Nye faktabøker i februar

I februar har det kommet mange selvhjelps-/personlighetsutviklingsbøker. Den første hageboken er kommet. Det er også kommet bøker om blant annet demokrati, søm, møblering, renessansekunstnere og Russland.

 

Du må ikke sove : Wilhelm Reich og psykoanalysen i Norge av Håvard Friis Nilsen

forsidebilde - trykk for å vise stor versjon

Fra fronten i første verdenskrig kom Wilhelm Reich til Wien og ble legestudent – og elev av Sigmund Freud. Fra Norge kom professor Harald Schjelderup til Wien for å lære psykoanalyse. Interessen for psykoanalysen, det ubevisste og seksualiteten fenget hele verden. Men de politiske spenningene var økende, og kampen om ledelsen i den unge analytikerprofesjonen sterk. Demonstrasjonstog og kamper mellom kommunister og nazister preget de tyskspråklige land, og situasjonen ble farlig. Etter Hitlers maktovertakelse inviterte Schjelderup Reich til Norge. Han skulle bli her i fem dramatiske år. Blant de norske kulturpersonlighetene Wilhelm Reich hadde i analyse og knyttet seg til, var Sigurd Hoel, Arnulf Øverland, Harald Schjelderup, Nic Waal og Rolf Stenersen. Samtidig hadde han høye forskerambisjoner; Reich ville løse kreftens gåte og avdekke livsenergien som en medisinsk realitet. I hemmelighet møtte han Lev Trotskij, som befant seg i Norge som flyktning da Moskvaprosessene brøt ut. Vidkun Quisling angrep ham som «jødisk seksualpornograf». Snart eksploderte alt samtidig. (Forlagsomtale)

 

Smykkene i Rogalandsnaturen : 184 verneområder og naturminner av Erik Thoring

forsidebilde - trykk for å vise stor versjon

Rogaland har 184 verneområder og naturminner som utgjør om lag 17 prosent av fylkets areal. Det er de mest verdifulle naturområdene vi har. Det er dette som er natursmykkene våre. I denne boka får du presentert samtlige – i tekst, bilder og på kart. *Alle 26 kommuner i Rogaland er representert på naturvernets adelskalender. Fra Utsira med ett verneområde til Finnøy med 15. *Fylkets minste verneområde er Mossige skogreservat i Time på bare 12 dekar. Det største skogreservatet ligger i Suldal og heter Strandaliane. Det tusen ganger større enn Mossige og ble verna i 2017. *Rogalands største verneområde er likevel Frafjordheiane landskapsvernområde med turistmagnetene Kjerag og Månafossen. *Det aller først vernevedtaket i Rogaland ble gjort i 1923. Dette året ble Ruggesteinen i Sokndal fredet. Dette er bare noen små smakebiter fra boka. På 288 sider kan du bli kjent med en lang rekke verneområder som du antagelig ikke har hørt om og langt mindre besøkt. Det er den flotteste og mest verdifulle naturen Rogaland har å by på. (Forlagsomtale)

 

Rødt mot rødt : Liverpool, Manchester United og den bitreste rivaliseringen i fotballverdenen av Phil McNulty og Jim White

forsidebilde - trykk for å vise stor versjon

Liverpool og Manchester gløder av patriotisme og livsglede, men også av hat for hverandre. Hatet er drevet av én ting: fotball. I denne boken kan du bli med to journalister – en fan av hvert lag – på en reise for å forstå hvorfor det ble slik. Gjennom levende skildringer av ti legendariske kamper fra 1977 til 2020 rulles bakgrunnen for en nådeløs rivalisering opp. Underveis møter du de store legendene på begge lag, og får deres oppfatninger av situasjonen. (Forlagsomtale)

 

En europeisk tragedie : hvordan Vesten og Russland ble fiender – og kan finne sammen igjen av Sten Inge Jørgensen og Leonid Ragozin

forsidebilde - trykk for å vise stor versjon

Det er krig. Vladimir Putins regime i Moskva overfalt et naboland og skapte det farligste øyeblikket verden har sett siden 1930-tallet. Men hvordan kom vi dit? Og hva bør gjøres? Gjennom et unikt samarbeid mellom en russisk skribent i eksil og en norsk journalist med Europa som spesialfelt får vi uvurderlig innsikt i bakgrunnen for Ukraina-krigen og den pågående kampen mellom frihet og diktatur. De to argumenterer for at Russland og Europa er i et skjebnefellesskap. Når våpnene stilner, kan kun en demokratisk utvikling gi en farbar vei videre. Alternativet er å gjenta feilene som bidro til at frontene hardnet. Selv etter råskapen i Ukraina er sameksistens uunngåelig. Skal det bli grunnlag for fred og demokrati framover, trengs et grundig oppgjør etter forbrytelsene på slagmarken, en europeisk vending i Moskva og en vestlig politikk som knytter Russland tettere til Europa. (Forlagsomtale)

 

Fred eller krig av Mikhail Sjisjkin

forsidebilde - trykk for å vise stor versjon

Fred eller krig er en essaysamling om hva det betyr å være russer i dag, om oppvekst under kommunismen og utformingen av ‘sovjetmennesket’, om de dype historiske røttene til det russiske selvbilde, om følelsen av å se sitt fedreland bli stjålet og overtatt av kriminelle, og den dype skamfølelsen i møtet med de russiske overgrepene i Ukraina. Boka åpner med de seks ordene «det gjør vondt å være russer», en setning som klinger gjennom hele teksten. Det er en dypt personlig tekst, men også preget av Mikhail Sjisjkins enorme historiske, kulturelle og litterære kunnskaper, her flettes de lange linjene i historien sammen med sylskarpe, dagsaktuelle politiske analyser og filosofiske refleksjoner. Til den norske utgaven har Sjisjkin skrevet to nye kapitler om Putin og Ukraina-krigen. Mikhail Sjisjkin er en av Russlands mest anerkjente og prisvinnende forfattere, hans roman Venushår (utgitt på norsk i 2010) regnes som et av de sentrale verk i nyere russisk litteratur. (Forlagsomtale)

 

Derfor demokrati : om kunnskapen og folkestyret av Åsa Wikfors med Mårten Wikfors

forsidebilde - trykk for å vise stor versjon

Demokrati er den eneste styringsformen som legger skjebnen i folkets hender. I det finnes stor styrke, men også stor sårbarhet. Når desinformasjon og propaganda utnytter denne sårbarheten, er det viktig at vi er bevisste på demokratiets store verdi. I Derfor demokrati argumenterer Åsa Wikforss for kunnskapens sentrale betydning i et fungerende folkestyre. Vi trenger kunnskap for å kunne gå den førte politikken etter i sømmene, oppnå målene våre, treffe velbegrunnede beslutninger og håndtere uenighet. Når konspirasjonsteorier, kunnskapsmotstand og følelsesladet retorikk tar over, risikerer vi at demokratiet svekkes og på sikt går under. Derfor demokrati har vokst fram i dialog med Åsas bror, Mårten Wikforss, som også bidrar med betraktninger der han setter søkelyset på noen av de vesentlige forskjellene mellom diktatur og demokrati. (Forlagsomtale)

 

Blomstrende hage av Madeleine Strand

forsidebilde - trykk for å vise stor versjon

Blomstrende hage viser deg hvordan du lager en fantastisk hage som du også klarer å ta vare på. Her får du vite hvordan du planter, sår, deler og tar stiklinger, hva slags jord og næring ulike vekster liker og hva du bør gjøre med ugresset. Du får også praktiske kalendere som viser når på året du bør gjøre hva og når de ulike plantene blomstrer. Gjennom mange år i hagen har hageentusiast og tobarnsmor Madeleine Strand perfeksjonert sine 17 minutters økter. Hun deler tips og triks som gjør at det er fint også underveis, mens drømmehagen vokser seg til. Velger du riktige planter og tar noen smarte grep, vil du få til mye, selv i en travel hverdag. Slik kan du også få bed så fulle av stauder at skvallerkålen ikke slipper til – og glede deg over sunne, friske planter, som stort sett klarer seg på egenhånd. (Forlagsomtale)

 

Ingunn Birkeland syr av Ingunn Birkeland

forsidebilde - trykk for å vise stor versjon

Ingunn Birkeland syr er fylt med farger og inneholder 17 unike mønstre som er prøvet og tilpasset på ulike kropper gjennom en årrekke. I denne boka har hun samlet sine mest populære og klassiske mønstre, og utover kjoler finnes det også bukser, bluser, kåper, skjørt og badetøy. Mønstrene er gradert i hele 17 ulike størrelser, fra 32 til 64. Det karakteristiske rutemønsteret CITY går igjen i noen av plaggene i form av lappeteknikk, og A-kåpa på forsiden av boka er sydd i norsk ull, produsert i et begrenset opplag av Røros Tweed. Oppskriftene varierer i vanskelighetsgrad, og de passer fint til både nybegynnere og mer erfarne syere. Mønsterdeler fra de ulike plaggene kan kombineres på flere måter, og boka byr derfor på store variasjonsmuligheter. Mønsterark i full størrelse medfølger. (Forlagsomtale)

 

Sy med Vilde Berg-Larsen av Vilde Berg-Larsen

forsidebilde - trykk for å vise stor versjon

Vilde Berg-Larsen lever av å designe og sy fargesterke kleskolleksjoner. Her vil hun vise hvor enkelt det er å sy fine plagg. Hemmeligheten ligger i valg av stoffer og materialer. Stoff-research er derfor en stor del av sy-prosessen, og i boken får du gode tips til hvor du kan finne vakre stoffer. Vilde er opptatt av at klærne skal kunne brukes på flere måter. Et eksempel er den enkle Multiway-toppen. Den er sydd av mindre enn én meter med stoff, og kan knytes på utallige måter. Et grunnmønster kan, med små endringer og detaljer, gi helt forskjellige kjoler. En splitt, åpen rygg, ulik lengde, ermeløs eller med trompet-ermer vil gi kjoler med helt ulik stil. Kombinerer du disse enkle designene med vakre og unike stoffer, får du et eksklusivt og personlig plagg. (Forlagsomtale)

 

Håndbok i møblering av Frida Ramstedt

forsidebilde - trykk for å vise stor versjon

Grunnboken Håndbok i innredning og styling (2019) fra den svenske interiørprofilen Frida Ramstedt ble en stor suksess, både for amatører og proffer. I denne oppfølgeren tar Ramstedt for seg møbler og møblering. Hvordan innreder du et rom så det verken ser overfylt eller tomt ut, eller at proporsjoner og avstander blir «feil»? Hva slags sofa passer i ulike rom? Hvordan blir barnerommet et sted som fungerer både for lek og søvn? I denne boken får du svar på alt dette og mye mer. Boken går også nøye inn på materialer, form, funksjon og størrelse og andre aspekter som alltid bør vurderes før man investerer i et nytt møbel. (Forlagsomtale)

 

Kunstnernes liv : om livene til de største malerne, billedhuggerne og arkitektene av Giorgio Vasari

forsidebilde - trykk for å vise stor versjon

I «Kunstnernes liv» møter du malere, skulptører og arkitekter fra den italienske renessansen. Maleren Giorgio Vasari beskriver livene og verkene til kunstnere han selv kjente og deres forgjengere. Boken, som kom ut første gang i 1550, revolusjonerte måten vi ser på kunstens historiske utvikling. Nå kommer et stort utvalg av biografier for første gang ut på norsk. Vasari var selv både utøvende kunstner og teoretiker. Han beskriver og vurderer kunstverker fra 1300-tallet og frem til sin egen tid med et skarpt blikk. Han tegner en stadig utvikling fra Cimabue og Giotto til Michelangelo, som spiller helterollen. Teksten svinger seg fra kunstteori til hverdagsliv, og gir innsikt og kunnskap til nye generasjoner. Vasari tar oss med inn i en verden der mektige religiøse og politiske oppdragsgivere gir kunstnerne nye muligheter til å briljere. «Kunstnernes liv» befester at Vasari er vel så relevant i dag som i sin samtid. (Forlagsomtale)

 

Bli klokere på barnet ditt : en praktisk guide til trygge barn med god selvfølelse av Charlotte Mjelde

forsidebilde - trykk for å vise stor versjon

Hvordan kan du bidra til at barnet ditt blir trygt og får god selvfølelse? Dette er boken for deg som vil forstå hvordan barnet ditt er skrudd sammen, og hvordan du kan løse typiske utfordringer i småbarnslivet. Ny kunnskap om barns utvikling gjør at vi må møte barna på en annen måte enn vi selv ble oppdratt. Psykolog Charlotte Mjelde viser deg hvordan du kan kommunisere med barnet ditt på måter som gjør godt og føles godt, for både barnet ditt og deg. Basert på den nyeste forskningen innenfor barnepsykologi, får du tips og råd om hvordan du kan bygge god selvfølelse hos barnet, og være den forelderen du ønsker å være. Boken henvender seg til den som oppdrar eller jobber med barn i alderen 1-6 år. (Forlagsomtale)

 

Lyttekunsten : om hvorfor lytting er avgjørende av Rune Semundseth

forsidebilde - trykk for å vise stor versjon

Burde jeg lytte mer og bedre? Hvorfor – og hvordan? Du som behersker kunsten å lytte har de beste forutsetninger for å havne i gode, oppbyggende relasjoner og skape deg et godt liv. En god lytter lærer mer, kan bearbeide mens andre snakker og blir klokere av sine medmenneskers og kunders perspektiver, behov, følelser og kompetanse. Lyttekunsten lærer deg også hvordan du kan bli satt enda mer pris på ved å være et empatisk menneske. Alle verdsetter vi å bli lyttet ordentlig til, og tillit styrkes når du lytter godt. Det kjennes godt å få sagt det vi har på hjertet uten avbrytelser, og bli sett, forstått og anerkjent. Gode lyttere er ofte kilde til mer glede og opplevd livskvalitet – for seg selv og for andre. Lyttekunsten er for deg som vil være til stede for deg selv og for de rundt deg, vil forstå de viktige effektene av lytting, raskt vil lære knagger og metoder som skaper bedre og mer effektiv lytting, vil – enten som leder eller medarbeider – bidra til et arbeidsmiljø med større plass til hverandre, vil være en del av løsningen og bidra til endring hvor flere blir lyttet til. (Forlagsomtale)

 

Kart over ensomheten : om vår ustoppelige trang til fellesskap og hva som driver oss fra hverandre av Hilde Østby

forsidebilde - trykk for å vise stor versjon

Ensomhet er et samfunnsproblem som brer om seg. Forskere snakker om en ensomhetspandemi. Men hva er ensomhet, egentlig, og stemmer det at vi er ensommere enn før? Idet verden stengte ned i 2020, satte forfatter Hilde Østby seg ned for å skrive en bok om ensomhet. Arbeidet skulle ta henne i overraskende retninger, men én ting visste hun: Ensomhet er farligere enn å røyke 15 sigaretter om dagen, det er det verste stresset du kan utsette kroppen for, og det øker sjansen din for tidlig død med 26 prosent. Det er med andre ord ikke et abstrakt begrep eller en vag følelse, det er ren smerte. Men finnes det bare én ensomhet, eller mange? Kart over ensomheten er en bok som undersøker menneskelig kommunikasjons minstedeler: Den går gjennom forskning på blikk, latter, forståelse, utstøtelse versus fellesskap, tillit, berøring. Ved hjelp av forfatterens egen fortelling, relasjonen hennes til datteren hennes og åtte nattafortellinger av Tove Janson er dette blitt en personlig, men likevel allmenngyldig og relevant bok om fordømmelse og om å skyves ut av fellesskapet. Det er blitt en fortelling om rasisme og diskriminering, forakt og skamming, redsel og tilknytning. Det er en bok om vold og voldtekt, sorg og PTSD, og om det å ikke bli berørt og holdt, ikke sett i øynene og forstått. Ensomheten er noe vi må bekjempe i felleskap, til felleskapets beste. (Forlagsomtale)

 

Min vei ut av sosial angst av Jonas Sharma-Bakkevig

forsidebilde - trykk for å vise stor versjon

Ventetiden for å få komme til psykolog er ofte lang, og det kan føles frustrerende å måtte vente når man endelig har tatt mot til seg og bedt om hjelp. Tenk om kunnskapen og erfaringen psykologen sitter på kunne nå deg, uansett hvor du bor eller når du trenger hjelp, slik at du på egen hånd kunne begynne å finne ut av ting, med forskningsbaserte metoder? I Min vei ut av sosial angst deler psykologspesialist Jonas Sharma-Bakkevig av sin kliniske erfaring, og gir deg et ferdig behandlingsopplegg som du kan følge. Her finner du konkrete råd og forslag til øvelser og aktiviteter som du kan prøve ut, og spørsmål til refleksjon. Kanskje kan hans metode også bli din vei ut av sosial angst? (Forlagsomtale)

 

Ut av hjernetåken : få tilbake energien, konsentrasjonen, hukommelsen og humøret av Sofie og Erik Hexeberg

forsidebilde - trykk for å vise stor versjon

Synes du det er vanskelig å holde konsentrasjonen oppe? Føler du at hodet er fylt av bomull? Gruer du deg til neste arbeidsdag, til eksamen eller til en sosial sammenkomst fordi du kjenner deg omtåket? Ut av hjernetåken viser hvordan du blir deg selv igjen! Hjernetåke kan forekomme ved en rekke ulike tilstander, for eksempel matproteinintoleranse, høyt sukkerinntak og insulinresistens, og som bivirkning av ulike sykdommer. I boka får du kunnskap om hva hjernetåke er, virksomme verktøy for å bli kvitt den, samt lærerike pasienthistorier, lettlagde kom i gang-oppskrifter og konkrete hverdagsråd. Du kan i tillegg følge din egen bedring i detalj fra uke til uke gjennom å fylle ut enkle skjemaer. Sofie og Erik Hexeberg er leger og kostholdsspesialister med lang erfaring i å bruke mat som medisin. Mange av pasientene deres får tilbake både energien, hukommelsen og konsentrasjonen ved å unngå matvarer de ikke tåler. (Forlagsomtale)

 

Pust : den nye vitenskapen om en glemt kunst av James Nestor

forsidebilde - trykk for å vise stor versjon

Det er ikke noe som er viktigere for helsen vår, og hvordan vi har det, enn pusten vår. Vi trekker pusten inn, og slipper den ut igjen, og dette gjentar vi hele 25 000 ganger i løpet av en dag. Men visste du at vi mennesker har mistet den viktige evnen til å puste riktig? Dette har alvorlige konsekvenser, og det er bare noe av det du kan lese om i boken Pust: Ny og fascinerende kunnskap – og enkle teknikker. Vitenskapsjournalist James Nestor har reist verden rundt for å finne ut av som gikk galt med pusten vår, og hvordan vi kan finne en løsning på det. Den spennende oppdagelsesferden får du være med på i Pust: Ny og fascinerende kunnskap – og enkle teknikker. Svarene på hvorfor vi i dag puster som vi gjør, skulle James Nestor komme til å finne helt andre steder enn man skulle tro. Ved å fordype seg i medisinsk forskning som er gjort gjennom tusenvis av år, i tillegg til nyere banebrytende studier av lungene våre, og kunnskap fra psykologi-, biokjemi-, og fysiologifeltet, snur boken opp ned på den tradisjonelle forståelsen vi har av pusten vår, på alt det vi trodde vi visste om den. Moderne forskning viser at selv små justeringer i måten vi puster inn og ut på, kan forbedre fysisk prestasjon, forynge indre organer, stoppe snorking, og forhindre astma og autoimmune sykdommer. (Forlagsomtale)

 

Onde netters drømmer : november 1942 og annen verdenskrigs vendepunkt i 360 korte kapitler av Peter Englund

forsidebilde - trykk for å vise stor versjon

I november 2022 er det 80 år siden vendepunktet i andre verdenskrig. I begynnelsen av november 1942 så det ut som av aksemaktene fremdeles kunne vinne, men ved slutten av måneden innså alle at det bare var spørsmål om tid før de ville tape. Kun en måned, men kanskje den viktigste måneden i hele det 20. århundret, mens alt fremdeles var i balanse. I Onde netters drømmer vises denne epokegjørende måneden utelukkende gjennom parallelle og kryssende biografier til 40 personer, bygget opp gjennom korte kapitler om hva disse menneskene så og gjorde på de forskjellige dagene. Det er vidt forskjellige mennesker som befolker boken, og ikke bare soldater. En av målsettingene med Onde netters drømmer er å skrive historie basert på hva mennesker visste der og da, og ikke la perspektivet bli farget av hva vi nå vet hva skjedde: man får en dypere forståelse av menneskenes atferd ved å gjenskape den usikkerheten som de levde i, en usikkerhet som ofte forsvinner i ordinær historiografi hvor katastrofe forvandles til forenklet og av og til harmløs fortelling. Det er på ingen måte mangel på bøker om andre verdenskrig. Og det finnes mange gode. Men «Onde netters drømmer» er annerledes. Her fremstilles krigen slik den ble opplevd med alle sine kontraster og forvirrende usikkerhet av enkeltmennesket. (Forlagsomtale)

 

8 rules of love : how to find it, keep it, and let it go av Jay Shetty

8 Rules of Love

Ingen setter seg ned med oss og lærer oss hvordan vi skal elske, så vi blir ofte kastet inn i forhold uten andre referansepunkter enn romantiske filmer og popkultur. Frem til nå. I stedet for å presentere kjærlighet som et eterisk konsept eller en samling av klisjeer, legger Jay Shetty frem spesifikke steg du kan ta. Han deler innsyn på hvordan dere kan vinne og tape sammen, hvordan kjærlighet kan defineres og hvordan det å slå opp ikke trenger å knuse deg. Boken er inspirert av vedisk visdom og moderne vitenskap, og omhandler hele syklusen av et forhold. Fra første stevnemøte, til å flytte inn sammen, til å slå opp og starte på nytt. Og han viser hvordan man kan unngå å falle for falske løfter og utilfredsstillende partnere. Hans åtte regler kan hjelpe deg med å elske deg selv, partneren din og verden. Engelsk tekst. (Forlagsomtale)

 

Midt i alt som er : en fortelling om kjærlighet, sorg og eksistensiell beredskap av Sunniva Gylver

forsidebilde - trykk for å vise stor versjon

Som prest har Sunniva Gylver møtt mennesker i alle livsfaser: fra bryllupets gleder til bisettelsens sorg. Da hennes ektemann gjennom mer enn 30 år døde av kreft, ble hun selv en av de sørgende. Hun fant styrke i troen, egne livserfaringer, og i de mange samtalene hun har hatt om de store spørsmålene i livet. Dette har gitt henne et solid fundament som hun kaller sin eksistensielle beredskap. I denne boka deler hun erfaringene fra et rikt liv og et stort tap. Hun bidrar med verktøy og råd til å leve med sorgen. Også på de tyngste dagene opplever man glimt av lys, sol og kjærlighet. Slik blir dette like mye en bok om livet, og hvordan vi kan glede oss over det, midt i alt som er. (Forlagsomtale)

 

 

 

Åpningstider hovedbiblioteket

Biblioteket er betjent:
Mandag – torsdag: 10:00 – 19:00
Fredag: 10:00 – 16:00
Lørdag: 10:00 – 14:00

Selvbetjent:
Mandag-søndag: 09:00 – 22:00

For adgang til selvbetjent bibliotek må du først signere kontrakt.

Åpningstider Forsand

Biblioteket er betjent:
Tirsdag: 09:00 – 14:00
Torsdag: 09:00 – 14:00

Selvbetjent:
Mandag-fredag: 08:00 – 22:00
Lørdag-søndag: 09:00 – 17:00

For adgang til selvbetjent bibliotek må du først signere kontrakt.

Åpningstider Høle

Biblioteket er betjent:
Mandag 17:00-19:00
Onsdag 11:00-14:00
Torsdag 17:00-19:00

Selvbetjent:
Mandag-tirsdag: 13:00-22:00
Onsdag: 09:00-22:00
Torsdag-fredag: 13:00-22:00
Lørdag-søndag 10:00-16:00

For adgang til selvbetjent bibliotek må du først signere kontrakt.

Åpningstider Riska

Biblioteket er betjent:
Tirsdag 10 – 19
Onsdag 10 – 14
Torsdag 10 – 19
Fredag 10 – 14

Selvbetjent:
Mandag-søndag: 07:00 – 22:00

For adgang til selvbetjent bibliotek må du først signere kontrakt.

Særskilte åpningstider 2023

Endringer fra vanlige åpningstider

Hovedbiblioteket
    • 24. februar – Hovedbiblioteket betjent, 13-16.
    • 3. april – 4. april – Hovedbiblioteket betjent, 10-16
    • 5. april – 10. april – Kun selvbetjent
    • 1. mai – Kun selvbetjent
    • 17. mai – Kun selvbetjent
    • 18. mai – Kun selvbetjent
    • 27. mai – Kun selvbetjent
    • 29. mai – Kun selvbetjent
    • 1. juli – 6. august. Sommeråpningstid. Hovedbiblioteket betjent mandag 12-19, tirsdag-fredag 10-16, lørdag 10-14. 
    • 23. desember – Hovedbiblioteket betjent, 10-14
    • 24. – 26. desember – Kun selvbetjent
    • 27. – 28. desember – Hovedbiblioteket betjent, 10-16
    Forsand
    • 3. april – 10. april – Kun selvbetjent
    • 1. mai – Kun selvbetjent
    • 17. mai – Kun selvbetjent
    • 18. mai – Kun selvbetjent
    • 27. mai – Kun selvbetjent
    • 29. mai – Kun selvbetjent
    • 28. juni – 20. august. Betjent tirsdag 20.6 og 27.6 9-14; onsdag 5.7 og 12.7 10-12; tirsdag 25.7, 1.8 og 15.8 9-14. Ellers selvbetjent som vanlig. 
    • 22. – 31. desember – Kun selvbetjent
    Høle
    • 3. april – 10. april – Kun selvbetjent
    • 1. mai – Kun selvbetjent
    • 17. mai – Kun selvbetjent
    • 18. mai – Kun selvbetjent
    • 27. mai – Kun selvbetjent
    • 29. mai – Kun selvbetjent
    • 3. juli – 23. juli. Betjent 5. juli og 12. juli 13-15. Selvbetjent som vanlig.
    • 24. juli – 6. august. Vanlige åpningstider
    • 7. august – 13 august. Kun selvbetjent 
    • 23. – 31. desember – Kun selvbetjent
    Riska
    • 27. februar – 3. mars. Betjent tirsdag og torsdag 10-16.
    • 4. april – Betjent, 10-16. 
    • 5. april – 10. april – Kun selvbetjent
    • 1. mai – Kun Selvbetjent
    • 17. mai – Kun selvbetjent
    • 18. mai – Kun selvbetjent
    • 27. mai – Kun selvbetjent
    • 29. mai – Kun selvbetjent
    • 22. juni – 16. juli. Sommeråpningstider. Riska betjent tirsdag og torsdag 10-16, onsdag og fredag 10-14. Selvbetjent som vanlig.
    • 17. juli – 23. juli. Kun selvbetjent.
    • 24. juli – 15. august. Sommeråpningstider. Riska betjent tirsdag og torsdag 10-16, onsdag og fredag 10-14. Selvbetjent som vanlig.
    • 9. – 13. oktober. Høstferieavvikling. Kommer senere.
    • 23. – 31. desember – Kun selvbetjent
    •  
    •  
    •  
    •