Heather Morris er fra New Zealand og bosatt i Australia. På begynnelsen av 2000 tallet møtte hun en overlevende fra Auschwitz. I løpet av fire år hadde hun samtaler med Lale Sokolov der han delte sin historie med henne. Dette resulterte i en debutbok som nå er solgt til rundt 50 land, og som har ligget på New York Times’ bestselgerliste.
Lale er 24 år da han i 1942 blir fraktet i flere dager med krøttertog, og til slutt ender opp i Auschwitz II-Birkenau. Han får etter hvert jobb som tatovør, og denne jobben setter ham i kontakt med hun som skal bli hans store kjærlighet, Gita. Lale er en imponerende viljesterk og smart ung mann som snakker flere språk, og som har en god evne til å knytte kontakter. Han får seg kontakter på utsiden, og får smuglet inn mat som han deler med medfanger. Han finner muligheter for å kunne møte Gita, og de to forelsker seg. De klarer å få noen fine øyeblikk sammen på tross av de grusomme forholdene de lever under. Og de opplever mye fælt i løpet av de tre årene i fangeleiren. Beskrivelsen av Lales møter med Dr. Mengele kan gi hvem som helst frysninger nedover ryggen. Men det var flott å lese om en kjærlighet som kan overleve så mye tragisk. Det er også andre fine skildringer av vennskap som oppstår i leiren. Dette gjør boken til en god leseropplevelse.
Det har kommet en fortsettelse av denne boken som heter «Cilkas reise». Denne handler om en av bipersonene fra «Tatovøren i Auschwitz, og er også basert på virkelige hendelser.
I denne artikkelen kan du lese om de virkelige Lale og Gita: Den virkelige tatovøren i Auschwitz