Nye faktabøker i januar (og litt fra desember)

Når et nytt år begynner, skal vi starte et nytt og bedre liv. Eller? Det ser i alle fall sånn ut hvis vi ser på bøkene som kommer ut i januar. Nå har vi riktignok allerede passert den datoen der folk flest har gitt opp nyttårsforsettene, men om du fremdeles har motivasjon, så følger det en liste her. (Andre bøker følger etter forbedrings-bøkene.)

 

Økonomi

Penga og livet : ta grep om egen økonomi av Anita Hoemsnes og Jorun Sofie F. Aartun

Hvordan bli rik på et år : få orden på økonomien din, ro i sjela og råd til livet du drømmer om av Marie Olaussen

Sykt billig av Mari Hult og Kjersti Grønseth

 

Kosthold

Grønn keto : maksimal fettforbrenning av Alice Apel Hartvig og Majbritt Louring Engell

Friskere og lettere med lavkarbo

Ren nytelse : 88 nye antiinflammatoriske oppskrifter, og kortversjonen av Omstart30-teorien av Berit Nordstrand

 

Trening

Trening i tidsklemma : du får til det du vil! av Cathrine Collins

Superkondis : 14 uker til ditt livs toppform av Ulrik Wisløff og Anders Revdal

Alle klarer spagaten! : mykere og smidigere på fire uker – uansett alder av Eiko

 

Diverse forbedringer

Omgitt av utfordringer : slik vender du motgang til medgang av Thomas Erikson

Vask med meg : den enkle veien til vaskeglede og et hjem som lukter rent av Raluca Moldovan

 

Men også en forbedring av selvbildet-bok, en slags anti-slankebok:

Mageboka : sju steg mot å like kroppen din av Hilde Østby

forsidebilde

Hvorfor skal kvinners mager helst være helt flate, mens andre kroppsdeler gjerne kan være store og svulmende? Hvorfor skal selve kilden til liv, hjemmet til livmoren og fordøyelsen, være usynlig? Da journalist og idéhistoriker Hilde Østby ble 45 år, skjønte hun at hun hadde hatet magen sin i nøyaktig 30 år. Her begynte jakten på opprinnelsen til selvforakten – i nevrologi, psykologi, kulturhistorie og eget liv. Ligger svaret på gåten i hjernen vår? I klesindustrien? I menns blikk? I magasinforsider, i kvinners sosiale kontroll seg imellom? Hilde Østby leter etter løsningene, og finner overraskende svar på gåten. Denne boka er en antislankebok. Det er en hyllest til livet og kjærligheten, kanskje den kan hjelpe deg også med å like kroppen din bedre – gjennom sju steg. (Forlagsomtale)

 

Andre nye bøker i januar

Eventyret om klippfisken : en Norges- og verdenshistorie av Karsten Alnæs

forsidebilde

Alnæs beretter om kyst- og Lofotfisket, om klippfiskproduksjonens langsomme oppstart i Norge og om den eventyrlige klippfiskeksporten fra 1500-tallet til i dag. Her er fortellinger fra det farefulle og slitsomme arbeidet, både til sjøs og på land. Historien tar oss dessuten til de viktigste eksportmarkedene: Spania, Portugal, Italia, Brasil. I bokens siste del tegner Alnæs et større historisk bilde av de store fiskerinasjonene fra 1400-tallet og fremover; om livet på fiskebankene langt hjemmefra, om kriger og konflikter som endret rammene for fisket, men også om hvilken rik betydning klippfisken hadde for mat og kultur. (Forlagsomtale)

 

Orderud : avhørene, løgnene, de nye sporene av Øystein Milli og Olav Næss

forsidebilde

Trippeldrapene på Orderud gård er en av norgeshistoriens mest omtalte drapssaker. Likevel har det aldri vært skrevet en samlet framstilling av saken. Før nå. Som profilert krimekspert i VG og programleder for NRK-serien «Gåten Orderud» har Øystein Milli unike forutsetninger for å fortelle historien. I «Orderud» tar han oss med inn i en sak vi tror vi kjenner. Her er gårdsstriden, familiekonstellasjonene, alibiene og det berømmelige juleselskapet. Milli har tilgang til hittil ukjente avhør og politirapporter, og kaster nytt lys over sakens helt sentrale spørsmål: Hvem var den mystiske mannen som ringte 180-sentralen i Lærdal en uke før drapet? Hvem var skytteren? (Forlagsomtale)

 

Tause kilders tale : var Dea Sigrid Undsets store, uforløste kjærlighet? av Christine Myrvang

forsidebilde

(…) I Tause kilders tale nyfortolker historiker Christine Myrvang kilder og tekster etter Sigrid Undset. Brev er blitt fjernet og ødelagt, kilder er brakt til taushet, men hullet i brevsamlingen blir utgangspunktet for å oppdage nye sider ved forfatteren: En som våget å berøre homofili som tema i litteraturen og i essayer, på maskerte, tilslørte og overraskende måter. Myrvang viser også at Undsets eksilopphold i New York under krigen var mer spennende og mindre ensomt enn tidligere antatt. Der fikk hun nye, nære venninner; kvinner som elsket kvinner. (…) (Forlagsomtale)

 

Landet mot nord : 1000 år av Mona Ringvej

forsidebilde

Kan man fortelle et lands historie gjennom et knippe individer? Hvem skal da få sine historier fortalt? I Landet mot nord gir Mona Ringvej både kjente og mer ukjente karakterer en plass. De som lager landet ved lov, som Magnus Lagabøte, men også de som lager det gjennom fortellinger, som Snorre og Camilla Collett. De som bare overlever i sagnene, som Jostedalsrypa, og de som glemmes. De som kom. De som dro. Og de som kom tilbake. Sammen danner de en vev av fortellinger om folket som har bosatt og beveget den nordlige kyststripen som ble et kongerike og en stat. Veien mot nord. Boken består av 22 minibiografier som elegant sys sammen til én fortelling – historien om Norge. (Forlagsomtale)

 

I og med det ikke kom en liste i slutten av desember, tar vi også med et par titler som var nye i biblioteket på tampen av året.

Mine kamper : biografien om Drillo av Alfred Fidjestøl

forsidebilde

Tett på Drillos kamper – både på og utenfor banen. Endelig kommer biografien om Egil Drillo Olsens enestående spiller- og trenerkarriere, om oppveksten i et radikalt arbeiderklassemiljø i Fredrikstad og om hvordan han med sine uendelige dribleraid skulle bli en av de mest markante spillerne i sin generasjon. Etter karrieren ble han fotballforskeren og fagmannen som trente lag i lavere divisjoner, før han litt tilfeldig overtok det norske landslaget som vikartrener i 1990. Han overtok et av de dårligste landslagene i Europa og førte det til to VM-sluttspill og en andreplass på FIFA-rankingen. Han vant kamper mot de beste lagene i verden, men måtte likevel stadig ta omkamper om egen fotballfilosofi. (Forlagsomtale)

 

Vi er stjernestøv : kjernefysikk for folk flest av Sunniva Rose

forsidebilde

Denne boka handler om alt du ikke visste at du ville vite om kjernefysikk. Om drapet på en russisk spion, kvinnen bak atombomben, hvorfor ungene dine ikke trenger jodtabletter ved en eventuell atomkrig og hvordan stråledosene du utsettes for øker med antallet du går til sengs med. Sunniva Rose, Ph.d., fysiker og forskningsformidler gjør kjernefysikk til det det nettopp er: Gøy og spennende! (Forlagsomtale)

 

Fine fotturer : på kryss og tvers av Haugalandet, Sunnhordland og Ryfylke av Inge Andersen

forsidebilde

I boka tar forfatteren oss med på nærmere femti fotturer på Haugalandet, Sunnhordland og Ryfylke. Turene går både i kjent og ukjent terreng gjennom alle årstider. Boka er en inspirasjonskilde for både erfarne turgåere og de som kunne tenkt seg å gå kortere turer i vårt nærområde. (Forlagsomtale)

 

Gullbrikkespillet av Asle Toje

forsidebilde

Alle vet at i Europa gnisser en ny, innvandret underklasse mot den innfødte trygdeklassen; vi vet at liberalismen er i krise, og at middelklassen har delt seg i kosmopolitter og heimfødinger. Vi vet også at økonomien ikke trenger mer enn halvparten av dagens arbeidsstokk, at moderniteten splintrer samfunnet og frarøver individet livets mening. Industrisamfunnet og høyre-venstre- aksen ligger bak oss, det samme gjør storsamfunnet og nasjonen. Vi er på vei inn i noe nytt. I stedet for å bejuble eller beklage de voldsomme endringene som Europa for tiden gjennomgår, viser denne boken at vi ser omrisset av en ny tid. Midt blant ruinene av den gamle. Bokens tittel Gullbrikkespillet er hentet fra «Voluspå». Når de overlevende vender hjem etter ragnarok, finner de gullbrikkene fra spillet de spilte før katastrofen. Så begynner de spillet på ny. (Forlagsomtale)

 

Hockeyuniverset av Morten Mitsem

forsidebilde

I denne boken blir du kjent med verdenskjente navn fra hockeysportens univers. Gjennom personlige intervjuer og portretter vil du få et innblikk i livene og historiene fra utøvere som har satt sine spor innen verdens beste liga – NHL, kvinnehockey og kjelkehockey. I tillegg finner du et eget kapittel viet våre sebrastripede venner: Dommerne. Størsteparten av boka er viet NHL-ligaen hvor jeg presenterer elleve spillere som alle har det til felles at de på ulike vis har preget hockeysporten og er blant de beste hockeyspillerne verden har sett. (Forlagsomtale)

Åpningstider hovedbiblioteket

Biblioteket er betjent:
Mandag – torsdag: 10:00 – 19:00
Fredag: 10:00 – 16:00
Lørdag: 10:00 – 14:00

Selvbetjent:
Mandag-søndag: 09:00 – 22:00

For adgang til selvbetjent bibliotek må du først signere kontrakt.

Åpningstider Forsand

Biblioteket er betjent:
Tirsdag: 09:00 – 14:00
Torsdag: 09:00 – 14:00

Selvbetjent:
Mandag-fredag: 08:00 – 22:00
Lørdag-søndag: 09:00 – 17:00

For adgang til selvbetjent bibliotek må du først signere kontrakt.

Åpningstider Høle

Biblioteket er betjent:
Mandag 17:00-19:00
Onsdag 11:00-14:00
Torsdag 17:00-19:00

Selvbetjent:
Mandag-tirsdag: 13:00-22:00
Onsdag: 09:00-22:00
Torsdag-fredag: 13:00-22:00
Lørdag-søndag 10:00-16:00

For adgang til selvbetjent bibliotek må du først signere kontrakt.

Åpningstider Riska

Biblioteket er betjent:
Tirsdag 10 – 19
Onsdag 10 – 14
Torsdag 10 – 19
Fredag 10 – 14

Selvbetjent:
Mandag-søndag: 07:00 – 22:00

For adgang til selvbetjent bibliotek må du først signere kontrakt.

Særskilte åpningstider 2023

Endringer fra vanlige åpningstider

Hovedbiblioteket
    • 24. februar – Hovedbiblioteket betjent, 13-16.
    • 3. april – 4. april – Hovedbiblioteket betjent, 10-16
    • 5. april – 10. april – Kun selvbetjent
    • 1. mai – Kun selvbetjent
    • 17. mai – Kun selvbetjent
    • 18. mai – Kun selvbetjent
    • 27. mai – Kun selvbetjent
    • 29. mai – Kun selvbetjent
    • 1. juli – 6. august. Sommeråpningstid. Hovedbiblioteket betjent mandag 12-19, tirsdag-fredag 10-16, lørdag 10-14. 
    • 23. desember – Hovedbiblioteket betjent, 10-14
    • 24. – 26. desember – Kun selvbetjent
    • 27. – 28. desember – Hovedbiblioteket betjent, 10-16
    Forsand
    • 3. april – 10. april – Kun selvbetjent
    • 1. mai – Kun selvbetjent
    • 17. mai – Kun selvbetjent
    • 18. mai – Kun selvbetjent
    • 27. mai – Kun selvbetjent
    • 29. mai – Kun selvbetjent
    • 28. juni – 20. august. Betjent tirsdag 20.6 og 27.6 9-14; onsdag 5.7 og 12.7 10-12; tirsdag 25.7, 1.8 og 15.8 9-14. Ellers selvbetjent som vanlig. 
    • 22. – 31. desember – Kun selvbetjent
    Høle
    • 3. april – 10. april – Kun selvbetjent
    • 1. mai – Kun selvbetjent
    • 17. mai – Kun selvbetjent
    • 18. mai – Kun selvbetjent
    • 27. mai – Kun selvbetjent
    • 29. mai – Kun selvbetjent
    • 3. juli – 23. juli. Betjent 5. juli og 12. juli 13-15. Selvbetjent som vanlig.
    • 24. juli – 6. august. Vanlige åpningstider
    • 7. august – 13 august. Kun selvbetjent 
    • 23. – 31. desember – Kun selvbetjent
    Riska
    • 27. februar – 3. mars. Betjent tirsdag og torsdag 10-16.
    • 4. april – Betjent, 10-16. 
    • 5. april – 10. april – Kun selvbetjent
    • 1. mai – Kun Selvbetjent
    • 17. mai – Kun selvbetjent
    • 18. mai – Kun selvbetjent
    • 27. mai – Kun selvbetjent
    • 29. mai – Kun selvbetjent
    • 22. juni – 16. juli. Sommeråpningstider. Riska betjent tirsdag og torsdag 10-16, onsdag og fredag 10-14. Selvbetjent som vanlig.
    • 17. juli – 23. juli. Kun selvbetjent.
    • 24. juli – 15. august. Sommeråpningstider. Riska betjent tirsdag og torsdag 10-16, onsdag og fredag 10-14. Selvbetjent som vanlig.
    • 9. – 13. oktober. Høstferieavvikling. Kommer senere.
    • 23. – 31. desember – Kun selvbetjent
    •  
    •  
    •  
    •