Nye faktabøker i mai

I mai har det kommet flere tur- og feriebøker, men blant annet også bøker om Formel 1, strikking, interiør, hage, fysikk og endring av vaner.

 

Island : eit varmt portrett av ein fargerik kultur av Ottar Fyllingsnes

forsidebilde

Island er kjend og elska for det ville og vakre landskapet, med alt frå store sletter til varme kjelder og enorme vulkanar. Denne boka er ein kombinasjon av reiseskildringar og forteljingar om menneskemøte, og eit djupdykk i kulturhistorie, politikk og natur. Her får du lese historia om Island, frå sagatida og fram til dagens internasjonale og moderne land. Boka har fotografi av Harald Hognerud. Omtalen er utarbeidd av BS.

 

Turmagi : 68 turforslag for barnefamilien av Terje Karlung

forsidebilde

Norge er et langstrakt land rikt på variert natur. Her finnes turterreng for enhver smak. I denne boken har Terje Karlung samlet 68 turalternativer for barnefamilier. Forslagene fordeler seg utover hele landet og dekker både fjell, skog og kystområder, og inneholder dagsutflukter, overnattingsturer og lengre ferier. Karlung byr på tips til en rekke aktiviteter for både store og små som fiske, kanopadling, matlaging over åpen ild og terrengsykling. Boken kommer med råd om hvordan man forbereder turen slik at alle får en god opplevelse. Omtalen er utarbeidet av BS.

 

Campingguiden av Magne Klann

forsidebilde

Hvor går ferden med campingvogn? Norge er langstrakt land å reise i, og kan skilte med et stort og variert tilbud til dem som vil bo i campingvogn underveis. Magne Klann har satt sammen en veiviser til 362 overnattingssteder i hele Norge. Her får man råd og tips, slik at turen skal bli fin og opplevelsesrik. Boken kommer med kart og illustrasjoner. Omtalen er utarbeidet av BS.

 

Kråkemannen : en historie om liv og død av Alf Marius Opsahl

forsidebilde

Livet med en kråke. Espen Slettberg har i sytten år vært samboer med Hafez, en kråke som plutselig landet i fanget hans. DN-journalist Alf Marius Opsahl utforsker dette eiendommelige samboerskapet, de mange mytene om kråkene og lærer kråkemannen Espen å kjenne. Omtalen er utarbeidet av BS.

 

Mikrovaner : en enkel måte å få gode vaner på og kvitte deg med dårlige av James Clear

forsidebilde

Hvordan bli kvitt uvaner – begynn i det små. Ifølge journalist James Clear er ekte endring basert på flere hundre avgjørelser man tar daglig. Det kan handle om å stå opp fem minutter før man egentlig må eller spise litt mindre ved å drikke et glass vann før maten. I «Mikrovaner» kommer Clear med konkrete forslag til små endringer. Hvis man lar dem bli en del av den daglige rutinen, kan de være med på å skape varige gode vaner. Omtalen er utarbeidet av BS.

 

Formel 1 2022 : lag, førere, baner, rekorder av Bruce Jones

forsidebilde

Den 73. sesongen av FIAs Formel 1 verdensmesterskap ble flagget i gang 20. mars 2022. Er det Max Verstappen som vil drar av gårde med den gjeve pokalen, eller blir det Lewis Hamilton eller Charles Leclerc som kjører hjem seieren? Hva slags justeringer vil lagene gjøre i løpet av det kommende året, og hva vil eventuelle regelendringer ha å si for utfallet? Denne guiden byr på en omfattende oversikt med inngående analyser av biler, fører, lag og baner. Boken tar også for seg den historiske 2021-sesongen. Omtalen er utarbeidet av BS.

 

Skjønnheten i kaos av Julia Ravanis

forsidebilde

Det kan være vanskelig å forstå moderne fysikk. Idehistoriker og fysiker Julia Ravanis har valgt å ta veien via det dagligdagse og personlige for å greie ut om sorte hull, sammenflettede elektroner og strengteori. Det kan handle om det å bli forelsket, om måten man blir sett på eller om det å lengte etter noen. På et litterært vis, og med idé- og vitenskapshistorie for hånden, forsøker Ravanis å gjøre den moderne fysikken mer tilgjengelig. På den måten kan skjønnheten i kaoset bli mer synlig. Omtalen er utarbeidet av BS.

 

Hést : sommerstrikk : og hekling av Märtha Louise, Monica Helen Sundt Utne og Anne-Kari Bøhaugen

forsidebilde

Strikkedesign fra Hést har på kort tid blitt svært populære. Mens forrige bok innehold varme gensere, inneholder denne boken 35 oppskrifter på plagg som hører sommeren til. Her finner man kjoler, skjørt, bukser, gensere, jakker og badetøy, samt neon oppskrifter på heklede plagg. Omtalen er utarbeidet av BS.

 

Vestlandsfjordene : verdens vakreste reisemål av Espen A. Jacobsen

forsidebilde

Fjordene på Vestlandet har mye å by på, fra gårdsbesøk til byliv, fra helleristninger til industrihistorie. I denne boken finner man både de berømte reisemålene, og mer bortgjemte steder, enten man vil bevege seg til fots, eller med bil, båt og ferge. Omtalen er utarbeidet av BS.

 

Norges skjulte perler av Per Roger Lauritzen og Reidar Stangenes

forsidebilde

Natur, kultur og tur kan man oppleve over hele vårt langstrakte land! Dette spektakulære, landet med så mange forskjellige omgivelser, beriker oss med mange gode muligheter for turer i naturen. Ikke alle er like kjent, og noen av dem er bedre skjult enn andre. Denne boken setter et lys på disse skjulte perlene og forklarer hvordan man kan komme seg dit. Her har vi både bil, sykkel, båt som mulige fremkomstforslag, og også turer for de som vil bevege seg til fots. Boken dekker alle landets 11 fylker. Omtalen er utarbeidet av BS.

 

De jævla putene : er den minste utfordringen når du skal skape et hjem for deg av Taran Grønlie

forsidebilde

Taran Grønlie er lei av at alle betrakter interiørarkitekten som én som kun kan noe om puter og farger. I denne boken begår hun et interiørt arkitekturopprør, og leseren kan se bort fra både trender og tips om funksjonelle kjøkken eller belysning i hagestuen. Grønli viser heller veien inn til i historien om hvordan mennesker har bodd og rommene de har levd i oppigjennom historien. Her diskuteres også dagens byplanlegging og utfordringen ved moderne boliger. Materialvalg, bærekraft og gjenbruk er temaer som blir belyst i boken, og Grønli har også satt av plass til å snakke om interiørpsykologi og fargelære. Med boken vil Grønli skape en forståelse for at om man skal å ha det bra, må man bo bra. Omtalen er utarbeidet av BS.

 

Overleve i Treblinka : fellen med det grønne gjerdet av Richard Glazar

forsidebilde

I juni 1942 anla nazistene en tilintetgjørelsesleier utenfor landsbyen Treblinka, nordøst i Polen. I juli samme år startet det industrielle massemordet, og omtrent 900 000 mennesker ble drept frem til leieren ble jevnet med jorden i 1943, i et forsøk på å skjule sporene etter den forferdelige forbrytelsen. Hit kom også Richard Glazer fra ghettoen i Theresienstadt. I ti måneder klarte han seg gjennom de umenneskelige forholdene, fordi han ble plukket ut til å utføre arbeid. Han klarte å rømme da fangeopprøret brøt ut på sensommeren 1943, og resten av krigen overlevde han med falsk identitet i Tyskland. Da han kom hjem til Praha i 1945 skrev han ned sine opplevelser. Han gjorde forsøk på å få det publisert, men ble avvist av forlagene. Først på 1990-tallet ble nedtegnelsene publisert. På en nøktern og tankevekkende måte formidler Glazers sitt vitnesbyrd om folkemordet som fant sted i Treblinka. Omtalen er utarbeidet av BS.

 

Kristin må vekk : om Kristin Lavransdatter som ung av Vigdis Hjorth og Line Norman Hjorth

forsidebilde

Sigrid Undsets trilogi om Kristin Lavransdatter slutter ikke å fascinere. Dette dramaet, som utspiller seg i norsk høymiddelalder, følger Kristin fra vugge til grav, og beskriver det livslange kjærlighetsforholdet til Erlend Nikulaussøn, en mann hun møter i det hun, som nyforlovet til Simon Darre, oppholder seg på Nonneseter kloster i Oslo. I «Kristin må vekk» utforsker Vigdis Hjorth og Line Norman Hjorth trilogiens første bok «Kransen» og perioden før femten år gamle Kristin bestemmer seg for å oppsøke klosterlivet. De følger oppveksten på Jørundgård i Gudbrandsdalen med familie og venner, og hendelsene som fører til at hun velger dette bort for en tilværelse bak klostermurene. Forfatterne spør om dette er noe hun frivillig går med på, og de benytter vår egen tids blikk på seksuell trakassering og maktforhold mellom kjønn til å forstå hvorfor en livsglad og familiekjær ungjente tar en så drastisk beslutning. Omtalen er utarbeidet av BS.

 

Rylands rom : den smarte veien til drømmehagen av Marita og Per Ryland

forsidebilde

I denne boken gir ekteparet Marita og Per Ryland tips og ideer for hvordan man kan skape sin drømmehage, -terrasse eller -veranda på budsjett. Her finner man oppskrifter på krukker man selv kan lage, får råd om hvordan man unngår dyre tabber, og hjelp til å finne sin egen stil. Forfatterne arbeider som interiør- og hagedesignere, og står også bak Instagram-kontoen @rylandsrom. Omtalen er utarbeidet av BS.

 

Magnetisk : samtale med en seriemorder av Carlos Busqued

forsidebilde

På høsten 1982 ble bydelen Mataderos i Argentinas hovedstad Buenos Aires hjemsøkt av en seriemorder. Fire taxisjåfører ble i løpet av én uke i september funnet drept i sine respektive biler. Det var ingen tegn til ran, og alle drapene var gjennomført på samme kaldblodige måte. I midten av oktober samme år overga en ung mann ved navn Ricardo Luis Melogno seg til politiet. Han ble funnet tilregnelig og dømt. Tre tiår senere besøkte forfatter Carlos Busqued Melogno i fengselet. Deres samtaler bringer dem tilbake til tiden rundt ugjerningene. En periode som fremstår tåkete, og der historien viser seg å være full av huller. Busqued lar den dømte få berette om sin bakgrunn og hva som ledet ham til å gjennomføre forbrytelsen. Supplert med rettsdokumenter, avisartikler og intervjuer med sakkyndige, pusler Busqued fordomsfritt sammen et psykologisk portrett av et menneske som ble morder. Omtalen er utarbeidet av BS.

 

 

Åpningstider hovedbiblioteket

Biblioteket er betjent:
Mandag – torsdag: 10:00 – 19:00
Fredag: 10:00 – 16:00
Lørdag: 10:00 – 14:00

Selvbetjent:
Mandag-søndag: 09:00 – 22:00

For adgang til selvbetjent bibliotek må du først signere kontrakt.

Åpningstider Forsand

Biblioteket er betjent:
Tirsdag: 09:00 – 14:00
Torsdag: 09:00 – 14:00

Selvbetjent:
Mandag-fredag: 08:00 – 22:00
Lørdag-søndag: 09:00 – 17:00

For adgang til selvbetjent bibliotek må du først signere kontrakt.

Åpningstider Høle

Biblioteket er betjent:
Mandag 17:00-19:00
Onsdag 11:00-14:00
Torsdag 17:00-19:00

Selvbetjent:
Mandag-tirsdag: 13:00-22:00
Onsdag: 09:00-22:00
Torsdag-fredag: 13:00-22:00
Lørdag-søndag 10:00-16:00

For adgang til selvbetjent bibliotek må du først signere kontrakt.

Åpningstider Riska

Biblioteket er betjent:
Tirsdag 10 – 19
Onsdag 10 – 14
Torsdag 10 – 19
Fredag 10 – 14

Selvbetjent:
Mandag-søndag: 07:00 – 22:00

For adgang til selvbetjent bibliotek må du først signere kontrakt.

Særskilte åpningstider 2023

Endringer fra vanlige åpningstider

Hovedbiblioteket
    • 24. februar – Hovedbiblioteket betjent, 13-16.
    • 3. april – 4. april – Hovedbiblioteket betjent, 10-16
    • 5. april – 10. april – Kun selvbetjent
    • 1. mai – Kun selvbetjent
    • 17. mai – Kun selvbetjent
    • 18. mai – Kun selvbetjent
    • 27. mai – Kun selvbetjent
    • 29. mai – Kun selvbetjent
    • 1. juli – 6. august. Sommeråpningstid. Hovedbiblioteket betjent mandag 12-19, tirsdag-fredag 10-16, lørdag 10-14. 
    • 23. desember – Hovedbiblioteket betjent, 10-14
    • 24. – 26. desember – Kun selvbetjent
    • 27. – 28. desember – Hovedbiblioteket betjent, 10-16
    Forsand
    • 3. april – 10. april – Kun selvbetjent
    • 1. mai – Kun selvbetjent
    • 17. mai – Kun selvbetjent
    • 18. mai – Kun selvbetjent
    • 27. mai – Kun selvbetjent
    • 29. mai – Kun selvbetjent
    • 28. juni – 20. august. Betjent tirsdag 20.6 og 27.6 9-14; onsdag 5.7 og 12.7 10-12; tirsdag 25.7, 1.8 og 15.8 9-14. Ellers selvbetjent som vanlig. 
    • 22. – 31. desember – Kun selvbetjent
    Høle
    • 3. april – 10. april – Kun selvbetjent
    • 1. mai – Kun selvbetjent
    • 17. mai – Kun selvbetjent
    • 18. mai – Kun selvbetjent
    • 27. mai – Kun selvbetjent
    • 29. mai – Kun selvbetjent
    • 3. juli – 23. juli. Betjent 5. juli og 12. juli 13-15. Selvbetjent som vanlig.
    • 24. juli – 6. august. Vanlige åpningstider
    • 7. august – 13 august. Kun selvbetjent 
    • 23. – 31. desember – Kun selvbetjent
    Riska
    • 27. februar – 3. mars. Betjent tirsdag og torsdag 10-16.
    • 4. april – Betjent, 10-16. 
    • 5. april – 10. april – Kun selvbetjent
    • 1. mai – Kun Selvbetjent
    • 17. mai – Kun selvbetjent
    • 18. mai – Kun selvbetjent
    • 27. mai – Kun selvbetjent
    • 29. mai – Kun selvbetjent
    • 22. juni – 16. juli. Sommeråpningstider. Riska betjent tirsdag og torsdag 10-16, onsdag og fredag 10-14. Selvbetjent som vanlig.
    • 17. juli – 23. juli. Kun selvbetjent.
    • 24. juli – 15. august. Sommeråpningstider. Riska betjent tirsdag og torsdag 10-16, onsdag og fredag 10-14. Selvbetjent som vanlig.
    • 9. – 13. oktober. Høstferieavvikling. Kommer senere.
    • 23. – 31. desember – Kun selvbetjent
    •  
    •  
    •  
    •