Nye faktabøker i mai

Utøya 10 år etter, telttur, Patti Smith, skrivefeil, virus og sukkeravhengighet er blant det du kan finne i dette utvalget av nye faktabøker fra mai.

 

Med øks og sag : tømrerens og snekkerens redskaper fra vikingtid til 1900-tallet av Audun Dybdahl

forsidebilde

Audun Dybdahl følger redskapene gjennom tre tidsperioder: vikingtid, middelalder og nyere tid. Hovedvekten er lagt på den siste perioden, da det etter hvert ble utviklet en lang rekke redskaper for å tilfredsstille nye krav til former og overflatebehandling. Ikke minst gjelder det høvelen, som på 1700-tallet fremstår i en rekke varianter. Mange bilder av redskaper, med beskrivende tekst, gir nyttig kunnskap til både museumsansatte og folk flest som vil gjøre seg kjent med innholdet i bestefars verktøykiste. (Fra forlagsomtalen)

 

Jeg fant jeg fant : på eventyr med Espen av Espen Hilton

forsidebilde

Forfatteren begynte sin egen treningsreise som ung gutt – og tok av 35 kilo i skogen hjemme på Vennesla. I boken deler han sine beste tur-tips med oss – og tillegg får du quiz, treningsprogram, oppskrifter, råd og tips! Turmaten har et kapittel for seg selv – sunn, god og mettende, men spennende i andre utradisjonelle varianter. (…) Denne turboken egner seg både for den erfarne og uerfarne – eller mest av alt de midt imellom, og for barnefamilier. Til alle som ønsker en bedre mental – og fysisk helse, gjennom aktiviteter og naturopplevelser. (Fra forlagsomtalen)

 

Bare fjellene er min venn : vitnesbyrd fra Manus fengsel av Behrouz Boochani

forsidebilde

I 2013 flyktet den kurdiske journalisten Behrouz Boochani fra fødelandet Iran. Etter en farefull ferd gjennom Indonesia og over havet, ble han sperret inne på Manus Island, en øy i Stillehavet hvor Australia gjennom en årrekke har internert uønskede flyktninger og asylsøkere. Der ble han sittende ulovlig i seks år. Bare fjellene er min venn er hans vitnesbyrd fra flukten og tiden i fangenskap. Boken ble til gjennom tusenvis av tekst- og talemeldinger han smuglet ut, og er en unik øyenvitneskildring om å være på flukt og miste kontrollen over eget liv. (Fra forlagsomtalen)

 

Det brenner : et flammende innlegg for en grønn New deal av Naomi Klein

forsidebilde

I «Det brenner» samles for første gang Kleins tekster fra klimasammenbruddets frontlinjer. Hun tar oss med fra et orkanrammet Puerto Rico til korallblekingen av Great Barrier Reef, via hetebølger i Europa til Vatikanstatens nye vilje til å kjempe for miljøet. Og hun gjør det lysende klart hvordan fremveksten av populisme i Vesten er knyttet til klimabenektelse. Vi vil ikke kunne forstå eller gjøre noe med klimaforandringene hvis vi ikke forsøker å endre de samfunnsmessige strukturene som har skapt dem. Klein viser hvordan den eneste veien videre ut av en forurenset verden går gjennom en politisk reform: et konkret sett med tiltak for å bekjempe den økende trusselen om total miljøkatastrofe. En grønn New Deal. (Fra forlagsomtalen)

 

Vesten mot vesten : fortellinger om det politiske oppbruddet fra etterkrigstiden til Brexit og Trump av Rune Lykkeberg

forsidebilde

«Hvordan kan det ha seg at Vesten – som har overvunnet alle rivaler og levert frihet, fred, likhet, velstand og fremskritt på et nivå ingen hadde trodd var mulig – er i ferd med å tape mot seg selv?» Det er dette paradokset Rune Lykkeberg har satt seg fore å undersøke i boken Vesten mot Vesten. Det finnes mange analyser av hva som har frembragt populisme, Trump og Brexit, men Lykkeberg gir en annen og svært original utlegning av Vestens storhet og fall. (Fra forlagsomtalen)

 

Sukkeravhengig? : bli frisk uten sukker av Bente Josefsen

forsidebilde

Har du en sukkeravhengighet? Går det an å være avhengig av sukker og andre raffinerte karbohydrater som brød, pasta, ris eller potetgull? Mange opplever at «stoppknappen» i hjernen er borte og at gode forsetter om å skjerpe seg rakner etter kort tid. (…) Forfatter Bente Josefsen (f. 1974) slet selv i mange år med sukkeravhengighet og var dypt fortvilet. Til tross for mye kunnskap om ernæring, klarte hun ikke å følge egne forsetter om en sunn livsstil. Det var først da hun kom over kunnskap om sukkeravhengighet at den manglende brikken kom på plass. (Fra forlagsomtalen)

 

Hitlers byggherrer : Fritz Todt og Albert Speer i Norge av Ketil Gjølme Andersen

forsidebilde

Norge hadde en sentral plass på Hitlers europakart. Den lange kysten var strategisk viktig for krigføringen, og med sin spektakulære natur og sine rike ressurser var landet tiltenkt en framtredende rolle også etter den endelige seieren. I løpet av okkupasjonsårene planla og igangsatte nazistene er lang rekke byggeprosjekter i Norge. Det skulle reises nye byer, festningsverk og fabrikker, anlegges veier og ikke minst jernbane. Hovedansvaret for disse prosjektene ble gitt til ingeniøren Fritz Todt og arkitekten Albert Speer. (Fra forlagsomtalen)

 

Norges fineste teltturer av Terje Karlung

forsidebilde

Turglede gjennom teltduken. Få steder i verden kan tilby så flott og variert natur som vi finner i Norge. I denne boka får du presentert naturskjønne teltplasser over hele landet, alle ledsaget av kart og forslag til severdigheter langs veien. Her vil du garantert finne noe som frister, enten du ønsker å vandre langs kyststier, på fjellet, i skogen, langs pilegrimsleder eller opp bratte fjell med panoramautsikt. I boka får du også masse tips om utstyr som soveposer, underlag og kokeapparat, og ikke minst hva slags telt du bør velge. (Forlagsomtale)

 

Virus på reisefot : en reiseskildring om virus og mennesker av Eystein Hellstrøm Hoddevik

forsidebilde

Vet du hva et virus er? I denne populærvitenskapelige og underholdende boken får du bli med på virusenes utrolige reise og lære mer om hva de består av, hvordan de smitter og lager sykdom, og hva som skjer når et virus inntar kroppen. (…) Historien om virus handler vel så mye om sykdommene de forårsaker og skjebnene til menneskene som smittes. I boken kan du blant annet lese om den norske sjømannen som brakte HIV til Norge allerede i 1962, og om Ola Olsen som på grunn av polio lå 26 år i en vippeseng. (Fra forlagsomtalen)

 

Det mørke Tyskland : ei reise blant høgreekstremistar av Astrid Sverresdotter Dypvik

forsidebilde

I Det mørke Tyskland tek Astrid Sverresdotter Dypvik lesaren med på ei reise inn i dei høgreekstreme miljøa i Tyskland. Ho fortel kven dei er, kva dei står for og korleis dei har klart å bli så sterke. Lesaren møter Pegidademonstrantar, blir med på folkemøte i fjellområdet Erzgebirge der AfD er det største partiet, på konservative møte i dei fasjonable delane av Vest-Berlin og på politiske vekkingsmøte der den omstridde politikaren Björn Höcke møter sin tilhengarskare. Det mørke Tyskland er ei forteljing om politisk polarisering, internettradikalisering, om skrikande sosiale forskjellar, men også om politisk mot. (Fra forlagsomtalen)

 

Kunsten å irritera seg over skrivefeil : kvifor gjer me det, og har det noko for seg? av Kristin Fridtun

forsidebilde

Overraskande bok om velkjent irritasjonsmoment. Me kommuniserer meir gjennom skrift enn nokon gong, samstundes som evna og viljen til å fylgja rettskrivingsreglane varierer. Nokre menneske blir svært opprørte når dei støyter på skrivefeil, medan andre tek det heilt med ro. Kvifor reagerer me så ulikt? Kva hender i hjernen når me støyter på skrivefeil? Har personlegdomen vår noko å seia for korleis me reagerer? Og korleis går me fram dersom me vil bli kvitt irritasjonen? Språkvitar Kristin Fridtun har sett seg føre å svara på desse spørsmåla. (Fra forlagsomtalen)

 

Det var ikkje berre Eirik Jensen : om polititopppar og ukultur av Erling Folkvord

forsidebilde

Forfatter, sosialarbeider og mangeårig byrådspolitiker Erling Folkvord skriver i denne boken om toppledelsen i Oslo-politet og toppbyråkrater som aktivt har hindret etterforskning og lagt en beskyttende hånd over sentrale kriminelle. Folkvord ønsker å vise at den mye omtalte saken om Eirik Jensen og Gjermund Cappelen ikke er et unikt tilfelle i Oslo-politiet, men at en systematisk dårlig lederkultur gjennom flere tiår har medvirket til at korrupsjon har kunnet skje i storstilt skala. Dette er ikke en bok om Eirik Jensen-saken, men om ukulturen som ga Jensen fritt spillerom. (Forlagsomtale)

 

Politisk vold : former og årsaker

forsidebilde

Noen politiske ekstremister er voldelige, men ikke alle. Hva er sammenhengen mellom ekstreme holdninger og bruk av vold? Hvordan blir politisk voldsbruk legitimert, av ideologier, bevegelser og stater? Har alle ideologier, regimer og bevegelser det samme potensial for bruk av vold, eller er det forskjeller? Er voldsbruk først og fremst et spørsmål om taktikk eller strategi, eller har bruk av vold også en sosial funksjon? Hvordan kan vi forhindre at ikke-voldelige ekstremister blir voldelige? (Fra forlagsomtalen)

 

Apens år av Patti Smith

forsidebilde

«Alt kan skje, det er trass i alt apens år», seier ein framand til Patti Smith. Året er 2016, og det skal bli eit år som endrar alt. I februar byrjar ifølgje kinesisk astrologi apens år. Ein gåtefull syklus som ber med seg brå og overraskande hendingar, uro og ugagn. Patti Smith opplever ei djup sorg ho ikkje kan flykte frå. For Patti Smith, som er grunnleggande nysgjerrig og alltid utforskande, gir det å skrive seg gjennom dette året dyrebar innsikt i tap, alderdom og eit dramatisk skifte i det politiske landskapet i USA. (Fra forlagsomtalen)

 

Ingen mann er en øy av Jørgen Watne Frydnes

forsidebilde

Etter angrepet på Utøya 22. juli 2011 var AUF fast bestemt på «å ta øya tilbake». Det skulle vise seg å bli en komplisert prosess. De fysiske og psykiske skadene var enorme, og protestene var ofte voldsomme. Denne umulige oppgaven ble i all hovedsak lagt på en persons skuldre, Jørgen Watne Frydnes. Ingen mann er en øy gir oss et unikt innblikk i hvordan den konfliktfylte prosessen har vært for tusenvis av etterlatte, pårørende og overlevende, med en liten øy i Tyrifjorden i sentrum. (Fra forlagsomtalen)

 

Ingen fred å finne : 22. juli 10 år etter av Stian Bromark

forsidebilde

Da norske spesialstyrker pågrep Anders Behring Breivik på Utøya litt før halv sju 22. juli 2011, var terrorangrepet over. Men for tusenvis av overlevende, etterlatte og pårørende var dette bare starten på marerittet. De unge som overlevde Utøya hadde hele voksenlivet foran seg – hvordan har de det i dag? Flere sliter med fysiske plager, noen har utviklet posttraumatiske stresslidelser. Mange har sluttet totalt med politikk, andre har blitt desto mer engasjerte. (Fra forlagsomtalen)

 

 

Åpningstider hovedbiblioteket

Biblioteket er betjent:
Mandag – torsdag: 10:00 – 19:00
Fredag: 10:00 – 16:00
Lørdag: 10:00 – 14:00

Selvbetjent:
Mandag-søndag: 09:00 – 22:00

For adgang til selvbetjent bibliotek må du først signere kontrakt.

Åpningstider Forsand

Biblioteket er betjent:
Tirsdag: 09:00 – 14:00
Torsdag: 09:00 – 14:00

Selvbetjent:
Mandag-fredag: 08:00 – 22:00
Lørdag-søndag: 09:00 – 17:00

For adgang til selvbetjent bibliotek må du først signere kontrakt.

Åpningstider Høle

Biblioteket er betjent:
Mandag 17:00-19:00
Onsdag 11:00-14:00
Torsdag 17:00-19:00

Selvbetjent:
Mandag-tirsdag: 13:00-22:00
Onsdag: 09:00-22:00
Torsdag-fredag: 13:00-22:00
Lørdag-søndag 10:00-16:00

For adgang til selvbetjent bibliotek må du først signere kontrakt.

Åpningstider Riska

Biblioteket er betjent:
Tirsdag 10 – 19
Onsdag 10 – 14
Torsdag 10 – 19
Fredag 10 – 14

Selvbetjent:
Mandag-søndag: 07:00 – 22:00

For adgang til selvbetjent bibliotek må du først signere kontrakt.

Særskilte åpningstider 2023

Endringer fra vanlige åpningstider

Hovedbiblioteket
    • 24. februar – Hovedbiblioteket betjent, 13-16.
    • 3. april – 4. april – Hovedbiblioteket betjent, 10-16
    • 5. april – 10. april – Kun selvbetjent
    • 1. mai – Kun selvbetjent
    • 17. mai – Kun selvbetjent
    • 18. mai – Kun selvbetjent
    • 27. mai – Kun selvbetjent
    • 29. mai – Kun selvbetjent
    • 1. juli – 6. august. Sommeråpningstid. Hovedbiblioteket betjent mandag 12-19, tirsdag-fredag 10-16, lørdag 10-14. 
    • 23. desember – Hovedbiblioteket betjent, 10-14
    • 24. – 26. desember – Kun selvbetjent
    • 27. – 28. desember – Hovedbiblioteket betjent, 10-16
    Forsand
    • 3. april – 10. april – Kun selvbetjent
    • 1. mai – Kun selvbetjent
    • 17. mai – Kun selvbetjent
    • 18. mai – Kun selvbetjent
    • 27. mai – Kun selvbetjent
    • 29. mai – Kun selvbetjent
    • 28. juni – 20. august. Betjent tirsdag 20.6 og 27.6 9-14; onsdag 5.7 og 12.7 10-12; tirsdag 25.7, 1.8 og 15.8 9-14. Ellers selvbetjent som vanlig. 
    • 22. – 31. desember – Kun selvbetjent
    Høle
    • 3. april – 10. april – Kun selvbetjent
    • 1. mai – Kun selvbetjent
    • 17. mai – Kun selvbetjent
    • 18. mai – Kun selvbetjent
    • 27. mai – Kun selvbetjent
    • 29. mai – Kun selvbetjent
    • 3. juli – 23. juli. Betjent 5. juli og 12. juli 13-15. Selvbetjent som vanlig.
    • 24. juli – 6. august. Vanlige åpningstider
    • 7. august – 13 august. Kun selvbetjent 
    • 23. – 31. desember – Kun selvbetjent
    Riska
    • 27. februar – 3. mars. Betjent tirsdag og torsdag 10-16.
    • 4. april – Betjent, 10-16. 
    • 5. april – 10. april – Kun selvbetjent
    • 1. mai – Kun Selvbetjent
    • 17. mai – Kun selvbetjent
    • 18. mai – Kun selvbetjent
    • 27. mai – Kun selvbetjent
    • 29. mai – Kun selvbetjent
    • 22. juni – 16. juli. Sommeråpningstider. Riska betjent tirsdag og torsdag 10-16, onsdag og fredag 10-14. Selvbetjent som vanlig.
    • 17. juli – 23. juli. Kun selvbetjent.
    • 24. juli – 15. august. Sommeråpningstider. Riska betjent tirsdag og torsdag 10-16, onsdag og fredag 10-14. Selvbetjent som vanlig.
    • 9. – 13. oktober. Høstferieavvikling. Kommer senere.
    • 23. – 31. desember – Kun selvbetjent
    •  
    •  
    •  
    •