Mye i samfunnet har endret seg gjennom tidene, og med det mange av våre holdninger. Men i språket henger fremdeles en del igjen. Vi kan påvirke holdninger med språkbruken vår; ved å viderebringe gamle holdninger via språket, eller å endre holdninger ved å endre språket.
Som det står i undertittelen, er dette en håndbok, en veileder. Uri ønsker ikke å bruke rødblyant og være språkpoliti. Men hun vil gjøre oss bevisst på begreper som er i bruk. -Mange uttrykk er blitt gjennomsiktige for oss, som Uri formulerer det. Og hun kommer med tips til hvordan vi kan endre språkbruken.
Boken er delt inn i korte kapitler med korte avsnitt, og tar for seg en mengde aspekter ved kjønn og språk. Det handler blant annet om titler som “formann” og “helsesøster” og ord og uttrykk som “å ha baller” og “å kaste som ei jente”. Hvordan snakker menn og kvinner, og i hvilken grad tar de ordet? Hvilke spørsmål stiller journalister til kvinner og til menn?
Helene Uri ga i 2018 ut en bok som også tar for seg kjønn og språk: Hvem sa hva? : kvinner, menn og språk (som hun fikk Brageprisen for). Denne er mer preget av kunnskapsoppsummering, mens Han, hun og hen skal være en håndbok til praktisk bruk i hverdagen.
I forlagsomtalen står det at boken er “for deg som ønsker å bruke et språk som ikke undertrykker, og for alle som ønsker å forstå når og hvordan de blir utsatt for undertrykkende språkbruk”. Det kan høres litt tørt ut, men boken er lett og underholdende å lese – til tider komisk, til tider provoserende, og byr også på noen aha-opplevelser.
Vil du låne eller reservere boken, klikk her.
Skrevet av Silje