Nye faktabøker i februar

I dette utvalget av nye bøker finner du blant annet en ganske ukjent oppdagelsesreisende nordmann, klesreparasjon, trening av hund, Kamala Harris og verdens lykkeligste mann.

 

Tankens fallgruver : en guide for deg som ikke liker å bli lurt av Bjørn Vassnes

forsidebilde

Vi har aldri hatt mer informasjon tilgjengelig – men er vi blitt klokere? Tvert imot, vil mange si, fordi vi aldri er blitt utsatt for så mye løgn. Men dette skyldes ikke bare fake news og sosiale media: Ifølge vitenskapsjournalisten Bjørn Vassnes ligger den viktigste grunnen til at vi blir lurt, i oss selv. Med en hjerne som ofte tar instinktive snarveier, og derfor ofte fører oss på villspor, og med en rekke «tankens hjelpere» – tanketeknologier som vi ikke behersker godt nok (språk, tall, logikk), fører vi oss selv gang på gang ut i tankens fallgruver. Og den nye medievirkeligheten har gjort fallgruvene enda flere, og vanskeligere å avsløre. Vassnes’ bok er en «reiseguide» gjennom dette landskapet. (…) Den viser hvordan tankefeller preger alle dagens viktige debatter – om klima, migrasjon, nye pandemier, etc. – og gjør det vanskelig å forstå hva som skjer, og hva vi bør gjøre. (Forlagsomtale)

 

Ulovlig medisin : rusmidler på resept av Andreas Wahl Blomkvist

forsidebilde

En rusrevolusjon er på gang – en internasjonal trend der straff og bøter erstattes med helsetiltak og skadereduksjon. Enkelte illegale stoffer har nemlig vist seg å være så mye mer enn rusmidler: De er ulovlig medisin. Medisin som har en forbløffende effekt på til dels alvorlige helseplager. I denne boken tar lege Andreas Wahl oss med på en fascinerende reise i de illegale stoffenes historie, men også inn i terapirom og bak dørene på lukkede institusjoner. På en faglig sterk og lettfattelig måte klarer han å nyansere narkotika-begrepet og formidle den nyeste forskningen på bruken av ulike rusmidler som medisin på engasjerende vis. Slik åpner han øynene våre for noe som har vært tabubelagt og mørkt i århundrer. Hva om det fantes hjelp for tungt deprimerte personer? Et legemiddel som kunne få krigsveteraner til å se lyset? Et stoff som kunne lindre kroniske smerter? Noe for å redusere angst hos kreftsyke pasienter? Disse medisinene finnes. (…) Er det på tide at vi får rusmidler på resept? (Forlagsomtale)

 

Blant hodejegere og kannibaler : nordmannen Carl Bocks jakt på halemenneskene av Finn Eivind Jor

forsidebilde

Møt Norges mest ukjente oppdagelsesreisende! Den selvlærte biologen og etnografen Carl Alfred Bock ville opp og fram, klatret høyere enn ventet, og falt dypere enn fryktet i jakten på The Missing Link. Kristiansanderen Carl Alfred Bocks (1849-1932) eventyr på Borneo, Sumatra, Siam og Laos er tørt og kort beskrevet i oppslagsverk om etnografiske og zoologiske ekspedisjoner. Men hans utallige reiser var så mye mer enn det! Den oppfinnsomme og selvgode nordmannen Bocks kongstanke var å oppdage «en besynderlig folkestamme», med pels og hale, og ingenting skulle stå i veien for drømmen. (…) Carl Bock var pågående, handlekraftig, og idérik, men dessverre blottet for alt som likner kritisk sans. Han var en av sin tids store norske helter, og på 1880-tallet kalte Morgenbladet ham ikke uten grunn en av «de mer betydelige oppdagere i vårt århundre». Siden den gang har han befunnet seg på historiens søppelhaug. Men 2020 er resirkuleringens æra; tiden er kommet for å løfte denne underlige, og modige, lille mannen opp i lyset atter en gang. (Forlagsomtale)

 

Eit hemmeleg liv : spesialagent og spaniafrivillig Wilhelm Holst av Sigrun Slapgard

forsidebilde

Denne historia tek til i 1936. I Tyskland har Hitler teke makta. Også andre land i Europa er prega av fascistiske straumdrag. Da den spanske borgarkrigen startar, er norske Wilhelm Holst busett i Paris, der han driv forretningar. Snart er han båreberar og frivillig på republikansk side ved fronten i Spania. Etter at fascistane vinn i Spania, hjelper han flyktningar over grensa til Frankrike. Da tyskarane kjem til Noreg, blir dei to sønene hans på femten og seksten skotne heime i Ådalen. Frå da av risikerer Holst dagleg livet i hemmeleg undergrunnsarbeid i Frankrike. Han blir spesialagent med mange dekknamn og opererer ofte saman med «fru Holst», den britiske agenten Madge Addy. Kven var han, Wilhelm Holst, og kven var den britiske kvinna som ikkje var hans eigentlege kone? (…) (Forlagsomtale)

 

Togeventyret av Bjørn Stærk

forsidebilde

Bli med på togeventyr til Barcelona og Istanbul, langs rivieraen, på den transsibirske jernbanen – og til nabobyen din. Etter at lavprisflyene kom, sluttet Bjørn Stærk å dra på ferie med tog. Det gjorde de fleste andre også, med noen få, sære unntak. Snålinger som tar toget til Barcelona og har brukt opp halve ferien innen de kommer til Hamburg. Einstøinger som tar med barna på interrail. Nå er togferien på vei tilbake igjen. Kanskje var det gærningene som hadde rett likevel? Storfornøyde med feriene sine er de iallfall. I denne boka møter du folk som mener at det beste reiseeventyret får du ved å holde deg på bakken. Og det går helt fint å ta med barna og bestemor. For å utforske togferien har Bjørn Stærk reist med kona og sønnen på tog til Skottland, Middelhavet og Alpene. Det ble de fineste feriene familien har hatt. Men hva var det egentlig som var så bra? Med denne boka får du svar – og lyst til å reise mer med tog selv. (Forlagsomtale)

 

Best sammen av Maren og Jørgen Teien Rørvik, skrevet i samarbeid med Marit Beate Kasin

forsidebilde

Norges mest populære hundetrenere, Maren og Jørgen Teien Rørvik, deler tanker rundt hundehold og trening i denne underholdende og lærerike boka. Her får du gode råd om hvordan du skal bli en trygg og god hundeeier som hunden din vil elske å være sammen med. Du får en større forståelse for hundeadferd og hvorfor hunden din reagerer som den gjør, og du får innspill til hvordan du selv kan endre uønsket adferd hos hunden din. Maren og Jørgen deler sine erfaringer og beste treningstips. De gir deg også morsomme og nyttige øvelser du kan gjøre for at hunden skal knytte bånd til deg, slik at dere sammen blir et godt team. (Forlagsomtale)

 

Perleglede av Katrine Lindgjerdet

forsidebilde

I Perleglede inviterer Katrine Lindgjerdet, kjent fra Instagramkontoen @hvitelinjer, deg med på å perle. I boka finner du mer enn 50 små og store perlemotiver, fra nydelige sommerfugler og tøffe biler til lekre julestjerner. Her er også med smarte tips om hvordan du perler, stryker motivene og tar dem i bruk. Motivene er tydelig merket med vanskelighetsgrad. Å perle er en hyggelig og kreativ aktivitet som samler både små og store rundt bordet. (Forlagsomtale)

 

Mammapolitiets regler for uskikkelige mødre av Marianne Hammersberg-Jensen

forsidebilde

Graviditet, amming, navnevalg og oppdragelse – å få barn er ikke for pyser. Men virkelig utfordrende blir det når mor og barn møter verden utenfor. For det finnes noen der ute som lusker i buskene, som ser deg med barnevogn, bæresjal og Babybjørn. De opererer med et sett ukjente regler og hard justis. De er klare for å slå til når du minst aner det. De er mammapolitiet. I denne boka avsløres reglene for første gang. Den gir deg en sjanse til å unngå konfrontasjoner og pågripelser. Dette er boka du skulle ønske de ga deg på føden. For husk: mammapolitiet vet alltid hvor du er og hva du gjør. (Forlagsomtale)

 

Hvor ble det av alt sammen? : plyndringen av jødene i Norge av Berit Reisel

forsidebilde

Holocaust var også en historie om eiendeler, eiendom, økonomi. Samtidig med arrestasjonene av mannlige jøder i oktober 1942, beslagla politimenn landet rundt verdisaker i jødiske hjem: smykker, klokker, sølvtøy og kontanter. Hus og leiligheter, fabrikker og forretninger ble overdratt til fordel for staten. Etter deportasjonen ble eiendeler og innbo solgt på auksjon til naboer og andre interesserte. Da de overlevende jødene vendte hjem i 1945, var lite igjen av alt de hadde eid. For mange av de overlevende ble kampen mot byråkrati, trenering og mistenkeliggjøring i erstatningsprosessen en ny traumatisk erfaring. I 1996 nedsatte staten et utvalg for å se på spørsmålet på ny. Da Skarpnesutvalgets innstilling forelå året etter, var flertallets konklusjon klar: Alle nordmenn hadde måttet lide tap under krigen, erstatningsprosessen hadde vært «god og grundig». Blant flertallet var flere prominente historikere og jurister. (…) Da Stortinget sommeren 1998 vedtok å gi jødene i Norge 450 millioner kroner i erstatning, var det mindretallets innstilling som ble lagt til grunn. (Forlagsomtale)

 

Tråd til! : klesreparasjoner for nybegynnere av Janne Helene Arnesen

forsidebilde

Er det hull i yndlingsgenseren din? Har favorittskjørtet fått en flenge, eller den beste blusen din en stygg flekk som ikke lar seg fjerne? Klær går i stykker, slites eller får gjenstridige flekker. Heldigvis lar det meste seg reparere. Noen ganger ønsker vi at reparasjonen er usynlig og plagget fremstår som før, andre ganger kan reparasjonen være med på å gi plagget en ansiktsløftning. Denne boka lærer deg de grunnleggende teknikkene og viser hvordan du ved hjelp av frankensteining (to plagg blir ett), kintsugi (inspirert av japansk porselensreparasjon), bonanza med knapper, lapper, broderier osv. kan løfte et plagg til nye høyder. Å reparere klær er gøy, du sparer penger og miljøet, og det beste av alt: Du kan få et plagg ingen andre har maken til. (Forlagsomtale)

 

Sannhetene som forener oss : en amerikansk reise av Kamala Harris

forsidebilde

USAs nyvalgte visepresident Kamala Harris forteller om sin oppvekst og sin karriere og om verdiene som har formet henne. Visepresident Kamala Harris er datter av innvandrere og borgerrettighetsaktivister, og vokste opp i et lokalsamfunn i Oakland i California der ideen om sosial rettferdighet sto sterkt. Disse erfaringene har gjennomsyret hele karrieren hennes, fra hun ble distriktsadvokat i San Francisco, via justisministerposten i California til senatorembetet. Harris ble en stemme for de stemmeløse. I Sannhetene som forener oss diskuterer hun de store utfordringene det amerikanske samfunnet står overfor. Hun bruker sin egen erfaring og hardt tilkjempede innsikt, og arbeidet til dem som har inspirert henne mest, til å formidle en felles visjon for et stadig mer polarisert samfunn. (Forlagsomtale)

 

Sykt flink : hvis du alltid kan bli bedre, blir du aldri god nok av Lars Halse Kneppe

forsidebilde

I Sykt flink forteller psykolog Lars Halse Kneppe om noen av erfaringene og tankene han har delt med alle de sykt flinke, unge menneskene han har møtt. Han viser oss hvordan vi kan stå imot presset om å hele tiden bli bedre. Å være flink blir for mange et livsprosjekt, og særlig unge mennesker presser seg så mye at det går utover helsen. Det ser ut som om de mestrer alt og de ser fantastiske ut, men de føler seg ofte verdiløse på innsiden og stygge på utsiden. Presset og stresset de legger på seg selv føles som å løpe etter et tog som allerede har forlatt stasjonen. For uansett hvor mye vi får til eller kommer oss gjennom så føler vi oss aldri flinke, ikke flinke nok, ikke så lenge vi kan bli enda litt flinkere og stadig oppdager nye områder vi kan forbedre oss på. Prisen vi betaler for alltid å kunne bli litt bedre, er at vi aldri føler oss gode nok. (Forlagsomtale)

 

Tysklands historie. I. fra de eldste tider til rikssamlingen i 1871 av Bjørn D. Nistad

forsidebilde

Tysklands historie gir en oversikt over tysk historie fra de tidligste tider til rikssamlingen i 1871. Den viser Det tysk-romerske rikes fremvekst og oppløsning i middelalderen, reformasjon og religionskriger og maktkampen mellom Preussen og Østerrike. Og den viser hvordan Napoleons Frankrike underla seg Tyskland, hvordan det som en reaksjon på splittelse og nasjonal fornedrelse oppstod en patriotisk bevegelse, hvordan forsøket på å forene Tyskland «nedenfra» ved revolusjonene i 1848-49 mislyktes og hvordan Preussen på 1860-tallet samlet de tyske statene. (Forlagsomtale)

 

Verdens lykkeligste mann av Eddie Jaku

forsidebilde

Livet kan være vakkert hvis du gjør det vakkert. Det er opp til deg. Lykke er lettere å finne enn du tror – gjennom å være snill og sette pris på kjærligheten du har, kan du få et godt liv. Eddie Jaku så først og fremst på seg selv som tysk, dernest jødisk. Men alt skulle forandre seg den 9. november 1938, da han ble banket opp, arrestert og ført til en konsentrasjonsleir. De neste sju årene opplevde Eddie grusomheter det er vanskelig å forestille seg, først i Buchenwald, deretter i Auschwitz og til sist i nazistenes dødsmarsj. Eddie kom fra prøvelsene med livet i behold og lovet seg selv å smile hver dag. Han hedrer dem som ikke overlevde ved å dele det han har lært og leve livet på best mulig måte. Nå ser han på seg selv som «verdens lykkeligste mann». Hundreåringen har mye å lære oss om takknemlighet, lykke og et godt liv. Gjennom denne hjerteskjærende, men mest av alt håpefulle fortellingen, lærer vi hvordan det er mulig å finne lykke selv når det ser som mørkest ut. (Forlagsomtale)

 

Åpningstider hovedbiblioteket

Biblioteket er betjent:
Mandag – torsdag: 10:00 – 19:00
Fredag: 10:00 – 16:00
Lørdag: 10:00 – 14:00

Selvbetjent:
Mandag-søndag: 09:00 – 22:00

For adgang til selvbetjent bibliotek må du først signere kontrakt.

Åpningstider Forsand

Biblioteket er betjent:
Tirsdag: 09:00 – 14:00
Torsdag: 09:00 – 14:00

Selvbetjent:
Mandag-fredag: 08:00 – 22:00
Lørdag-søndag: 09:00 – 17:00

For adgang til selvbetjent bibliotek må du først signere kontrakt.

Åpningstider Høle

Biblioteket er betjent:
Mandag 17:00-19:00
Onsdag 11:00-14:00
Torsdag 17:00-19:00

Selvbetjent:
Mandag-tirsdag: 13:00-22:00
Onsdag: 09:00-22:00
Torsdag-fredag: 13:00-22:00
Lørdag-søndag 10:00-16:00

For adgang til selvbetjent bibliotek må du først signere kontrakt.

Åpningstider Riska

Biblioteket er betjent:
Tirsdag 10 – 19
Onsdag 10 – 14
Torsdag 10 – 19
Fredag 10 – 14

Selvbetjent:
Mandag-søndag: 07:00 – 22:00

For adgang til selvbetjent bibliotek må du først signere kontrakt.

Særskilte åpningstider 2023

Endringer fra vanlige åpningstider

Hovedbiblioteket
    • 24. februar – Hovedbiblioteket betjent, 13-16.
    • 3. april – 4. april – Hovedbiblioteket betjent, 10-16
    • 5. april – 10. april – Kun selvbetjent
    • 1. mai – Kun selvbetjent
    • 17. mai – Kun selvbetjent
    • 18. mai – Kun selvbetjent
    • 27. mai – Kun selvbetjent
    • 29. mai – Kun selvbetjent
    • 1. juli – 6. august. Sommeråpningstid. Hovedbiblioteket betjent mandag 12-19, tirsdag-fredag 10-16, lørdag 10-14. 
    • 23. desember – Hovedbiblioteket betjent, 10-14
    • 24. – 26. desember – Kun selvbetjent
    • 27. – 28. desember – Hovedbiblioteket betjent, 10-16
    Forsand
    • 3. april – 10. april – Kun selvbetjent
    • 1. mai – Kun selvbetjent
    • 17. mai – Kun selvbetjent
    • 18. mai – Kun selvbetjent
    • 27. mai – Kun selvbetjent
    • 29. mai – Kun selvbetjent
    • 28. juni – 20. august. Betjent tirsdag 20.6 og 27.6 9-14; onsdag 5.7 og 12.7 10-12; tirsdag 25.7, 1.8 og 15.8 9-14. Ellers selvbetjent som vanlig. 
    • 22. – 31. desember – Kun selvbetjent
    Høle
    • 3. april – 10. april – Kun selvbetjent
    • 1. mai – Kun selvbetjent
    • 17. mai – Kun selvbetjent
    • 18. mai – Kun selvbetjent
    • 27. mai – Kun selvbetjent
    • 29. mai – Kun selvbetjent
    • 3. juli – 23. juli. Betjent 5. juli og 12. juli 13-15. Selvbetjent som vanlig.
    • 24. juli – 6. august. Vanlige åpningstider
    • 7. august – 13 august. Kun selvbetjent 
    • 23. – 31. desember – Kun selvbetjent
    Riska
    • 27. februar – 3. mars. Betjent tirsdag og torsdag 10-16.
    • 4. april – Betjent, 10-16. 
    • 5. april – 10. april – Kun selvbetjent
    • 1. mai – Kun Selvbetjent
    • 17. mai – Kun selvbetjent
    • 18. mai – Kun selvbetjent
    • 27. mai – Kun selvbetjent
    • 29. mai – Kun selvbetjent
    • 22. juni – 16. juli. Sommeråpningstider. Riska betjent tirsdag og torsdag 10-16, onsdag og fredag 10-14. Selvbetjent som vanlig.
    • 17. juli – 23. juli. Kun selvbetjent.
    • 24. juli – 15. august. Sommeråpningstider. Riska betjent tirsdag og torsdag 10-16, onsdag og fredag 10-14. Selvbetjent som vanlig.
    • 9. – 13. oktober. Høstferieavvikling. Kommer senere.
    • 23. – 31. desember – Kun selvbetjent
    •  
    •  
    •  
    •