Nye faktabøker i april

Vi har fått en del tur- og feriebøker denne måneden. Ellers kan vi tilby bøker om blant annet Alexander Kielland-ulykken, Cuba, politietterforskning i Stavanger, Cecilie Løveid og økologisk kjøkkenhage. Denne listen er et utvalg, og dere finner flere nye faktabøker utstilt på nyhetshyllene i faktaavdelingen.

 

Kulturkrig : det nye ytre høyre og normaliseringen av det ekstreme av Carline Tromp

forsidebilde

Journalist Carline Tromp nøster opp i det uoversiktlige landskapet av ideer og nettverk som utgjør det nye ytre høyre. Tromp viser hvordan organisasjoner og enkeltpersoner, godt hjulpet av ny teknologi, jobber iherdig for å skape aksept rundt ekstreme meninger. Boken diskuterer blant annet fenomener som rasistiske frosker og politisk (u)korrekthet, hvordan nettrollene og tastaturkrigerne jobber, og hvordan hatefulle ytringer også kan gå over til hatefulle handlinger. Omtalen er utarbeidet av BS.

 

Krigsdagboka : krigen sett med barneøyne av Ronald Grini

forsidebilde

Hvordan fortoner krigen seg for et barn? Og hvordan blir krigen husket i dag? Et år ut i Tysklands okkupasjon av Norge startet ni år gamle Ronald Grini å føre dagbok. I Krigsdagboken har den nå 89 år gamle Roald Grini lest igjennom nedtegnelsene fra krigsårene. Det er en gutts fremstilling av sterke opplevelser som bombing av Kjeller flyplass, flyangrep og sabotasjeaksjoner. Det er også skildring av hverdagslivet omgitt av kamerater og familie. Grini snakker om minnene og hvordan de fem årene har satt sitt preg på livet hans. Med Krigsdagboken gir Grini et særegent bidrag til norsk krigslitteratur. Omtalen er utarbeidet av BS.

 

Falmet fløyel i London av Øivind Bratberg

forsidebilde

Britene er ute av EU, ferdig med pandemien og klare til livet etterpå. Men hvordan går det med hovedstaden? . – I det en pandemi er i ferd med å slippe taket og Storbritannina har trukket seg ut av EU, kan det være betimelig å spørre seg: Hvordan har det gått med London? I denne boken utforsker statsviter Øivind Bratberg hvilken rolle verdensmetropolen spiller i den pågående verdikampen om øyrikets identitet, hvordan britene betrakter seg selv og hvordan de vil at verden skal se på dem. Høyrepopulistiske vinder driver over Storbritannia, men hovedstaden fører fortsatt en rød politikk og er åpent innstilt til kontinentet. Byen med sine tradisjoner og institusjoner er helt avgjørende når det nye Storbritannia tar form. Med London som omdreiningspunkt greier Bratberg ut om både kulturkrig, pandemihverdagen, oppstyret rundt De kongelige og statskringkastingen BBC. Omtalen er utarbeidet av BS.

 

Kamerat livet : en samtale med Cecilie Løveid av Kaja Schjerven Mollerin

forsidebilde

«Kamerat livet» blir utgitt i forbindelse med Cecilie Løveids 70-årsdag i august 2021. Litteraturkritiker og forfatter Kaja Schjerven Mollerin og Cecilie Løveid samtaler om Løveids liv og varierte forfatterskap. Løveid har utgitt bøker innenfor de fleste sjangere, og dermed blir samtaleboka også en kilde til innsikt i utviklingen av nyere norsk dramatikk, kunstromanene fra 70-tallet og moderne diktning. Flere av Løveids verk har et feministisk perspektiv, og boka blir dermed et bidrag til kampen for likestilling i Norge. Samtidig forsøker boka å nøste opp den røde tråden som løper gjennom alle Løveids verk. En rød tråd som består av en blanding av kunst, poesi, privatliv, problemer og humor. Omtalen er utarbeidet av BS.

 

Svarte kong Baltasar : de hellige tre konger: rase, religion og politikk av Halvor Moxnes

SVARTE KONG BALTASAR - DREYERS FORLAG OSLO AS

De hellige tre konger som fulgte Betlehemsstjernen og kom med gaver til det nyfødte barnet Jesus er et sterkt religiøst symbol. De har blitt avbildet i kirkekunst og er en del av den folkelige gudfryktigheten. Som element i julekrybben er de et sinnbilde på kristendommens universalitet. Men i 2020, da Black Lives Matter-kampanjen førte med seg en omfattende debatt om rasisme, slavehandel og kolonihistorie, kom kongene i hardt vær. Ulmer Münster, en kirke i Tyskland, har de siste hundre årene satt opp en julekrybbe for å markere advents- og julehøytiden. I 2020 valgte menighetsrådet å utelate de hellige tre kongene fordi Baltasar, den svarte kongen, fremstod med helt klare rasistiske trekk. Dette førte til debatt. I denne boken undersøker Halvor Moxnes historien om de tre kongene, opphavet til fremstillingen av Baltasar som svart, den politiske betydningen av religiøse tradisjoner og hvordan kirken må forholde seg til utfordringer med rasisme både lokalt og globalt. Omtalen er utarbeidet av BS.

 

Katastrofe og korrupsjon : det skjulte spillet etter Alexander L. Kielland-ulykken av Frode Fanebust med Marie Smith-Solbakken

forsidebilde

Det norske oljeeventyret var knapt nok startet da boligplattformen Alexander Kielland veltet 27. mars 1980. 123 menneskeliv gikk tapt i norgeshistoriens største industriulykke. Granskingen og etterspillet etter ulykken har vært gjenstand for mye debatt. Over 40 år etter den tragiske marsdagen presenterer historiker Frode Fanebust nye vitneuttalelser og kildemateriale som tidligere var unndratt offentligheten. Boken skildrer den katastrofale kvelden ute på Ekofiskfeltet, hvordan menneskene på land mottok de sjokkerende meldingene og hva som ble det politiske og økonomiske etterspillet. Ifølge denne boken viser det seg at den offisielle forklaringen som ble presentert for den norske allmennheten på viktige punkter er i strid med det som står i kildene. I stedet trer politisk spill, maktmisbruk og fortielse frem. Omtalen er utarbeidet av BS.

 

Din økologiske kjøkkenhage : permakultur for alle av Birgit Rothmann

forsidebilde

Hvordan kan hagen bli et spiskammers? Med permakulturens grunnidé om at naturen tar vare på deg hvis du tar vare på naturen, kan det være en tilnærming til selvforsyning av frukt og grønnsaker. I denne boken får man en skritt-for-skritt-gjennomgang av prinsippene for nordisk permakultur. Innholdet dekker opplysninger om planter, vann, mat og dyr, samt hvordan man går frem for å lage en helhetsplan. Permakultur er et begrep som oppstod på 1970-tallet. Det betyr vedvarende kultur, og er et planleggingssystem for jordbruk, der dyrking baserer seg på et bærekraftig økosystem i balanse med naturen og dens ressurser. Omtalen er utarbeidet av BS.

 

Vestlandet : bortom allfarveg : 99 reisetips til ein briljant ferie av Gunnar Garfors

forsidebilde

Gunnar Garfors presenterer ein kortreist veg til det makelause Vestlandet. Boken byr på råd og tips til ferier eller mindre utflukter i dette mangfaldet av natur, særeigen arkitektur og spennande matopplevingar, som sjølv vestlendingar kanskje ikkje kjenner til. Bu i hengekøye eller designhytte. Smak sider ved Sognefjorden eller gå på hjortebrølsafari. Dette er berre eit utval eksotiske aktivitetar og alternative opplevingar som Garfors viser fram. Omtalen er utarbeidd av BS.

 

Ferie med tog : reiseglede langs skinnene av Sigrid Elsrud

forsidebilde

I den senere tid har det blitt økt oppmerksomhet på toget som fremkomstmiddel når man legger ut på reise. Med et utvalg jernbanestrekninger som forgrener seg rundt om i Norge og utover i Norden og Europa, er det duket for spennende opplevelser i et behagelig tempo. Sigrid Elsrud står bak togbloggen.no. I denne boken har hun samlet et utvalg reiseforslag samt råd og tips til hvordan man planlegger ferien skinnelangs. Kan en rundtur blant Finnlands tusen sjøer friste? Hva med å starte turen fra Milano, å utforske strekningen Alpene til Middelhavet? Eller en hjemligere rundtur rundt Mjøsa? Elsrud viser veien rundt om i mangfoldet av nettsteder, og hun svarer på alt fra billettbestilling til bagasjespørsmål. Med Sigrid Elsruds kunnskap mellom to permer kan ferien gå på skinner. Omtalen er utarbeidet av BS.

 

Friluftsfersking : full av inspirasjon og tips til et lavterskel friluftsliv av Une Cecilie Oksvold

forsidebilde

Une Cecilie Oksvold slet med angst og depresjon gjennom i oppveksten. I begynnelsen av tyveårene fant hun et botemiddel – naturen ble hennes fristed. Siden den gang har Une Cecilie utforsket friluftslivets mange gleder og utfordringer. I denne boken deler hun sine erfaringer om hvordan man som fersking kan få det fint på tur. Her er terskelen akkurat passe, og man skal hverken la formen eller valg av utstyr stå i veien for opplevelsen. Boken byr blant annet på tips og råd om hva man pakker med seg og hvordan man går frem for å sove ut alene første gang. På veien får man også et innblikk i Une Cecilies egen ferd og hvordan hun har knyttet seg til naturen. Omtalen er utarbeidet av BS.

 

Vanlife Norge : ditt drømmehjem på fire hjul av Rikke Hembre

forsidebilde

Denne boken handler om å leve livet på bilferie med van. Hvordan kan man realisere drømmen om finne, kjøpe, bygge om og innrede en van? Hva pakker man med seg og hvordan lager man mat i det fri? Boken inspirerer også til å finne fine steder å sette opp camp, og til ti ulike reiseruter i ulik lengde. Her blir man kjent med vanlife-miljøet og får se bilder av eventyr på fire hjul. Omtalen er utarbeidet av BS.

 

Et år med broderi : skap unike klær og tilbehør inspirert av årstidene av Warunee Bolstad

forsidebilde

Med nål og tråd kan man pynte opp alt fra vesker og luer til jeans og strikkegensere. Hent inspirasjon fra motiver og farger man finner rundt omkring i naturen, og gi klær og tilbehør for fire årstider et nytt liv. Med lettfattelige forklaringer får man en innføring i tradisjonelle broderingsteknikker med en moderne vri, signert Warunee Bolstad. Omtalen er utarbeidet av BS.

 

Havanna taxi : liv og løgn på det nye Cuba av Ståle Wig

forsidebilde

En cubansk oppvåkning sett fra førersetet i en taxi. I flere tiår har det vært kjent blant turister og tilreisende at man må være rask om man vil oppleve Cuba før fremskrittet forandrer alt. Da sosialantropolog Ståle Wig startet som taxisjåfør i Havannas gater opplevde han en annen side av disse forandringene. I denne boken forteller han historien om dagens Cuba sett gjennom øynene til tre mennesker han møtte på sin veg. For cubanere som Norjes, Linet og Carmen er oppkoblingen til internett, åpning mot USA og Fidel Castros bortgang tre sentrale begivenheter som åpner for endringer i deres liv. Men det blir raskt tydelig at gamle forestillinger og samfunnsstrukturer gjør det vanskelig for folk med drømmer, pågangsmot og initiativ. Omtalen er utarbeidet av BS.

 

Elias og Benjamin : en fortelling om å være far i møte med det utenkelige av Lars Petter Kjær

forsidebilde

For Lars Petter Kjær skjedde det utenkelige to ganger i løpet av et halvt år. Med noen måneders mellomrom mistet han sine to sønner til selvmord. Elias og Benjamin var ressurssterke tvillingbrødre med tette bånd til hverandre, men de hadde også høyt fungerende autisme, tidligere omtalt som Asperger syndrom. For guttene innebar dette utfordringer med å skjønne egnes og andres følelser og reaksjoner. Lars Petter Kjær har bakgrunn som psykolog. I denne boken får sorgen og følelsene forbundet med tapet av de to sønnene spillerom. Stilt overfor den uoverstigelige krisen tar Skjær likevel et valg om å løfte livet tilbake på skinnene. I skriveprosessen ser han på seg selv i rollen som far, hvordan guttene vokser til, hvordan tapet fremkaller desperasjon og maktesløshet, og sakte forsøker han å trenge seg gjennom sorgen. Omtalen er utarbeidet av BS.

 

Silje spiser : asiatisk & italiensk … og litt til av Silje Sandberg

forsidebilde

Asiatisk eller italiensk? Ja takk, begge deler! Silje Sandberg er matblogger og tidligere deltaker i TV-programmet Masterchef. I denne kokeboken har hun hentet det beste fra de to mattradisjonene. Med over hundre oppskrifter på lunsj- og middagsmåltider samt tilbehør og bakverk, er det duket for kvalitetstid både på kjøkkenet og rundt bordet. Sandberg gir på lettfattelig vis steg-for-steg-beskrivelser av de forskjellige prosessene frem til serveringsklare retter. Målet hennes at man får økt selvtillit i bruk av redskaper og kunnskap om råvarer og ingredienser. Omtalen er utarbeidet av BS.

 

Helt kriminelt : historier fra 44 år med etterforskning av Roald Berntsen

forsidebilde

Dette er en bok som gir et innblikk av det som har foregått i kriminelle miljøer i Stavangerregionen de siste 40 årene. Det er også en bok som gir en smakebit av hvordan saker ble og kan løses. ROALD BERNTSEN (1955) er en tidligere politibetjent og privatetterforsker med over 40 års erfaring. Han har vandret rundt blant kriminelle, vanligvis som spaner. Det har gitt en unik innsikt i det som har foregått blant de som lever livet på skyggesiden. Forlagsomtale

Åpningstider hovedbiblioteket

Biblioteket er betjent:
Mandag – torsdag: 10:00 – 19:00
Fredag: 10:00 – 16:00
Lørdag: 10:00 – 14:00

Selvbetjent:
Mandag-søndag: 09:00 – 22:00

For adgang til selvbetjent bibliotek må du først signere kontrakt.

Åpningstider Forsand

Biblioteket er betjent:
Tirsdag: 09:00 – 14:00
Torsdag: 09:00 – 14:00

Selvbetjent:
Mandag-fredag: 08:00 – 22:00
Lørdag-søndag: 09:00 – 17:00

For adgang til selvbetjent bibliotek må du først signere kontrakt.

Åpningstider Høle

Biblioteket er betjent:
Mandag 17:00-19:00
Onsdag 11:00-14:00
Torsdag 17:00-19:00

Selvbetjent:
Mandag-tirsdag: 13:00-22:00
Onsdag: 09:00-22:00
Torsdag-fredag: 13:00-22:00
Lørdag-søndag 10:00-16:00

For adgang til selvbetjent bibliotek må du først signere kontrakt.

Åpningstider Riska

Biblioteket er betjent:
Tirsdag 10 – 19
Onsdag 10 – 14
Torsdag 10 – 19
Fredag 10 – 14

Selvbetjent:
Mandag-søndag: 07:00 – 22:00

For adgang til selvbetjent bibliotek må du først signere kontrakt.

Særskilte åpningstider 2023

Endringer fra vanlige åpningstider

Hovedbiblioteket
  • 24. februar – Hovedbiblioteket betjent, 13-16.
  • 3. april – 4. april – Hovedbiblioteket betjent, 10-16
  • 5. april – 10. april – Kun selvbetjent
  • 1. mai – Kun selvbetjent
  • 17. mai – Kun selvbetjent
  • 18. mai – Kun selvbetjent
  • 27. mai – Kun selvbetjent
  • 29. mai – Kun selvbetjent
  • 1. juli – 6. august. Sommeråpningstid. Hovedbiblioteket betjent mandag 12-19, tirsdag-fredag 10-16, lørdag 10-14. 
  • 23. desember – Hovedbiblioteket betjent, 10-14
  • 24. – 26. desember – Kun selvbetjent
  • 27. – 28. desember – Hovedbiblioteket betjent, 10-16
  Forsand
  • 3. april – 10. april – Kun selvbetjent
  • 1. mai – Kun selvbetjent
  • 17. mai – Kun selvbetjent
  • 18. mai – Kun selvbetjent
  • 27. mai – Kun selvbetjent
  • 29. mai – Kun selvbetjent
  • 28. juni – 20. august. Betjent tirsdag 20.6 og 27.6 9-14; onsdag 5.7 og 12.7 10-12; tirsdag 25.7, 1.8 og 15.8 9-14. Ellers selvbetjent som vanlig. 
  • 22. – 31. desember – Kun selvbetjent
  Høle
  • 3. april – 10. april – Kun selvbetjent
  • 1. mai – Kun selvbetjent
  • 17. mai – Kun selvbetjent
  • 18. mai – Kun selvbetjent
  • 27. mai – Kun selvbetjent
  • 29. mai – Kun selvbetjent
  • 3. juli – 23. juli. Betjent 5. juli og 12. juli 13-15. Selvbetjent som vanlig.
  • 24. juli – 6. august. Vanlige åpningstider
  • 7. august – 13 august. Kun selvbetjent 
  • 23. – 31. desember – Kun selvbetjent
  Riska
  • 27. februar – 3. mars. Betjent tirsdag og torsdag 10-16.
  • 4. april – Betjent, 10-16. 
  • 5. april – 10. april – Kun selvbetjent
  • 1. mai – Kun Selvbetjent
  • 17. mai – Kun selvbetjent
  • 18. mai – Kun selvbetjent
  • 27. mai – Kun selvbetjent
  • 29. mai – Kun selvbetjent
  • 22. juni – 16. juli. Sommeråpningstider. Riska betjent tirsdag og torsdag 10-16, onsdag og fredag 10-14. Selvbetjent som vanlig.
  • 17. juli – 23. juli. Kun selvbetjent.
  • 24. juli – 15. august. Sommeråpningstider. Riska betjent tirsdag og torsdag 10-16, onsdag og fredag 10-14. Selvbetjent som vanlig.
  • 9. – 13. oktober. Høstferieavvikling. Kommer senere.
  • 23. – 31. desember – Kun selvbetjent
  •  
  •  
  •  
  •