Nye faktabøker i januar

Det er kommet et variert utvalg faktabøker denne første måneden av 2022. Her kan du bli konge med Pølsa Pettersen, lære å lage mocktails og sy plagg av saueskinn, lese om matematikkens betydning for livene våre og om bilens historie i Norge, finne ut om du skal oppdra ungene dine eller ikke, lese artikler av Dag Solstad og mye annet.

 

Den norske drømmen av Kadafi Zaman

forsidebilde

Kadafi Zaman har som journalist for TV2 dekket noen av de viktigste nyhetssakene i inn- og utland de siste tjue årene. Han var i grenseområdene mellom Afghanistan og Pakistan i kjølvannet av 11. september 2001. Han har rapportert fra naturkatastrofer, attentater, gjengkriminalitet og revolusjoner, og blitt fengslet under valgdekning i Pakistan. Zaman er født og oppvokst i Drammen, men hadde faren tatt et annet valg tidlig på 1970-tallet ville kanskje Kadafi levd som bonde i Punjab i dag. Dette er Zamans personlige beretning om sin bakgrunn og livets tilfeldigheter, og hvordan han, med sitt utgangspunkt i den norske og den pakistanske kulturen, får en særegen tilnærming til det han setter aller høyest: nyhetsformidling til det norske folk. (Omtalen er utarbeidet av Biblioteksentralen.)

 

Bare et glass til : slik lykkes du med å bremse litt, drikke mindre – uten å gå glipp av gleden av Fanny Duckert

forsidebilde

Det kan være utfordrende å gjøre alvor ut av ønske om å drikke mindre alkohol. I denne boken presenterer psykolog Fanny Duckert et endringsprogram forankret i forskning som kan være med å motivere til et redusert alkoholinntak, men likevel holde på nytelsen. Boken kombinerer vitenskapelig innsikt med personlige erfaringer, og byr på konkrete verktøy får å ta de nødvendige grepene som kan føre til endring. (Omtalen er utarbeidet av Biblioteksentralen.)

 

Fredagsmocktail : virgin mojito og andre alkoholfrie drinker av Arnt Steffensen

forsidebilde

Kokken Arnt Steffensen byr i denne boken på en alkoholfri inngang til helgefri og andre festligheter. Fredagsmocktail inneholder 40 oppskrifter på god drikke som kan bidra til å løfte hverdagen eller festen. Ingrediensene er lett tilgjengelige på nærbutikken, og kan nytes like godt av både barn og voksne. Lær å lage virgin mojito, Sparkling tea Bellini eller Safe sex on the beach. Enkelt, godt og helt uten alkohol. Boken byr også på bakgrunnshistoriene til de forskjellige drinkene. (Omtalen er utarbeidet av Biblioteksentralen.)

 

Union eller undergang : kampen for et forent Skandinavia av Rasmus Glenthøj og Morten Nordhagen Ottosen

forsidebilde

Otto von Bismarck ønsket å samle Skandinavia til et rike, slik han samlet Tyskland. Også Napoleon III og dronning Victoria delte tankegangen om et samlet Skandinavia. Små nasjoner måtte enten samle seg eller gå under, og frykten for undergang fikk revolusjonære, politikere og kongelige til å arbeide for å samle Norge, Sverige og Danmark i en union. Mange historikere har avskrevet dette som svermerisk fantasi, men i denne boken forteller en helt annen historie og viser planer om statskupp, krig, revolusjon og kidnapping av den danske kongefamilien. (Omtalen er utarbeidet av Biblioteksentralen.)

 

Katti Anker Møller : en biografi av Jens Olai Jenssen og Elisabeth Lønnå

forsidebilde

Kvinnesaksforkjemperen Katti Anker Møller ble født i 1868 og vokste opp på Norges første folkehøyskole, Sagatun folkehøyskole. Den ble drevet av foreldrene hennes, og Katti Anker Møller ble tidlig del av et miljø som var preget av nytenking knyttet til for eksempel kristendom, kvinnesak og demokrati. Blant annet var skolen åpen for innføringen av allmenn stemmerett og ønsket en styrking av kvinners og barns rettigheter. Anker Møller opplevde på nært hold hvor tøft livet kunne være for kvinner. Hennes egen mor døde bare femti år gammel etter å ha født ti barn. Dette bidro til Anker Møllers engasjement for seksualopplysning, prevensjon og selvbestemt abort. I 1902 åpnet hun Norges første mødrehjem. Hun dro på foredragsturneer, deltok i den offentlige debatten og var med på å utarbeide barnelover og en mødreforsikring. I denne biografien om Katti Anker Møller får vi en skildring av en uredd kvinne som tross mye motstand bedret mange kvinners livsvilkår. (Omtalen er utarbeidet av Biblioteksentralen.)

 

Hva er globalhistorie av Leidulf Melve og Eivind Heldaas Seland

forsidebilde

Under covid 19-pandemien har det blitt enda tydeligere hvor tett verden er bundet sammen. Det samme viser klimakrisen og demonstrasjoner mot rasisme over hele verden i kjølvannet av drapet på George Floyd. Globale sammenhenger er dog ikke et nytt historisk fenomen. Denne boken gir innsikt i hvordan globalhistorie dreier seg om å forstå lange linjer og store sammenhenger i menneskenes historie, og hvor viktig det er å ha et globalt perspektiv. Boken er en del av «Hva er»-serien, hvor fagformidlere gir svar på krevende spørsmål. (Omtalen er utarbeidet av Biblioteksentralen.)

 

Vakre plagg av saueskinn : mønsterark og sømbeskrivelse av Beate Solvik

forsidebilde

Boken inneholder oppskrifter på 24 ulike modeller på luer, votter og tøfler sydd i saueskinn, i tillegg kommer skjerf, krage, pulsvarmere, pannebånd og annet. Forfatteren tar for seg nyttig materialkunnskap, samt beskrivelser av nødvendig og nyttig utstyr til skinnfellsøm og beskrivelse av arbeidsprosesser. Modellene tar utgangspunkt i tradisjonell skinnfellsøm, og vektlegger kvalitet og holdbarhet. Inneholder løse mønsterark. (Omtalen er utarbeidet av Biblioteksentralen.)

 

Hold meg til jeg sovner : et liv i skyggene av 22. Juli av Lara Rashid

forsidebilde

I 1999, da Lara Rashid var fire år gammel, flyktet hun og familien hennes fra irakisk Kurdistan til Norge. Etter en vanskelig tid på et asylmottak i Nes begynte de et nytt og trygt liv i et rekkehus på Nesodden, men den lykkelige tilværelsen skulle ikke vare. Den 22. juli 2011 ble 18 år gamle Bano, Laras storesøster, drept på Utøya. Mens familien var knust av sorg fikk Lara en følelse av at hun måtte ta på seg rollen som eldstedatter. Det valget skulle få enorme konsekvenser for hennes liv. I den bunnløse sorgen etter tapet av søsteren måtte Lara finne ut hvem hun var uten Bano. Dette er en kurdisk familiehistorie og en fortelling om noe Norge aldri må glemme. (Omtalen er utarbeidet av Biblioteksentralen.)

 

Artikler om litteratur 2015-2021 av Dag Solstad

forsidebilde

Sammen blir tekstene i «Artikler om litteratur 2015-2021» nærmest en slags litterær selvbiografi. Flere av Dag Solstads artikler likner memoarer, i noen tekster skriver han om språk, i andre om litteratur generelt og i noen om sitt eget forhold til spesifikke bøker og forfatterne deres. Boka inneholder også flere store intervjuer med Solstad. I både artiklene og intervjuene utforsker Solstad seg selv som leser og forfatter, og han sirkler inn det litterære virket sitt. Tekstene er fulle av overskudd; de er sjenerøse, skarpe, engasjerte og med en god porsjon brodd når det trengs. (Omtalen er utarbeidet av Biblioteksentralen.)

 

Det er personlig : om rasisme og ytringsfrihet av Lisa Esohel Knudsen

forsidebilde

Black Lives Matter-protestene i kjølvannet av drapet på George Floyd i 2020 kom også til Norge. Protestene satte i gang en debatt om hvordan det stod til med rasisme her til lands. Flere stod frem med personlige erfaringer. Lisa Esohel Knudsen vil med denne boken bidra til at debatten om rasisme kommer tilbake på rett spor. Ifølge Esohel Knutsen er identitetspolitikken et verktøy man kan bruke for å komme diskriminering til livs. Og hun argumenterer for at man ikke kan stoppe ved bare å være mot rasisme. For å kunne skape et likeverdig samfunn, med rom for alles ytringer, må man også være antirasist. (Omtalen er utarbeidet av Biblioteksentralen.)

 

Bilen i Norge 125 år : fra Victoria til Mach-E 1896-2021 : 125 år norsk bilhistorie – ved noen av bilene og deres entusiastiske eiere av Ivar Engerud

forsidebilde

I 2021 var det 125 år siden den første automobilen fra en etablert fabrikant, Benz, ble satt i trafikk i Norge. Ivar Engerund har benyttet anledningen til å dykke ned i arkivene sine. Her finner man historier om både biler og eiere, hverdagsbiler, luksusbiler og sportsbiler, som f.eks. en spesiell Lancia som kom til landet for å bli med på en internasjonal utstilling. Selv om utstillingen ble avlyst, er fortsatt bilen her. Her finner man også Norges eldte Vw Boble, en Volvo Amazon, en Jaguar e-Type, Merceds SL og mange andre biler. Ivar Engerud har skrevet om gamle biler siden 1970-tallet, og etter hvert også om nye biler, de siste 15-årene på fulltid, og er en anerkjent bilhistoriker. Boken er gjennomillustrert med fotografier. (Omtalen er utarbeidet av Biblioteksentralen.)

 

Helt konge! : en dritenkel metode for alle som vil lykkes med alt de gjør! Av Øystein «Pølsa» Pettersen

forsidebilde

Gjennom 20 år i toppidrett har Øystein «Pølsa» Pettersen selv opplevd å nå mange mål, og har vært tett på andre som ha opplevd å nå målene sine. Men følelsen av suksess kan ikke knyttes utelukkende til resultater, skriver han. Hva er det da som gjør at vi noen ganger føler oss helt konge? Ut fra dette utviklet han konge-metoden. Den går hverken ut på å komme seg opp om morgenen eller å ta isbad, ei heller har den noe med status å gjøre. Den handler om følelsen av å lykkes, uavhengig av på hvilken arena. I denne boken oppfordrer han fol til å ta eierskap til eget liv og til de forandringene man ønsker, og til selv å Pettersen er tidligere landslagsløper i langrenn. I flere år var han i verdenstoppen i sprint, og toppet karrieren med OL-gull på sprintstafett i Vancouver. Etter langrennskarrieren har han deltatt i TV-programmer som 71 grader nord og Mesternes mester. (Omtalen er utarbeidet av Biblioteksentralen.)

 

Matte på liv og død : 7 matematiske prinsipper som påvirker livet vårt av Kit Yates

forsidebilde

Matematikk er grunnlaget for nesten alt menneskene foretar seg, og kunnskapen den gir oss utgjør ofte forskjellen på liv og død. De fleste er klar over at matematikk hjelper til med alt fra kommunikasjon til jobb, reiser og fritid. Men at den også er avgjørende i rettsaler og på sykehus er det kanskje færre som tenker over. I denne boken gir Kit Yates et innblikk i episoder fra virkeligheten der bruken, eller feilbruken, av matematikk har fått alvorlige konsekvenser, noe som blant annet har ført til tap av liv, formuer, juridiske rettigheter og konkurser. På veien gir Yates innspill om hvordan man kan bruke matematikk til å ta gode beslutninger i en hverdag som i økende grad styres av algoritmer, formler og tall. (Omtalen er utarbeidet av Biblioteksentralen.)

 

En historie om Arbeiderpartiet : fra arbeiderpopulister til verdensborgere av Finn Olstad

forsidebilde

Arbeiderpartiets historie går hånd i hånd med arbeidsfolkets oppvåking og klassebevissthet. Under flagg og faner ledet partiet an på veien til nødvendige rettigheter, frem til regjeringsmakt og som premissleverandør for utvikling av den norske samfunnsmodellen. Med sine godt og vel hundre år i arbeidernes tjeneste, jobber Arbeiderpartiet med å holde seg relevante i dagens politiske kontekst. Men i dagens sosialdemokrati kan identitet og historiske røtter være vanskelig å få øye på. Historiker Finn Olstad har i flere verk beskjeftiget seg med arbeiderbevegelsen. I denne boken løfter han frem Arbeiderpartiets mangslungne historie. Han ser på hvordan partiet har forhold seg til sine omgivelser, og hvordan det på sitt beste har øvet innflytelse og maktet å holde stø kurs for det norske samfunnet. (Omtalen er utarbeidet av Biblioteksentralen.)

 

Yngre med årene : eldre, sunnere, friskere av Bente Klarlund Pedersen

forsidebilde

Hvordan kan man leve et sunt og langt liv? Hva skal til for å redusere sykdom og øke livskvaliteten? I denne boken går sunnhetsforsker Bente Klarlund Pedersen vitenskapelig til verks. Hun deler innsikt om hvordan kosthold, fysisk aktivitet, bruk av alkohol og røyking påvirker helsen. Ifølge Klarlund Pedersen er et liv i fellesskap med andre, og en opplevelse av mening, vel så viktige faktorer for velvære. Og forskningen hun viser til peker på at et godt liv også handler om de små tingene i hverdagen som søvn, sex og kaffe. (Omtalen er utarbeidet av Biblioteksentralen.)

 

#mammalivet av Sara Emilie Tandberg

forsidebilde

Kroppsaktivist og blogger Sara Emilie Tandberg ivrer for at nybakte mammaer må stole mer på seg selv, være fornøyde med kroppen sin og det de får til. Mammalivet er boken som på en morsom, personlig og lite selvhøytidelig måte forteller om sped- og småbarnstilværelsens opp og nedturer. Målet er at flere skal skjønne at de kan ta det med ro å tenke at de er bra nok. (Omtalen er utarbeidet av Biblioteksentralen.)

 

Dropp oppdragelsen! : og bli klokere på deg selv og barnet ditt av Fie Hørby

forsidebilde

Familieterapeut Fie Hørby mener at mye av forrige generasjons syn på barneoppdragelse fortsatt henger igjen i vår tid, og hun peker på hvordan dette i verste fall går ut over barnas læring og utvikling. I denne boken utforsker hun hva som skjer hvis man legger mindre vekt på kritikk og kjeft, og i stede viser barnet ens personlige grenser. Ifølge Hørby vil en større oppmerksomhet på hvilke stemning man skaper sammen hjemme og hvordan barnet får lov til å utfolde seg på sitt vis, og ikke foreldrenes, være måter man er tilstedeværende for sine barn. (Omtalen er utarbeidet av Biblioteksentralen.)

 

 

Åpningstider hovedbiblioteket

Biblioteket er betjent:
Mandag – torsdag: 10:00 – 19:00
Fredag: 10:00 – 16:00
Lørdag: 10:00 – 14:00

Selvbetjent:
Mandag-søndag: 09:00 – 22:00

For adgang til selvbetjent bibliotek må du først signere kontrakt.

Åpningstider Forsand

Biblioteket er betjent:
Tirsdag: 09:00 – 14:00
Torsdag: 09:00 – 14:00

Selvbetjent:
Mandag-fredag: 08:00 – 22:00
Lørdag-søndag: 09:00 – 17:00

For adgang til selvbetjent bibliotek må du først signere kontrakt.

Åpningstider Høle

Biblioteket er betjent:
Mandag 17:00-19:00
Onsdag 11:00-14:00
Torsdag 17:00-19:00

Selvbetjent:
Mandag-tirsdag: 13:00-22:00
Onsdag: 09:00-22:00
Torsdag-fredag: 13:00-22:00
Lørdag-søndag 10:00-16:00

For adgang til selvbetjent bibliotek må du først signere kontrakt.

Åpningstider Riska

Biblioteket er betjent:
Tirsdag 10 – 19
Onsdag 10 – 14
Torsdag 10 – 19
Fredag 10 – 14

Selvbetjent:
Mandag-søndag: 07:00 – 22:00

For adgang til selvbetjent bibliotek må du først signere kontrakt.

Særskilte åpningstider 2023

Endringer fra vanlige åpningstider

Hovedbiblioteket
  • 24. februar – Hovedbiblioteket betjent, 13-16.
  • 3. april – 4. april – Hovedbiblioteket betjent, 10-16
  • 5. april – 10. april – Kun selvbetjent
  • 1. mai – Kun selvbetjent
  • 17. mai – Kun selvbetjent
  • 18. mai – Kun selvbetjent
  • 27. mai – Kun selvbetjent
  • 29. mai – Kun selvbetjent
  • 1. juli – 6. august. Sommeråpningstid. Hovedbiblioteket betjent mandag 12-19, tirsdag-fredag 10-16, lørdag 10-14. 
  • 23. desember – Hovedbiblioteket betjent, 10-14
  • 24. – 26. desember – Kun selvbetjent
  • 27. – 28. desember – Hovedbiblioteket betjent, 10-16
  Forsand
  • 3. april – 10. april – Kun selvbetjent
  • 1. mai – Kun selvbetjent
  • 17. mai – Kun selvbetjent
  • 18. mai – Kun selvbetjent
  • 27. mai – Kun selvbetjent
  • 29. mai – Kun selvbetjent
  • 28. juni – 20. august. Betjent tirsdag 20.6 og 27.6 9-14; onsdag 5.7 og 12.7 10-12; tirsdag 25.7, 1.8 og 15.8 9-14. Ellers selvbetjent som vanlig. 
  • 22. – 31. desember – Kun selvbetjent
  Høle
  • 3. april – 10. april – Kun selvbetjent
  • 1. mai – Kun selvbetjent
  • 17. mai – Kun selvbetjent
  • 18. mai – Kun selvbetjent
  • 27. mai – Kun selvbetjent
  • 29. mai – Kun selvbetjent
  • 3. juli – 23. juli. Betjent 5. juli og 12. juli 13-15. Selvbetjent som vanlig.
  • 24. juli – 6. august. Vanlige åpningstider
  • 7. august – 13 august. Kun selvbetjent 
  • 23. – 31. desember – Kun selvbetjent
  Riska
  • 27. februar – 3. mars. Betjent tirsdag og torsdag 10-16.
  • 4. april – Betjent, 10-16. 
  • 5. april – 10. april – Kun selvbetjent
  • 1. mai – Kun Selvbetjent
  • 17. mai – Kun selvbetjent
  • 18. mai – Kun selvbetjent
  • 27. mai – Kun selvbetjent
  • 29. mai – Kun selvbetjent
  • 22. juni – 16. juli. Sommeråpningstider. Riska betjent tirsdag og torsdag 10-16, onsdag og fredag 10-14. Selvbetjent som vanlig.
  • 17. juli – 23. juli. Kun selvbetjent.
  • 24. juli – 15. august. Sommeråpningstider. Riska betjent tirsdag og torsdag 10-16, onsdag og fredag 10-14. Selvbetjent som vanlig.
  • 9. – 13. oktober. Høstferieavvikling. Kommer senere.
  • 23. – 31. desember – Kun selvbetjent
  •  
  •  
  •  
  •