Skjønnlitteratur om andre verdenskrig for barn og unge

Rigel av Ida Larmo

En dokumentarisk tegneserie om norgeshistoriens største
skipskatastrofe, forliset av MS «Rigel». Vinner av Brageprisen 2022! Høsten 1944 er nazistene på retrett fra Finnmark, og krigsfanger tas med sørover. I lasteskipet «Rigel» sitter to unge menn – russiske Julian Oresjkin og norske Asbjørn Schultz – blant over 2500 fanger, de fleste sovjetiske og østeuropeiske slavearbeidere. Da britiske bombefly brått angriper og senker skipet utenfor Helgelandskysten, må de to kjempe en desperat kamp for livet. Lån og reserver boken her.

 

Motstandsbarna av Vincent Dugomier. Bok 1. Opptakten

I en liten fransk landsby okkupert av den tyske hæren nekter tre barn å bøye seg for fienden. Men hvordan kan man stå imot en så sterk motstander når man bare er 13 år? En nydelig historisk fortelling om vennskap og mot. Serien Motstandsbarna følger opplevelsene til tre venner under krigen. 10. mai 1940 angrep Nazi-Tyskland nabolandene Frankrike, Belgia, Nederland og Luxembourg. Fremmarsjen skjedde raskt, og bare seks uker senere falt Frankrike. I den oppdiktete landsbyen Pontain-l’Écluse blir 13 år gamle François sjokkert over å se at de voksne innbyggerne bøyer seg for invasjonsstyrkens regler og oppførsel. Han bestemmer seg for å stå imot fienden. Med seg får han kompisen Eusèbe, og sammen saboterer de for nazistene og oppfordrer resten av landsbyen til å stå sammen mot dem. En fascinerende motstandsfortelling i tegneserieformat, basert på faktiske hendelser. Lån og reserver her.

 

Motstandsbarna av Vincent Dugomier. Bok 2. Konsekvensene

Lisa, Eusèbe og jeg hadde viklet oss inn i en skikkelig knipe etter at vi lurte de tyske soldatene som okkuperte landsbyen vår. Handlingene våre hadde blitt en slags drivkraft for alle som ville bekjempe nazistenes lover og terrorregime, selv om ingen visste at det var vi som sto bak. Nå ønsket vi å hjelpe fanger som ville rømme over til den frie sonen, og da trengte vi de voksnes hjelp … Men uten å bli avslørt! Tenk å måtte gjemme seg for både nazistene og våre egne allierte?» Lån og reserver her.

 

Vi kommer snart hjem igjen av Jessica Bab Bonde og Peter Bergting

I denne sterke tegneserien skildres seks menneskers vitnesbyrd om holocaust. Noen av dem som var barn under krigen lever fortsatt og kan fortelle om hvordan det var. Hva som skjedde med dem og deres familier. Hva de følte. Hvordan de overlevde. Hva de tapte. De forteller om sult, savnet etter å gå på skole, familier som splittes, freden og hvordan man tross alt kan fortsette å leve. Forfatterne har, basert på historiene til de overlevende, laget en nødvendig og viktig bok. «Vi kommer snart hjem igjen» er en bok for unge lesere som åpner for samtaler om vanskelige temaer: om krig, flukt, antisemittisme og fremmedfrykt. Lån og reserver her.

 

26. november av Mikael Holmberg

Den 26. November 1942 gikk norsk politi til storaksjon mot norske jøder. Hundrevis av jødiske kvinner og barn ble arrestert, og sammen med mennene som var blitt arrestert en måned tildigere, deportert til Auschwitz. Dette tegneseriealbumet handler om hva som skjedde rundt denne datoen. Fire norske jøder, som den gang var barn eller ungdommer, forteller om hva de opplevde. Tre av dem klarte å flykte, én av dem overlevde to og et halvt år i Auschwitz og Buchenwald. Tegneseriehistoriene er basert på intervjuer med Gerd Golombek, Rosa Tankus, Siegmund Korn og Samuel Steinmann. Med litteraturliste. Lån og reserver her.

 

Sabotør av John S. Jamtli

Norge 1940: Okkupasjonen av Norge fører med seg forfølgelse, fengsling og henrettelser. Men likevel er det flere som motsetter seg det nye regimet. En av dem er Johan, som i en fangeleir blir kjent med den hardbarka motstandsmannen Knut. Knut innvier Johan i gruppe som utfører dristige sabotasjeaksjoner mot nazistene. Oppdragene er spennende, men hvor er gruppas mystiske leder? Og har gruppa en forræder blant seg, som egentlig samarbeider med fienden? Nyutgivelse av John S. Jamtlis prisbelønte tegneserie om Osvald-gruppa, med nyskrevet forord av historiker Lars Borgersrud. Lån og reserver boken her.

 

Operasjon Muskedunder av John S. Jamtli

Nord-Norge, september 1942: Tolv allierte spesialsoldater fraktes til Norge i ubåten Junon. Målet deres å sabotere kraftverket i Glomfjorden, der den tyske okkupasjonsmakten vil produsere aluminum. Korporal Sverre Granlund fra elitekompaniet Linge skal være gruppas veiviser gjennom fjellheimen. Det skal vise seg å bli både farligere og tøffere enn forventet. Nyutgivelse av John S. Jamtlis spennende tegneserie om Glomfjordraidet, med forord av Christopher Hals Gylseth. Lån og reserver boken her.

 

I skyggen av Tirpitz av John S. Jamtli

I 1942, på høyden av andre verdenskrig, seiler verdens største krigsskip nordover til Norge. Slagskipet Tirpitz, med sine følgeskip, utgjør en konstant trussel mot de allierte konvoiene som frakter materiell til Sovjets kamp mot tyskerne i øst. Verken bombetokt eller spesialdesignede miniubåter biter på det hardt pansrede «beistet,» og spesialagent Torstein Raaby sendes nordover til Alta for å rapportere til britene om dets bevegelser. For å bygge opp en motstandsgruppe, rekrutterer Raaby kompisen Karl «Kalle» Rasmussen, som blir med i et arbeid som han vet kan koste ham livet. I skyggen av Tirpitz er det tredje frittstående albumet i John S. Jamtlis kritikerroste og prisbelønte serie om norske sabotører under andre verdenskrig. Lån og reserver boken her.

 

Tungtvannsaksjonen av John S. Jamtli

Hardangervidda, 1942. Agent Einar Skinnarland slippes med fallskjerm over Hardangervidda. Målet hans er å rapportere om alt som skjer ved tungtvannsanlegget i kjelleren til Norsk Hydros kraftstasjon på Vemork, for å finne ut hvordan det kan saboteres. Bare hans overordnede i England, Leif Tronstad, vet hvor viktig oppdraget vil være – at tungtvann kan være avgjørende for Tysklands forsøk på å utvikle en bombe som kan gi dem et overtak i krigen. Tungtvannsaksjonen er den mest berømte av alle sabotasjeaksjoner på norsk jord under andre verdenskrig, men inneholder mer enn Vemork-aksjonen i 1943: Historien om agenten Skinnarland, forsøket på lande engelske soldater med glidefly på vidda, og sprengningen av passasjerferja DF «Hydro». Lån og reserver boken her.

 

Ulvehunger av Marte Mittet

I romanen følger vi Vuk fra han er fjorten år til andre verdenskrig tar slutt fire år seinere. Det er en brutal fortelling om en lite omtalt del av norsk krigshistorie. Den handler om to brødre, om synet på menneskeverd, hva unntakstilstander gjør med mennesker, og hva man er i stand til å gjøre under ekstreme forhold. Romanen er basert på virkelige hendelser. I april 1941 ble Jugoslavia angrepet av Tyskland, Italia og Ungarn. Dårlig utstyrt, og tvunget til å forsvare seg på flere kanter, måtte Den Jugoslaviske Kongelige Hæren gi tapt etter elleve dager. Det oppsto raskt lokale motstandsgrupper, men nazistene slo hardt ned på dem. I juni 1942 kom de første jugoslaviske krigsfangene til Norge. De endte opp i leirer i Nord-Norge og Trøndelag. Vuk kunne vært en av dem. Fra 14 år og oppover. Lån og reserver boken her.

 

Heiloen av Marte Mittet

Vit så lite som mulig, fortell så lite som mulig. Hold deg til ett arbeidsområde. Vær forsiktig med folk som tar kontakt med deg. Ikke stol på noen. Noensinne. Sytten år gamle Nora har fått nok av tyske soldater i gatene. Broren Peter er aktiv i den kommunistiske motstandsbevegelsen, men nekter å la Nora bli med. Hun nøyer seg med å dele ut anti-nazistisk propaganda, inntil hun en dag gjør seg fortjent til en plass i gruppa. Nora blir mer og mer involvert i kampen mot nazistene. Samtidig intensiverer Gestapo jakten på motstandsfolk. Den ene etter den andre av Peters kamerater blir arrestert. Snart er det bare et spørsmål om tid før det er hans tur. Og satt under nok press, knekker alle. Vi møter et knippe unge mennesker i Trondheim 1942-45. De er søsken, naboer og tidligere skolekamerater, følelsene blusser, men ingen kan stole på hverandre. For hvem er venn og hvem er fiende i tider som dette? Spennende roman for unge lesere med interesse for historie, drama – og kjærlighet. Lån og reserver boken her.

 

Gutten i den stripete pyjamasen av John Boyne

«Det er hundrevis av barn her,» sa Bruno uten å tenke seg om. «Men de er på den andre siden av gjerdet.» Gutten i den stripete pyjamasen er en rystende og helt spesiell historie om vennskap og om krigens grusomheter. Siden boken kom ut for over 10 år siden, har den blitt solgt i over 7 millioner eksemplarer verden over og den har blitt filmatisert. I denne nye utgaven har den kritikerroste illustratøren Oliver Jeffers bidratt med 37 to-fargede illustrasjoner, som kommenterer og utvider historien om gutten Bruno og det han opplever da han må flytte til Polen sammen med familien sin i 1942. «Et lite under av en bok» – The Guardian «Mektig og opprørende (…) en like minnerik inngang til dette temaet som Anne Franks dagbok» – US Today Gutten i den stripete pyjamasen passer for lesere fra 11 år og oppover. Også ungdommer og voksne lesere vil ha stort utbytte av å lese boken. Boken er også filmet. Lån og reserver boken her

 

Gutten i mørket av Harald Rosenløw Eeg

Året er 1942. Johan bor sammen med moren sin i Oslo, og en natt oppdager han at moren bruker leiligheten som skjulested for sabotører. Johan blir kjent med en av dem, som etter hvert gir ham noen oppdrag. Johan er fast bestemt på å gjøre det rette, han vil kjempe det han kan – men er han modig nok? Hvem kjemper han for? Og hvem kan han egentlig stole på? Gutten i mørket er en intens spenningsroman fra et Norge i krig, og samtidig en aktuell ungdomsroman om krigens mange konsekvenser. Lån og reserver boken her.

 

Vi er ulver av Katrina Nannestad

En hjerteskjærende historie om andre verdenskrig Noen ganger er man nødt til å være vill. Da den russiske hæren marsjerer inn i Øst-Preussen idet krigen går inn i sin siste fase, tvinges familien Wolf til å flykte. Liesl, Otto og lillesøsteren deres Mia ender opp bortkomne og alene i en snøstorm midt i krigssonen. Liesl har lovet moren at hun skal passe på at ingenting galt skjer med broren og søsteren. Men for å overleve må man noen ganger gjøre ting man ikke har lyst til. Farlige ting. Ville ting. For å overleve må man noen ganger bli til en ulv. En historie om håp, overlevelse og virkeligheten til en flyktning som er både tidløs og aktuell. En moderne klassiker. Katrina Nannestad er en prisvinnende australsk forfatter, og Vi er ulver er hennes første bok på norsk. Les og reserver boken her.

 

(Forlagsomtaler)

 

Åpningstider hovedbiblioteket

Biblioteket er betjent:
Mandag – torsdag: 10:00 – 19:00
Fredag: 10:00 – 16:00
Lørdag: 10:00 – 14:00

Selvbetjent:
Mandag-søndag: 09:00 – 22:00

For adgang til selvbetjent bibliotek må du først signere kontrakt.

Åpningstider Forsand

Biblioteket er betjent:
Tirsdag: 09:00 – 14:00
Torsdag: 09:00 – 14:00

Selvbetjent:
Mandag-fredag: 08:00 – 22:00
Lørdag-søndag: 09:00 – 17:00

For adgang til selvbetjent bibliotek må du først signere kontrakt.

Åpningstider Høle

Biblioteket er betjent:
Mandag 17:00-19:00
Onsdag 11:00-14:00
Torsdag 17:00-19:00

Selvbetjent:
Mandag-tirsdag: 13:00-22:00
Onsdag: 09:00-22:00
Torsdag-fredag: 13:00-22:00
Lørdag-søndag 10:00-16:00

For adgang til selvbetjent bibliotek må du først signere kontrakt.

Åpningstider Riska

Biblioteket er betjent:
Tirsdag 10 – 19
Onsdag 10 – 14
Torsdag 10 – 19
Fredag 10 – 14

Selvbetjent:
Mandag-søndag: 07:00 – 22:00

For adgang til selvbetjent bibliotek må du først signere kontrakt.

Særskilte åpningstider 2023

Endringer fra vanlige åpningstider

Hovedbiblioteket
    • 24. februar – Hovedbiblioteket betjent, 13-16.
    • 3. april – 4. april – Hovedbiblioteket betjent, 10-16
    • 5. april – 10. april – Kun selvbetjent
    • 1. mai – Kun selvbetjent
    • 17. mai – Kun selvbetjent
    • 18. mai – Kun selvbetjent
    • 27. mai – Kun selvbetjent
    • 29. mai – Kun selvbetjent
    • 1. juli – 6. august. Sommeråpningstid. Hovedbiblioteket betjent mandag 12-19, tirsdag-fredag 10-16, lørdag 10-14. 
    • 23. desember – Hovedbiblioteket betjent, 10-14
    • 24. – 26. desember – Kun selvbetjent
    • 27. – 28. desember – Hovedbiblioteket betjent, 10-16
    Forsand
    • 3. april – 10. april – Kun selvbetjent
    • 1. mai – Kun selvbetjent
    • 17. mai – Kun selvbetjent
    • 18. mai – Kun selvbetjent
    • 27. mai – Kun selvbetjent
    • 29. mai – Kun selvbetjent
    • 28. juni – 20. august. Betjent tirsdag 20.6 og 27.6 9-14; onsdag 5.7 og 12.7 10-12; tirsdag 25.7, 1.8 og 15.8 9-14. Ellers selvbetjent som vanlig. 
    • 22. – 31. desember – Kun selvbetjent
    Høle
    • 3. april – 10. april – Kun selvbetjent
    • 1. mai – Kun selvbetjent
    • 17. mai – Kun selvbetjent
    • 18. mai – Kun selvbetjent
    • 27. mai – Kun selvbetjent
    • 29. mai – Kun selvbetjent
    • 3. juli – 23. juli. Betjent 5. juli og 12. juli 13-15. Selvbetjent som vanlig.
    • 24. juli – 6. august. Vanlige åpningstider
    • 7. august – 13 august. Kun selvbetjent 
    • 23. – 31. desember – Kun selvbetjent
    Riska
    • 27. februar – 3. mars. Betjent tirsdag og torsdag 10-16.
    • 4. april – Betjent, 10-16. 
    • 5. april – 10. april – Kun selvbetjent
    • 1. mai – Kun Selvbetjent
    • 17. mai – Kun selvbetjent
    • 18. mai – Kun selvbetjent
    • 27. mai – Kun selvbetjent
    • 29. mai – Kun selvbetjent
    • 22. juni – 16. juli. Sommeråpningstider. Riska betjent tirsdag og torsdag 10-16, onsdag og fredag 10-14. Selvbetjent som vanlig.
    • 17. juli – 23. juli. Kun selvbetjent.
    • 24. juli – 15. august. Sommeråpningstider. Riska betjent tirsdag og torsdag 10-16, onsdag og fredag 10-14. Selvbetjent som vanlig.
    • 9. – 13. oktober. Høstferieavvikling. Kommer senere.
    • 23. – 31. desember – Kun selvbetjent
    •  
    •  
    •  
    •