Nye faktabøker i februar

Mat, vin, lyrikk, personlighetsutvikling, kunst og hage. Dette er noe av det du kan lese og lære om i faktabøkene som var nye i februar.

 

Bruno Krauskopf : et fargerikt kunstnerliv av Svein Westlye

forsidebilde

Maleren Bruno Krauskopf forlot Tyskland da Hitler kom til makten og slo seg ned på Ogna på Jæren. Etter krigen ble han utvist fra Norge og emigrerte til USA med kun noen bilder i bagasjen før han igjen vendte hjem til Tyskland hvor han døde. Krauskopf hentet mye inspirasjon fra sine omgivelser, både Ogna, Sandnes og Stavanger, men også fra New York.

 

Spiselig hage : alle kan dyrke sin egen mat av Dennis Asbjørnsen

forsidebilde

I hagen til Dennis Asbjørnsen er nesten alt spiselig, og i denne boken viser han hvordan man selv kan dyrke grønnsaker enkelt og billig. Boken starter med ti vekster som er enkle å dyrke, som salat, hvitløk, tomater, sukkererter og jordbær. Videre gis det råd og tips om kjøkkenhage, drivhus, balkongkasser eller urter på kjøkkenbenken, samt en kalender som vises når de ulike plantene bør sås. I tillegg gir han informasjon om hønsehold i hagen. (Omtalen er utarbeidet av Biblioteksentralen)

 

Snekring til hus og hage : enkle prosjekter og smarte løsninger av Anna og Anders Jeppsson

forsidebilde

Gjør-det-selv-prosjekter til hus, hytte og hage. Denne boken gir enkle og detaljerte trinn for trinn – beskrivelser av hvordan man går frem når man vil snekre forskjellige ting til bruk ute og inne. Boken er gjennomillustrert og kommer med materialoversikter til alle prosjektene. Boken egner seg både for nybegynnere og øvete. (Omtalen er utarbeidet av Biblioteksentralen)

 

Et meir ute : 100 nye oppskrifter og tips til god turmat av Sigrid Henjum

forsidebilde

Turmatboka inneheld alt du treng for å verta den nye favorittkokken på turen. Den gir tips om alt frå enkle rettar som er raske å laga, til tre-rettars menyar og handleliste for vekeslange turar. Boka er delt opp slik at du finn mat du kan laga klart heime og eta ute, eller du kan bla deg fram til dei rettane du kan laga frå botn ute. Her finn du 80 oppskrifter på både middagar, snacks og desserter. Undervegs får du vite alt frå kor langt du kjem på energien du får i deg, korleis du kan planleggja og pakka turmaten, og kva slags utstyr du bør ha med. (Omtalen er utarbeidet av Biblioteksentralen)

 

Fri fra kreft : jeg overlevde uhelbredelig kreft : et nytt syn på kreftens årsaker av Terje Toftenes

forsidebilde

I 2016 ble Terje Toftenes diagnostiert med lymfekreft. Han hadde i lengre tid vært plaget med psoriasis og eksem, og opplevede at det var en sammenheng mellom de gamle plagene og kreftdiagnosen. Men i stedet for å gjennomgå det nasjonale standardiserte behandlingsløpet, tok han kontakt med en ernæringsmedisiner. Resultatet ble kosthold- og livsstilsendring for å ta opp kampen mot sykdommen. I denne boken beretter Terje Toftenes om sine erfaringer, og han snakker om hvordan forskning på mikromiljø rundt cellenes energiproduksjon har ledet til nye syn på hvordan kreftsykdom oppstår. (Omtalen er utarbeidet av Biblioteksentralen)

 

Ingenting er umulig : om utfordringer, mestring, viljestyrke og fellesskap av Dag Otto Lauritzen, skrevet i samarbeid med Bjørn Atle Eide

forsidebilde

Idrettsmann og TV-personlighet Dag Otto Lauritzen, kjent som obersten i Kompani Lauritzen, forteller i denne boken om hvordan man får gang på viljestyrken. Med utgangspunkt i egen bakgrunn fra idrett og Forsvaret, og etter å ha observert deltakerne i Kompani Lauritzen gjennom tre sesonger, gir han leserne råd om hvordan de kan finne sine indre krefter og grunnlag for egen utvikling. Leseren får også innblikk i hvordan hverdagen i Kompani Lauritzen fortoner seg når en rekke deltakere deler sine erfaringer. (Omtalen er utarbeidet av Biblioteksentralen)

 

En kort introduksjon til Det osmanske riket av Jan-Erik Smilden

forsidebilde

Den tyrkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan tar i bruk kraftige midler for å synliggjøre sitt lands posisjon i regionen og på verdenskartet. Nyosmanisme er et begrep som trekkes frem for å beskrive denne fremferden. Om begrepet er dekkende er oppe til debatt, men det viser til Det osmanske riket som ble grunnlagt rundt år 1300, og som brøt sammen da Mehmed VI, den siste sultanen, ble styrtet i 1922. I sine velmaktsdager, rundt 1600, strakk Det osmanske imperiet seg fra Balkan i Sørøst-Europa, gjennom store deler av Midtøsten og Nord-Afrika. Denne boken gir en oversiktlig gjennomgang av Det Osmanske rikets historie, og hva det har betydd for dagens forhold i Midtøsten og Europa. Med over 45 års erfaring som utenriksreporter for Dagbladet har Jan-Erik Smilden inngående kjennskap til politiske, kulturelle og samfunnsmessige forhold i Midtøsten. Detter er 10. bind i serien En kort introduksjon. (Omtalen er utarbeidet av Biblioteksentralen)

 

Den jødiske familien Glass : historien og hemmelighetene av Hadley Freeman

forsidebilde

Hvem var egentlig Sara Glass og brødrene hennes? Når journalist Hadley Freeman finner en skoeske med papirer og hemmeligheter blant farmoren Saras etterlatte eiendeler i USA, blir det starten på omtrent to tiår med leting etter bitene i mosaikken som utgjør en familiehistorie. Denne boken er Hadleys beretning om de jødiske søsknene Glahs som emigrerte fra en by øst i Østerrike-Ungarn til Frankrike. Og hvordan Sala, senere Sara, Jehuda Henoch, som ble Jules Henry, Jacob som tok navnet Jacques og Sender, senere Alex, hver på sin måte gjorde det som måtte til for å overleve i en verden som i økende grad forsøkte å bli kvitt dem. Gjennom en upublisert biografi, gamle brev og fotografier trer historien om patriotisme, mistanken om kollaborering og vennskap med størrelser som Chagall, Dior og Picasso frem i lyset. Hadley Freeman tar seg tid til å drøfte spørsmål som identitet og hva det vil si og være en minoritet som stadig må tilpasse seg sine omgivelser. (Omtalen er utarbeidet av Biblioteksentralen)

 

Strikk dukkeklær og tilbehør av Siri Tolgensbakk

forsidebilde

Strikk en garderobe til favorittdukken. I «Strikk dukkeklær og tilbehør» presenterer Siri Tolgensbakk strikkeoppskrifter på klær til dukker fra innerst til ytterst. Her er undertøy, kjoler, bukser og jakker, og tilbehør som sokker, votter, luer og tepper. Lær å strikk en strikkedukke til dukkeklærne. Oppskriftene er også tilpasset Baby born-dukker. (Omtalen er utarbeidet av Biblioteksentralen)

 

Mental omstart : gi slipp på gamle mønstre, slutt fred med fortiden og finn ditt ekte jeg av Nicole LePera

forsidebilde

Nicole LePera er klinisk psykolog. Hun opplevde på et tidspunkt at den tradisjonelle psykoterapien bød på begrensninger både for pasientene og sin egen del. Gjennom å forene mental, fysisk og åndelig helse skapte hun derfor en modell som kalles holistisk psykologi. I denne boken gir LePera leseren tilgang på metoder for selvhjelp. Ifølge boken kan disse bidra til at man tar tak i vonde hendelser og traumer fra fortiden, slik at man kan tre ut av gamle spor og mønstre og få slutt på selvdestruktiv atferd. (Omtalen er utarbeidet av Biblioteksentralen)

 

Selgerens hemmelige system : trossystemene som får frem vinnere av Ian Mills, Mark Ridley, Ben Laker og Tim Chapman

forsidebilde

Vi er alle selgere, hver dag, uten å tenke over det. All form for overtalelse er en slags salg. I denne boken bruker forfatteren harde data og kalde fakta for å beskrive temaet. Hva er egentlig en god leder? Hvilke holdninger og adferd er knyttet til det å være en god leder i usikre tider? Med utgangspunkt i intervjuer og analyser av noen av verdens beste ledere, viser han hva som kjennetegner en god leder og hva som driver dem. Omtalen er utarbeidet av BS.

 

Hvem forrådte Anne Frank? av Rosemary Sullivan

forsidebilde

Millioner av mennesker verden over har lest Anne Franks dagbok, og det er skrevet en rekke verker om hennes familie. Allikevel har ingen kunnet konstatere hvem eller hva som gjorde at nazistene oppdaget de åtte menneskene som hadde klart å leve i skjul i over to år. Den pensjonerte FBI-agenten Vincent Pankoke har ledet et Cold case-team som ved hjelp av ny teknologi og nylig oppdagede dokumenter, møysommelig har puslet sammen de siste månedene før arrestasjonen. Rosemary Sullivan skildrer et Amsterdam preget av krig, og hvor ingen visste hvem man kunne stole på. Konklusjonen teamet trekker er sjokkerende. Omtalen er utarbeidet av BS.

 

Christer redder hverdagen : digg mat hele uka av Christer Rødseth

forsidebilde

Christer Rødseth, tidligere kaptein på kokkelandslaget, viser vei til den gode hverdagsmaten. Ifølge Rødseth er det ikke mye som skal til for å løfte måltidet ut av hverdagsrutinen, og gi det en smak av helg. Med utgangspunkt i oppskrifter på 60 retter, basert på lett tilgjengelige råvarer, deler Rødseth hemmeligheter og kokkeknep som kan inspirere til å skape gode måltider selv i en hektisk ukedag. Omtalen er utarbeidet av BS.

 

Nysgjerrig på naturvin av Mats-Eric Nilsson

forsidebilde

Naturvin har fått en fremtredende posisjon i vinverdenen. Flere større og mindre produsenter er med på å øke interessen for denne vintypen. Naturvin fremstilles av økologisk dyrkede druer, det vil si druer som ikke har vært eksponert for pesticider eller tilsetning av kunstgjødsel. I denne boken viser den svenske journalisten Mats-Eric Nilsson vei i det omfattende naturvin-feltet. Han går gjennom den historiske bakgrunnen og intervjuer ildsjeler og entusiaster fra noen av de viktigste naturvinområdene i dag. Boken tar også for seg hvordan forskjellige viner smaker og deler tips og fakta som pris og naturvinbarer i Norge. Omtalen er utarbeidet av BS.

 

Lese lyrikk : innføring i diktanalyse av Per Thomas Andersen

forsidebilde

Hva har Ivar Aasen, Eminem, Dorthe Engelbretsdatter, Dionysos og Atrid S. til felles? Menneskene har til alle tider brukt språk, stemme, rytmikk og musikk til å kommunisere inntrykk, følelser og opplevelser til den helheten som kalles lyrikk. I denne boken viser litteraturprofessor Per Thomas Andersen hvorfor lyrikk er litteraturens mest utbredte sjanger. For noen fortoner den seg nok som utilgjengelig og smal, men faktumet er at denne sjangeren, som strekker seg flerfoldige årtusener bakover i tid, er allestedsnærværende i dagens samfunn. Man eksponeres for lyrikk gjennom analoge og digitale medier så vel som i kirken, på et kjøpesenter, diskotek eller konserter. Per Thomas Andersen gir i boken en oversiktlig inngang til diktanalyse, med ekstra vekt på forbindelsen mellom ord og lyd, fremførelse og det visuelle. Omtalen er utarbeidet av BS.

 

Fridykking for alle

forsidebilde

Fridykking er en spennende måte å bli kjent med livet under vann. Med minimalt med utstyr kan man helt på egen hånd senke seg ned i det blå. For å få en best mulig opplevelse er det likevel flere elementer det er viktig å være klar over. En hovedutfordring er hvordan man klarer seg under vann uten å puste. Denne boken gir leseren veiledning slik at man kan drive med fridykking på en trygg måte. Enten målet er fiske, skjell- og tangsanking eller undervannsafari er rådene i denne boken med på å gjøre dykkingen til en god og sikker aktivitet. Innholdet i boken vil også gjelde som pensum på grunnkurs i fridykking, enten man tar det i regi av en klubb eller hos en dykkerinstruktør tilknyttet Norges Dykkerforbund. Omtalen er utarbeidet av BS.

Åpningstider hovedbiblioteket

Biblioteket er betjent:
Mandag – torsdag: 10:00 – 19:00
Fredag: 10:00 – 16:00
Lørdag: 10:00 – 14:00

Selvbetjent:
Mandag-søndag: 09:00 – 22:00

For adgang til selvbetjent bibliotek må du først signere kontrakt.

Åpningstider Forsand

Biblioteket er betjent:
Tirsdag: 09:00 – 14:00
Torsdag: 09:00 – 14:00

Selvbetjent:
Mandag-fredag: 08:00 – 22:00
Lørdag-søndag: 09:00 – 17:00

For adgang til selvbetjent bibliotek må du først signere kontrakt.

Åpningstider Høle

Biblioteket er betjent:
Mandag 17:00-19:00
Onsdag 11:00-14:00
Torsdag 17:00-19:00

Selvbetjent:
Mandag-tirsdag: 13:00-22:00
Onsdag: 09:00-22:00
Torsdag-fredag: 13:00-22:00
Lørdag-søndag 10:00-16:00

For adgang til selvbetjent bibliotek må du først signere kontrakt.

Åpningstider Riska

Biblioteket er betjent:
Tirsdag 10 – 19
Onsdag 10 – 14
Torsdag 10 – 19
Fredag 10 – 14

Selvbetjent:
Mandag-søndag: 07:00 – 22:00

For adgang til selvbetjent bibliotek må du først signere kontrakt.

Særskilte åpningstider 2023

Endringer fra vanlige åpningstider

Hovedbiblioteket
    • 24. februar – Hovedbiblioteket betjent, 13-16.
    • 3. april – 4. april – Hovedbiblioteket betjent, 10-16
    • 5. april – 10. april – Kun selvbetjent
    • 1. mai – Kun selvbetjent
    • 17. mai – Kun selvbetjent
    • 18. mai – Kun selvbetjent
    • 27. mai – Kun selvbetjent
    • 29. mai – Kun selvbetjent
    • 1. juli – 6. august. Sommeråpningstid. Hovedbiblioteket betjent mandag 12-19, tirsdag-fredag 10-16, lørdag 10-14. 
    • 23. desember – Hovedbiblioteket betjent, 10-14
    • 24. – 26. desember – Kun selvbetjent
    • 27. – 28. desember – Hovedbiblioteket betjent, 10-16
    Forsand
    • 3. april – 10. april – Kun selvbetjent
    • 1. mai – Kun selvbetjent
    • 17. mai – Kun selvbetjent
    • 18. mai – Kun selvbetjent
    • 27. mai – Kun selvbetjent
    • 29. mai – Kun selvbetjent
    • 28. juni – 20. august. Betjent tirsdag 20.6 og 27.6 9-14; onsdag 5.7 og 12.7 10-12; tirsdag 25.7, 1.8 og 15.8 9-14. Ellers selvbetjent som vanlig. 
    • 22. – 31. desember – Kun selvbetjent
    Høle
    • 3. april – 10. april – Kun selvbetjent
    • 1. mai – Kun selvbetjent
    • 17. mai – Kun selvbetjent
    • 18. mai – Kun selvbetjent
    • 27. mai – Kun selvbetjent
    • 29. mai – Kun selvbetjent
    • 3. juli – 23. juli. Betjent 5. juli og 12. juli 13-15. Selvbetjent som vanlig.
    • 24. juli – 6. august. Vanlige åpningstider
    • 7. august – 13 august. Kun selvbetjent 
    • 23. – 31. desember – Kun selvbetjent
    Riska
    • 27. februar – 3. mars. Betjent tirsdag og torsdag 10-16.
    • 4. april – Betjent, 10-16. 
    • 5. april – 10. april – Kun selvbetjent
    • 1. mai – Kun Selvbetjent
    • 17. mai – Kun selvbetjent
    • 18. mai – Kun selvbetjent
    • 27. mai – Kun selvbetjent
    • 29. mai – Kun selvbetjent
    • 22. juni – 16. juli. Sommeråpningstider. Riska betjent tirsdag og torsdag 10-16, onsdag og fredag 10-14. Selvbetjent som vanlig.
    • 17. juli – 23. juli. Kun selvbetjent.
    • 24. juli – 15. august. Sommeråpningstider. Riska betjent tirsdag og torsdag 10-16, onsdag og fredag 10-14. Selvbetjent som vanlig.
    • 9. – 13. oktober. Høstferieavvikling. Kommer senere.
    • 23. – 31. desember – Kun selvbetjent
    •  
    •  
    •  
    •