Her er et utvalg av de nye bøkene fra november: Vikingtid, barseltid, kunst, kreft, skolelærdom, Xi Jinping, Erna, «Pølsa» Pettersen, Michelle Obama med mer. Kanskje også noen julegavetips?
Det kunne jeg jo før! : alt du lærte på skolen og som du nå har glemt av Anne Lene Johnsen
Pythagoras læresetning, fotosyntesen og verdens syv underverker – grunnskolepensumet skal jo helst sitte. Men gjør det nå egentlig det? De fleste av oss har vel kjent på følelsen av at ting man kunne på rams en gang i tiden nå har gjemt seg bort i hukommelsens irrganger. Noe av det er direkte flaut ikke å ha kontroll på, og det hadde jo vært kult å slippe å google elementær kunnskap på jevnlig basis? Her kommer løsningen! I denne boken har quiz- og IQ-mester Anne Lene Johnsen samlet alt det som et voksent menneske bør være utrustet med av kunnskap om både norske og internasjonale forhold. Fordelt på de klassiske skolefagene norsk, geografi, historie, samfunnsfag, matematikk, KRLE og naturfag går hun gjennom grunnleggende allmennkunnskap. (Forlagsomtale)
Avkoloniseringsfeminisme av Françoise Vergès
Feminismen har alt for lenge vært koordinert av kreftene de søker å motvirke. I dette manifestet argumenterer Francoise Verges for at feminister ikke lenger bør være medskyldige til kapitalisme, rasisme, kolonialisme og imperialisme: det er på tide å bekjempe systemet som skapte sjefen, bygget fengslene og styrer kvinners kropper. En dekolonial feminisme jobber med sentrale spørsmålene i feministiske debatter i dag: fra eurosentrisme og hvithet, til makt, inkludering og ekskludering. Ved å fordype seg i feministiske og antirasistiske historier, vurderer Verges også samtidens aktivisme, bevegelser og kamper, inkludert #MeToo og Women’s Strike. Boken plasserer antikolonialisme og antirasisme innenfor en interseksjonell marxistisk feminisme, og fremsetter et nødvendig krav om å frigjøre oss fra de kapitalistiske, imperialistiske kreftene som undertrykker oss. (Forlagsomtale)
En kort introduksjon til EUs historie av Lise Rye
Det finnes ikke én historie om EU. Spørsmålet om hva EU er og hvordan EUs utvikling kan forklares vil gi ulike svar, avhengig av hvem du spør og hvilket perspektiv de legger til grunn. For noen er det et økonomisk samarbeid som har gått for langt, for andre er det et solidaritetsprosjekt som kommer til kort. Det er håpet om en bedre fremtid og en fullkommen fiasko, alt til samme tid. Denne boken diskuterer sentrale dimensjoner ved EU-samarbeidet, slik det har utviklet seg fra 1950 og frem til i dag. I en tid hvor krisene står i kø, både i og utenfor samarbeidet, vet vi ikke hvilken retning EU vil ta i fremtiden. Mer kunnskap om EUs mange sider kan samtidig gi et bedre grunnlag for å vurdere hvorvidt vi vil investere i dette samarbeidet eller ikke. (Forlagsomtale)
Xi Jinpings Kina av Stig Stenslie og Marte Kjær Galtung
Xi Jinping er en av verdens mest innflytelsesrike politiske ledere. Mytene om ham er mange. Men hvem er han? Og hva er egentlig hans politiske prosjekt for Kina? Under Xi har Kina blitt en global supermakt som utfordrer USAs rolle og er et land Norge i stadig større grad føler på tennene. Samtidig har Xi sentralisert og monopolisert makt på hjemmebane på en måte ingen har klart i Kina siden Mao. Hans kontroll over det politiske apparatet, rettsvesenet, sikkerhetstjenestene og mediene er nærmest absolutt, og landet har de siste årene utviklet seg raskt i en stadig mer autoritær retning. Observatører som har fulgt Kina tett, har blitt overrasket over retningen landet har tatt under Xi. Under Kulturrevolusjonen ble Xis familie utstøtt og forfulgt. Allerede som barn erfarte han hva det ville si å få en hard behandling av partiet. Mange forventet derfor en pragmatisk og reformorientert leder da Xi kom til makten. I stedet har Xi vist seg som det motsatte: en ekstremt partitro og autoritær leder som ikke skyr noen midler i kampen for å revitalisere den kommunistiske revolusjon. For å forstå Kina i dag er det helt nødvendig å forstå Xi Jinping. I denne boka bruker forfatterne Xis liv som prisme for å forstå landets politiske utvikling de siste ti årene. I hvilken retning går Kina, og hva har det å si for kinesere flest – og verden for øvrig? (Forlagsomtale)
Xi Jinping : verdens mektigste mann av Stefan Aust & Adrian Geiges
Kina er verdens mest folkerike land, med over 1,4 milliarder innbyggere. Den kinesiske staten ekspanderer økonomisk over hele verden og har enorme planer for å flytte verdens maktsentrum tilbake dit de mener det hører hjemme: i sentral-Asia. Samtidig sliter Vesten med politiske konflikter og ulike kriser. Verdens mektigste mann er ikke lengre USAs president. Det er Xi Jinping, generalsekretæren i kommunistpartiet og Kinas president siden 2013. Til tross for maktposisjonen sin er Xi Jinping lite kjent for de fleste. Hvordan kom han dit han er i dag, og hva er fremtidsplanene hans? Alle som ønsker å forstå Kina trenger å vite hva som driver Xi Jinping. Forfatterne av boken er de to svært velrennomerte journalistene Stefan Aust og Adrian Geiges som begge kjenner kinesiske forhold fra innsiden. (Forlagsomtale)
Tilværelser : essays av Torgeir Rebolledo Pedersen
Torgeir Rebolledo Pedersen har siden debuten i 1983 vært en av våre mest markante poeter. Nå griper han til essayformen for første gang. Med både livsglede og livslede skriver Torgeir Rebolledo Pedersen seg gjennom sitt liv og sin diktnings tilværelser, med et blikk for, og en vilje til å finne sammenhenger. Han skriver med et eksistensielt sinne mot det individuelle materielle begjær og med omsorg for den kollektive samfunnsånd. Han skriver åpent om død og sorg. Her finnes essays om trapper, om brannforskrifter, retoriske tegn og om politikk og poesi, skrevet med en miks av saklig og poetisk prosa. Essayene byr på overraskende og øyeåpnende innsikter. Her spilles språkspill og spres språkglede, Torgeir Rebolledo Pedersens vis, med hans karakteristiske form for svartsynt humor. (Forlagsomtale)
Ved Ernas side av Sindre Finnes i samarbeid med Martine Aurdal
Hvordan er det for en helt vanlig mann å være gift med statsministeren? Hvordan er det å leve et familieliv når medienes lyskastere står på døgnet rundt? Hvordan er det å møte amerikanske presidenter, førstedamer og globale superstjerner? Sindre Finnes har opplevd alt dette og deler generøst fra sitt liv med Erna Solberg. Resultatet er en innsidefortelling om gleder og sorger, om stolte øyeblikk og hva det koster å realisere ambisjoner i toppolitikken. Boken inneholder skarpe observasjoner fra sidelinjen og nye, oppsiktsvekkende opplysninger om noen av de største politiske skandalene og maktkampene fra de siste årene. Den er også en kjærlighetserklæring til en statsminister og partileder, mor og ektefelle. (Forlagsomtale)
Å bli mamma : med favnen full av ansvar og hjertet fullt av kjærlighet av Oda Weider-Krog
Å bli mamma er en liten bok om det største i verden. Oda Weider-Krog forteller om den altoppslukende tiden i barnets første år, det krevende og såre, og den berusende følelsen av å bli kjent med sitt eget barn. Hvor mange timer ammes egentlig et barn? Finnes det andre mødre der ute som også lengter etter egentid og søvn? Med varme og humor forteller hun om den første tiden som nybakt mamma, om amming og melkespreng, bleieskift og endeløse våkenetter, om ensomhet, savn og tvil, forelskelse og bunnløs kjærlighet – alle disse dyrebare øyeblikkene og de kaotiske følelsene som følger med det å bli mamma. (Forlagsomtale)
Babyblues : en selvhjelpsbok til nybakte foreldre av Catharina Elisabeth Arfwedson Wang
Babyblues handler om at også livets lykkeligste periode kan være full av utfordringer og nedturer, og hvordan vi kan forstå og håndtere de litt mørkere skyene. Boken henvender seg til deg som opplever det å bli mamma eller pappa som vanskelig og strevsomt. Som kanskje tenker: Hva har jeg gjort? Vil det alltid være slik? Eller kanskje tenker: Det må være noe forferdelig galt med meg som ikke føler meg lykkelig? Kanskje har du skyldfølelse fordi du ikke opplever den store kjærligheten til babyen din? Eller kanskje føler du deg bare sliten, engstelig og nedstemt? Faktum er at så mange som 10-20% kvinner og 5-10% menn føler seg deprimerte og engstelige i barselperioden. Og – de forteller det ikke til noen, de er ensomme og de skammer seg. (Forlagsomtale)
Helt deg! : en bok om å kontrollere det du kan ta kontroll over, og gi f**n i resten av Øystein «Pølsa» Pettersen
Gjennom 20 år i toppidrett har Øystein «Pølsa» Pettersen selv opplevd å nå mange mål, og han har vært tett på andre som ha opplevd å nå målene sine. I denne boken henvender han seg til de unge. «Denne boka er skrevet til de unge. Til dere som ennå ikke har havnet i samfunnets hamsterhjul der man jager og jager uten mål og mening om hva det er man faktisk ønsker å oppnå. Eller hvorfor. Til dere unge som lever i en hverdag der alle strever for å tilfredsstille alle andres krav og forventninger og som opplever det som både håpløst og slitsomt». Boka beskriver hvordan han mener alle bør angripe livet for å sikre suksess ved å ta kontroll over det du faktisk kan ta kontroll over, og gi f i resten. (Forlagsomtale)
Quislings koffert : i fotsporene til en forræder av Trude Lorentzen
Med en brun lærkoffert i hånden dro Vidkun Quisling til Ukraina for å redde menneskeliv – og siden til Adolf Hitler i Berlin, inn i forræderiet. Da Trude Lorentzen får kjøpt landssvikerens koffert starter en medrivende detektivjakt gjennom tiden. Hvem var mannen som ville være Norges egen nazidiktator? Hvorfor reiste han inn i landssviket? Alt, har kofferten hans sett. Kannibalisme. Flerkoneri. Til sammen elleve besøk hos Der Führer. Og hvem har båret videre på den tunge, brune bagasjen etter ham, helt frem til våre dager? Quislings koffert er en uhyggelig aktuell fortelling om å foreta avgjørende valg i historiens veikryss. Boka bygger på podkastsuksessen med samme navn og inneholder hemmeligheter som aldri før er blitt fortalt. (Forlagsomtale)
Lyset i oss alle : å finne styrke i en urolig tid av Michelle Obama
I denne oppfølgeren til selvbiografien «Min historie» gir USAs tidligere førstedame Michelle Obama praktiske råd og foreslår gode strategier for å bevare håpet og likevekten i dagens svært usikre verden. Det finnes kanskje ingen enkle løsninger eller fyndige svar på livets store utfordringer, men Michelle Obama mener at vi alle kan finne og støtte oss til et verktøysett som vil hjelpe oss med å håndtere endringer bedre og bevare likevekten midt i alle forandringene. I Lyset i oss alle går hun inn i en åpenhjertig og oppriktig dialog med leserne og diskuterer spørsmålene mange av oss strever med: Hvordan skal vi bygge opp varige og ærlige vennskap? Hvordan kan vi finne styrke og fellesskap til tross for meningsforskjellene våre? Hvilke verktøy bruker vi for å håndtere manglende selvtillit eller hjelpeløshet? Hva gjør vi når det begynner å føles som om alt blir for mye for oss? Michelle Obama gir leserne en rekke nye historier og innsiktsfulle refleksjoner over endring, utfordring og makt, deriblant sin tro på at når vi lyser opp livet for andre, kan vi kaste lys over rikdommen og potensialet i våre nærmeste omgivelser og finne frem til dypere sannheter og nye veier til fremskritt. Hun utforsker også temaer forbundet med rase, kjønn og synlighet med sin sedvanlige humor, oppriktighet og varme og oppfordrer leserne til å jobbe seg gjennom frykt, finne styrke i fellesskapet og leve frimodig. (Forlagsomtale)
Presten, psykologen og gærningen : samtaler gjennom år av Pia Beate Pedersen, Cecilie Benneche og Elisabeth Thorsen
Hva gjør et menneske når alt rakner? Pia Beate Pedersen la ut på pilegrimsvandring. Hun begynte også i terapi og sjelesorg. Som journalist er Pia kjent for nysgjerrighet og mot til å søke bak maskene – også sin egen. I denne boken insisterer hun på å kalle seg gærning. Hun utfordrer sin tidligere psykolog Cecilie Benneche og prest Elisabeth Thorsen til å bruke sine roller, men også søke bakenfor. Kanskje gærningen finnes i oss alle? Forfatterne henter fra sine egne liv, ikke for å blottlegge det private, men for å belyse det allmenne. Ut fra ulike erfaringer og synsvinkler utforsker de livets store spørsmål. Felles for alle tre er at de ikke er redde for å lodde dypt når de søker svar. (Forlagsomtale)
Eg er her enno : livet med kreft av Eli Strand
Den 6. desember 2019 er ein mild førjulsdag i Oslo. Eli Strand har vore hoven i ein fot, og skal på ein rask sjekk hos legen. Ho fryktar ingenting. I løpet av dagen får ho vite at ho har fått tilbakefall av kreft, og at sjukdomen er ulækjeleg. Eli Strand på nesten 50 år, lukkeleg gift og med ein tenåringsson, klarer knapt å gå eller å puste. Denne boka har blitt til midt i alt det vanskelege, på dagar ho nesten ikkje har orka å stå opp og dagar ho har feira livet med sjampanje. Strand fortel om møtet med helsevesenet, om behandlinga og smertefulle biverknader og om den lammande angsten. Men ho fortel også om det som betyr mest av alt her i livet: kjærleiken, familien og venene. Eg er her enno er ei bok om å vere dritlei livet som pasient, men også om å finne styrke og glede. Er det mogeleg å behalde håpet når legane seier at du sannsynlegvis ikkje har meir enn eit par år igjen? Eli Strand (f. 1970) har vore journalist og programleiar i NRK og TV2. I dag arbeider ho med kommunikasjon for næringslivet og driv sitt eige selskap, der ho skriv tekstar og lagar filmar og podkast. (Forlagsomtale)
Kunsthistorie for alle! : en oppdagelsesferd i kunsten av Kristine T. G. Hardeberg
Hvorfor er Jomfru Marias kjole nesten alltid rød? Og hva betyr det når du ser en hund i gamle malerier? Kan et vinglass og en hatt fortelle oss noe om livet i Nederland på 1600-tallet? Og hva syntes egentlig Michelangelo om å male taket i Det sixtinske kapell? I Kunsthistorie for alle! kommer du under huden på noen av historiens viktigste kunstverk. La deg overraske og begeistre over vakre og underlige malerier og gripende skulpturer – og bli kjent med menneskene bak disse kunstverkene og deres spennende historier. Kristine T. G. Hardeberg underviser i kunsthistorie, både på nett og fysisk, i Norge og på reiser. Gjennom disse kursene og forelesningene har tusenvis av deltakere oppdaget hvor spennende kunsthistorie kan være. La forfatteren ta deg med på en spennende reise gjennom kunsthistorien, fra antikken til vår egen tid. Her står aha-opplevelsene i kø, og det er referanser til alt fra kjærlighet og politikk til religion og eventyr. (Forlagsomtale)
Ask og Emblas barn : en historie om vikingene av Neil Price
Tradisjonelt regnes vikingtiden fra år 793, da vikinger angrep klosteret i Lindisfarne, til Harald Hardrådes død ved slaget ved Stamford Bridge i år 1066. I denne boken retter den anerkjente arkeologen Neil Price et nytt blikk på denne oppfatningen. Price viser at vikingenes ekspansjon startet flere generasjoner før Lindisfarne-angrepet, og går århundre tilbake for å finne røttene til fenomenet ‘viking’. Ask og Emblas barn er den mest vidtrekkende og komplette samlingen av all kunnskap vi besitter om vikingene i dag. Fortellingen bringer leseren på tvers av hele vikingenes oppland – fra Vinland i dagens Canada til Konstantinopel – ja, helt til kontaktpunkter i Kina. I særlig grad tar Price oss med på innsiden av norrøn tankegang og åndelige verden. I dette store, nye standardverket skjærer han gjennom århundrer med etablert kunnskap på jakt etter vikingenes selvbilde som etterkommerne etter de første menneskene på jorda: Ask og Embla. (Forlagsomtale)
Dronning Ingerids land av Mona Ringvej
Med Sigurd Jorsalfares død i 1130 startet en blodig tid i Norden. Kampen om tronstolene utartet til en underlig stollek der vinneren var sikret en snarlig død. Den dødelige leken ble iakttatt av en kvinne som kjente reglene godt. Som arving etter den svenske kongen var hun selv en brikke i spillet om kongemakt. Men hun var også en spiller. Ingerid Ragnvaldsdatter ble dronning i Norge da hun giftet seg med kong Harald Gille. Da han ble drept to år senere, fikk hun sønnen valgt til konge, sammen med halvbroren. Inntil barnekongene ble myndige, lå kongemakten i andre hender. Hvilke? Kildene hvisker lavt om dronning Ingerid, men språket skjuler henne. Som navet i en krets av lendmenn forsvinner hun ut av språket og historien. Det samme gjør denne voldelige tidens fredeligere sider. Sverdene får vi se, men mennenes politiske sfære hadde også en spinneside, der allianser ble inngått, byggverk reiste seg og lover vedtatt. Lover om å la sverdene hvile når man valgte konge. Sporene etter dette arbeidet er der likevel. De avdekker hva de kjempet for, sverddragerne rundt tronstolene. Og de avdekker Ingerid Ragnvaldsdatters historie. (Forlagsomtale)
Barn som pårørende : hvordan snakke med barna til dem som er psykisk syk eller rusavhengig? av Solveig Fjermestad
Å få til en god samtale med barna til dem som har en psykisk lidelse eller som ruser seg kan være utfordrende. Disse barna trenger trygge voksne å snakke med. Boka har flere eksempler på barnesamtaler forfatteren selv har gjennomført ved NKS Veiledningssenter, et tilbud til barn, ungdom og voksne som er pårørende til noen som ruser seg, har en psykisk lidelse eller er i fengsel. Forfatteren viser hvordan du kan øve på å bli så trygg på deg selv at du ikke nøler med å snakke med barna på en måte som gjør at de merker at du lytter oppmerksomt. Gjennom sterke eksempler får vi hjelp til å forstå hvordan det er å være barn som er pårørende, og gode tips til hvordan vi kan snakke med dem på måter som hjelper. (Forlagsomtale)
Våge, vinne og vokse av Silje Landevåg i samarbeid med Sara Lossius
Silje Landevåg er en ung gründer med en usedvanlig teft. Hun var bare 24 år da hun bygde opp en av Norges største nettbutikker, GetInspired, fra bunnen. Dette er hennes historie. «Pappa, hvordan kommer jeg på landslaget? Ringer de meg, eller jeg dem?» Silje Landevåg var seks år og satt i baksetet på vei hjem fra håndballtrening. Det ble ikke landslaget for Silje. I stedet startet hun som 24-åring en av Norges første og største nettbutikker – før netthandel var vanlig. Med mot og teft brukte hun fremveksten av sosiale medier til rask og trygg vekst. I 2019 hadde GetInspired en omsetning på 270 millioner kroner. Silje solgte seg delvis ut for å fortsette gründerreisen som investor. Å bygge et selskap byr på voksesmerter, utfordringer og ekstremt mye jobb. Samtidig som GetInspired vokste, fikk Silje to barn, gikk gjennom et samlivsbrudd og lanserte sin egen treningskolleksjon som hun gråtende måtte skrinlegge. Våge, vinne og vokse er en inspirerende gründerhistorie fra en av Norges mest suksessfulle kvinnelige gründere. Boken inneholder også en gründerskole med konkrete råd til deg som oppstarter: hvordan skrive forretningsplan, valg av selskapsform, eierstruktur og voksesmerter med mer. (Forlagsomtale)