Nye faktabøker i desember

Desember er ikke måneden med flest nye bøker, men her er noen av de som kom på hylla før jul. Vi pleier ikke å ta med bøker med lange ventelister på nyhetslistene, men det kan jo nevnes at vi fikk bøkene om Gjert Ingebrigtsen og Siv Jensen i desember.

 

Smakfulle middager : grønt og saftig av Kjartan Skjelde

forsidebilde

Rogalandskokken Kjartan Skjelde gir i denne kokeboken råd og tips om hvordan man går frem for å lage friske, grønne og mettende måltider. Boken inneholder mer enn 70 oppskrifter på alt fra pizza og taco til grilltilberedte retter, alt sammen grønnsaksbasert. Ved å legge mer vekt på grønnsaker i måltidene kan kroppen få det bedre, og det er bra for miljøet. Omtalen er utarbeidet av BS.

 

Star wars : knitting the galaxy : the official Star wars knitting pattern book av Tanis Gray

forsidebilde

Denne strikkeboka har 28 ulike strikkeprosjekter fra Star Wars-universet, inspirert av Rey, Darth Vader, Luke Skywalker, og en rekke andre fartøy, droider og romvesener fra en galakse langt, langt unna. Her finnes mønstre for leker, pynt og klær til barn og voksne. Noen av klærne er kjente kostymedeler, som Luke Skywalkers vest fra ワEpisode IV A New Hopeン eller Reys vest og armbeskyttere fra ワEpisode VIII The Last Jediン. Boka har oppskrifter med flere forskjellige strikketeknikker i ulike vanskelighetsgrader, slik at man kan øve seg med de forskjellige mønstrene. Omtalen er utarbeidet av BS.

 

Mellom to jobber av Hege Winnem

forsidebilde

Møtet med arbeidsmarkedet er for mange overveldende, og kravene som stilles i jobbannonsene kan fort gå på selvtilliten løs. En sterk yrkesidentitet kan være en måte å ruste seg mot utfordringene. I denne boken har karriereveileder Hege Winnem samlet en rekke råd om hvordan jobbidentiteten kan styrkes. Med utgangspunkt i historier fra tidligere veiledningssituasjoner viser Winnem at dette er noe mange strever med, men at målet om å finne en meningsfull jobb ikke er uoppnåelig, selv for dem som har hull i CVen eller har stått utenfor jobbmarkedet over en lengre periode. Omtalen er utarbeidet av BS.

 

Tandooristan : fortellinger fra et overopphetet land av Torunn Arntsen Sajjad

forsidebilde

Det er nå over femti år siden de første pakistanerne kom til Norge som arbeidsinnvandrere. Men selv om det har gått mange år, og selv om norsk-pakistanere er bredt representert i politikk, kultur- og næringslivet, vet de fleste nordmenn lite om Pakistan. I denne boken forteller Torunn Arntsen Sajjad, en av Norges fremste eksperter på landet, om Pakistans historie, kultur og samfunn. Boken er også et portrett av menneskene med alle dagliglivets gleder, sorger, verdier og håp. Sajjad forteller også om hvordan migrasjonen til Norge så ut fra et pakistansk perspektiv. Omtalen er utarbeidet av BS.

 

En kort historie om likhet av Thomas Piketty

forsidebilde

Thomas Piketty fikk nærmest stjernestatus da han presenterte sitt hovedverk Kapitalen i det 21. århundre. Flere utgivelser fulgte. Felles for disse er studiet av ulikhetens historie. Bøkene baserer seg på et omfattende forskningsmateriale. Forskningens omfang fikk selv garvede lesere til å spørre Piketty om han kunne komme opp med en kortere fremstilling av temaet. Denne boken er med andre ord forsøk på å presenteres økonomens forskningsfunn på en mer tilgjengelig måte. Men dette er mer enn bare en enkel presentasjon. Her fremlegges et nytt perspektiv på likhetens verdenshistorie. Piketty peker på forskningen sin, hvor historien viser at samfunnets utvikling mot likhet er tuftet på en kamp som strekker seg langt bakover i tid, og som også vil fortsette inn i fremtiden, om man ikke får en slutt på interessekonflikter og klarer å stake ut en ny kurs. Håpet er at dette vil opplyse folk, og bidra til å endre maktforholdene i samfunnet. Omtalen er utarbeidet av BS.

 

Store feil : verdens beste investorer og deres verste investeringer av Michael Batnick

forsidebilde

Hvordan lykkes man som investor? Man lærer av andre investorers feil. I denne boken går forfatter Michael Batnick kjente investorer i sømmene, og han viser hvordan de brukte sin til tider dyrekjøpte lærdom til å lage bedre inviteringsstrategier. Å foreta riktige investeringer kan være svært vanskelig, noe bokens mange eksempler viser. Og det er viktig å ta inn over seg at investeringsspillet byr på tap og feiltrinn enten man går inn med små eller store beløp. Batnick viser hvordan det er gjennom de praktiske erfaringene at man utvikler kunnskap og ferdigheter som er viktige hvis man få til vellykkede investeringer. Omtalen er utarbeidet av BS.

 

Livets skole : å forstå følelser av The school of life

forsidebilde

I denne boken forsøker den sveitsisk-britiske filosofen Alain de Botton (f. 1969) å vise hvordan det å forstå sine egne følelser kan være en nøkkel til å komme over skyld og skam og å løse utfordringer i arbeids- og kjærlighetslivet. De Botten mener at virkelig følelsesmessig modenhet er mulig å oppnå hvis man gir slipp på myten om det perfekte liv. Med bakgrunn i forskning på emosjonell intelligens belyser boken temaer som selvinnsikt, parforhold, bedring av jobbhverdagen, mestring av nederlagsfølelser og motstandsdyktighet. Omtalen er utarbeidet av BS.

 

Fattig student på egne bein : håndbok for studenter og andre nybegynnere i voksenlivet av Karen Elene Thorsen

forsidebilde

Veileder til en studietilværelse med lave skuldre. Steget ut i en hverdag som nybakt student kan for mange være stort. Ikke bare flytter man fra vante omgivelser, men man flytter inn i et ukjent liv hvor alt er opp til en selv. Så enten man skal dele husvære med flere i et kollektiv eller man flytter på hybel, vil behovet for kunnskap om blant annet økonomi, arbeidsvaner, matlaging og etablering av et nettverk være til stede. Karen Elene Thorsen aka «Fattig student» har selv erfart det å være fersk student. Med bakgrunn i egne og andres nybegynnerfeil, gir hun en rekke råd og tips for å styre unna de dypeste fallgruvene. I denne boken kan man finne svar på alt fra økonomispørsmål, hva slags forsikringer som er lure å ha, sunne og økonomiske matvaner til god studieteknikk og gjenbruk og vedlikehold. Omtalen er utarbeidet av BS.

 

Medaljens innside : finn din indre balanse og skaperkraft av Trude Dybendahl

forsidebilde

Tidligere verdensmester på ski, Trude Dybendahl, forteller at da hun bestemte seg for å bli verdensmester, kom hun inn i en slags tilstand eller flow. Hun mener at alle kan bruke sine indre krefter for å oppnå det man ønsker, og deler personlige erfaringer og magiske opplevelser fra opp- og nedturer i toppidrett og hverdagsliv. Tanker kan endres, bekymringer og uro kan byttes ut med indre ro, og livet kan endres ved å programmere tankene på ny. Boken passer for de som er nysgjerrige på hvordan man selv kan påvirke rollen man er i enten det er innen idretten, på jobben, som foreldre eller partner. Omtalen er utarbeidet av BS.

 

Gi blanke i å skjerpe deg av Lene Sofie Arnesen

forsidebilde

Hvordan går fra å være sin verste kritiker til å bli venn med seg selv? I denne boken presenterer gestaltterapeut Lene Sofie Arnesen et verktøy hun har utviklet som kalles «Burde-Berta». Gjennom historiene til ti kvinner og en mann vil man få innsikt i metoder slik at man kan bli bevisst sine dårlige tanker og mønstre, å mestre stress på jobben og i hverdagen. Omtalen er utarbeidet av BS.

 

Storyball : den røde tråden fra lilleputt til Champions League : appendiks: The set-up way, eller: Gjennombrudd på 1-2-3 av Arne Møller

forsidebilde

Tidligere landslagsspiller, trener og sportssjef Arne Møller lanserer en ny tilnærming for å fremme fotballferdigheter. I denne boken vil han ha med både foreldre, trenere, supportere, sponsorer og ledere på å skape den gode fotballen. Omtalen er utarbeidet av BS.

 

 

 

 

Åpningstider hovedbiblioteket

Biblioteket er betjent:
Mandag – torsdag: 10:00 – 19:00
Fredag: 10:00 – 16:00
Lørdag: 10:00 – 14:00

Selvbetjent:
Mandag-søndag: 09:00 – 22:00

For adgang til selvbetjent bibliotek må du først signere kontrakt.

Åpningstider Forsand

Biblioteket er betjent:
Tirsdag: 09:00 – 14:00
Torsdag: 09:00 – 14:00

Selvbetjent:
Mandag-fredag: 08:00 – 22:00
Lørdag-søndag: 09:00 – 17:00

For adgang til selvbetjent bibliotek må du først signere kontrakt.

Åpningstider Høle

Biblioteket er betjent:
Mandag 17:00-19:00
Onsdag 11:00-14:00
Torsdag 17:00-19:00

Selvbetjent:
Mandag-tirsdag: 13:00-22:00
Onsdag: 09:00-22:00
Torsdag-fredag: 13:00-22:00
Lørdag-søndag 10:00-16:00

For adgang til selvbetjent bibliotek må du først signere kontrakt.

Åpningstider Riska

Biblioteket er betjent:
Tirsdag 10 – 19
Onsdag 10 – 14
Torsdag 10 – 19
Fredag 10 – 14

Selvbetjent:
Mandag-søndag: 07:00 – 22:00

For adgang til selvbetjent bibliotek må du først signere kontrakt.

Særskilte åpningstider 2023

Endringer fra vanlige åpningstider

Hovedbiblioteket
    • 24. februar – Hovedbiblioteket betjent, 13-16.
    • 3. april – 4. april – Hovedbiblioteket betjent, 10-16
    • 5. april – 10. april – Kun selvbetjent
    • 1. mai – Kun selvbetjent
    • 17. mai – Kun selvbetjent
    • 18. mai – Kun selvbetjent
    • 27. mai – Kun selvbetjent
    • 29. mai – Kun selvbetjent
    • 1. juli – 6. august. Sommeråpningstid. Hovedbiblioteket betjent mandag 12-19, tirsdag-fredag 10-16, lørdag 10-14. 
    • 23. desember – Hovedbiblioteket betjent, 10-14
    • 24. – 26. desember – Kun selvbetjent
    • 27. – 28. desember – Hovedbiblioteket betjent, 10-16
    Forsand
    • 3. april – 10. april – Kun selvbetjent
    • 1. mai – Kun selvbetjent
    • 17. mai – Kun selvbetjent
    • 18. mai – Kun selvbetjent
    • 27. mai – Kun selvbetjent
    • 29. mai – Kun selvbetjent
    • 28. juni – 20. august. Betjent tirsdag 20.6 og 27.6 9-14; onsdag 5.7 og 12.7 10-12; tirsdag 25.7, 1.8 og 15.8 9-14. Ellers selvbetjent som vanlig. 
    • 22. – 31. desember – Kun selvbetjent
    Høle
    • 3. april – 10. april – Kun selvbetjent
    • 1. mai – Kun selvbetjent
    • 17. mai – Kun selvbetjent
    • 18. mai – Kun selvbetjent
    • 27. mai – Kun selvbetjent
    • 29. mai – Kun selvbetjent
    • 3. juli – 23. juli. Betjent 5. juli og 12. juli 13-15. Selvbetjent som vanlig.
    • 24. juli – 6. august. Vanlige åpningstider
    • 7. august – 13 august. Kun selvbetjent 
    • 23. – 31. desember – Kun selvbetjent
    Riska
    • 27. februar – 3. mars. Betjent tirsdag og torsdag 10-16.
    • 4. april – Betjent, 10-16. 
    • 5. april – 10. april – Kun selvbetjent
    • 1. mai – Kun Selvbetjent
    • 17. mai – Kun selvbetjent
    • 18. mai – Kun selvbetjent
    • 27. mai – Kun selvbetjent
    • 29. mai – Kun selvbetjent
    • 22. juni – 16. juli. Sommeråpningstider. Riska betjent tirsdag og torsdag 10-16, onsdag og fredag 10-14. Selvbetjent som vanlig.
    • 17. juli – 23. juli. Kun selvbetjent.
    • 24. juli – 15. august. Sommeråpningstider. Riska betjent tirsdag og torsdag 10-16, onsdag og fredag 10-14. Selvbetjent som vanlig.
    • 9. – 13. oktober. Høstferieavvikling. Kommer senere.
    • 23. – 31. desember – Kun selvbetjent
    •  
    •  
    •  
    •