Nye faktabøker i mars

I bøkene som er nye i mars kan du blant annet lese om reven, Nils Henrik Asheim, den magiske kjemien og de beste sommerturene i Norge. Og så er det tid for hagebøker.

 

Dyrk dine egne grønnsaker : 39 slag for norske forhold av Tommy Tønsberg og Kenneth Ingebretsen

forsidebilde

Dyrk dine egne grønnsaker presenterer 39 grønnsaker som trives under norske forhold, som bønner, blomkål, brokkoli, chili, hvitløk, rødbeter, mais, løk, spinat og stangselleri. Grønnsakene er alfabetisk presentert med alt du trenger å vite fra du sår til du høster. Et innledende kapittel lærer deg det nødvendige om såsted, prikling, ompotting, utplanting, temperatur, jordsmonn, vanning, gjødsling, bekjempelse av skadedyr og innhøsting. (Fra forlagsomtalen)

 

Små hagar av Lisbeth Dreyer

forsidebilde

Bli med fotograf og forfattar Lisbeth Dreyer på ei hagevandring utanom det vanlege. Folka du møter i boka, har stor glede av å skape særeigne, miljøvennlege, frodige og fantastiske hagar på liten plass. Du finn også tips til korleis du kan skape grøne korridorar for bier og insekt, råd om kompost, korleis lage jord og så frø sjølv. Du treng ikkje store plassen for å dyrke urter, bær og grønsaker. Små hagar er full av flotte bilde av overraskande, fantasifulle og vakre hagar du kan nyte – og som kan inspirere deg til å gjere det grønt og vakkert der du bur! (Fra forlagsomtalen)

 

Planteformering : blomster, grønnsaker, potteplanter, busker av Kenneth Ingebretsen og Tommy Tønsberg

forsidebilde

Med frø, stiklinger, delinger og avleggere kan du enkelt lage nye planter ute og inne. I Planteformering får du både inspirasjon og kunnskap til å formere akkurat de plantene du ønsker deg, enten du vil ha flere grønne planter i stuen, sommerblomster på balkongen, grønnsaker i pallekarmen eller stauder i hagen. Boken er skrevet for norske forhold av erfarne gartnere og hagebokforfattere. (Forlagsomtale)

 

Den lange vakta : en historie fra et helsevesen på bristepunktet av Liv Bjørnhaug Johansen

forsidebilde

Da koronapandemien rammet, sto sykepleierne i frontlinjen. På sykehus, sykehjem og i hjemmetjenesten jobbet de intenst for å redde liv. I Den lange vakta blir vi med sykepleier Liv Bjørnhaug Johansen på jobb, i en hverdag som er snudd på hodet. Alvorlig syke får ikke treffe fortvilte pårørende. Ansatte må trylle fram isolater og ikle seg knitrende smitteverndrakter. Samtidig blir de selv utsatt for stor risiko. For sykepleierne øker arbeidspresset. Hvor lenge kan de stå i en så intens jobbhverdag? Helsevesenet som rekordraskt omstilte seg til å håndtere en pandemi, var allerede underbemannet og på bristepunktet. Hvilke konsekvenser har det for oss og for samfunnet? Hvordan kan vi styrke helsetjenestene våre så vi står bedre rustet ved neste krise? (Forlagsomtale)

 

Norges beste sommerturer av Marius Nergård Pettersen, Inger Lise Innerdal, Otto Teksum Lund og Sissel Jenseth

forsidebilde

I denne boka har vi samlet de 50 flotteste og mest populære turene fra bestselgerne i Norges beste-serien, Norges beste toppturer, Norges beste sykkelturer og Norges beste hytte-til-hytte-turer i en praktisk og rimelig softcoverutgave. De 50 turene bringer deg fra fjell til fjord, gjennom setertrakter og over vide vidder og langs innbydende kystlandskap. Dette er en bok for barnefamilier, for unge og eldre som vil erobre Norge som ferieland og gjerne kombinere syklingen med toppturer og overnatting på hytter. (Fra forlagsomtalen)

 

Reven : portrett av et villdyr av Andreas Tjernshaugen

forsidebilde

Andreas Tjernshaugen har gått ut i skogen i sitt lokalmiljø på Nesodden for å finne rev, og skildrer i denne boka sine egne møter med det myteomspunne dyret. Resultatet er en bok som ikke bare gir leseren fantastiske naturskildringer av reven ute i naturen, men som også gjør et dypdykk ned i litteraturen, forskningen og historien for å vise hvordan vi har forsøkt å jakte på og temme det fascinerende rovdyret. (Fra forlagsomtalen)

 

Magien med kjemien : mobiler, kaffe, følelser – hvordan virkelig alt kan forklares med kjemi av Mai Thi Nguyen-Kim

forsidebilde

Alt er kjemisk er bygget opp på snedig vis, ved at forfatteren skildrer en helt vanlig dag fra morgen til kveld: Leseren får vite hva som er optimalt tidspunkt for den første kaffen og hvorfor fluor skal inkluderes i tannkremen. Vi får greie på hva som gjør at mobiltelefonbatterier fungerer, hvordan de varer lenger, og hvorfor de noen ganger eksploderer. Vi forstår plutselig hvorfor bare aluminiumssalter hjelper mot svetteflekker, hvorfor svette stinker og hva du virkelig kan gjøre med det. Og ikke minst avslører boka hemmeligheten bak en perfekt sjokoladekake – og selvfølgelig hva som skjer på molekylært nivå når kjemien mellom to personer stemmer. (Fra forlagsomtalen)

 

Hvordan snakke med en rasist : hva genene våre kan (og ikke kan) fortelle oss om forskjellen på folk av Adam Rutherford

forsidebilde

Hvordan snakke med en rasist er en særdeles viktig programerklæring for hvordan vi i det tjueførste århundre skal forstå menneskets evolusjon og mangfold, og et betimelig våpen i kampen mot misbruk av vitenskap i intoleransens tjeneste. Rase finnes fordi vi oppfatter det. Rasisme finnes fordi vi tillater det. Men presset på vitenskapen fra krefter som ønsker å legitimere rasistiske ideologier, blir stadig sterkere – og i stadig større grad en del av den offentlige samtalen rundt politikk, migrasjon, utdanning og sport. (Fra forlagsomtalen)

 

Ok boomer! : og andre ting du kan si til onkelen din om klima av Nora Jungeilges Heyerdahl

forsidebilde

Tar du med egen plastpose på butikken fordi du er opptatt av klima, men føler ikke helt at du klarer å vinne en diskusjon om norsk oljepolitikk i familieselskap? Vi har alle en onkel som mener at vegetarmat og bompenger er noe tull. Kanskje er han til og med klimafornekter. Han synes i alle fall ikke at Norge skal redde verden alene! Mange unge sliter med å vinne diskusjoner om klima mot akkurat ham. Nora Heyerdahl har møtt mange onkler i sin tid som klimaaktivist, og kjenner alle mytene de sprer om klimapolitikk. Hun gir deg et lynkurs i selvforsvar mot klimahersketeknikker, sånn at du også kan vinne din neste diskusjon om norsk olje, resirkulering og hvem som egentlig har skylden for klimakrisa. (Forlagsomtale)

 

Lydkilder : tekster omkring Nils Henrik Asheims musikalske praksis

forsidebilde

Nils Henrik Asheim lager musikk for alt fra båtmotorer og symfoniorkestre til forfattere og støymusikere. I denne boken skriver han om sitt eget arbeid som komponist, organist, improvisator og kurator. Vi får være med inn i musikalske prøver, plateinnspillinger, skriveprosesser og planlegging av konserter. I tillegg skriver et knippe kunstnere og teoretikere om temaer som knytter seg til Asheims mangfoldige virke. En turné med orgeldikt og Asheims orgelmusikk får forfatter Øyvind Rimbereid til å tenke rundt metaforer. Komponist og forfatter Eivind Buene skriver om å synge Schubert-lieder og kompe seg selv på en Fender Rhodes: Var Franz Schubert egentlig singer-songwriter? (Fra forlagsomtalen)

 

Skogen og elva : om Anselm Kiefer og kunsten hans av Karl Ove Knausgård

forsidebilde

Karl Ove Knausgård har møtt kunstneren Anselm Kiefer mange steder i verden, blant annet i Donaueschingen, hvor han ble født, og i det gigantiske atelieret hans i Paris, hvor han bor og arbeider. Han har snakket med Kiefer om kunsten hans, for å prøve å forstå hva den gjør med oss når vi ser på den, og hva den stiger opp fra. Hvordan kan bilder uten mennesker være ladet med det menneskelige? Hvordan kan et tomt landskap være ladet med historie? Hva er egentlig forholdet mellom kunsten og kunstneren? Og hvem er Anselm Kiefer? (Fra forlagsomtalen)

 

De menneskelige boliger : en bok om Jens Bjørneboe

forsidebilde

I oktober 2020 ville Jens Bjørneboe fylt 100 år. Forfatterskapet hans er blitt lest av generasjoner som leter etter svar på spørsmål om ondskap, grusomhet, rettferdighet og menneskelighet. Han er blitt sett på som en forfatter for de unge, en intellektuell for sin tid. Men han er også en forfatter og intellektuell for vår tid, og han skrev om temaer som i dag er brennaktuelle: soningsforhold, krigsoppgjør, enkeltmenneskets frihet, hvor ondskapen kommer fra. I tillegg var Bjørneboe som forfatter insisterende opptatt av våre eksistensielle grunnvilkår, i hva det vil si å være et menneske i denne verden. (Fra forlagsomtalen)

 

Antikken på trikken av Knut Saanum

forsidebilde

En lettlest og underholdende introduksjon til antikkens tenkere. Små, velskrevne kapitler formidler antikkens filosofi så kort og fyndig at du blir kjent med en klassisk filosof på en trikketur. Dette er filosofene som la grunnlaget for hva vi har blitt til i dag. Et eget kapittel tar for seg glemte kvinnelige filosofer. «Denne boken er en invitasjon til deg som vil forstå litt mer av deg selv, som vil vite hvor du kommer fra, slik at du kanskje også kan forstå litt mer av hvor du er på vei. Og for å bli i stand til det, trenger du litt historie. Ikke hele historien, det blir for mye, men en liten bit. Og biten vi velger er den europeiske kulturens barndom, det vil si den greske antikken.» (Forlagsomtale)

 

Islams hus : en dypere forståelse av en verdensreligion av Ed Husain

forsidebilde

Islams hus gir et innblikk i hjertet og sjelen til muslimer i hele verden. Leseren blir kjent med den muslimske verdens praktfulle fortid, full av intellektuell edelhet og besluttsomhet, men får også innblikk i hvordan denne historien i vår tid blir utnyttet av ekstremister og kommer til uttrykk gjennom terrorisme. Hvordan kan muslimer konfrontere de problemene som ødelegger islam innenfra, og hva kan Vesten gjøre for å bidra i denne saken? Ed Husain fører oss på dyktig og medfølende vis gjennom nyansene i islam og dens mennesker, og påstår at den muslimske verden ikke trenger å være fremmed for Vesten, og heller ikke en fiende, men en fredelig alliert. (Fra forlagsomtalen)

 

Redd deg selv først : historien om dama som ville bli hel ved av Lene Julsen

forsidebilde

Selv for livets glade jenter går solen av og til ned. Redd deg selv først er en bok om å falle og reise seg igjen – men ikke på den vanlige måten. På veien tilbake til livet og seg selv, som Julsen beskriver med et skarpt blikk og en befriende, sjelden humor, tar hun oss med på kostelige mindfulnesskurs, gå-meditasjoner og til sykehuskorridoren – og hjem til leiligheten på Lambertseter, der hun irriterer seg over at mannen behandler henne annerledes enn før smellen, alt fortalt med den samme selvutleverende og humoristiske pennen som vi kjenner fra suksessdebuten Naturmannen og jeg. (Fra forlagsomtalen)

 

Sannhet : en kort historie om løgn, idioti og fake news av Tom Phillips

forsidebilde

Vi lever i post-sannhetens tid, får vi ofte høre. Mange trodde internettet skulle gi en ny opplysningstid, der løgn og konspirasjonsteorier hadde dårlige kår. I stedet har nettet blitt en slagmark av feilinformasjon. Folk stoler ikke på eksperter lenger. Og Donald Trump er et kapittel for seg. Men har det noen gang vært en virkelig gullalder for sanne historier? Nei, ikke egentlig, svarer Tom Phillips. Som redaktør for faktasjekkorganisasjonen Full Fact, håndterer han til daglig enorme mengder tullpreik. Nå forteller han den elleville historien om hvordan vi mennesker alltid har løyet for hverandre – og oss selv – og stiller et viktig spørsmål: Hvordan kan menneskeheten nærme seg en sannere framtid? Dette er en bok om sannhet – og alle de spektakulære måtene vi opp gjennom historien har klart å unngå den. (Forlagsomtale)

Åpningstider hovedbiblioteket

Biblioteket er betjent:
Mandag – torsdag: 10:00 – 19:00
Fredag: 10:00 – 16:00
Lørdag: 10:00 – 14:00

Selvbetjent:
Mandag-søndag: 09:00 – 22:00

For adgang til selvbetjent bibliotek må du først signere kontrakt.

Åpningstider Forsand

Biblioteket er betjent:
Tirsdag: 09:00 – 14:00
Torsdag: 09:00 – 14:00

Selvbetjent:
Mandag-fredag: 08:00 – 22:00
Lørdag-søndag: 09:00 – 17:00

For adgang til selvbetjent bibliotek må du først signere kontrakt.

Åpningstider Høle

Biblioteket er betjent:
Mandag 17:00-19:00
Onsdag 11:00-14:00
Torsdag 17:00-19:00

Selvbetjent:
Mandag-tirsdag: 13:00-22:00
Onsdag: 09:00-22:00
Torsdag-fredag: 13:00-22:00
Lørdag-søndag 10:00-16:00

For adgang til selvbetjent bibliotek må du først signere kontrakt.

Åpningstider Riska

Biblioteket er betjent:
Tirsdag 10 – 19
Onsdag 10 – 14
Torsdag 10 – 19
Fredag 10 – 14

Selvbetjent:
Mandag-søndag: 07:00 – 22:00

For adgang til selvbetjent bibliotek må du først signere kontrakt.

Særskilte åpningstider 2023

Endringer fra vanlige åpningstider

Hovedbiblioteket
    • 24. februar – Hovedbiblioteket betjent, 13-16.
    • 3. april – 4. april – Hovedbiblioteket betjent, 10-16
    • 5. april – 10. april – Kun selvbetjent
    • 1. mai – Kun selvbetjent
    • 17. mai – Kun selvbetjent
    • 18. mai – Kun selvbetjent
    • 27. mai – Kun selvbetjent
    • 29. mai – Kun selvbetjent
    • 1. juli – 6. august. Sommeråpningstid. Hovedbiblioteket betjent mandag 12-19, tirsdag-fredag 10-16, lørdag 10-14. 
    • 23. desember – Hovedbiblioteket betjent, 10-14
    • 24. – 26. desember – Kun selvbetjent
    • 27. – 28. desember – Hovedbiblioteket betjent, 10-16
    Forsand
    • 3. april – 10. april – Kun selvbetjent
    • 1. mai – Kun selvbetjent
    • 17. mai – Kun selvbetjent
    • 18. mai – Kun selvbetjent
    • 27. mai – Kun selvbetjent
    • 29. mai – Kun selvbetjent
    • 28. juni – 20. august. Betjent tirsdag 20.6 og 27.6 9-14; onsdag 5.7 og 12.7 10-12; tirsdag 25.7, 1.8 og 15.8 9-14. Ellers selvbetjent som vanlig. 
    • 22. – 31. desember – Kun selvbetjent
    Høle
    • 3. april – 10. april – Kun selvbetjent
    • 1. mai – Kun selvbetjent
    • 17. mai – Kun selvbetjent
    • 18. mai – Kun selvbetjent
    • 27. mai – Kun selvbetjent
    • 29. mai – Kun selvbetjent
    • 3. juli – 23. juli. Betjent 5. juli og 12. juli 13-15. Selvbetjent som vanlig.
    • 24. juli – 6. august. Vanlige åpningstider
    • 7. august – 13 august. Kun selvbetjent 
    • 23. – 31. desember – Kun selvbetjent
    Riska
    • 27. februar – 3. mars. Betjent tirsdag og torsdag 10-16.
    • 4. april – Betjent, 10-16. 
    • 5. april – 10. april – Kun selvbetjent
    • 1. mai – Kun Selvbetjent
    • 17. mai – Kun selvbetjent
    • 18. mai – Kun selvbetjent
    • 27. mai – Kun selvbetjent
    • 29. mai – Kun selvbetjent
    • 22. juni – 16. juli. Sommeråpningstider. Riska betjent tirsdag og torsdag 10-16, onsdag og fredag 10-14. Selvbetjent som vanlig.
    • 17. juli – 23. juli. Kun selvbetjent.
    • 24. juli – 15. august. Sommeråpningstider. Riska betjent tirsdag og torsdag 10-16, onsdag og fredag 10-14. Selvbetjent som vanlig.
    • 9. – 13. oktober. Høstferieavvikling. Kommer senere.
    • 23. – 31. desember – Kun selvbetjent
    •  
    •  
    •  
    •