Her finner du en oversikt over et lite utvalg aktuell litteratur om Russland fra samlingen vår. Dette er kun noen få av alle titlene om Russland vi har til utlån hos oss.
Putin av Hans-Wilhelm Steinfeld
Boken er en analyse av utviklingen til den russiske presidenten fra han var KGB-agent i Øst-Tyskland høsten 1989 da Berlin-muren falt. I 1991 sto Vladimir Putin på demokratenes side under det KGB-ledete statskuppet i Sovjetunionen. Nå har han styrt Russland i 20 år. Et viktig og sentralt spørsmål som Steinfeldt søker å besvare er når Putin mistet Vesten, og når Vesten mistet Russland?
Russland blir til: fra vikinger til Ivan den grusomme av Halvor Tjønn
Hvorfor er Russland så forskjellig fra det øvrige Europa? Hvorfor har demokratiet hatt så store vanskeligheter med å slå rot i den russiske jord? Hvorfor anser russere flest seg som ulike fra oss øvrige europeere? Skal man nærme seg et svar, må man gå til historien. Halvor Tjønn har skrevet den første bredt anlagte boka på norsk om Russlands tidlige historie. Det er en fortelling om fyrstene, menneskene og slagene som vevde det tidlige Russland sammen i et nasjonalt, økonomisk, sosialt og mentalt fellesskap. Russland som stat ble dannet i tidlig middelalder av de skandinaviske vikingene. Forbindelsene med Europa var tette og gode. Da norske sagakonger hadde vanskeligheter på hjemmebane, var det store riket i øst det naturlige tilfluktsstedet for dem. Siden fulgte dramatiske hendelser som førte til at Russland og Vest-Europa skilte lag. I årene 1237-1240 feide det mongolske herjingstoktet over Russland og la mange av de praktfulle byene i aske. Det russiske middelalderriket ble nå en del av et enormt mongolsk verdensimperium med sentrum i Mongolia og Kina. Det skulle ta 200 år under mongolenes jerngrep før det igjen dukket opp noe som liknet på en selvstendig russisk stat. Denne staten fikk sitt sentrum i Moskva. I løpet av de neste hundre år lyktes det fyrstene i Moskva å bygge opp en mektig stat, men i stadig kamp mot mongolske og tatarske armeer, og mot den litauiske og den polske staten. Midt på 1500-tallet dukket det opp en hersker som igjen gjorde Russland til en europeisk stormakt. Han er blitt kjent som Ivan den grusomme. Russland blir til er første bind i en trilogi om hele Russlands historie.
Det russiske imperiet: fra sammenbrudd til triumf av Halvor Tjønn
På begynnelsen av 1600-tallet er Russland i ferd med å gå under. Tronrøvere og falske tsarsønner inntar scenen mens svensker og polakker invaderer landet. Russlands framtid står på spill. Etter et drøyt tiår med kaos blir stabiliteten gjenopprettet, men Russland forblir isolert, åndelig og økonomisk. På begynnelsen av 1700-tallet forvandler Peter den store – ved hjelp av hensynsløs maktbruk – Russland til en europeisk stormakt. Regimet hans fører til en konservering av en hierarkisk, autoritær og voldelig samfunnsorden der folkeflertallet – bøndene – lever som slaver. I generasjonen etter Peters død befinner Russland seg i skyggen av den store reformatoren. Alle andre maktinstitusjoner bortsett fra tsaren er avskaffet. Samtidig mangler det herskende Romanov-dynastiet mannlige tronfølgere. Konsekvensen blir en rekke statskupp. Statskuppenes epoke tar slutt idet Katarina den store i 1762 rydder sin ektemann Peter III av veien og selv overtar makten. Det russiske imperiet er en fortsettelse av suksessen Russland blir til. Boken gir et fargerikt bilde av vårt naboland i øst og danner samtidig et bakteppe for forståelsen av dagens samfunnsforhold i Russland, ikke minst landets konflikter med Vesten og med Ukraina.
Den korteste historien om Russland : fra vikingene til våre dager av Peter Normann Waage
En kortfattet og kunnskapsrik bok for alle som er det minste nysgjerrig på Russland. Russland er en del av det daglige nyhetsbildet. Enten som en angivelig trussel mot Norge eller NATO, eller med de siste oppdateringene om protester mot Putins regime innad i landet. Eksperter og politikere tegner et forvirrende bilde av Russland. Hva er det med dette landet? Denne boken er et forsøk på å formidle Russlands rike politiske og kulturelle historie, i en form og et omfang som gjør den lett tilgjengelig. I en ca. 200 sider lang pageturner dekker forfatter Peter Normann Waage landets historie fra vikingene og til i dag. Waage tar opp spørsmål som: Kan Russland bli demokratisk? Hvordan kan det ha seg at et land med en så autoritær historie har fostret noen av verdens største kunstnere? Er landet en del av Europa eller Asia?
En uvanlig spion : Frode Berg, norsk etterretning og spøkelsene fra den kalde krigen av Øystein Bogen
Dramatisk og høyaktuelt om spionanklagede Frode Berg. 5. desember 2017 ble den pensjonerte norske grensevakten Frode Berg arrestert for spionasje i Moskva. Like etter så vi bilder av en trist Frode Berg bak russisk gitter, uvante omgivelser for den godslige bestefaren og lederen for menighetsrådet i Sør-Varanger. Det var første gang en nordmann hadde fått en slik siktelse mot seg i Russland. Pinlig nok for Norge kunne mye tyde på at FSB har rett i sin sak. TV 2-journalist Øystein Bogen har fulgt Russland tett i 20 år. Han har møtt Frode Berg flere ganger, og vært til stede på alle fengslingsmøtene. Her viser han det historiske og politiske omrisset bak saken, samtidig som han tegner et nærbilde av Frode Berg. Hva var det som drev Berg til å legge ut på et oppdrag som dette? Hvorfor valgte E-tjenesten å utsette ham for en slik vanvittig risiko? Hva har det offisielle Norge gjort for å løse floken, og vil Berg noen sinne kunne vende hjem?
Østfronten. Hitlers krig mot Russland 1941–1945
22. juni 1941 iverksatte Hitler det største felttoget verden hadde sett. De tyske styrkene gikk på med full kraft og knuste enhver motstand de møtte på russisk side. Målet var at krigen skulle være over før jul samme år, men det ble snart klart at russerne var langt sterkere enn Hitler hadde forutsett. I løpet av den beinharde russiske vinteren utviklet det seg til svært brutale og blodige kamper, og dette ble starten på Tysklands nederlag som endte i ruinene av Berlin våren 1945. Boken omhandler hele krigen på Østfronten. Rikt illustrert med bilder, malerier og kart.
Den russiske revolusjonen av Kristian Krogh-Sørensen
Februar 1917. I Russlands hovedstad Petrograd demonstrerer kvinnelige arbeidere mot nød og matmangel. I løpet av få dager reiser hele folket seg mot tsarens regime, mot utbytting i fabrikkene og slaveri på jordene. Dette blir starten på en av de viktigste historiske begivenhetene i det 20. århundre: den russiske revolusjonen. Denne tegneserien forteller historien fra februarrevolusjonen til oktoberrevolusjonen. Du får møte Lenin, Tsar Nikolaj, Stalin og andre sentrale skikkelser, og være med på hendelsene som endret historiens gang.
Russland 1917: krig og revolusjon av Per Egil Hegge
To store omveltninger i 1917 sendte både Russlands og verdens historie i en helt ny og uforutsett retning. I mars falt Romanovdynastiet, som hadde regjert riket i over 300 år. I november gjennomførte bolsjevikene en målbevisst fraksjon i det russiske sosialdemokratiske partiet et statskupp som veltet den midlertidige regjeringen. Under Vladimir Lenins ledelse innførte de et diktatur med maktmonopol som ideologisk hovedprinsipp. Om dette høydramatiske året, som ikke kan forstås uten at man samtidig berører både årsakene og de enorme historiske konsekvensene, har Per Egil Hegge skrevet en medrivende beretning.
Slutten for det røde mennesket av Svetlana Aleksijevitsj
Sovjetunionen. Det begynte med drømmer om et nytt menneske, som skulle formes av de kommunistiske ideene. Det nye mennesket levde i et mektig imperium, elsket og fryktet verden over, men en dag brøt det sammen og tilbake stod sovjetmennesket, som kastet ut i en usikker og ubegripelig tilværelse der et fåtall ble uforståelig rike og de fleste mer fattig enn noensinne. I over tjue år har Svetlana Aleksijevitsj reist rundt i de tidligere sovjetrepublikkene. Hun har pratet med de som tapte – gjestearbeiderne, barnehjemsbarn, slektninger til selvmordere og mange, mange flere. Av disse tusentalls stemmer har hun skapt et kor om livet i den sosialistiske utopien, om kaoset som fulgte og om den tiltakende politiske undertrykkelsen av i dag. Slutten for det røde mennesket – Tiden second hand. er et unikt forsøk på å beskrive den sovjetiske erfaring fra det lille menneskets perspektiv.
Fra Lenin til Putin: hundre år som rystet verden av Odd Gunnar Skagestad
Denne boken handler om makt. Den handler om hva mennesker gjør med makten, og hva makten gjør med menneskene. Makt er nøkkelbegrepet til – i den grad det måtte være mulig – å forstå Russland.
I norsk samfunnsdebatt omtales maktbegrepet, det være seg i politisk eller generell forstand, som om det er en fast størrelse. Politikkens oppgave er, ideelt sett, å fordele makten mest mulig rettferdig og balansert: Ingen må oppleve å bli forfordelt eller diskriminert, alle må få en rimelig grad av eierskap til makten. I Russland har makten alltid tedd seg annerledes enn hva vi er vant til i Norge. Slik er det fremdeles.