Den 11. juni starter det 16. Europamesterskapet i fotball for menn, ett år forsinket på grunn av Covid-19-pandemien. Etter lange tider uten publikum på tribunene er det kjekt at det vil være publikum på alle EM-kampene. Det er dog forskjell på hvor stor andel av stadionene som kan fylles av folk, fra noen og tjue prosent – og helt opp til 100 % i Budapest, faktisk. (kilde: uefa.com 04.06.21)
Kampene skal spilles i 11 byer fordelt på 11 land. En “romantic one-off» som daværende UEFA-president Michel Platini uttrykte det. -Som en feiring av at det er 60 år siden det første Europamesterskapet ble avholdt i Frankrike i 1960. (Men egentlig var det vel at det bare var ett søkerland, grunnet den økonomiske situasjonen mange land var i etter finanskrisen, samt utvidelsen fra 16 til 24 deltakerland – med de ekstrakostnader det førte med seg.)
EM-relaterte tips
Det er ikke gitt ut så mange bøker fra EM, men den følgende boken tar for seg den europeiske fotballens historie, inkludert Europamesterskapene.
Fra første avspark til siste skudd : den europeiske fotballens historie og historier av Preben Gløersen og Fabian Woxholth
Her finner du korte historier og anekdoter fra UEFAs medlemsland, i kronologisk rekkefølge innimellom korte rapporter fra hvert EM til og med 2012. EM-rapportene inneholder for så vidt ikke så mye fra selve mesterskapet, noen høydepunkter er plukket ut. De handler vel så mye om hva annet som skjedde på denne tiden. Og for hvert EM er det plukket ut en mesterskapets profil.
Ønsker du å vite mer om selve mesterskapene, er det bedre å ta for seg neste anbefaling:
Det ligger en dokumentarserie i 13 episoder på NRK.no som heter Historien om fotball-EM. Serien dekker alle EM fra starten til og med 2012. Hver episode tar for seg mesterskapet generelt, og finalelagene spesielt, der spillere fra lagene forteller om sine opplevelser og minner fra mesterskapet.
Den svenske podkasten When we were kings har en dobbel-episode (episode 34 og 35) om da Danmark vant EM i Sverige 1992. Danmark som ikke egentlig var kvalifisert for mesterskapet, men som fikk en plass i siste liten da borgerkrigsherjede Jugoslavia ble utestengt. I alle When we were kings-episodene får vi også forhistorien, og fotballhistorien knyttes opp til det som rørte seg i samfunnet rundt. I denne episoden inkluderes blant annet historien rundt Jugoslavia sitt lag, som det var så store forventinger til, men som ble utestengt etter ankomst Sverige, rett før mesterskapet skulle begynne. De to siste episodene (episode 86 og 87) tar for seg Sverige 1992, Sverige som var vertsland dette mesterskapet. Her ble grunnlaget for suksessen i VM 1994 lagt. Både disse EM-episodene og alle andre episoder av When we were kings anbefales. (Du finner dem i din valgte podkast-spiller.)
Ikke EM-relaterte boktips
Selv om de ikke handler om EM, kan jo lesing av fotballbøker få deg i riktig stemning før, under og etter mesterskapet. Under følger noen tips.
NB! Biblioteket ominnreder faktaavdelingen i disse dager, og vi har derfor valgt å sette de fleste fotballbøkene på utstilling i etasjen under.
Fotballprosjektet : flest mulig. Lengst mulig. Best mulig av Alf Ingve Berntsen, Ørjan Zazzera Johansen
Erling Braut Haalands tidligere trener, Alf Ingve Berntsen, forteller til Ørjan Zazzera Johansen, som fører boken i pennen, om hvordan de jobbet med ungene og ungdommene for å få beholde flest mulig lengst mulig, samtidig som de skulle utvikle spillerne til å bli best mulig. Det er også samtaler med noen av de som spilte samtidig med Braut Haaland.
Solstad og Michelet sine VM-bøker
Selv om dette ikke er VM, så er de legendariske bøkene fra Dag Solstad og Jon Michelet som ble gitt ut i forbindelse med VM i 1982, 1986, 1990, 1994 og 1998 verdt å plukke fram igjen. Det er i tillegg gitt ut en bok til VM 2014 der både VM og Solstad og Michelet hylles. Der de sistnevnte også bidrar med tekster.
Quizbøker
Scheie spør om fotball. 1. av Arne Scheie og Christian Haugen-Flermoe
Ifølge forlagets egen omtale: “Her finner du spørsmål om store og små klubber, kjente og ukjente spillere, Premier League og Eliteserien, gule og røde kort, triumfer og nederlag, hjemmebaner og trofeer, supportergrupperinger og kjendisfans, fotballfilmer og fotballsanger, keepere og kapteiner, draktfarger og klubbsymboler, Barcelona og Bodø/Glimt.”
Dette er ikke en ren fotballquiz-bok: “Drillo tar deg med verden rundt med spørsmål om hovedsteder, fjell, sjøer og elver. Du kan blant annet glede deg til ledetrådkategorien «hvor skal vi?» I Scheies kategorier handler det mye om fotball, OL, hopp og langrenn. Eller, rettere sagt: Det er stort sett bare spørsmål om fotball, OL, hopp og langrenn.” (fra forlagsomtalen) Du kan jo velge bare fotballspørsmålene om du ikke ønsker å blande inn andre emner når du er i EM-modus.
Sportsquiz : 1001 spørsmål av Egil Svendsby
Dette er, som man skjønner av tittelen, heller ikke en ren fotballquizbok, men den inneholder fotballquizer i mange kategorier.
Biografier
Mine kamper : biografien om Drillo av Alfred Fidjestøl
En biografi om Drillos liv og hans fotballkarriere, både som spiller og trener. Men også om utviklingen i fotballen og i samfunnet for øvrig. Biografien er skrevet av journalist Alfred Fidjestøl som har gitt ut flere sakprosabøker. Fidjestøl ble nominert til Brage-prisen for denne boken, og har også tidligere vært nominert til og fått priser for skrivingen sin.
Fordeler og ulemper ved å være John Arne Riise : en biografi Fortalt til og skrevet av Jens M. Johansson
Vi følger Riise fra ensom barndom, da han lærte seg å trene mye og hardt, og videre ut i Europa – til Monaco, Liverpool og Roma. Godt skrevet av Jens M. Johansson som har gitt ut både skjønn- og faglitteratur.
Cristiano Ronaldo : biografien av Guillem Balague
Boken forteller historien om Cristiano Ronaldo – fra bakgrunnen og oppveksten på Madeira, utvikling i Lisboa, videre til Manchester United og så til Real Madrid. Forfatteren Balague er fotballjournalist og har jobbet for både spanske og engelske media. For tiden blogger han også om fotball for TV2. Han har også gitt ut andre fotballbøker.
Min selvbiografi av Alex Ferguson (2014)
Ferguson skriver om erfaringene som manager for Manchester United. Han trekker også fram noen enkeltspillere som får egne kapitler. Boken omhandler for det meste tiden fra 2000 til han ga seg i 2013.
Skrevet av Silje
Kilder:
https://en.wikipedia.org/wiki/UEFA_Euro_2020
https://no.wikipedia.org/wiki/Europamesterskapet_i_fotball_for_menn
https://www.uefa.com/uefaeuro-2020/