Nye faktabøker i juni

I juni har vi fått nye bøker om sommermat, sommer-quiz og reising i Norge. Du kan få hjelp med underlivsplager, hårklipp og sanking av planter. Vi har fått inn bøker som kan hjelpe deg med barn og deg med hund, og deg som skal starte studentlivet. Vi har også fått mange nye guidebøker fra Lonely Planet som ikke er listet opp her. 

 

Skeiv : den indre kampen av Tonje Frøystad Garvik 

forsidebilde

Tonje Frøystad Garvik ble kjent for den norske offentligheten i reality-programmet «Farmen» i 2018, da hun stod frem sammen med kjæresten Lene Sleperud. I denne boken forteller hun sin historie om den vanskelige veien frem til selvaksept og ønsket om å leve livet på sine egne premisser. Det er beretningen om skamfølelsen, ønsket om ikke å skille seg ut og redselen for å skuffe omgivelsene. Dette førte til fornektelse og frykt. Med denne historien ønsker Tonje Frøystad Garvik å inspirere enten man er skeiv eller ikke, om man allerede er på vei mot å leve livet slik man vil det, eller kjemper indre kamper for å finne ut av hvem man er. Omtalen er utarbeidet av BS.

 

Vondt i tissen : din guide til et smertefritt underliv av Tine Oppedal 

forsidebilde

Osteopat Tine Oppdal tar for seg underlivsplager for kvinner. Målet er å gi innsikt i noen av de vanligste årsakene til smerter i underlivet. Oppedal redegjør for diagnosene vulvodyni, vestibulitt og vaginisme, og ser disse i sammenheng med spenninger i bekkenet, noe som kan forårsake smerter og ubehag i hverdagen og ved samleie. Boken gir veiledning i hvordan man kan hjelpe seg selv til bedre underlivshelse, og presenterer diverse behandlingstilbud rundt om i Norge. Omtalen er utarbeidet av BS.

 

Student og sånt av Madeleine Borge 

forsidebilde

For mange markerer studietiden starten på en tilværelse som er ganske annerledes. Man er ansvarlig for sin egen tids- og pengebruk og er kanskje borte fra venner og familie. Studietiden innebærer nye bekjentskaper, fadderuke, festing og moro, men også høye forventninger, ensomhet, lesing og nerver. Madeleine Borge deler erfaringer om studentlivet til sine over 700 000 følgere i sosiale medier, og i denne boka gir hun sine beste tips for hvordan man som fersk student kan få nye venner, håndtere eksamensstress, holde orden på økonomien, innrede hybelen og få hverdagen til å gå opp. Omtalen er utarbeidet av BS.

 

Sommerquiz : 1500 spørsmål for hele familien av Espen Iversen og Eskil Aasmul

forsidebilde

Slapp av, ta en quiz. Ferie, sol og blå himmel er gode grunner til å dra med familie og venner på spørrelek. I denne boken er det samlet 1500 ferske spørsmål. Ulik vanskelighetsgrad gjør at alle kan henge med, og 150 spørsmål er reservert for de yngste deltakerne. Ved siden av de tradisjonelle kategoriene som blant annet geografi, historie, samfunn og sport, kommer denne quizboken med et utvalg spørsmål i den smalere og særere gaten. Omtalen er utarbeidet av BS.

 

Thaisommer : mat til lyse sommerkvelder av Terje Ommundsen  

forsidebilde

Med Thailand på sommertallerkenen. Terje Ommundsen, kjent for den thailandske gourmetrestauranten Plah i Oslo, kombinerer sørlandsk sommermat, slik han husker den fra barndommen, med thai-kjøkkenets enorme smaksmangfold. Norske råvarer som skalldyr, sesonggrønnsaker, fjærkre og storfe gjenoppstår i syrlig, søt og kraftfull asiatisk smaksdrakt. Boken dekker alt fra snacks og drinker til festmenyer og intime hyttemiddager. Omtalen er utarbeidet av BS.

 

Kystriksveien : reis sakte – opplev mer av Olav Breen 

forsidebilde

Med startstrek i Steinkjer og målgang i Bodø bukter Kystriksveien seg 650 km gjennom 21 kommuner med vakker og storstilt natur og spennende småsteder og byer. Av høydepunktene på veien kan blant mye nevnes Saltstraumen, Svartisen, Torghatten, Sømna, Brønnøy og Vega. I denne veiviseren går Olav Breen inn i historien og kulturen som er formet av omgivelsene og av menneskene som har levd og som lever her. Og til alle som oppsøker strekningen kommer følgende oppfordring: Reis sakte for å oppleve mer. Omtalen er utarbeidet av BS.

 

Norges beste MC-turer : på asfalt og grus – over hele landet av Per Roger Lauritzen 

forsidebilde

Norge har omtrent 100 000 kilometer med offentlig vei, i tillegg til tusenvis av kilometer med andre veier som passer fint for MC-turer. Norge, med sitt varierte landskap og utrolige attraksjoner, er perfekt for turer på motorsykkel. Denne boka har forslag til flotte MC-turer i alle landsdeler, med illustrasjoner, kart og gode råd til MC-førere. Omtalen er utarbeidet av BS.

 

Norges skjulte eventyr : steder og historier du ikke visste fantes av Halvor Harsem 

forsidebilde

Musiker og Youtuber «Kong Halvor» Harsem har tatt skrittet utenfor allfarvei. I terreng og områder som kanskje kan fremstå ubetydelige og anonyme finner han skjulte skatter. Forlatte bygninger og nedstengte gruve- og forsvarsanlegg har sine hemmeligheter, og Kong Halvor gjør sitt for å kaste lys over deres historier. I denne boken tråkker han utenfor turistløypene, og viser vei til de gjengrodde stiene. Med gode råd og litt flaks kan man finne sine egne eventyrsteder. Omtalen er utarbeidet av BS.

 

Norsk nok : tekster om identitet og tilhørighet 

forsidebilde

I januar 2022 skrev debattredaktør Ahmed Fawad Ashraf et innlegg i Oslodebatten. Her reflekterte han rundt når en person kan sies å være norsk nok, og hvem det er som kan avgjøre dette. Og han konkluderer med at han ikke lenger har et behov for å bli oppfattet som norsk. Debatten i etterkant ble både personlig og engasjert, og fikk frem synspunkter på det å leve i spennet mellom to kulturer. I Norsk nok har samfunnsdebattant og forfatter Mala Wang Naveen hentet inn de mest fremtredende stemmene fra ordskiftet. Og sammen med disse får også en rekke ny stemmer reflektere over identitet og tilhørighet, og sine erfaringer med livet i et flerkulturelt Norge. Omtalen er utarbeidet av BS.

 

Hvis jeg bare venter lenge nok av Amanda Lund

forsidebilde

Dette er Amanda Lunds personlige beretning om hvordan bruddet med kjæresten i midten av tenårene, og den påfølgende kjærlighetssorgen, skapte et forstyrret kroppsbilde, og hvordan kontrollen med inntak av mat endte opp med å ta overhånd. Med utgangspunkt i sin egen historie, snakker Amanda Lund åpent om en lidelse som stadig brer om seg, men som fremdeles forbindes med skam, og som det fortsatt ansees for å være vanskelig og blir frisk fra. Med denne boken ønsker Amanda Lund å bidra til en endring. Omtalen er utarbeidet av BS.

 

Ellas spiselige verden : sanking for vanlige folk av Ellen Merethe Grorud og Roar Ree Kirkevold 

forsidebilde

Overraskende mange planter kan gi kortreist, bærekraftig, helsebringende og ikke minst smaksrike råvarer til både hverdag og fest. Boken tar for seg vanlige planter man kan finne i skog og grøftekant, som brennesle, geiterams, rogneblader og burot. Plantene beskrives med en side fakta om planten og hvordan den høstes, med påfølgende oppskrifter. Ellen Grorud er utdannet kokk, og har lang erfaring i å bruke vekster fra lokalmiljøet på nye og overraskende måter i det daglige kosthold. Boken er illustrert med detaljerte fotografier. Omtalen er utarbeidet av BS.

 

Klipp deg! : trinn-for-trinn-guide med foto av Irene Stana 

forsidebilde

Nær 1 av 4 nordmenn klipper håret heime. Denne boka er for dei som klipper sitt eige eller andres hår, men som ikkje er frisørar. Her får du tips om kva du bør tenkje på før du bestemmer deg for frisyre, og korleis ein kan klippe krøller og skjegg. Boka har bilete av kvart steg i klippeprosessen for 11 ulike frisyrar. Frisør Irene Stana gir óg tips for hårpleie og utstyr til hårklipp. Omtalen er utarbeidd av BS.

 

Barnelegens beste råd av Sveinung Larsen 

forsidebilde

Som nybakte foreldre kan spørsmålene rundt barnets helse og utvikling bli mange, og i begynnelsen kan det være vrient å skille mellom hva som er forbigående og hva man behøver å være litt ekstra oppmerksom på. Barnelege Sveinung Larsen har lang erfaring med å gi svar på de bekymringene foreldre kommer med. I denne boken går han gjennom barnesykdommer de små skal gjennom i oppveksten, avkrefter flere myter rundt barns helse og forklarer de grunnleggende prinsippene for moderne barnemedisin. Omtalen er utarbeidet av BS.

 

Den komplette valpeboka : hundens første år av Cecilie Sæther Sjåstad

forsidebilde

Hundetrener Cecilie Sæther Sjåstad forteller hvordan man som nybakt valpeeier kan skape et godt grunnlag for å få en hund som både trives og er lydig. Positiv trening med motivasjon, samspill og klare grenser er sentralt i Sæther Sjåstads metode. Boken byr på flere verktøy man kan ta i bruk slik at valpen blant annet blir fortrolig med å gjøre fra seg ute, gå i bånd, være rolig innendørs og komme på innkalling. Omtalen r utarbeidet av BS.

 

Hund : alt du må vite om din beste venn av Emma M. Garlant 

forsidebilde

Emma M. Garlant er atferdsbiolog med over tretti års erfaring med hundehold. I denne boken har hun samlet et omfattende kunnskapsgrunnlag for alle som har eller er interessert i å skaffe seg hund. Boken går gjennom temaer som oppdragelse, trening og aktivisering, og hvordan man kan forebygge og behandle adferdsproblemer. Videre tematiserer boken hundens opprinnelse, og forskjellige hunderaser. Garlant snakker om hundens sanser og språk, og samspillet mellom hund og små og store mennesker. Forfatteren går også gjennom belønningsbaserte metoder som kan hjelpe til å skape god adferd hos hunden. Emma M. Garlant har tidligere utgitt Valp -alt du trenger å vite om ditt nye familiemedlem. Omtalen er utarbeidet av BS.

 

 

Åpningstider hovedbiblioteket

Biblioteket er betjent:
Mandag – torsdag: 10:00 – 19:00
Fredag: 10:00 – 16:00
Lørdag: 10:00 – 14:00

Selvbetjent:
Mandag-søndag: 09:00 – 22:00

For adgang til selvbetjent bibliotek må du først signere kontrakt.

Åpningstider Forsand

Biblioteket er betjent:
Tirsdag: 09:00 – 14:00
Torsdag: 09:00 – 14:00

Selvbetjent:
Mandag-fredag: 08:00 – 22:00
Lørdag-søndag: 09:00 – 17:00

For adgang til selvbetjent bibliotek må du først signere kontrakt.

Åpningstider Høle

Biblioteket er betjent:
Mandag 17:00-19:00
Onsdag 11:00-14:00
Torsdag 17:00-19:00

Selvbetjent:
Mandag-tirsdag: 13:00-22:00
Onsdag: 09:00-22:00
Torsdag-fredag: 13:00-22:00
Lørdag-søndag 10:00-16:00

For adgang til selvbetjent bibliotek må du først signere kontrakt.

Åpningstider Riska

Biblioteket er betjent:
Tirsdag 10 – 19
Onsdag 10 – 14
Torsdag 10 – 19
Fredag 10 – 14

Selvbetjent:
Mandag-søndag: 07:00 – 22:00

For adgang til selvbetjent bibliotek må du først signere kontrakt.

Særskilte åpningstider 2023

Endringer fra vanlige åpningstider

Hovedbiblioteket
  • 24. februar – Hovedbiblioteket betjent, 13-16.
  • 3. april – 4. april – Hovedbiblioteket betjent, 10-16
  • 5. april – 10. april – Kun selvbetjent
  • 1. mai – Kun selvbetjent
  • 17. mai – Kun selvbetjent
  • 18. mai – Kun selvbetjent
  • 27. mai – Kun selvbetjent
  • 29. mai – Kun selvbetjent
  • 1. juli – 6. august. Sommeråpningstid. Hovedbiblioteket betjent mandag 12-19, tirsdag-fredag 10-16, lørdag 10-14. 
  • 23. desember – Hovedbiblioteket betjent, 10-14
  • 24. – 26. desember – Kun selvbetjent
  • 27. – 28. desember – Hovedbiblioteket betjent, 10-16
  Forsand
  • 3. april – 10. april – Kun selvbetjent
  • 1. mai – Kun selvbetjent
  • 17. mai – Kun selvbetjent
  • 18. mai – Kun selvbetjent
  • 27. mai – Kun selvbetjent
  • 29. mai – Kun selvbetjent
  • 28. juni – 20. august. Betjent tirsdag 20.6 og 27.6 9-14; onsdag 5.7 og 12.7 10-12; tirsdag 25.7, 1.8 og 15.8 9-14. Ellers selvbetjent som vanlig. 
  • 22. – 31. desember – Kun selvbetjent
  Høle
  • 3. april – 10. april – Kun selvbetjent
  • 1. mai – Kun selvbetjent
  • 17. mai – Kun selvbetjent
  • 18. mai – Kun selvbetjent
  • 27. mai – Kun selvbetjent
  • 29. mai – Kun selvbetjent
  • 3. juli – 23. juli. Betjent 5. juli og 12. juli 13-15. Selvbetjent som vanlig.
  • 24. juli – 6. august. Vanlige åpningstider
  • 7. august – 13 august. Kun selvbetjent 
  • 23. – 31. desember – Kun selvbetjent
  Riska
  • 27. februar – 3. mars. Betjent tirsdag og torsdag 10-16.
  • 4. april – Betjent, 10-16. 
  • 5. april – 10. april – Kun selvbetjent
  • 1. mai – Kun Selvbetjent
  • 17. mai – Kun selvbetjent
  • 18. mai – Kun selvbetjent
  • 27. mai – Kun selvbetjent
  • 29. mai – Kun selvbetjent
  • 22. juni – 16. juli. Sommeråpningstider. Riska betjent tirsdag og torsdag 10-16, onsdag og fredag 10-14. Selvbetjent som vanlig.
  • 17. juli – 23. juli. Kun selvbetjent.
  • 24. juli – 15. august. Sommeråpningstider. Riska betjent tirsdag og torsdag 10-16, onsdag og fredag 10-14. Selvbetjent som vanlig.
  • 9. – 13. oktober. Høstferieavvikling. Kommer senere.
  • 23. – 31. desember – Kun selvbetjent
  •  
  •  
  •  
  •