Nye faktabøker i juni

Det er som vanlig et bredt utvalg av emner blant månedens nye faktabøker. Vil du lære om inneplanter, ME eller vestlige ekstremister? Eller har du lyst til å lese om avskjed og sorg, tenåringer, trening ute eller meningen med livet? Og hvorfor trekkes månelandingen inn i en bok om kapitalisme?

 

Læren om blæren : din ukjente bestevenn av Birgit Bulla

forsidebilde

Urinveisplager er en av de vanligste grunnene til at kvinner oppsøker lege. Likevel blir spørsmål knyttet til blæren ofte bagatellisert. Hvorfor? Mens menns urinveier er gjennomanalysert, har kvinners gjerne blitt oversett. Men kvinners urinsveissystem er mye mer komplekst enn menns, og denne boken behandler blæren og urinveiene ut fra kvinners perspektiv. I en lett og frisk tone forklarer forfatteren hvordan blæren og urinveiene våre er bygget opp og hvordan de fungerer. (Fra forlagsomtalen)

 

En ny økonomi : hvordan månelandingen inspirerer til å endre kapitalismen av Mariana Mazzucato

forsidebilde

Denne boka tar for seg de store utfordringene i verden på en radikalt ny måte. Global oppvarming, forurensning, demens, fedme, skytevåpenepidemi, mobilitet – disse dilemmaene knyttet til miljø, helse og sosiale forhold er enorme, komplekse og har ingen enkle løsninger. Mariana Mazzucato mener at for å løse vår tids store problemer må vi tenke større, og bruke ressursene våre på en måte som er like dristig og inspirerende som månelandingen i 1969. (Fra forlagsomtalen)

 

Solidaritet nå : et kampskrift for mennesker på flukt av Rune Berglund Steen

forsidebilde

Rune Berglund Steen tar her et oppgjør med norsk og europeisk flyktning- og asylpolitikk. Han argumenter for at oppkonstruerte fiendebilder har fortrengt etterkrigstidens humanisme. Slik har virkeligheten til mennesker på flukt blitt stadig tøffere. Så hva nå? Vi trenger et sinne, skriver Berglund Steen. Ikke et avsindig sinne, men et reflektert sinne. Ikke et rotløst raseri, men et raseri tuftet på menneskerettighetene. Vær sint, men vær det med et mål om solidaritet. (Fra forlagsomtalen)

 

Hvis jeg var mann : om kjønn og kjærlighet av Geir Gulliksen

forsidebilde

Den offentlige samtalen om kjønn fremelsker sterke motsetninger og fiendebilder. Noen menn føler seg som ofre, og mener at de skyves til side av kvinner og feminine verdier. Andre tenker at menn i dag lever med større åpenhet og vennlighet til verden enn deres fedre og bestefedre fikk anledning til. Hvis jeg var mann er en bok som handler om muligheter. Hvilke muligheter har kvinnefrigjøringen gitt menn? Hvilke muligheter har de som skal bli menn i dag? (Fra forlagsomtalen)

 

Våre liv, våre stemmer av Jørgen Jelstad og Morten Borgersen

forsidebilde

Over 10 000 nordmenn har ME, også kjent som kronisk utmattelsessyndrom. Forskning viser at pasientene er svært syke, ofte med lavere funksjonsnivå og livskvalitet enn en rekke andre kroniske sykdommer, som leddgikt, kreft og multippel sklerose. Allikevel opplever menneskene som er berørt av dette regelmessig å bli møtt med mistro av hjelpeapparatet og samfunnet. Flere undersøkelser har vist at tilbudet til ME-syke i helsevesenet er altfor dårlig, og fortsatt er kunnskapen om sykdommen nærmest ikke-eksisterende. I denne boken løftes stemmene til de ME-syke frem, i tillegg til alle de som står dem nær, innenfor familien, hjelpeapparatet og i forskningsmiljøet. (Forlagsomtale)

 

Hva vet historikerne? : om hjemmefronten og deportasjonen av jødene av Espen Søbye

forsidebilde

Deportasjonen av jødene fra Norge høsten 1942 har i flere år vært et kontroversielt tema i norsk offentlighet. Debatten blusset opp igjen høsten 2020, da historikerne Else B. Berggren, Bjarte Bruland og Mats Tangestuen rettet krass kritikk mot Marte Michelets bok «Hva visste hjemmefronten?» I «Hva vet historikerne?» spør Espen Søbye: Hva er det faglige grunnlaget for historikernes kritikk? Går det fortsatt an å forsvare Michelets teser? Og er vi nå blitt klokere på hvorfor ikke flere av jødene i Norge unnslapp arrestasjon, deportasjon og utryddelse? (Fra forlagsomtalen)

 

En kort introduksjon til Norge på 1900-tallet av Hilde Gunn Slottemo

forsidebilde

Norge var på 1900-tallet preget av en rekke økonomiske, sosiale, politiske og kulturelle forskjeller. Skillelinjene gikk mellom sosioøkonomiske klasser, etniske grupper, mellom kvinner og menn, by og land og mellom ulike geografiske områder i landet. Denne boka kaster lys over norsk 1900-tallshistorie gjennom en analyse av hvordan de forskjellige formene for likhet og ulikhet ble oppfattet og organisert. (Forlagsomtale)

 

Øvelser i avskjed : en koronakrønike av Carsten Jensen

forsidebilde

En måned før koronaen rammer verden, dør Carsten Jensens stesønn, Raph. Han blir kun 25 år gammel. Resten av verden har en pandemi å håndtere og folk opplever tap av trygghet og mening. Carsten Jensen finner en parallell til sin egen sorg, og hans betraktninger leses og deles utover de tradisjonelle mediene, noen ganger til over 1,8 millioner mennesker. Øvelser i avskjed er en bok om avskjed, både på det personlige og globale plan. (Fra forlagsomtalen)

 

Tilbake til kaféen ved verdens ende : en fortelling om meningen med livet av John P. Strelecky

forsidebilde

Livet til John ble forandret for alltid da han tilfeldigvis ramlet innom Kaféen ved verdens ende. Etter den ene kvelden der fikk livet hans en ny mening og verden et helt nytt perspektiv. Til hans store overraskelse befinner han seg plutselig på den samme kaféen ti år senere. Det er nye spørsmål som møter han på menyen – og nye utfordringer som blir lagt på bordet. (…) Bli med til deilige Hawaii, og la deg inspirere til å tørre å være ærlig med deg selv om hvordan du virkelig ønsker å leve, og hva som egentlig er meningen med alt. (Fra forlagsomtalen)

 

Råsterk ute : tren med Funkygine i frisk luft av Jørgine Massa Vasstrand

forsidebilde

Råsterk ute er boka for deg som vil trene effektivt alene eller sammen med andre rett utenfor døra di uansett årstid. Boka er full av tøffe, varierte og gøyale treningsprogrammer, som sikrer at du får trent kondisjon, styrke, spenst og smidighet. Hopp i joggeskoene, pust inn frisk luft og tren akkurat når og hvor det passer deg med minimalt av utstyr. Jørgine guider deg grundig gjennom hver aktivitet, og tar deg med på trening i bakke, trapper, på benk og med partner. I tillegg får du mange fleksible programmer du kan gjøre hvor som helst, som i skogen, parken, hagen eller på lekeplassen. (Fra forlagsomtalen)

 

Verdens kleineste bok : om livet med tenåringsbarn av Malin Meekatt Birgersson

forsidebilde

Malin skriver åpenhjertig om livet med tenåringer i hus. Rotet. Døgnrytmen. Mobilbruken. Eksplosjonene. Å ligge våken og vente på at de kommer hjem. Den låste baderomsdøren. Løsrivelsen. De koselige, nære øyeblikkene. Og Gud forby at du foreslår å snakke med tenåringsbarna om noe som står i «Verdens kleineste bok». Boken viser at det er ingen fasit på livet med tenåring i huset. Senk mammapulsen og mammaskuldrene litt. (Fra forlagsomtalen)

 

Fyrtårnet i øst : Putins Russland og vestlige ekstremister av John Færseth

forsidebilde

Russland har blitt et fyrtårn for flere miljøer som er motstandere av dagens verdensorden. (…) Blant dem er høyreekstremistene i Den nordiske motstandsbevegelsen, de høyrepopulistiske regjeringene i Sentral-Europa, amerikanske alt-rightere og kristenkonservative, skandinaviske barnevernsmotstandere og enkelte venstreradikale. Bak alt sammen ligger et mørkt og konspiratorisk verdensbilde. Fyrtårnet i øst handler om disse miljøene, og hvordan de alle forenes av et negativt syn på Vesten, vestlige eliter og globaliseringen. Denne boken er verdifull for alle som følger utviklingen i ekstreme miljøer i Europa og USA, og hvordan ideer nå beveger seg på kryss og tvers mellom ulike miljøer. (Fra forlagsomtalen)

 

Et planteliv av Belinda Jakobsen og Wenche Sundstøl

forsidebilde

I denne boken invitere mor og datter inn i et liv med grønne planter, og deler av erfaringer og kunnskap – og personlige opplevelser som har formet og gjort dem til de menneskene de er. Boken gir råd om hvordan du går i gang med plantehold og hva plantene trenger av jord, gjødsel, vann og lys for å trives. Du får vite hvordan du tar avleggere og stiklinger, og hva som skal til for å lykkes med tropiske planter. Alle plantene i boken er enkle, vanlige, rimelige planter som trives i norske hjem, og som finnes i de fleste plantebutikker. (Fra forlagsomtalen)

Åpningstider hovedbiblioteket

Biblioteket er betjent:
Mandag – torsdag: 10:00 – 19:00
Fredag: 10:00 – 16:00
Lørdag: 10:00 – 14:00

Selvbetjent:
Mandag-søndag: 09:00 – 22:00

For adgang til selvbetjent bibliotek må du først signere kontrakt.

Åpningstider Forsand

Biblioteket er betjent:
Tirsdag: 09:00 – 14:00
Torsdag: 09:00 – 14:00

Selvbetjent:
Mandag-fredag: 08:00 – 22:00
Lørdag-søndag: 09:00 – 17:00

For adgang til selvbetjent bibliotek må du først signere kontrakt.

Åpningstider Høle

Biblioteket er betjent:
Mandag 17:00-19:00
Onsdag 11:00-14:00
Torsdag 17:00-19:00

Selvbetjent:
Mandag-tirsdag: 13:00-22:00
Onsdag: 09:00-22:00
Torsdag-fredag: 13:00-22:00
Lørdag-søndag 10:00-16:00

For adgang til selvbetjent bibliotek må du først signere kontrakt.

Åpningstider Riska

Biblioteket er betjent:
Tirsdag 10 – 19
Onsdag 10 – 14
Torsdag 10 – 19
Fredag 10 – 14

Selvbetjent:
Mandag-søndag: 07:00 – 22:00

For adgang til selvbetjent bibliotek må du først signere kontrakt.

Særskilte åpningstider 2023

Endringer fra vanlige åpningstider

Hovedbiblioteket
    • 24. februar – Hovedbiblioteket betjent, 13-16.
    • 3. april – 4. april – Hovedbiblioteket betjent, 10-16
    • 5. april – 10. april – Kun selvbetjent
    • 1. mai – Kun selvbetjent
    • 17. mai – Kun selvbetjent
    • 18. mai – Kun selvbetjent
    • 27. mai – Kun selvbetjent
    • 29. mai – Kun selvbetjent
    • 1. juli – 6. august. Sommeråpningstid. Hovedbiblioteket betjent mandag 12-19, tirsdag-fredag 10-16, lørdag 10-14. 
    • 23. desember – Hovedbiblioteket betjent, 10-14
    • 24. – 26. desember – Kun selvbetjent
    • 27. – 28. desember – Hovedbiblioteket betjent, 10-16
    Forsand
    • 3. april – 10. april – Kun selvbetjent
    • 1. mai – Kun selvbetjent
    • 17. mai – Kun selvbetjent
    • 18. mai – Kun selvbetjent
    • 27. mai – Kun selvbetjent
    • 29. mai – Kun selvbetjent
    • 28. juni – 20. august. Betjent tirsdag 20.6 og 27.6 9-14; onsdag 5.7 og 12.7 10-12; tirsdag 25.7, 1.8 og 15.8 9-14. Ellers selvbetjent som vanlig. 
    • 22. – 31. desember – Kun selvbetjent
    Høle
    • 3. april – 10. april – Kun selvbetjent
    • 1. mai – Kun selvbetjent
    • 17. mai – Kun selvbetjent
    • 18. mai – Kun selvbetjent
    • 27. mai – Kun selvbetjent
    • 29. mai – Kun selvbetjent
    • 3. juli – 23. juli. Betjent 5. juli og 12. juli 13-15. Selvbetjent som vanlig.
    • 24. juli – 6. august. Vanlige åpningstider
    • 7. august – 13 august. Kun selvbetjent 
    • 23. – 31. desember – Kun selvbetjent
    Riska
    • 27. februar – 3. mars. Betjent tirsdag og torsdag 10-16.
    • 4. april – Betjent, 10-16. 
    • 5. april – 10. april – Kun selvbetjent
    • 1. mai – Kun Selvbetjent
    • 17. mai – Kun selvbetjent
    • 18. mai – Kun selvbetjent
    • 27. mai – Kun selvbetjent
    • 29. mai – Kun selvbetjent
    • 22. juni – 16. juli. Sommeråpningstider. Riska betjent tirsdag og torsdag 10-16, onsdag og fredag 10-14. Selvbetjent som vanlig.
    • 17. juli – 23. juli. Kun selvbetjent.
    • 24. juli – 15. august. Sommeråpningstider. Riska betjent tirsdag og torsdag 10-16, onsdag og fredag 10-14. Selvbetjent som vanlig.
    • 9. – 13. oktober. Høstferieavvikling. Kommer senere.
    • 23. – 31. desember – Kun selvbetjent
    •  
    •  
    •  
    •