Julebøker, 2. verdenskrig og Putin. Kunstig intelligens, engelsk fotball og Jagland. Dette er noe av det du finner blant de nyeste bøkene på Sandnes bibliotek.
Et land på fire hjul : hvordan bilen erobret Norge av Ulrik Eriksen
Et land på fire hjul er en annerledes norgeshistorie om hva som skjedde da bilen kom til et av Europas fattigste land. Den gang var bil et luksusprodukt. I dag har Norge nærmere tre millioner personbiler. Firhjulingen er blitt en selvfølge, til tross for de mange problemene kjøretøyet også forårsaker. Forfatter Ulrik Eriksen viser hvordan bilen har bundet landet sammen, men den har også hatt dramatiske konsekvenser for norsk by- og tettstedsutvikling. Nordmenn er blitt bilavhengige. Vi bygger veier som aldri før og subsidierer elbiler, som igjen stimulerer til mer kjøring. Dette er en tankevekkende og underholdende bok om norsk bilisme – om trafikkaos og motorveibygging, beboeraksjoner og byutvikling – og som i dag viser seg i både bompengeopprør og ønsket om bilfritt sentrum. (Forlagsomtale)
Camilla : uten filter av Camilla Herrem
Dette er historien om Camilla Herrem, fra hun med foreldrenes milde tvang blir overtalt til å forlate barndomshjemmet på Sola og reise ut for å bli en av landets beste håndballspillere. Vi blir med bak kulissene i fire klubber i fire land. Vi møter ektemannen Steffen og sønnen Theo, og Lykke, den raggete hunden, som har vært med over alt, fra Trondheim til Romania, Danmark og Makedonia. Her er historien om den omsorgsfulle og kravstore toppidrettsutøveren. Om mesterskapene som har befestet håndballjentenes posisjon som folkeeie, og der Camilla Herrem, flere ganger kåret til verdens beste kantspiller, alltid har gått foran som allsanger og festens midtpunkt etter hvert eneste nye VM-, OL- og EM-gull. Hun er forbildet hundrevis, kanskje tusenvis, av håndballjenter og -gutter over hele landet måler seg mot. Hun er bevisst den rollen og utøver den med nådeløs ærlighet, slik hun alltid har gjort, uten å gå på akkord med noen. (Forlagsomtale)
Julehøgtid : den beste maten og dei gode tradisjonane av Arne Brimi og Arne Hjeltnes
Arne Brimi og Arne Hjeltnes har endeleg laga den store juleboka dei alltid har ønskt seg. I «Julehøgtid» kjem du i julestemning og får Arne Brimis eigne oppskrifter på juleklassikarane vi elskar, frå advent gjennom jula til nyttår. Boka er delt inn i fire hovuddelar: Førjulstid og førebuingar til julehøgtida, Sjølvaste julekvelden, Romjulsdrøm, og Den store nyttårsmiddagen. Her finn du alt frå lutefisk, torsk, ribbe, pinnekjøt, medisterpølser, smalahovud og reinsdyrsteik, lammerull, sildevariantar, rakfisk og sylte laga frå botnen av, til romjulstapas av julematrestar, dessertar som moltekrem og karamellpudding, øl og dram og drinkar, lefser og kva for 7 kakeslag du berre må bake. Her finn du alt du treng i samband med julehøgtida — ei kokebok som vil vere til glede og inspirasjon år etter år. (Forlagsomtale)
Julesongboka utval ved Herborg Kråkevik
I denne praktboka har Herborg Kråkevik samla dei gode, gamle julesongane som familiar har samla seg rundt i generasjonar, og som har gitt trøyst og julefred opp gjennom historia vår. Ho har også teke med advents- og julesongar som står i fare for å hamne i gløymeboka, og julesongar frå nyare tid. Her finn du songane til gang rundt juletreet og til klassen eller barnekoret som skal opptre i førjulstida. Her finn du songar du kanskje var i ferd med å gløyme og nokre du kanskje aldri har høyrt. I tillegg til dei tradisjonelle songane får du også alle dei nyskrivne julesongane til kvar årgang av nye Juleroser. «Julesongboka» er illustrert med kunst og dekor frå gamle «Juleroser 1881-1944». Alle songane er med notar og besifring. «Å ta kvarandre i hendene, gå rundt juletreet og syngja er ein trua tradisjon, men ein umisteleg skatt. Med denne boka håper eg mange vert inspirerte til å hugsa songane og syngja dei i lag.» Herborg Kråkevik (Forlagsomtale)
Mysteriet Norge : hvordan et fattigfolk i nord ble verdens rikeste, frieste og lykkeligste mennesker av Harald Eia og Ole Martin Ihle
Det er mye som ikke er bra i Norge. Kvinner tjener fortsatt mindre enn menn og det er stadig barn som vokser opp i fattigdom. Men zoomer vi ut og sammenligner oss med andre land, fremstår Norge nærmest som et paradis. På de fleste objektive mål på menneskelig velstand og lykke ligger Norge helt i toppsjiktet, sammen med resten av Norden. De 5 millioner menneskene som bor i Norge er de rikeste, mest likestilte, fornøyde og tillitsfulle utgavene av homo sapiens som noen gang har levd. Hvordan skjedde dette – hvordan ble Norge verdens mest vellykede samfunn? I Mysteriet Norge svarer Harald Eia og Ole-Martin Ihle på dette spørsmålet. De kaller det selv en populærvitenskapelig detektivhistorie, der de går grundig til verks og finkjemmer store statistiske undersøkelser og studerer på nært hold hvordan samfunnsordninger påvirker folks liv. (…) (Forlagsomtale)
Bibelens kvinner : historiene som forma verda av Alf Kjetil Walgermo
Kvinnene i Bibelen har stått i skuggen av menn. Her har dei hovudrollene. Visste du at Judit måtte slå to gonger med sverdet for å kappe hovudet av hærføraren Holofernes? At Rebekka førte mannen sin bak lyset av rein morskjærleik? Eller at den prostituerte Rahab berga livet ved å fire spionar ut av vindauget? Bibelen er full av modige, smarte og kreative kvinner, og nokre sleipe og skruppelause. Jael tek livet av ein stolt krigar ved å køyre ein teltplugg gjennom tinningen hans. Ester reddar folket sitt ved å invitere kongen på fest. Sara ler av Gud då ho får vite at ho skal bli mor som nittiåring I alt finst det fleire hundre kvinner i Bøkenes Bok. Nokre har vi høyrt om før, som dronninga av Saba og jomfru Maria. Andre veit vi mindre om, som Jokebed og Hulda. Somme har endåtil fått den viktige rolla si tona ned. (…) (Forlagsomtale)
AI : myten om maskinene av Morten Goodwin
Det finnes knapt noen teknologi som er like myteomspunnet som kunstig intelligens. Dersom vi skal tro spådommene, blir vi alle snart erstattet av roboter på jobben, og utslettet av autonome våpen vi har mistet kontroll over. Det meste er heldigvis oppspinn. I dag kan kunstig intelligens finne ut av hva du kommer til å handle før du har bestemt deg, hjelpe deg til å finne en kjæreste, oppdage nye typer antibiotika, og jobbe som psykolog. Samtidig er algoritmene langt fra feilfrie. I rettssalen dømmer den afroamerikanerne strengere enn resten av befolkningen, mens andre intelligente roboter holder samtaler som hyller nazismen. Selvkjørende biler kategoriser mennesker feilaktig som plastposer – med potensielt tragiske utfall. (…) (Forlagsomtale)
Putin av Hans-Wilhelm Steinfeld
Putin er Hans-Wilhelm Steinfelds analyse av utviklingen til den russiske presidenten fra han var KGB-agent i Øst-Tyskland høsten 1989 da Berlin-muren falt. I 1991 sto Vladimir Putin på demokratenes side under det KGB-ledete statskuppet i Sovjetunionen. Nå har han styrt Russland i 20 år. Et viktig og sentralt spørsmål som Steinfeldt søker å besvare er når Putin mistet Vesten, og når Vesten mistet Russland? (Forlagsomtale)
Engelske mestere av Knut Espen Svegaarden og Geir Juva
George Best. Kevin Keegan. Kenny Dalglish. Eric Cantona. Hvilken påvirkning hadde de på Manchester United- og Liverpools fremgang. Og – hvordan klarte Aston Villa å vinne ligaen, ved å bruke kun 14 spillere. Og ikke minst: Hvordan klarte Brian Clough å vinne ligaen med små klubber som Derby og Nottingham Forest? Alt dette og mye mer får du i boken om «Champions», som tar for seg samtlige lag som vant ligaen i England fra inngangen til 60-tallet og opp til år 2000. VGs Geir Juva og Knut Espen Svegaarden har hatt en glødende interesse for engelsk fotball siden de løp rundt på løkka som små gutter. Og den gløden har aldri forsvunnet. Nå bruker de sin kunnskap gjennom 50 år på å gi deg den ultimate boken om 40 sesonger med de engelske mesterlagene. (…) (Forlagsomtale)
Mannen fra middelalderen : historikeren og morderen Tormod Torfæus av Bergsveinn Birgisson
En utrolig beretning om jakten på historien vår. I samme stil som i Den svarte vikingen, gir Bergsveinn Birgisson oss denne gang et besettende tidsbilde fra 1600-tallet. En ung islending sendes til Island for å samle inn alt han kommer over av gamle sagaer og overleveringer og ta det med tilbake til kongen i København. Dette er starten på en uvanlig spennende historie om begjær og trolldom, mord og forlis. Men det er også historien om hvordan det meste av det vi vet om vikingtiden overlevde på grunn av tilfeldigheter. (Forlagsomtale)
Norske kvinner i krig : 1939-1945 av Mari Jonassen
Under andre verdenskrig bidro Norges kvinner i alle deler av motstandskampen. Mange satte liv og helse på spill ved å engasjere seg i etterretning, flyktningtrafikk eller illegal presse, mens andre tok aktivt del i sabotasje og militær motstandsvirksomhet. Likevel er deres innsats som regel blitt feid under teppet. Dessuten har kvinnene selv ofte kviet seg for å stå fram med sine opplevelser. Norges kvinner i krig fyller ut en stor, hvit flekk i okkupasjonshistorien. Mari Jonassen peker ikke bare på forsømmelsene som har preget tidligere fremstillinger. Hun får et nytt og langt mer sammensatt bilde til å tre fram, basert på hundrevis av intervjuer som til nå har ligget ubenyttet i arkivene på Norges Hjemmefrontmuseum. Boka byr på en mengde ukjente historier fra hele landet og er forsynt med et omfattende navneregister. (Forlagsomtale)
Historie og moral : nazismen, jødene og hjemmefronten
De norske jødenes skjebne under annen verdenskrig er tragisk, dramatisk – og, skulle man tro, velkjent. Men alle sider ved historien er fremdeles ikke utforsket. Kontroversene rundt Marte Michelets bok om hjemmefronten og jødene høsten 2018 viser også hvor følelsesladd temaet er. Den ukjente NS-loven om jøder ble aldri satt ut i livet. Hva gikk den ut på, og hvorfor var det så stor uenighet om den innad i Quislings regime? Hva var det London-regjeringen og den illegale pressen egentlig visste og skrev om jødenes skjebne? Hvordan endret omtalene av jøder og antisemittisme seg i den norske offentligheten i kjølvannet av Holocaust-erfaringen? (…) (Forlagsomtale)
Du skal eie det selv : memoarer fra et politisk liv av Thorbjørn Jagland
Thorbjørn Jaglands politiske karriere er svimlende – fra en oppvekst i enkle kår i Lier har han gått veien via AUF-leder til partisekretær, partiformann og parlamentarisk leder i Arbeiderpartiet, statsminister og utenriksminister, senere leder av Nobelkomiteen og generalsekretær i Europarådet. Hans politiske liv speiler på mange måter den historiske utviklingen i Norge og Europa det siste halve århundre: Klassekamp, EU-strid, den kalde krigens slutt og utformingen av et nytt Europa, store stridigheter og dristige kompromisser. Nå foreligger endelig første del av hans memoarer. Det har ofte stormet rundt Jagland, og i dette bindet som dekker tiden frem til 2002, får leseren et unikt blikk inn i dramatiske hendelser på toppen av norsk politikk, og i de indre kontorer på Youngstorget og Stortinget. (Forlagsomtale)
Lukk auga og tenk på taco : korleis få helgefølelse – heile veka av Ronny Brede Aase
Ei hyllest til helgefølelse! Radioprogramleiar Ronny Brede Aase elskar det gode liv! Han meiner at det beste du kan gjere for deg sjølv, er det som gjer deg lukkeleg. Sjølv kjenner han på lukka når ei gryte putrar på ovnen, når han høyrer lyden av ein leskande boks som blir opna og gode venner som ler, eller når favorittlåta blir spela på maks volum. Difor elskar han helg! Men kvifor skal toppen av lukke vere øyremerkt 2/7-delar av livet? I denne boka finn du alt du treng for å kjenne den herlege, kitlande følelsen av helg heile veka! Ein opposisjon til det rådande perfeksjonsjaget, proppfull av inspirasjon, morsomme anekdotar og sjølvlaga, bunnsolide teoriar om korleis ein kan ha litt helg kvar dag. Din eigen guide til å leve det gode liv – heile veka! Ronny lærer deg korleis: Berre Lukk auga og tenk på taco! (Forlagsomtale)