Nye faktabøker i januar

Medisinske kuriosa, Waisenhuset, livet med et barn med store funksjonsnedsettelser, trening, helse, mentale verktøy, matlaging, demens og moderne slaveri i Norge. Her er et utvalg nye faktabøker fra januar.

 

En barndom på Waisenhuset : siste ord er ikke sagt av Turid Espevik

forsidebilde - trykk for å vise stor versjon

Det siste ordet om Waisenhuset i Stavanger er ikke sagt – denne historien fortjener og trenger en plass i offentligheten! Du finner utallige artikler der tidligere barnevernsbarn forteller om fysisk og seksuelt misbruk i tiden de bodde på Waisenhuset i Stavanger. Dette er en mer nyansert historie, historien til en gutt som bodde på barnehjem hele sin barndom, fra 1947 til 1964, de siste elleve årene på Bethania Waisenhus Stavanger. Han forteller alt. Han husker imponerende mange detaljer og forteller om ødelagte relasjoner, savn, skam, ubesvarte spørsmål, lengsel, glede, håp, redningsflåter fra uventet hold og de voksne – både snille voksne og voksne med mindre gode hensikter. Og om å tie i hjel. Går det an å skape seg et godt liv selv om man har vokst opp på barnehjem, nesten uten kontakt med biologisk familie, trøstende ord og myke fang å sitte på? Hvordan var «systemet» på den tiden, og hvordan var egentlig hverdagen på et av Norges mest omdiskuterte barnehjem? Ikke minst: Har alle tidligere ansatte på slike institusjoner kun fortjent et ettermæle av skam og nedverdigelse? Flere av dem fortjener noe annet.

 

Moderne slaveri i Norge : arbeidslivets skyggeside av Einar Haakaas

forsidebilde - trykk for å vise stor versjon

De vasker huset ditt, renser fisken du spiser, maler huset ditt, rengjør bilen din for en billig penge, leverer mat og hvitevarer på døren din. I Norge har det oppstått en helt ny underverden av arbeidere. Mange jobber under slavelignende forhold. Billig arbeidskraft gir lave priser for deg og meg. Men det går utover noen. Det er på tide å fortelle hvem. Det har vokst frem en underklasse av arbeidere i Norge som hovedsakelig består av mennesker fra Øst-Europa, i tillegg til papirløse innvandrere som oppholder seg ulovlig i landet. Dette er en situasjon som i store deler av den norske befolkningen er mer eller mindre akseptert. Tvangsbosetting, utnytting, endeløse arbeidsdager, underbetaling, ulykker som det for all del skal ties om. Slik er også dagens Norge.

 

Blind tarm og en smultring til besvær : om kroppens små og store rariteter : medisinske kuriosa av Morten Munkvik

forsidebilde - trykk for å vise stor versjon

Mennesket er riktignok på toppen av næringskjeden, men det er kanskje ikke alt i vår utvikling som har gått som det burde? Er homo sapiens egentlig en homo imperfectus? Denne boken handler om det ved menneskekroppen vi skulle ønske at evolusjonen kunne hatt en mer raffinert løsning på, som kunne vært konstruert smartere. Det er kroppsfunksjoner som burde vært korrigert, og kroppsdeler vi fint klarer oss uten. For hva skal vi med blindtarmen, kviser og halebein for eksempel? Hvorfor menstruasjonssmerter, håravfall, og den meningsløse gapingen vi kaller en gjesp? Og hvorfor i all verden skal kvinner måtte bli beinskjøre når de ikke er fruktbare lenger? Evolusjonshistorien har skapt kuriositeter som de fleste av oss ikke kjenner til. Her tar naturfagsnerd og lege Morten Munkvik oss med på en ferd gjennom menneskekroppen hvor han stiller spørsmål ved mange store og små kroppslige rariteter. Det hele er kreativt illustrert av tusenkunstneren Jon Andreas Håtun.

 

Demens med livskvalitet : en informasjonsrik og praktisk hjelp-til-selvhjelp-bok for pårørende og helsepersonell : en innsiktsrik bok for politikere og andre interesserte av Gro-Helen Randem

forsidebilde - trykk for å vise stor versjon

»Demens med livskvalitet» favner bredt, og er en informasjonsrik og praktisk hjelp-til-selvhjelp bok primært rettet mot pårørende og omsorgspersonell. Boken er bygget på caseproblematikk på godt og på vondt, gjennom et helt demensløp. Altfor mange pårørende opplever å føle på en utilstrekkelighet. Boken presenterer, og forklarer, enkle tiltak og tilnærmingsmetoder som kan benyttes til å kunne gi personen rammet av demens, en økt livskvalitet både utenfor og i institusjon. Samtidig kan pårørende lære om hvordan å tilrettelegge for egne utfordringer.

 

Fakkelen er tent! : den norske billigbokrevolusjonen av Tor Eystein Øverås

forsidebilde - trykk for å vise stor versjon

Det britiske forlagshuset Penguin revolusjonerte bokbransjen da de i 1935 lanserte god litteratur i lommeformat. Mot slutten av 1950-tallet fulgte Norden og Norge opp med den såkalte kvalitetsbilligboka. I rask rekkefølge introduserte Gyldendal den ikoniske Fakkel-serien i 1961, tett fulgt av lanterne-serien i 1962. To år senere kastet forlaget Pax seg med i dansen. Felles for disse seriene var at kvalitetslitteratur innpakket i banebrytende design vant frem over underholdningslitterære forfattere. Slik fikk de store ungdomskullene etter krigen tilgang på alt fra Camus og Sartre til Einstein, Brecht og Marx til en billig penge. Kvalitetsbilligboken kom på den måten til å spille en viktig rolle i utdanningseksplosjonen og studentopprøret. I Fakkelen er tent ser Tor Eystein Øverås på historien bak kvalitetsbilligbokens vekst og fall. Omtalen er utarbeidet av BS.

 

Den nye Gleden med skjeden : alt du trenger å vite om underlivet av Nina Brochmann og Ellen Støkken Dahl

forsidebilde - trykk for å vise stor versjon

Gleden med skjeden kom ut i 2017 og har blitt et referanseverk om kvinners seksuelle helse både i Norge og verden. Den er oversatt til 36 språk og har solgt over en halv million eksemplarer. Den offentlige samtalen om kvinnehelse har endret seg mye på seks år, noe denne boken har vært med på å bidra til. Også den medisinske utviklingen har gått fremover, og denne reviderte utgaven er oppdatert med ny kunnskap og forskning og utvidet med flere nye kapitler. Den nye Gleden med skjeden inneholder alt du trenger å vite om underlivet. Her vil du lære om klitoris sin dype hemmelighet, den ville hormondansen som styrer mensen og hvordan prevensjon fungerer i kroppen. Du blir også kjent med en rekke vanlige kvinnesykdommer. Boken gir svar på spørsmålene som det ofte er vanskelig å stille, på en lettlest og morsom måte.

 

Alle ting vil aldri bli som før : en løvemammas historie av Helle Cecilie Palmer

forsidebilde - trykk for å vise stor versjon

Den ene dagen var Helle Cecilie Palmers yngste datter, Aurora, en helt vanlig fem måneder gammel baby. Den neste dagen lå hun i koma, livstruende syk, tilkoblet respirator. Familien fikk henne aldri tilbake, ikke sånn som hun var før. I stedet fikk de et annet barn, et annerledes barn, som de måtte bli kjent med på nytt. De fikk et annet liv enn de hadde planlagt. Dette er fortellingen om Helles liv som mor til et barn med store funksjonsnedsettelser – og det er historien om Aurora. Boka skildrer hverdagen til familien på fem. Den handler om hvordan det er å kjempe for barna sine – og hvordan velferdsstaten ofte kommer til kort. Men det er også en fortelling om hva samfunnet bidrar med, om verdien av å være annerledes – og om kjærlighet.

 

Hallgeirs beste økonomitips av Hallgeir Kvadsheim

forsidebilde - trykk for å vise stor versjon

Her gir Hallgeir Kvadsheim sine beste råd hentet fra mange års erfaring innen husholdningsøkonomi. Her får du gode råd om alt fra arv, lån, hvordan få økonomisk frihet, bolig (eie eller leie), fondssparing, hva er inflasjon, råd for pensjonistlivet og all den hjelp du trenger til å øke skattefradraget ditt.

 

Gi jernet! : ferdig trent på 10-15-20 minutter av Lasse Matberg, skrevet i samarbeid med Øystein Lie

forsidebilde - trykk for å vise stor versjon

Visste du at seksten minutters trening med egen kroppsvekt kan være like effektivt som halvannen time i styrkerommet? Lasse Matbergs oppskrift på en sunn og sterk kropp er å trene smart og variert. I denne boka får du hans beste tips til morsomme økter innen enkel kroppsvekttrening som kan gjøres hvor som helst, utetrening, styrketrening med apparater og frivekter, løping og ikke minst noe av den mest allsidige og effektive treningen som finnes: CrossFit og funksjonell fitness. Boka inneholder 101 øvelser satt sammen til 22 økter, som spenner fra lett til tyngre. Det er øvelser for deg som vil komme i gang med trening, for deg som trenger ny inspirasjon, og selvfølgelig for deg som trenger en skikkelig utfordring. I tillegg får du råd om kosthold, søvn og restitusjon.

 

Bootcamp for psyken : åtte uker til ro, styrke og tilfredshet av Maria Abrahamsen

forsidebilde - trykk for å vise stor versjon

Bli med på psykolog Maria Abrahamsens åtte ukers bootcamp og styrk din egen mentale helse! Kroppen og psyken henger tett sammen og påvirkes av ulike faktorer. Alt du gjør for å holde deg i fysisk form, er med på å beskytte din psykiske helse. Derfor er det viktig å se på hele mennesket når vi ikke har det bra. Hvilke verktøy kan du benytte for å styrke helsen din, og hvordan kan du kvitte deg med dårlige vaner og tankemønstre? Hvordan kan du vokse som menneske, bygge en tryggere grunnmur og finne motivasjon til å tørre å endre kurs? Gjennom åtte uker går Maria gjennom de store temaene i livet, som følelsenes funksjoner, sjelslivet, tilhørighet, bevegelse og ernæring. Ved hjelp av det Maria kaller Raw Mind-tankegang – å gå tilbake til utgangspunktet og skrelle bort alt overflødig – får du hjelp til å analysere tilværelsen og undersøke hvilke livsområder som har godt av justeringer – og tips til hvordan du skal gjøre det. Boken er konkret lagt opp med psykologiske treningsøvelser, styrketrening for sjelen og praktiske verktøy og tips.

 

Min medisin : fem pilarer til bedre helse og et godt liv av Gunhild Stordalen, fortalt til Kjersti Kvam

forsidebilde - trykk for å vise stor versjon

I Min medisin forteller Gunhild Stordalen om de fem pilarene som holder henne oppe i hverdagen: Søvn, mat, trening, meditasjon og nærhet, og om den selvransakende reisen til det friske, gode livet hun lever i dag. Hun deler raust og personlig om den vinglete veien fra en tvangspreget og misforstått sunn livsstil, via livstruende sykdom, til sin nye helseforståelse. Mange av historiene har hun aldri fortalt tidligere. Gjennom Gunhilds beretning blir vi inspirert til å leve sunnere og mer i takt med naturen, tenke i større sammenhenger og bli uendelig mye snillere med oss selv – til beste både for oss og for verden.

 

Hvorfor har ingen fortalt meg dette før? : mentale verktøy når livet går opp & ned av Julie Smith

forsidebilde - trykk for å vise stor versjon

Med årevis av praksis som psykolog bak seg har Dr. Julie Smith samlet innsikten og hjelpen du trenger for å pleie din mentale helse og håndtere vanlige livsutfordringer. Dr. Smiths ekspertråd og tydelige mestringsteknikker vil hjelpe deg enten du vil håndtere angst, takle kritikk, bygge opp selvtillit, finne motivasjon eller lære å tilgi deg selv. Boka er fullpakket med velprøvde strategier, presentert på en måte som alle kan få utbytte av. Hvorfor har ingen fortalt meg dette før er fylt med hemmeligheter fra en terapeuts verktøysett. Boken tilbyr praktiske løsninger i små, lett fordøyelige oppføringer som gjør det enkelt å raskt finne spesifikk informasjon og veiledning. Dr. Julie Smith er klinisk psykolog. Hun har egen praksis i Hampshire, men har også jobbet over 10 år i det offentlige helsevesenet i England.

 

Sukkerdetox på 14 dager : frisk uten sukker av Bente Josefsen

forsidebilde - trykk for å vise stor versjon

Enten målet ditt er å gå ned i vekt, få mer overskudd eller å unngå livsstilssykdommer, er det lurt å trappe ned sukkerforbruket. Visste du at plager som hodepine, migrene, mage- og tarmproblemer, smerter i muskler og ledd, søvnvansker og nedstemthet kan være knyttet til hva du spiser? For å reversere dette, trenger du kunnskap om hvilken mat som fremmer helsen din, og hvilken mat som ikke gjør det. Bente Josefsen, daglig leder i «Frisk uten sukker», ønsker å hjelpe deg med dette. Denne boken er en 14 dagers sukkerdetox, med oppskrifter på enkle og velsmakende retter til alle måltider. Oppskriftene er uten sukker, basert på det vi kaller et Frisk uten sukker-kosthold. Det er nok til at du vil få en smakebit av det sukkerfrie livet. Du vil også få mer kunnskap om sukker og hva du kan forvente av kroppslige reaksjoner i overgangen til et sukkerfritt liv. Kanskje smaker det så godt – og føles så bra – at du vil fortsette med det?

 

Irritabel tarm : mentale verktøy og tiltak som reduserer symptomer og øker livskvaliteten av Torkil Berge, Bente Bull-Hansen og Elin Fjerstad

forsidebilde - trykk for å vise stor versjon

Det er vitenskapelig dokumentert at pasienter med IBS (irritabel tarmsyndrom) kan få et bedre liv med enkle mentale verktøy. Denne boka gir deg verktøy og strategier som kan redusere symptomer og øke livskvaliteten. Irritabel tarmsyndrom gir både kroppslige og mentale plager. Plagene kan gi store hemninger i hverdagen: som frykt for uhell, grubling på hva du spise for ikke å få så vondt, ensomhet fordi du ikke tør date, eller som skamfølelse fordi du ble lenge på toalettet. Det skal mye styrke og utholdenhet til for å håndtere plagene og for å leve et godt liv. Heldigvis finnes det tiltak du selv kan gjennomføre og som kan bidra til å redusere symptomene. Ved å ta i bruk mentale verktøy og strategier vil du få hjelp til å endre vaner, bli kvitt kvernetanker, og lære teknikker for smertelindring.

 

Stemmen fra Ukraina : taler 2019-2022 av Volodymyr Zelenskyj

forsidebilde - trykk for å vise stor versjon

Én manns ord. Et folks budskap. Stemmen fra Ukraina inneholder Volodymyr Zelenskyjs mest bevegende taler under krigen og en ny introduksjon skrevet av presidenten selv. Talene er en gjennomgang av Ukrainas historie. Det er historien om en nasjon som tappert forsvarer seg mot Russlands aggresjon. Det er også historien om et folk som går foran i kampen for demokrati. Fremfor alt er det et kamprop om at verden må reise seg og slåss for friheten. Hvis ikke nå, når da? Siden Zelensky ble valgt som president har han holdt om lag 1000 ulike taler rundt om i verden. Her har han valgt ut 16 taler som til sammen beskriver Ukrainas reise siden 2019, og den vil hjelpe leseren til å forstå hvor det ukrainske folk kommer fra og hvor det er på vei – dets håp, prinsipper og verdier. I en gripende introduksjon reflekterer presidenten over hva han har lært om seg selv og om Ukraina siden den fulle invasjonen. Boken inneholder også et forord av Arkady Ostrovsky, Russland- og Øst-Europa-redaktør i The Economist, som gir setter talene inn i en sammenheng.

 

Åh, så godt! : grønne oppskrifter for travle hverdager og langsom helgekos av David Frenkiel og Luise Vindahl

forsidebilde - trykk for å vise stor versjon

Grønne oppskrifter for travle hverdager og langsom helgekos er en superinspirerende vegetarisk kokebok full av fristende oppskrifter, gode ideer, smarte mattips og overraskende smakskombinasjoner. Her får du enkle, moderne, vegetariske oppskrifter fra hele verden, og rettene kommer alltid med en spennende tvist. Forfatterparet, David Frenkiel og Luise Vindahl, bedre kjent som Green Kitchen Stories, er selv travle småbarnsforeldre og serverer deg grønne, herlige retter til alle ukas anledninger. Her får du nye ideer enten du trenger frokostinspirasjon og digge quick fix-middager til familien, eller du har lyst til å kose deg på kjøkkenet og lage slow food-søndagmiddag til gode venner. Oppskriftene i Åh, så godt! gir deg og familien en rekke nye, lettlagde og grønne hverdagsfavoritter, og setter en ekstra spiss på de lange, deilige helgemåltidene hvor du har tid og lyst til å legge ekstra kjærlighet i maten. Boka gir deg mange nyttige tips om måltidsprepping, slik at hverdagene flyter litt lettere, samt gode tips til smakstilsettere som løfter enhver rett. I tillegg får du råd om sesongtilpasning og forslag til ingrediensbytter, slik at maten kan treffe blink hos alle.

 

Airfryer : de beste oppskriftene

forsidebilde - trykk for å vise stor versjon

En airfryer kan brukes til mye mer enn å «fritere» mat på en sunnere måte. I denne innholdsrike kokeboka finner du over 70 spennende oppskrifter på alt fra smakfulle middagsretter og tilbehør til fristende bakverk og crispy, sunn kosemat og snacks – fulle av smak, men med lite fett. Tilberedningen går raskt, og maten blir sprø og saftig samtidig som alle de gode smakene bevares. Utforsk airfryerens mange muligheter, og sett nye hverdagsfavoritter på menyen!

 

Fri fra overgrep : en metode som lar deg ta livet tilbake av Tine Brager Hynne

forsidebilde - trykk for å vise stor versjon

Seksuelle overgrep må snakkes om – 1 av 5 kvinner opplever det før fylte 18 år. Hvordan er det mulig å finne tilbake til seg selv, og ta tilbake sin egen kraft? Denne boken er for alle som selv lever med ettervirkningene av overgrep, eller som kjenner noen som har blitt utsatt. Den er for ansatte i barnehager, skoler og helsevesen som daglig møter mennesker som har vært utsatt for seksuelle overgrep. Den er opplysende og gir et bredt bilde av hvordan ettervirkninger kan oppleves, og hvordan det er mulig å komme seg videre. Med utgangspunkt i sin egen erfaring med overgrep, sin fagkompetanse og erfaring fra arbeid med klienter, har forfatter utviklet en metode for å finne fred etter overgrep. Den tar for seg syv steg som vil hjelpe deg som har vært utsatt å finne tilbake til din kraft, og ta mer styring i livet ditt. Boken hjelper deg å bli kjent med kroppens signaler, tanker, følelser, dine behov og grenser, slik at du kan se klokere og mer objektivt på deg selv og livet ditt. Du vil også oppdage konkrete indre ressurser som skatter du kan ta i bruk på din vei videre.

 

 

Åpningstider hovedbiblioteket

Biblioteket er betjent:
Mandag – torsdag: 10:00 – 19:00
Fredag: 10:00 – 16:00
Lørdag: 10:00 – 14:00

Selvbetjent:
Mandag-søndag: 09:00 – 22:00

For adgang til selvbetjent bibliotek må du først signere kontrakt.

Åpningstider Forsand

Biblioteket er betjent:
Tirsdag: 09:00 – 14:00
Torsdag: 09:00 – 14:00

Selvbetjent:
Mandag-fredag: 08:00 – 22:00
Lørdag-søndag: 09:00 – 17:00

For adgang til selvbetjent bibliotek må du først signere kontrakt.

Åpningstider Høle

Biblioteket er betjent:
Mandag 17:00-19:00
Onsdag 11:00-14:00
Torsdag 17:00-19:00

Selvbetjent:
Mandag-tirsdag: 13:00-22:00
Onsdag: 09:00-22:00
Torsdag-fredag: 13:00-22:00
Lørdag-søndag 10:00-16:00

For adgang til selvbetjent bibliotek må du først signere kontrakt.

Åpningstider Riska

Biblioteket er betjent:
Tirsdag 10 – 19
Onsdag 10 – 14
Torsdag 10 – 19
Fredag 10 – 14

Selvbetjent:
Mandag-søndag: 07:00 – 22:00

For adgang til selvbetjent bibliotek må du først signere kontrakt.

Særskilte åpningstider 2023

Endringer fra vanlige åpningstider

Hovedbiblioteket
  • 24. februar – Hovedbiblioteket betjent, 13-16.
  • 3. april – 4. april – Hovedbiblioteket betjent, 10-16
  • 5. april – 10. april – Kun selvbetjent
  • 1. mai – Kun selvbetjent
  • 17. mai – Kun selvbetjent
  • 18. mai – Kun selvbetjent
  • 27. mai – Kun selvbetjent
  • 29. mai – Kun selvbetjent
  • 1. juli – 6. august. Sommeråpningstid. Hovedbiblioteket betjent mandag 12-19, tirsdag-fredag 10-16, lørdag 10-14. 
  • 23. desember – Hovedbiblioteket betjent, 10-14
  • 24. – 26. desember – Kun selvbetjent
  • 27. – 28. desember – Hovedbiblioteket betjent, 10-16
  Forsand
  • 3. april – 10. april – Kun selvbetjent
  • 1. mai – Kun selvbetjent
  • 17. mai – Kun selvbetjent
  • 18. mai – Kun selvbetjent
  • 27. mai – Kun selvbetjent
  • 29. mai – Kun selvbetjent
  • 28. juni – 20. august. Betjent tirsdag 20.6 og 27.6 9-14; onsdag 5.7 og 12.7 10-12; tirsdag 25.7, 1.8 og 15.8 9-14. Ellers selvbetjent som vanlig. 
  • 22. – 31. desember – Kun selvbetjent
  Høle
  • 3. april – 10. april – Kun selvbetjent
  • 1. mai – Kun selvbetjent
  • 17. mai – Kun selvbetjent
  • 18. mai – Kun selvbetjent
  • 27. mai – Kun selvbetjent
  • 29. mai – Kun selvbetjent
  • 3. juli – 23. juli. Betjent 5. juli og 12. juli 13-15. Selvbetjent som vanlig.
  • 24. juli – 6. august. Vanlige åpningstider
  • 7. august – 13 august. Kun selvbetjent 
  • 23. – 31. desember – Kun selvbetjent
  Riska
  • 27. februar – 3. mars. Betjent tirsdag og torsdag 10-16.
  • 4. april – Betjent, 10-16. 
  • 5. april – 10. april – Kun selvbetjent
  • 1. mai – Kun Selvbetjent
  • 17. mai – Kun selvbetjent
  • 18. mai – Kun selvbetjent
  • 27. mai – Kun selvbetjent
  • 29. mai – Kun selvbetjent
  • 22. juni – 16. juli. Sommeråpningstider. Riska betjent tirsdag og torsdag 10-16, onsdag og fredag 10-14. Selvbetjent som vanlig.
  • 17. juli – 23. juli. Kun selvbetjent.
  • 24. juli – 15. august. Sommeråpningstider. Riska betjent tirsdag og torsdag 10-16, onsdag og fredag 10-14. Selvbetjent som vanlig.
  • 9. – 13. oktober. Høstferieavvikling. Kommer senere.
  • 23. – 31. desember – Kun selvbetjent
  •  
  •  
  •  
  •