy

forsidebilde

I denne boken skriver Lily Bandehy om hvordan kvinners rettigheter ble utslettet under islam og islamsk styresett. Hun trekker linjer tilbake fra persernes storhetstid, til islams utvikling gjennom tidene i Midtøstenkulturer og fram til våre dagers erfaring med innvandring. Bandhy underbygger personlig erfaring med faktakunnskap. Dette er hennes femte bok. (Omtalen er utarbeidet av Biblioteksentralen)

 

Den nye kalde krigen : USA mot Kina av Jan Arild Snoen

forsidebilde

To tiår inn i det 21. århundre dikteres ikke maktbalansen i verden utelukkende av USA. Kina fremstår i dag som en gryende supermakt. I første omgang på det økonomiske plan, men også militært, begynner landet å spille en viktig rolle internasjonalt. Til tross for den enorme økonomiske fremgangen, er det intet som tyder på at det kinesiske lederskapet vil ta landet i en mer liberal retning. Forholdet til Vesten er tilspisset, spesielt rundt handelspolitikken. Brudd på menneskerettigheter, forfølgelse av dissidenter og undertrykkelse av egne minoriteter har tatt seg opp. Og i territoriale spørsmål er landet svært offensive, noe blant annet Taiwan merker i stor grad. I denne boken ser Arild Snoen på de historiske og geopolitiske forutsetningene for at en ny stormaktskonflikt kan være i emning. (Omtalen er utarbeidet av Biblioteksentralen)

 

Duften av klassiske kaker og søte saker av Heidi Brovoll-Bø

forsidebilde

Boken inneholder oppskrifter på kaker til spesielle anledninger, eller til å piffe opp en grå hverdag. Her finner man kaneboller, gulrotkake, cookies og eplepai, i tillegg til desserter som pavlova, champagnesorbé og sjokoladefondant. I tillegg finnes oppskrifter på sunnere søtsaker som smoothie, granolabarer, klimuffins og grove scones. Oppskriftene har trinnvise forklaringer i tekst og bilder. (Omtalen er utarbeidet av Biblioteksentralen)

 

Operasjon Doomsday og frigjøringen av Rogaland 1945

forsidebilde

I boken Operasjon Doomsday fortelles historien om frigjøringen av Rogaland, om glede, eufori, flagg og spontane tog med lykkelige barn. Under overflaten var det derimot ikke bare glede. Politiets NS-medlemmer, frontkjempere og jenter med tysk kjæreste gikk en usikker tid i møte. Tyskerne ble satt til minerydding og politiet stod ovenfor en sivilbefolkning på randen av anarki. (Fra forlagsomtalen)

 

Dei harde trettiåra av Knut Kjeldstadli

forsidebilde

I denne boka viser historikar Knut Kjeldstadli korleis krisa i USA på slutten av 1920-talet fekk verdsomfattande ringverknadar, og kva slags konsekvensar dette fekk for nordmenn. Arbeidsløysa og dei sterke politiske og sosiale konfliktane under den store depresjonen prega familiar i fleire generasjonar. Gapet mellom arbeidsfolket som hadde mista jobbane sine og dei som hadde meir enn nok, vart alt for stort. Og krisa bana, som så mange kriser, veg for høgreradikale kreftar. Samstundes finn ein i denne tida også kimen til det som seinare utvikla seg til etterkrigstidas velferdsstat. Arbeiderpartiet fekk mykje av æra for å avskaffe arbeidsløysa, og mellomkrigstida styrka folks tru på at samfunnsorganisasjonen var svært viktig. Kjeldstadli har skrive mange bøker og har mellom anna fått Sverre Steen-prisen for framifrå formidling av historie. (…) (Omtalen er utarbeidet av Biblioteksentralen)

 

Martines verden av Martine Lunde ; skrevet i samarbeid med Karima Furuseth

forsidebilde

Martine Lunde visste lite om hva hun bega seg ut i da hun entret bloggingens verden som trettenåring. Ønsket om å dele motetips ga ofte negative tilbakemeldinger. I dag er Martine Lunde blant de mest kjente influenserne i Norge. Hun fronter sitt eget sminkemerke og deltar ofte i realityprogrammer på TV. Denne boken forteller om hvordan hun gikk fra å være sky og innesluttet til å bli utadvendt og uredd. Lunde tar leseren med på forandringsreisen og viser oppturene og skyggesidene. Hun snakker om det som opptar henne som vennskap, kjærligheten til seg selv og de hun holder av og hvordan livet som influenser både er gøyalt og krevende. (Omtalen er utarbeidet av Biblioteksentralen)

 

Åpningstider hovedbiblioteket

Biblioteket er betjent:
Mandag – torsdag: 10:00 – 19:00
Fredag: 10:00 – 16:00
Lørdag: 10:00 – 14:00

Selvbetjent:
Mandag-søndag: 09:00 – 22:00

For adgang til selvbetjent bibliotek må du først signere kontrakt.

Åpningstider Forsand

Biblioteket er betjent:
Tirsdag: 09:00 – 14:00
Torsdag: 09:00 – 14:00

Selvbetjent:
Mandag-fredag: 08:00 – 22:00
Lørdag-søndag: 09:00 – 17:00

For adgang til selvbetjent bibliotek må du først signere kontrakt.

Åpningstider Høle

Biblioteket er betjent:
Mandag 17:00-19:00
Onsdag 11:00-14:00
Torsdag 17:00-19:00

Selvbetjent:
Mandag-tirsdag: 13:00-22:00
Onsdag: 09:00-22:00
Torsdag-fredag: 13:00-22:00
Lørdag-søndag 10:00-16:00

For adgang til selvbetjent bibliotek må du først signere kontrakt.

Åpningstider Riska

Biblioteket er betjent:
Tirsdag 10 – 19
Onsdag 10 – 14
Torsdag 10 – 19
Fredag 10 – 14

Selvbetjent:
Mandag-søndag: 07:00 – 22:00

For adgang til selvbetjent bibliotek må du først signere kontrakt.

Særskilte åpningstider 2023

Endringer fra vanlige åpningstider

Hovedbiblioteket
    • 24. februar – Hovedbiblioteket betjent, 13-16.
    • 3. april – 4. april – Hovedbiblioteket betjent, 10-16
    • 5. april – 10. april – Kun selvbetjent
    • 1. mai – Kun selvbetjent
    • 17. mai – Kun selvbetjent
    • 18. mai – Kun selvbetjent
    • 27. mai – Kun selvbetjent
    • 29. mai – Kun selvbetjent
    • 1. juli – 6. august. Sommeråpningstid. Hovedbiblioteket betjent mandag 12-19, tirsdag-fredag 10-16, lørdag 10-14. 
    • 23. desember – Hovedbiblioteket betjent, 10-14
    • 24. – 26. desember – Kun selvbetjent
    • 27. – 28. desember – Hovedbiblioteket betjent, 10-16
    Forsand
    • 3. april – 10. april – Kun selvbetjent
    • 1. mai – Kun selvbetjent
    • 17. mai – Kun selvbetjent
    • 18. mai – Kun selvbetjent
    • 27. mai – Kun selvbetjent
    • 29. mai – Kun selvbetjent
    • 28. juni – 20. august. Betjent tirsdag 20.6 og 27.6 9-14; onsdag 5.7 og 12.7 10-12; tirsdag 25.7, 1.8 og 15.8 9-14. Ellers selvbetjent som vanlig. 
    • 22. – 31. desember – Kun selvbetjent
    Høle
    • 3. april – 10. april – Kun selvbetjent
    • 1. mai – Kun selvbetjent
    • 17. mai – Kun selvbetjent
    • 18. mai – Kun selvbetjent
    • 27. mai – Kun selvbetjent
    • 29. mai – Kun selvbetjent
    • 3. juli – 23. juli. Betjent 5. juli og 12. juli 13-15. Selvbetjent som vanlig.
    • 24. juli – 6. august. Vanlige åpningstider
    • 7. august – 13 august. Kun selvbetjent 
    • 23. – 31. desember – Kun selvbetjent
    Riska
    • 27. februar – 3. mars. Betjent tirsdag og torsdag 10-16.
    • 4. april – Betjent, 10-16. 
    • 5. april – 10. april – Kun selvbetjent
    • 1. mai – Kun Selvbetjent
    • 17. mai – Kun selvbetjent
    • 18. mai – Kun selvbetjent
    • 27. mai – Kun selvbetjent
    • 29. mai – Kun selvbetjent
    • 22. juni – 16. juli. Sommeråpningstider. Riska betjent tirsdag og torsdag 10-16, onsdag og fredag 10-14. Selvbetjent som vanlig.
    • 17. juli – 23. juli. Kun selvbetjent.
    • 24. juli – 15. august. Sommeråpningstider. Riska betjent tirsdag og torsdag 10-16, onsdag og fredag 10-14. Selvbetjent som vanlig.
    • 9. – 13. oktober. Høstferieavvikling. Kommer senere.
    • 23. – 31. desember – Kun selvbetjent
    •  
    •  
    •  
    •