Nye faktabøker i mai

Her er et utvalg av de nye faktabøkene fra mai.

 

Økonomisk krigføring av Kåre Dahl Martinsen

forsidebilde - trykk for å vise stor versjon

Vi er midt i en økonomisk krig. Våpnene er sanksjoner, subsidier, dumping, fiendtlige oppkjøp og tyveri av industrihemmeligheter. Målet er enkelt: Å svekke et lands økonomi slik at det ikke kan yte politisk eller militær motstand. Økonomisk krigføring tar for seg drivkreftene bak denne krigen. Viktige stikkord her er Trump, brexit, korona og Kinas økonomiske vekst. Boken beskriver hvordan slagene utkjempes, og hvilke metoder og virkemidler som brukes. Blant spørsmålene som reises, er hvor effektive sanksjoner er. Etter hvert som krigen har økt i omfang, har både EU, USA, Russland og Kina satt i verk forsvarstiltak. Dette har to konsekvenser: Verdens handelsorganisasjon har mistet betydning, og globaliseringen har veket plass for økonomisk og politisk regionalisering. (Forlagsomtale)

 

Lysefjorden rundt av Bernt Christophersen

forsidebilde - trykk for å vise stor versjon

Lysefjorden rundt er en levende og fargerik beskrivelse av Lysefjorden og hvorfor naturområdene som omgir den gir et så mektig inntrykk på så vel lokalbefolkning som tilreisende fra hele verden. Forfatter og kjentmann Bernt Christophersen tar oss med på en vandring rundt fjorden, gjennom nåtid og fortid, landskap og natur, historie og kultur. Underveis møter vi idyllisk og dramatisk natur, et rikt dyre- og fugleliv og blir kjent med menneskene som bodde her og livet de levde. Christophersen skriver innsiktsfullt og engasjert, og setter Lysefjorden inn i en større natur- og kulturhistorisk sammenheng, fra de første menneskene kom hit etter istiden, og fram til «oppdagelsen» av Preikestolen og Turistforeningens tilrettelegging av friluftslivet i området. (Fra forlagsomtalen)

 

Nansenhjelpens modige kvinner : med nestekjærlighet som våpen i kampen for jødiske flyktninger av Hilde Vesaas

forsidebilde - trykk for å vise stor versjon

I denne boka forteller Hilde Vesaas den sterke og ukjente historien om Nansenhjelpens operasjoner for å redde jødiske flyktninger, spesielt barn, under annen verdenskrig I land etter land i Europa opplevde jødene at alle dører ble stengt. Forfølgelsen ble mer og mer brutal utover 30-tallet. Heller ikke i Norge var jødene velkomne, man fryktet å få «et jødeproblem». Likevel var det noen få som satte livet på spill for å hjelpe. Dette er den medrivende historien om kvinnene i Nansenhjelpen, som utførte noen av de farligste oppdragene. Hilde Vesaas forteller om de glemte heltinnene, og om flyktningene som de hjalp. Frem fra sidene trer levende mennesker, som blir stilt overfor umulige valg, valg på liv og død. Aldri slapp de målet av syne: Å redde et annet menneske er det viktigste i verden. Dette temaet har sjelden vært viktigere og mer aktuelt enn nå. (Forlagsomtale)

 

De modige : historier om varsling av Tarjei Leer-Salvesen

forsidebilde - trykk for å vise stor versjon

Frisører i Cutters-kjeden ble syke på jobb. En ambulansesjåfør på utrykning opplevde et dødsfall mens han var pålagt å delta i et forskningsprosjekt. En kvinne i Forsvaret ble bedt om å lyve for politiet. Alle varslet om sine opplevelser. Hva er varsling i arbeidslivet? Forfatter Tarjei Leer-Salvesen har møtt en rekke varslere. Ved å fortelle deres historier viser han hvordan det norske samfunnet håndterer varsling. Hva står en arbeidstaker overfor når hun oppdager noe som er feil, og vurderer å fortelle om det? Hvem er varslerne, og hvordan går det med dem og karrieren etterpå? Hvis mange frykter for konsekvensene av å si fra når de opplever urett, er det ikke bare et problem for den enkelte arbeidstaker. Da har samfunnet sviktet en av sine mest sentrale verdier. De modige – historier om varsling er en bok om ytringsfrihet. (Forlagsomtale)

 

Rase : en vitenskapshistorie av Jon Røyne Kyllingstad

forsidebilde - trykk for å vise stor versjon

I over ti år har historikeren Jon Røyne Kyllingstad studert hvordan rasebegrepet har vært brukt i vitenskapshistorien, fra 1600-tallet og frem til i dag. Ideen om at enkelte folkeslag står over andre har vært dypt rotfestet i alle deler av akademia, og preget forskningen innen antropologi, historie og medisin. Noen av våre fremste forskere har latt seg bruke til å gi en vitenskapelig ‘begrunnelse’ for systematisk forskjellsbehandling, og i dette like underholdende som skremmende standardverket blir deler av vår akademiske historie som til nå har vært glemt eller feiet under teppet, systematisk lagt fram. (Forlagsomtale)

 

You only live once : a lifetime of experiences for the explorer in all of us av Sarah Barrell m. fl.

forsidebilde - trykk for å vise stor versjon

Lev livet ditt til det fulle med denne guiden til over 250 fantastiske reiseopplevelser, og begynn å planlegge et liv fullt av eventyr. Fra å se solnedgangen ved sommersolverv, til å klatre på en vulkan, eller å bikebacke gjennom Amerikas East Coast Greenway er boken full av turer som kan bringe livsglede. Turene er fordelt på fem kapitler etter hvor lang tid de tar: En time, en dag, en uke, en måned og et år. Dette er den nye og oppdaterte andreutgaven av den bestselgende «You Only Live Once». (Forlagsomtale)

 

Lonely Planets Ultimate quizbok av Joe Fullman

forsidebilde - trykk for å vise stor versjon

I denne boken finner du 2000 spørsmål om alt fra geografi og kultur, til historie, natur og vitenskap. Her kan du teste kunnskapene dine i timevis, enten alene eller med familie og venner. Spørsmålene er delt inn i tre kapitler: lett, middels og vanskelig. Det er 100 quizer hvorav de fleste har 20 spørsmål (noen litt flere, andre litt færre). De fleste spørsmålene er innen allmennkunnskap, som dekker et bredt utvalg av emner og områder. Hele planeten er representert. Men du finner også tema-quizer hvor du kan få testet ekspertisen din om bestemte emner, som for eksempel bøker, museer, filmlokasjoner, valuta, landemerker, sportsarenaer, dyreliv og mer. Joe Fullman, forfatter av denne quizboken, har skrevet de siste 20 årene skrevet en rekke faktabøker om alt fra dinosaurer, musikk og historie til reiseguider og regnskog. Han elsker å reise og er en ivrig quizentusiast. (Forlagsomtale)

 

Kattekraft : kattens helbredende evner av Ulrica Nordberg og Carina Nunstedt

forsidebilde - trykk for å vise stor versjon

Når journalistene Ulrica og Carina begge opplever svært alvorlig sykdom i nær familie, blir de vitne til hvordan kattene Bore og Clea, Mia og Magnum blir uvurderlige medhjelpere for å komme gjennom de tøffe takene som venter. De ikke bare trøster, men lindrer og helbreder store og små. Hva er det som bor i katten? Hvordan kan kattens frekvens og livskraft hjelpe oss til å balansere livets dur og moll? Det er spørsmålet Ulrica og Carina vil finne ut av i denne boken. En katts tilstedeværelse i et hjem reduserer stress og angst. Når katten maler, skilles det ut oksytocin og vibrasjonene gir en rekke dokumenterte helseeffekter: lavere blodtrykk og redusert risiko for hjerte- og karsykdommer. En katt kan dessuten hjelpe mot både ensomhet og ulike former for psykiske lidelser. I Kattekraft utforsker forfatterne hva katter har betydd i livene deres og hvorfor mange har det så bra med å ha en katt. Som de selv sier: «Kattene våre viser veien til et klokere og mer balansert liv med garantert gode vibrasjoner. Det er kattens livskraft. Det vi kaller kattekraft.». (Forlagsomtale)

 

Den store norske siderguiden av Thomas Digervold

forsidebilde - trykk for å vise stor versjon

Visste du at sider er Noregs svar på champagne? Ifølgje utanlandske kjennarar er Noreg eit av dei mest spennande siderlanda i verda akkurat no. I denne boka tek siderekspert Thomas Digervold deg med på eit djupdykk i det flytande gullet. Han har smakt seg gjennom kassevis med sprudlande eplevin for å hjelpe deg å finne dei beste polkjøpa frå norske fruktgardar. Du lærer også korleis du luktar og smakar, og får ein lettlesen snarveg til kjenneteikn på ulike eple, siderkategoriar og siderregionane frå aust til vest. Digervold gir deg dessutan ei grundig innføring i kva for sidertypar som høver til ulike råvarer. Som avslutning serverer han eit knippe eksklusive oppskrifter på mat og drinkar der sideren er sjølve stjerna. Med denne boka får du ein av Noregs fremste siderkjennarar på heimebesøk. Når du har lese ferdig, har han lært deg korleis du kan bruke kortreiste bobler av internasjonal kvalitet til alt frå fredagstaco og reker, til velkomstdrink og som følgje til fleirretters bryllaupsmiddag. Ja, og kva for sider som eignar seg om du vil drikke litt større mengder, og som du kan vinne heile festen med! (Forlagsomtale)

 

Vi fattigfolk av Anna-Sabina Soggiu

forsidebilde - trykk for å vise stor versjon

Anna-Sabina Soggiu har vokst opp i ei kommunal blokk på Tøyen i Oslo. Dette er hennes historie, fortalt til en ung gutt som bor i samme blokk i dag. «Vi fattigfolk» er en historie om å være fattig og å skamme seg over det. Om å bli oppfatta som et problem, når det egentlige problemet er hjelpa du ikke har fått. Det er også en historie om å stå sammen, slutte å holde kjeft, og å fortelle om virkeligheten sånn den er, i et håp om å skape forandring. (Forlagsomtale)

 

Verden blir ikke den samme : vår nye sikkerhetspolitiske hverdag av Janne Haaland Matlary

forsidebilde - trykk for å vise stor versjon

Russlands krig i Ukraina utfordrer vår vante verdensorden. Den avdekker hvor naive mange i Norge og Vesten har vært, og den forandrer vår hverdag mer enn vi vil ta innover oss, lenger framover enn vi vil tenke. Janne Haaland Matlary er tilbake med en bok om et tema hun har jobbet med som professor i en årrekke. I Vesten har vi tenkt at et samarbeid med Russland vil føre til fred og forsoning. Nå ser vi at vår nye sikkerhetspolitiske hverdag handler om konfrontasjon, i bred forstand. Konfrontasjon om energi, handel, nyhetsbildet, informasjon, verdier og territorium. Det som står på spill, er hele vår vante verdensorden. Matlary analyserer hvilke vidtrekkende konsekvenser dette får for oss fremover. Vil FN, USA, Europa og Norge bestå prøven? Når prisene stiger, energikrisen er et faktum og det blir nødvendig å innta et virkelig langt perspektiv, vil vi klare å holde sammen – og å holde på våre verdier, demokratiet og menneskerettighetene? Eller vil de antidemokratiske kreftene vinne frem også hos oss? I Norge må vi lære oss å mestre konfrontasjon, et spill som er nytt for oss. (Forlagsomtale)

 

Må lære meg å melke kuer : en feelgood-historie fra demensavdelingen av Freddy Kjensmo

forsidebilde - trykk for å vise stor versjon

I likhet med over 400 000 andre mennesker i Norge er komikeren Freddy Kjensmo pårørende til en dement. I denne essaysamlingen beskriver han omveltningen det var da rollene plutselig var byttet om etter at faren fikk en demensdiagnose, og han som eldste sønn måtte ordne opp. Resultatet har blitt en poetisk historie om et levd liv og farens vei inn i demensen på godt og vondt. Med kjærlighet, kreativitet og humor skildrer Freddy Kjensmo prosessen med å sørge for at faren har så bra dager som mulig på livets oppløpsside. (Forlagsomtale)

 

Spionkrigen : det hemmelige spionsamarbeidet mellom Norge og USA av Bård Wormdal

forsidebilde - trykk for å vise stor versjon

Lyttestasjoner kamuflert som naust i havgapet, spiontokt langt inn på russisk jord, strengt bevoktede radaranlegg, fly og skip som samler informasjon i skjul. Alt dette har vært del av et hemmelig etterretningssamarbeid mellom USA og Norge som også omfatter avlytting på den russiske grensa og tapping av sivile satellitter. Spionasjen har fanget enkeltmennesker i et høyt spill mellom stormaktene, og både under og etter den kalde krigen har den gjort småsteder i Nord-Norge til mulige bombemål. Likevel har avtalen med USA aldri vært åpent behandlet i Stortinget. Ved hjelp av nye kilder, som samtaler med tidligere operatører og lekkede dokumenter, viser Spionkrigen hvordan norsk etterretning kan overvåke både fiendtlig aktivitet og vanlige nordmenn. Virksomheten drives av Norge, men er i stor grad finansiert av USA og tjener amerikanske interesser, trolig mer enn norske. Omfanget og metodikken er ikke kjent for offentligheten. Før nå. (Forlagsomtale)

 

Brev til mannen av Bianca Kronlöf

forsidebilde - trykk for å vise stor versjon

Komiker og skuespiller Bianca Kronlöf skriver brev til menn hun har møtt. Om følelser, sex, vold og maskulinitet. Til den slappe og den harde. Til pappa og morfar. Til den ufødte sønnen. Til one night standen. Til deg som er forvirret, og til deg som aldri har hevet stemmen. Er du en av dem? Brev til mannen er dynamitt med sine korte, treffende og ærlige brev til ulike menn. Også kvinner vil kjenne seg igjen i Kronlöfs skarpe blikk på samfunnet vi lever i. Alle bør med andre ord lese denne boka! Bianca Kronlöf er kjent fra både scene og film i Sverige, og som komiker hylles hun for sin feministiske satire. Her i Norge kjenner vi henne fra TV-seriene Unge Lovende, Gryn, og Ammo og filmen Svenskjævel. Brev til mannen er bokdebuten hennes. (Forlagsomtale)

 

Forlatte steder : livet i et landskap uten mennesker av Cal Flyn

forsidebilde - trykk for å vise stor versjon

På en for lengst forlatt øy utenfor den nordligste spissen av Skottland lever noen av de siste ville kyrne i verden. Et frodig og variert dyreliv har gjenoppstått i de bestrålte områdene rundt Tsjernobyl. I den smale demilitariserte sonen på den koreanske halvøya lever det tusenvis av arter som er utryddet eller truet overalt ellers på jorda. Den anerkjente journalisten og forfatteren Cal Flyn besøker jordas mest øde og uhyggelige steder, som på grunn av krig, naturkatastrofer, forurensning eller økonomisk forfall har blitt forlatt av mennesker. Hver gang finner hun en «øy» med et myldrende nytt liv: naturen har rykket inn for å fylle tomrommet raskere og grundigere enn selv de mest håpefulle anslagene til forskerne. Rik på detaljerte skildringer av natur og økosystemer i ulike tilstander, er Forlatte steder en poetisk og trollbindende reiseskildring som gir oss troen på naturens egenartede evne til å rehabilitere seg gjennom økologiske prosesser, selv etter grove inngrep fra menneskene. (Forlagsomtale)

 

B.O.L.T. Warhead : The re-enforcement av Øyvind Holen

forsidebilde - trykk for å vise stor versjon

Leo Fossen fra Oslo og Pål Espen Johannessen fra Fredrikstad fant sammen på starten av 1990-tallet, først som L.A.W., senere som A-Team og til slutt, som B.O.L.T. Warhead. Kunstnernavnene var Jayski og PeeJay, og den lange versjonen av navnets første del er Brotherhood Of Lost Territories. I 1993 utga bandet The re-enforcement, som fortsatt nyter høy status blant hip hop-elskere. Plata er mørk, beinhard og rask, mer inspirert av engelsk britcore enn det som kom fra øst- og vestkysten av USA på samme tid. Forfatter Øyvind Holen har utgitt flere bøker om hip hop. Han er også tekstforfatter på en serie tegneserier som tar for seg urban kultur. Holen sto selv i salen da B.O.L.T. Warhead blåste hodet av det lille hip hop-miljøet i Oslo på starten av 1990-tallet, og har skrevet boka om norgeshistoriens mest dystopiske rapplate. (Forlagsomtale)

 

Gjerningsmann av Stig Millehaugen

forsidebilde - trykk for å vise stor versjon

«Dette er min historie, mitt livsløp. Jeg har sittet hele mitt voksne liv i fengsel og er domfelt for flere svært alvorlige forbrytelser, og i denne boka vil jeg fortelle om en rekke brutale voldshandlinger. Jeg vet hvor fort livet vender, det tar bare brøkdelen av et sekund. Du vet det ikke da, men den hendelsen, enten du er offer, etterlatt eller gjerningsmann, vil følge deg resten av livet.» (Forlagsomtale)

 

Ingrid Alexandras arv : kongefamiliens tiaraer og kvinnene som har båret dem : en historie om krig, kjærlighet, makt og prakt gjennom 250 år av Trond Norén Isaksen

forsidebilde - trykk for å vise stor versjon

Når kongefamiliens historie skrives, handler det som regel om menn og om mannslinjer, ettersom kronen inntil nylig pleide å gå fra mann til mann innenfor ett dynasti. Tiaraene gikk derimot fra kvinne til kvinne – fra mor til datter, fra svigermor til svigerdatter, fra søster til søster og fra bestemor til sønnedøtre og datterdøtre. Slik forteller de historiene om kvinnelinjene som knyttet kongeslektene sammen på tvers av landegrensene og om kvinnene som har båret dem. Noen diademer har blitt borte på veien – to har blitt stjålet og ett er sporløst forsvunnet – men i dag har de norske kongelige kvinnene til sammen tilgang til sytten diademer. De fleste av dem vil før eller senere tilfalle prinsesse Ingrid Alexandra når hun blir Norges første regjerende dronning siden 1400-tallet. I henne møtes trådene fra alle kvinnene som har båret disse diademene. Dette er Ingrid Alexandras slektshistorie gjennom 250 år, fortalt gjennom juveler. Boka inneholder over 250 illustrasjoner gravd fram fra arkiver og samlinger i en rekke land. (Forlagsomtale)

 

 

Åpningstider hovedbiblioteket

Biblioteket er betjent:
Mandag – torsdag: 10:00 – 19:00
Fredag: 10:00 – 16:00
Lørdag: 10:00 – 14:00

Selvbetjent:
Mandag-søndag: 09:00 – 22:00

For adgang til selvbetjent bibliotek må du først signere kontrakt.

Åpningstider Forsand

Biblioteket er betjent:
Tirsdag: 09:00 – 14:00
Torsdag: 09:00 – 14:00

Selvbetjent:
Mandag-fredag: 08:00 – 22:00
Lørdag-søndag: 09:00 – 17:00

For adgang til selvbetjent bibliotek må du først signere kontrakt.

Åpningstider Høle

Biblioteket er betjent:
Mandag 17:00-19:00
Onsdag 11:00-14:00
Torsdag 17:00-19:00

Selvbetjent:
Mandag-tirsdag: 13:00-22:00
Onsdag: 09:00-22:00
Torsdag-fredag: 13:00-22:00
Lørdag-søndag 10:00-16:00

For adgang til selvbetjent bibliotek må du først signere kontrakt.

Åpningstider Riska

Biblioteket er betjent:
Tirsdag 10 – 19
Onsdag 10 – 14
Torsdag 10 – 19
Fredag 10 – 14

Selvbetjent:
Mandag-søndag: 07:00 – 22:00

For adgang til selvbetjent bibliotek må du først signere kontrakt.

Særskilte åpningstider 2023

Endringer fra vanlige åpningstider

Hovedbiblioteket
  • 24. februar – Hovedbiblioteket betjent, 13-16.
  • 3. april – 4. april – Hovedbiblioteket betjent, 10-16
  • 5. april – 10. april – Kun selvbetjent
  • 1. mai – Kun selvbetjent
  • 17. mai – Kun selvbetjent
  • 18. mai – Kun selvbetjent
  • 27. mai – Kun selvbetjent
  • 29. mai – Kun selvbetjent
  • 1. juli – 6. august. Sommeråpningstid. Hovedbiblioteket betjent mandag 12-19, tirsdag-fredag 10-16, lørdag 10-14. 
  • 23. desember – Hovedbiblioteket betjent, 10-14
  • 24. – 26. desember – Kun selvbetjent
  • 27. – 28. desember – Hovedbiblioteket betjent, 10-16
  Forsand
  • 3. april – 10. april – Kun selvbetjent
  • 1. mai – Kun selvbetjent
  • 17. mai – Kun selvbetjent
  • 18. mai – Kun selvbetjent
  • 27. mai – Kun selvbetjent
  • 29. mai – Kun selvbetjent
  • 28. juni – 20. august. Betjent tirsdag 20.6 og 27.6 9-14; onsdag 5.7 og 12.7 10-12; tirsdag 25.7, 1.8 og 15.8 9-14. Ellers selvbetjent som vanlig. 
  • 22. – 31. desember – Kun selvbetjent
  Høle
  • 3. april – 10. april – Kun selvbetjent
  • 1. mai – Kun selvbetjent
  • 17. mai – Kun selvbetjent
  • 18. mai – Kun selvbetjent
  • 27. mai – Kun selvbetjent
  • 29. mai – Kun selvbetjent
  • 3. juli – 23. juli. Betjent 5. juli og 12. juli 13-15. Selvbetjent som vanlig.
  • 24. juli – 6. august. Vanlige åpningstider
  • 7. august – 13 august. Kun selvbetjent 
  • 23. – 31. desember – Kun selvbetjent
  Riska
  • 27. februar – 3. mars. Betjent tirsdag og torsdag 10-16.
  • 4. april – Betjent, 10-16. 
  • 5. april – 10. april – Kun selvbetjent
  • 1. mai – Kun Selvbetjent
  • 17. mai – Kun selvbetjent
  • 18. mai – Kun selvbetjent
  • 27. mai – Kun selvbetjent
  • 29. mai – Kun selvbetjent
  • 22. juni – 16. juli. Sommeråpningstider. Riska betjent tirsdag og torsdag 10-16, onsdag og fredag 10-14. Selvbetjent som vanlig.
  • 17. juli – 23. juli. Kun selvbetjent.
  • 24. juli – 15. august. Sommeråpningstider. Riska betjent tirsdag og torsdag 10-16, onsdag og fredag 10-14. Selvbetjent som vanlig.
  • 9. – 13. oktober. Høstferieavvikling. Kommer senere.
  • 23. – 31. desember – Kun selvbetjent
  •  
  •  
  •  
  •