Nye faktabøker i juli og august

Her er sommerens nye bøker på faktaavdelingen. Vi finner mange alvorlige tema blant de nye bøkene: depresjon, selvmord, vanskelige samtaler, terrorisme og utryddelse. Det digitale dopet og Ukraina er heller ikke bare lystig lesning. Men heldigvis er det også bøker om sanking, gavestrikk, cocktailer og barnemat.

 

Sankeboka høst og vinter : velsmakende ville vekster av Jørgen Ravneberg

forsidebilde

Kjøkkensjef på Kolonihagen på Frogner i Oslo, Jørgen Ravnberg, er selvlært sanker. Han holder fanen høyt for kortreiste, bærekraftige og sesongbestemte råvarer. Og hva kan vel være mer kortreist enn alt det spiselige grønne man omgir seg med i nærmiljøet sitt? I denne boka har Ravnberg lagt opp til en veiviser over høsten ville vekster, med en oversiktlig gjennomgang av utseende, farge og lukt. Han har også inkludert spiselige tang- og tarearter. Med denne guiden i tursekken kan man høste av naturens spiskammers på en sikker måte, og man får også gode tips om hvordan råvarene kan tilberedes. Omtalen er utarbeidet av BS.

 

Terroristen fra Bærum : radikaliseringen av Philip Manshaus av Anders Hammer

forsidebilde

Journalist Anders Hammer har dykket ned i historien om Philip Manshaus fra Eiksmarka i Bærum. En søkende ung mann med tilknytning til ulike miljøer, som etter hvert fant tilhørighet og meningsfeller på nettet. En ung mann som gjennomgikk en radikaliseringsprosess, der en høyreekstrem overbevisning om en uunngåelige rasekrig verden skal kastes ut i, ledet ham til å begå drap på sin egen lillesøster og gjennomføringen av et terrorangrep mot en lokal moske. Boken beskriver gjerningsmannen, menneskene og omgivelsene rundt ham, og gir en omfattende innføring i omstendighetene som ledet frem til den fatale august-lørdagen i 2019. Omtalen er utarbeidet av BS.

 

Ukraina : historien, menneskene, krigen av Arve Hansen

forsidebilde

24. februar 2022 gikk Russland til angrep på nabolandet Ukraina. President Vladimir Putin grunnga invasjonen med at Ukraina alltid har vært en del av Russland. Arve Hansen har bakgrunn som forsker på forholdene i den østslaviske regionen og jobber for den Norske Helsingforskomiteen. I denne boken tar han leseren med inn i Ukrainas mangslungne historie og kultur, og han gir et godt grunnlag for å forstå bakgrunnen for konflikten og hva ukrainerne kjemper for. Omtalen er utarbeidet av BS.

 

Drinkboka : klassiske cocktails du lett kan lage hjemme av Anne Maurseth

forsidebilde

I denne boken lærer bartender Anna Maurseth bort oppskrifter på 60 drinker, både klassikere og mer moderne drinker. Boken har et stort kapittel med helt alkoholfrie drinker, og et kapittel med utvalgte drinker med forskjellige styrkegrader: Original, No eller Lo. Den gir også oversikt over ingrediensene og utstyret man trenger, samt oppskrifter på hvordan man lager eget garnityr. (Forlagsomtale)

 

Ved avgrunnen : fra barmhjertighetsdrap til jødeutryddelsen av Gitta Sereny

forsidebilde

Utryddelsesleiren Treblinka ble styrt av fire menn. Franz Stangl var en av dem. I 1974 utga den østerriksk-ungarske journalisten Gitta Sereny boka Ved avgrunnen. Den var basert på dybdeintervjuer med Franz Stangl, hans kone og flere av de ytterst få fangene som overlevde. Stangl innledet sin «karriere» som politimann i Linz i Østerrike, var delaktig i nazistenes eutanasiprogram som førte til drap på sinnslidende, før han ble kommandant i to av de mest beryktede konsentrasjonsleirene, Treblinka og Sobibor. Etter krigen rømte Stangl ved hjelp av nettverk i den katolske kirken til Brasil. Der bodde han med kone og tre barn – under fullt navn. Han ble funnet av nazijegeren Simon Wiesenthal og arrestert i 1967. Stangl ble stilt for retten i Vest-Tyskland i 1970 og dømt for medvirkning til drap på 400 000 mennesker. Serenys beretning er drevet av en vilje til å forstå. – Hvordan kan mennesker forvandles til instrumenter for slik grense løs ondskap? Og hvordan kunne ofrene «la seg bli» ofre? Og hvordan kunne resten av verden la det skje uten å reagere? (Forlagsomtale)

 

Den lille boken om dialog for vanskelige samtaler : en praktisk veileder av Lisa Schirch og David Campt

forsidebilde

«Dialog lar mennesker i konflikt lytte til hverandre, bekrefte deres felles grunnlag og utforske forskjellene deres i et trygt miljø.» I en verden hvor menneskeheten er inndelt etter politisk parti, rase, religion og region, er dialog et viktigere verktøy enn noensinne. Boka fungerer som en konkret og praktisk guide i dialogiske prinsipper. Forfatterne presenterer en transformerende og håpefull tilnærming til håndtering av konfliktfylte temaer. Her finner vi nyttige verktøy for familier, små grupper, bedrifter, samt private og statlige organisasjoner. Kapitlene inkluderer blant annet: – Forsvar av dialog – Organisering av en dialogprosess – Å gjøre dialog om til handling – Vurdering av dialogens effektivitet (Forlagsomtale)

 

Bysants’ historie av John Julius Norwich

forsidebilde

Da Konstantin den store flyttet keisermakten fra Roma til den gamle havnebyen Bysants i Lilleasia i 330 e.Kr., dannet det utgangspunktet for en storslagen, blodig og begivenhetsrik historie som strakk seg over tusen år fremover i tid. John Julius Norwich følger de historiske linjene fra tiden da byen gikk under navnet Konstantinopel, og var senter for det første kristne herredømme, frem til den bysantinske kulturen måtte se seg slått av det tyrkerne i 1453. Bysants var på godt og vondt en smeltedigel der antikkens idealer møtte motsetningsfylte fortolkninger av den fortsatt unge kristendommen. Dette gjorde seg gjeldende i billedkunst, arkitektur, musikk og litteratur, som influerte store områder rundt Middelhavet, og som varte langt inn i renessansen. Omtalen er utarbeidet av BS.

 

Bittas gavestrikk : kjappstrikka gaver av Bitta Mikkelborg

forsidebilde

Strikk gavene dine selv! Her byr Bitta Mikkelborg på et utvalg ideer til lettstrikkede gaver. Velg blant strikkevesker og venninnegaver, handlenett, luer og halser, sitteunderlag, babysett til den nyfødte og ting man kan gi bort til jul. Oppskriftene benytter både tykt og tynt garn av ull og bomull. Boken kommer med diagrammer og fotoillustrasjoner. Omtalen er utarbeidet av BS.

 

Deppehjernen : hvorfor føler vi oss så elendige når vi har det så bra? av Anders Hansen

forsidebilde

I denne boken tar psykiater Anders Hansen for seg hjernen og psykiske lidelser. Det moderne menneskets livsvilkår er jevnt over bedre enn noen gang, likevel er veldig mange plaget av nedstemthet og depresjon. Hansen forklarer hvordan disse tilstandene er naturlige, og at de har sitt opphav i urtiden da angst og depresjon fungerte som signaleffekter mot livstruende farer og sykdommer. Menneskene ville, om de bare hadde vært muntre og lykkelige, simpelthen ha dødd ut. Fra et evolusjonært perspektiv kan man derfor hevde at de store følelsene vi har dratt med oss har vært til både nytte og til hinder. Anders Hansen gir også råd til nåtidsmennesker om hvordan man kan manøvrere i en hverdag fylt opp av inntrykk og høyt tempo. Sett av tid til å pleie kropp og sjel, og la jakten på lykken ikke få ta fullstendig overhånd. Omtalen er utarbeidet av BS.

 

Farvel, depresjon : hvordan hjelpe og støtte en som er deprimert av Kristian Hall

forsidebilde

Gjennom elleve år slet Kristian Hall med dyp depresjon. Han ville ikke ta imot hjelp fordi troen på at det noen gang kunne bli bedre ikke var til stede. Vissheten om belastningen det ville medføre for mor og søster holdt ham fra å ta sitt egent liv. På tross av dette mørke klarte Kristian Hall ved hjelp av terapi, egen innsats og hjelp fra de nærmeste omgivelsene å komme ut av depresjonen. I denne boken deler han sine råd om hvordan man kan være til hjelp og støtte for mennesker som sliter med depresjon. For å få bukt med denne lidelsen er ett av Halls råd: den syke trenger å gå fra stillstand til bevegelse. I boken får man også innsikt i hva som kjennetegner depresjon og hvordan dette påvirker dem som rammes, og man får også råd om hvordan man snakker med nærstående som sliter med tunge tanker. Psykolog Knut-Petter Sætre Langlo har vært faglig konsulent. Omtalen er utarbeidet av BS.

 

Sjølvmordsforsøket : livet før og etter av Oddvar Vignes

forsidebilde

Sommaren 2009 trudde 29 år gamle Oddvar Vignes at han hadde funne løysinga på alle problema han sleit med. Han bestemte seg for å ta sitt eige liv. Etter den avgjerda kjende han ein stor lette. Oddvar hadde rota økonomisk, han hadde ikkje fullført noka utdanning, kjende seg mislukka både på jobb og som kjærast og son. Han var djupt deprimert, men heldt fasaden. Han var blant anna ein humørfylt gjest i fleire bryllup i tida før alt skulle avsluttast. Ein septemberdag stengde han seg inne på eit hotellrom i Oslo med mål om å avslutte livet. Først måtte han berre skrive alle avskilsbreva som ville få alle han var glad i, til å forstå og godta. Kvart år tek mellom 600 og 700 nordmenn sitt eige liv. Oddvar Vignes kunne blitt ein i den statistikken. Dette er Oddvars forteljing om oppveksten på Finnøy, ungdomstid, sjølvmordsforsøk og vegen tilbake til livet. Dette er ei historie med håp, ei historie som endar godt, fortald av ein mann med humor. I dag er Oddvar gardbrukar på Finnøy. Han har teke over garden, gifta seg med Marie og nyleg fått vesle Agnes. (Forlagsomtale)

 

Det digitale dopet : hvordan bli kvitt skjermavhengigheten av Ole Petter Hjelle

forsidebilde

Visste du at vi, i snitt, plukker opp mobilen vår 150 ganger i løpet av en dag? Og at når du som gammel ser tilbake på livet ditt vil du ha brukt over 11 år på mobilen din? Når noen liker innlegget ditt i sosiale medier påvirker det hjernen din. For hver eneste «like» blir du belønnet med dopamin, noe som fører til at du blir hektet og som gjør det ekstremt vanskelig å legge bort telefonen. Forskning viser at det er en sammenheng mellom mobilbruk og depresjon, ensomhet, angst og søvnlidelser, spesielt hos barn og unge. I Det digitale dopet forteller dr. Hjelle på engasjerende vis hva som skjer i hjernen vår når vi scroller, spiller og bruker sosiale medier. Og ikke minst: hvordan små justeringer kan føre til store endringer og fri deg fra det digitale dopet. (Forlagsomtale)

 

Vikingtiden på 200 sider : fra høvdingstyre til rikskongedømme av Jan Ove Ekeberg

forsidebilde

Vikingtiden forandret Norge for all ettertid. Vi fikk de første byene, de første skrevne lovene og med kristendommen et nytt tankesett. Dette er den fascinerende historien om hvorfor vikingtiden, til tross for blodige tokt, ble en opplysningstid i Norge. Jan Ove Ekeberg tar oss med på hærtokt til fremmede land, med blodige slag, plyndring og herjing. Men han forteller også om andre sider ved vikingenes liv, og viser hvordan vikingtiden var en rik opplysningstid som la grunnlaget for den senere nasjonen Norge. Vikingene tok med seg viktig kunnskap hjem og moderniserte landet. De første byene vokste frem, vi fikk et enhetlig myntsystem, de første skrevne lovene, et moderne skriftspråk, og kristendommen fikk varig fotfeste i landet vårt. Dette er en lettlest innføring i 250 år med norsk vikingtid. Vi hører om de første blodige angrepene, om vikingene som grunnleggere av små riker i England, Irland, Normandie og på øyene i Vesterhavet, om hvordan Island befolkes og om oppdagelsene av Grønland og Amerika. Hva satte vikingene i stand til dette? Og hva var vi blitt som land da vikingtiden var over? (Forlagsomtale)

 

Bare bra barnemat : en komplett guide gjennom barnematjungelen : ingen pekefingre, bare enkel og næringsrik mat som gir masse glede! av Stine P. Svarthe

forsidebilde

Hva skal barnet spise? Det kan være ganske overveldende å finne informasjon om hva slags mat som er bra for små barn. Rådene er mange, og ofte kan de peke i forskjellige retninger. I denne boken presenterer Stine Svarthe sin egenutviklede Bare bra barnemat-metode, en veileder til næringsrikt hjemmelaget mat som passer inn i småbarnshverdagen. I følge Svarthe tar metoden også sikte på å lære bort hvordan babyen kan spise selv. Omtalen er utarbeidet av BS.

 

 

Åpningstider hovedbiblioteket

Biblioteket er betjent:
Mandag – torsdag: 10:00 – 19:00
Fredag: 10:00 – 16:00
Lørdag: 10:00 – 14:00

Selvbetjent:
Mandag-søndag: 09:00 – 22:00

For adgang til selvbetjent bibliotek må du først signere kontrakt.

Åpningstider Forsand

Biblioteket er betjent:
Tirsdag: 09:00 – 14:00
Torsdag: 09:00 – 14:00

Selvbetjent:
Mandag-fredag: 08:00 – 22:00
Lørdag-søndag: 09:00 – 17:00

For adgang til selvbetjent bibliotek må du først signere kontrakt.

Åpningstider Høle

Biblioteket er betjent:
Mandag 17:00-19:00
Onsdag 11:00-14:00
Torsdag 17:00-19:00

Selvbetjent:
Mandag-tirsdag: 13:00-22:00
Onsdag: 09:00-22:00
Torsdag-fredag: 13:00-22:00
Lørdag-søndag 10:00-16:00

For adgang til selvbetjent bibliotek må du først signere kontrakt.

Åpningstider Riska

Biblioteket er betjent:
Tirsdag 10 – 19
Onsdag 10 – 14
Torsdag 10 – 19
Fredag 10 – 14

Selvbetjent:
Mandag-søndag: 07:00 – 22:00

For adgang til selvbetjent bibliotek må du først signere kontrakt.

Særskilte åpningstider 2023

Endringer fra vanlige åpningstider

Hovedbiblioteket
    • 24. februar – Hovedbiblioteket betjent, 13-16.
    • 3. april – 4. april – Hovedbiblioteket betjent, 10-16
    • 5. april – 10. april – Kun selvbetjent
    • 1. mai – Kun selvbetjent
    • 17. mai – Kun selvbetjent
    • 18. mai – Kun selvbetjent
    • 27. mai – Kun selvbetjent
    • 29. mai – Kun selvbetjent
    • 1. juli – 6. august. Sommeråpningstid. Hovedbiblioteket betjent mandag 12-19, tirsdag-fredag 10-16, lørdag 10-14. 
    • 23. desember – Hovedbiblioteket betjent, 10-14
    • 24. – 26. desember – Kun selvbetjent
    • 27. – 28. desember – Hovedbiblioteket betjent, 10-16
    Forsand
    • 3. april – 10. april – Kun selvbetjent
    • 1. mai – Kun selvbetjent
    • 17. mai – Kun selvbetjent
    • 18. mai – Kun selvbetjent
    • 27. mai – Kun selvbetjent
    • 29. mai – Kun selvbetjent
    • 28. juni – 20. august. Betjent tirsdag 20.6 og 27.6 9-14; onsdag 5.7 og 12.7 10-12; tirsdag 25.7, 1.8 og 15.8 9-14. Ellers selvbetjent som vanlig. 
    • 22. – 31. desember – Kun selvbetjent
    Høle
    • 3. april – 10. april – Kun selvbetjent
    • 1. mai – Kun selvbetjent
    • 17. mai – Kun selvbetjent
    • 18. mai – Kun selvbetjent
    • 27. mai – Kun selvbetjent
    • 29. mai – Kun selvbetjent
    • 3. juli – 23. juli. Betjent 5. juli og 12. juli 13-15. Selvbetjent som vanlig.
    • 24. juli – 6. august. Vanlige åpningstider
    • 7. august – 13 august. Kun selvbetjent 
    • 23. – 31. desember – Kun selvbetjent
    Riska
    • 27. februar – 3. mars. Betjent tirsdag og torsdag 10-16.
    • 4. april – Betjent, 10-16. 
    • 5. april – 10. april – Kun selvbetjent
    • 1. mai – Kun Selvbetjent
    • 17. mai – Kun selvbetjent
    • 18. mai – Kun selvbetjent
    • 27. mai – Kun selvbetjent
    • 29. mai – Kun selvbetjent
    • 22. juni – 16. juli. Sommeråpningstider. Riska betjent tirsdag og torsdag 10-16, onsdag og fredag 10-14. Selvbetjent som vanlig.
    • 17. juli – 23. juli. Kun selvbetjent.
    • 24. juli – 15. august. Sommeråpningstider. Riska betjent tirsdag og torsdag 10-16, onsdag og fredag 10-14. Selvbetjent som vanlig.
    • 9. – 13. oktober. Høstferieavvikling. Kommer senere.
    • 23. – 31. desember – Kun selvbetjent
    •  
    •  
    •  
    •