kl. 18 Ukraina: historien, menneskene, krigen
I mars 2022 dro Arve Hansen til Ukraina for å observere den største krigen i Europa siden annen verdenskrig. Som resultat av reisen kom boken Ukraina – en medrivende innføring i Ukrainas historie og kultur, samt et helt kapittel om en av krigens helter: Volodymyr Zelenskyj. Med utgangspunkt i boken møtes Arve Hansen og Bothild Nordsletten til samtale om krigen i Ukraina.
Arve Hansen er ansatt i Den norske Helsingforskomiteen og har en doktorgrad i områdestudier fra UiT Han har forsket inngående på urbanisme, masseprotester og opposisjonskultur i Ukraina, Belarus og Russland, samt den pågående russisk-ukrainske konflikten.
Bothild Nordsletten har universitetsutdanning fra inn- og utland innen statsvitenskap og russisk. Hun har jobbet i utenrikstjenesten, blant annet som ambassadesekretær ved de norske ambassadene i Polen og Ukraina, og som rådgiver i Utenriksdepartementet.
kl. 19 Krigsherren fra Kreml
Aage Storm Borchgrevink har fulgt Russland og president Putin tett de seneste tjue årene og har brukt sin kunnskap om mannen og landet til å skrive om Putin som politisk leder i boken Krigsherren i Kreml. Han møter tidligere ambassadør i Russland, Øyvind Nordsletten for å diskutere hvordan Putin kunne bli så mektig og farlig. Diskusjonen ledes av Tom Hetland.
Aage Storm Borchgrevink er forfatter, litteraturkritiker og seniorrådgiver i Den norske Helsingforskomité.
Øyvind Nordsletten er en norsk diplomat og ambassadør. Han har blant annet vært Norges ambassadør til Ukraina, til Russland, til Irland og har også vært generalkonsul i Murmansk.
Tom Hetland er kommentator og tidligere sjefredaktør i Stavanger Aftenblad og har hovedfag i historie med norsk og russisk i fagkretsen.
kl. 20 Debatt: Norges beredskap i uroens tid
Europa er i den mest alvorlige sikkerhetspolitiske situasjonen siden andre verdenskrig. Vi kjører debatt rundt Norges sikkerhetssituasjon generelt og i lys av Russlands angrep på Ukraina spesielt. Hvordan står det til med Norges beredskap? Har vi et sterkt og troverdig nasjonalt forsvar? Er en sterk forankring i NATO nok til å ivareta vår sikkerhet? Hva er vår politiske og militære rolle i forsvarsalliansen? Hva innebærer artikkel fem? Dette er bare noen av spørsmålene vi skal forsøke å belyse. Panelet består av Palle Ydstebø, Kristian Åtland og Johannes Gullestad Rø. Tom Hetland er ordstyrer.
Palle Ydstebø er hovedlærer ved seksjon for landmakt ved Krigsskolen. Han har militær utdanning fra Luftforsvaret, Krigsskolen og Forsvarets stabskole, hovedfag historie fra UiO og doktorgrad i War Studies ved University of Glasgow.
Kristian Åtland er seniorforsker ved Forsvarets forskningsinstitutt. Han har mastergrad i russiske kulturstudier fra UiO og doktorgrad i statsvitenskap fra UiT. Han har jobbet i Utenrikstjenesten (UD) ved Russlandsseksjonen, Den norske ambassaden i Kiev og Det norske generalkonsulatet i San Francisco.
Johannes Gullestad Rø foreleser ved Forsvarets høgskole og UiO, er fast utenriksspaltist i Morgenbladet og sitter i redaksjonsrådet til Nupi-tidsskriftet Internasjonal Politikk. Han har mastergrad og PhD i statsvitenskap fra UiO og har studert politisk teori ved Humboldt Universität zu Berlin.
Tom Hetland er kommentator og tidligere sjefredaktør i Stavanger Aftenblad og har hovedfag i historie med norsk og russisk i fagkretsen.