Vi feirer Verdens bokdag 23. april og i den anledning poster vi denne uken et utvalg av våre ansattes favorittbøker. Bøkene er utstilt i kulturavdelingen og selvsagt til utlån.
Liv og skjebne – Vasilij Grossman
Dette mesterverket om liv og skjebner i Sovjetunionen er basert på faktiske hendelser før, under og etter 2.verdenskrig. Boka ble sensurert og kom ut i utgitt først i 1980, 16 år etter forfatterens død. Hovedpersonene i romanen er medlemmer av familien Sjaposnikov. Deres ulike beretninger om ungdomstid; kaos og grusomhet i Stalingrad; letingen etter et forsvunnet barn og utrenskningene etter krigen, tegner til sammen et nådeløst av bilde av vilkårene vanlige mennesker levde under i Sovjetunionen. Boken kan leses som en dokumentarisk roman, som en krigsroman, men er like mye en dypt menneskelig fortelling om oppofrelse, lidelse og kjærlighet. Oversettelsen av Steinar Gil er glimrende, og bakerst har boka er en oversikt over fiktive og historiske personer og forkortelser.
– Nina
Tilbake til Lemberg: om opphavet til begrepene «folkemord» og «forbrytelser mot menneskeheten» – Philippe Sands
Mens menneskerettsjuristen Philippe Sands nøster opp historien til sin jødiske familie oppdager han at juristene bak begrepene «forbrytelser mot menneskeheten» og «folkemord», kom fra samme by som hans familie, Lviv. Denne ufattelig spennende boka om jus, en families skjebne og historien til en by, fikk meg til å reise til Lviv. Både boka og turen anbefales!
– Nina
Da Josef Mengele forsvandt – Olivier Guez
Historien om den beryktede legen i Auschwitz. Vi følger Mengele fra han pakker blod, vevsprøver og dokumenter og forsvinner 17. januar 1945 til han drukner i Brasil i 1979. En svært vellykket biografisk roman som gir innsikt i tankene og følelseslivet til et nesten ubegripelig menneske. Les mer om boken her.
– Anita
Heimat: et tysk familiealbum – Nora Krug
Gjennom tegneserie, foto, memoarer, brev og tekst forteller forfatteren familiens krigshistorie samt historien til generasjoner av tyskere som har måttet vokse opp leve med kollektiv skyld for forbrytelser begått i en krig som fant sted før de selv ble født. Les mer om boken her.
– Anita
Vi er fem – Matias Faldbakken
På bygda eksperimenteres det med en leirklump, som går fra leketøy til en selvstendig organisme. Det får konsekvenser. En velskrevet fryd av en roman som kan leses på mange måter. Les mer om boken her.
– Trude
Grensen – Erika Fatland
Visste du at det er ett land mellom Norge og Nord-Korea? Fatland tar oss med på en reise langs Russlands grenser, og fletter sammen anekdoter, fakta og historie på mesterlig vis.
– Trude
Trollmannen fra Lublin – Isaac Bashevis Singer
En tryllekunstner, et utsvevende liv, et skjebnesvangert innbrudd og en fascinerende jødisk kultur sørøst i dagens Polen.
– Sebastian
Tid – Carlo Rovelli
Finnes det egentlig noe som heter «nåtid»? Kan man reise tilbake i tiden? Oppdag tidens mysterier sammen med den italienske fysikeren, Carlo Rovelli!
– Sebastian
Lars O Bru og havet – Morten Bjerga
En gammel mann tenker tilbake og skriver om livet sitt. Gjennom ham får vi tilgang til kystkulturen på vestlandet fra 1870-1949. Stillferdig roman med lavt tempo, og med tilknytning til lokal historie.
– Silje
Pillen – Marte Stubberød Eielsen
Da p-pillen ble lansert, var markedsføringen “En pille som regulerer menstruasjon og er befruktningsstimulerende”. Lettlest, spennende og interessant – og til dels morsomt og sjokkerende. Les mer om boken her.
– Silje
Vuggesang – Laila Slimani
En rik familie med et unikum av en barnevakt, alt ånder idyll. Hvorfor ender det da så blodig? De store avstandene i det franske samfunn blottlegges på beste vis.
– Marianne
Overleverne – Alex Schulman
Tre brødre drar tilbake til barndommens sommersted for å strø morens aske. Det har gått mange år siden tragedien skjedde der og brødrene har mye uoppgjort seg imellom. Velskrevet og beskrivende.
– Marianne